7 redenen om Hondarribia te bezoeken, Baskenland

In het uiterste noorden van Spanje vlak tegen de rivier Bidasoa die de natuurlijke grens met Frankrijk vormt, ligt Hondarribia.
 
Hondarribia plaza 
Dit Baskische stadje van circa 16.000 inwoners dat vroeger uitsluitend de Spaanse naam Fuenterrabía mocht dragen, heeft een schitterend ommuurd gedeelte dat ‘Historisch-Artistiek Monument’ is verklaard.
 
Het telt echte parels uit de middeleeuwse architectuur, zoals het kasteel van Karel V dat tegenwoordig een prachtige Parador herbergt (Zie hieronder 'Tips om uit eten en drinken te gaan')
 
Plaza Guipuzcoa, Hondarribia
 
Hondarribia is de ultieme tip van Basken aan bezoekers van buitenaf, vaak als leuk daguitstapje vanuit San Sebastián. En dat is geen wonder! Hieronder lees je waarom.

7 Redenen om Hondarribia te bezoeken!

1. Een fotogeniek dorpje

Hondarriba houses, Plaza de Armas

Wat Hondarribia nog het meest kenmerkt, zijn haar verzorgde kleurrijke huizen met houten balkons: de typisch Baskische vissershuisjes. In combinatie met de statige pleinen, de smalle kasseistraatjes en de vele arcades, zuilen en muurschilden maken zij van Hondarribia een uiterst fotogeniek dorpje!

 2. Een pittoresk middeleeuwse dorpskern

Hondarribia, ingangspoort dorp van de Torre de Santa María

 Hondarribia heeft een nog middeleeuwse dorpskern omringd door de oude stadsmuur, ophaalbruggen en slotgrachten. Een sprookje! Eenmaal binnen, kun je er heerlijk dwalen door klimmende en dalende steegjes, genietend van de fantastische architectuur!

3. Een mooie baai 

Hondarribia rivier
 
Hondarribia, letterlijk ‘wad van zand’ in het Baskisch, is door haar ligging aan de Bidasoa riviermonding in de zee een geliefd zomeroord. Op de Paseo Butrón promenade heb je een spectaculair zicht over de riviermonding op het Franse Hendaye aan de overkant. Je kunt er heen met een ferry

4. Een haven en heerlijk strandje 

Hondarribia, haven
 
Wandel je verder naar het noorden, dan kom je eerst langs de haven met zowel kleurige vissersboten als plezierjachten, en daarna op het mooie strandje van Hondarribia. Erg leuk als het warm weer is! Dan kun je er ook een duik nemen in het frisse water! Vergeet je zwemgerief dus niet.

5. Puur gastronomisch genot 

maaltijd in La Marina buurt, Hondarribia
 
Een maaltijd in Hondarribia is onvergetelijk. Hondarribia is jaarlijks het toneel van verschillende wedstrijden voor de bestepintxos’: dit zijn Baskische tapas en vaak gastronomische mini-gerechtjes. Er is zelfs een prijsuitreiking voor ‘Beste Middeleeuwse Pintxo’! Van alle Baskische dorpjes biedt Hondarribia daarvoor immers de mooiste historische setting. Het maakt dan ook trots deel uit van het officiële Netwerk van Middeleeuwse Steden.

6. Terrasjes in de vissersbuurt

 
terrasen Hondarribia, La Marina
 
In het historische hart van het dorp is het vredig; tegelijk is de sfeer erg levendig in de vrolijke vissersbuurt er vlak naast, La Marina. Daar is de San Pedro straat de ‘pintxo-buurt’ bij uitstek, waar je staand in bars kunt proeven van pintxos of zittend op terrassen in de open lucht kunt genieten van raciones verse zeevruchten of vis - zoals calamares (pijlinktvis) of almejas (schelpdieren) - of bijvoorbeeld ‘champis’, paddenstoelen in een heerlijke saus!

7. Een spectaculair zicht 

Hondarribia, Txingudi baai, view from Jaizkibel mountain
 
Heb je even genoeg van alle pintxo-drukte, rijd dan de Jaizkibel berg vlakbij omhoog, een van de meest westelijke uitlopers van de Pyreneeën. Je krijgt er een spectaculair zicht op dit alles, want je kijkt er op 549 meter hoogte uit over het Hondarribia aan de Txingudi baai en de riviermonding, met aan de andere kant Frankrijk. Een geweldige afsluiter!

Tips om uit eten of drinken te gaan

El Parador de Hondarribia 

Parador, HondarribiaHet ultieme hoogtepunt voor wie kickt op geschiedenis! Dit was ooit het Kasteel van Keizer Karel V, en sinds 1968 biedt het kamers die destijds een slaapplaats boden aan niemand minder dan Karel V zelf, Felipe IV, María de Asturias en beroemd schrijver Garcilaso de la Vega

La Cantina de San Nicolás

Op hetzelfde plein als de Parador: de Plaza de Armas. Goed voor tapas of pintxos. Ook restaurant. Aangenaam terras en sfeer.

Taberna Gran Sol

Hondarribia, Taberna Gran Sol

Gran Sol, dé pintxo bar van Hondarribia, befaamd om de vele pintxos-prijzen die ze al won en haar 
Middeleeuwse creaties, zoals ‘Stoofpotje van paddenstoelen met crème van kool en prei, kwartelei, toefje spinazie en nevellaagje van de Jaizkibel berg’. Daarnaast kun je kiezen uit de vele kleurrijke pintxos aan de sfeervolle bar. Er is ook een restaurant voor wie liever zittend een volledige maaltijd geniet, en het terras is erg sfeervol, middenin de levendige vissersbuurt La Marina (calle San Pedro 65)!

Restaurante Abarca

Hooggewaardeerd restaurant in het historische centrum van Hondarribia (Baserritar Hiribidea, 36). Van buiten ziet het eruit als een klassieke Baskische hoeve. Er zijn fijnproevermenu’s in verschillende prijscategorieën, vanaf 29,50 euro. Tijdens de week is er een driegangen-menu voor 22 euro.

Route voor een wandeling door Middeleeuws Hondarribia

- Gezien haar strategische positie werd Hondarribia tijdens de vroege Middeleeuwen militair versterkt door de koningen van Navarra en Castilië. De defensiestructuur van de oude dorpskern dateert nog uit eind vijftiende eeuw, met middeleeuwse sporen in de oude stadsmuur, de ophaalbruggen en de slotgrachten. Dat maakt van Hondarribia iets heel bijzonders!
In de meeste steden zijn de oude stadsmuren gesneuveld in de negentiende eeuw, zoals in het nabije San Sebastián. Niet zo in Hondarribia. Om het oude gedeelte binnen te gaan, kun je zelfs nog via een van die oude ophaalbruggen en doorheen gotische poorten, versierd met het schild van de stad! 
 
- De toren van de Puerta de Santa María met de ingangspoort roept je meteen terug naar het verleden. Vanaf hier gaat het schuin omhoog, via de kasseistraat calle Mayor langs statige huizen en barokke paleizen
 
- In de Juan Laborda straat bevindt zich het huis van de Eguiluz, waar in 1502 Juana la Loca, dochter van de Katholieke Koningen, en Filip de Schone gedurende drie dagen verbleven op hun weg vanuit Brussel naar Toledo, om daar tot kroonprinsenpaar te worden uitgeroepen. Stuk voor stuk aantrekkelijke, historisch interessante gebouwen om even bij stil te staan.
 
Wist je dat je vanuit San Sebastián ook richting Hondarribia kan wandelen? Wij beschreven al het stuk wandeling langs de kust van San Sebastián naar Pasajes de San Juan, deel van de Camino de Santiago!

Feest in Hondarribia

Het Alarde feest 8 september

Alarde, Hondarribia
Hondarribia koestert haar geschiedenis niet alleen in haar architectuur, maar viert ze ook uitbundig tijdens het ‘Alarde feest’ of ‘feest van de Wapenschouw’. De plaatselijke bewoners hadden vroeger geen diensplicht maar kenden wel de plicht om de stad te verdedigen bij gevaar. Daarom inspecteerden de instanties de civiele troepen elk jaar tijdens de Alarde. De bewoners van Hondarribia komen die dag nog steeds gekostumeerd naar buiten met wapens en rode baretten.
 
Ze herdenken zo de belegering van de Franse troepen destijds, en de overwinning die ze toen behaalden. Vanaf de Plaza de Armas ('Plein van de Wapens') vertrekken ze in een lange stoet naar de Jaizkibel berg, naar het sanctuarium van de heilige maagd Virgen de Guadalupe, die traditiegetrouw de Spaanse troepen aanmoedigde. 

Semana Santa

Semana Santa, Hondarribia

Om Semana Santa of de Paasweek te vieren, is Hondarribia the place to be in Baskenland. Zo plaatst de viering van Jezus’ verrijzenis tijdens la Procesión del Encuentro de Romeinen op de voorgrond, vertolkt door toneelspelers in kostuum die dramatisch neervallen bij het nieuws van de verrijzenis. Zodra de mis wordt beëindigd, staan de militairen weer op alsof ze gereanimeerd zijn en marcheren ze verslagen de ommuurde stad uit, met hun helmen en zwaarden achterwaarts gericht, speerpunten naar de grond wijzend. Deze religieuze traditie gaat terug tot het begin van de 17e eeuw.
Ook de moeite waard tijdens de Heilige Week voor Pasen is de Procesión del Silencio op Goede Vrijdag. 

Hondarribia Blues Festival

 
Voor wie gaat in de zomer, is er ook nog het Bluesfestival in juli. (14-17 juli 2016, meer info op http://www.blueshondarribia.com/es/). Het naburige San Sebastián biedt de derde week van juli trouwens een heus Internationaal Jazzfestival, dus je kunt hier een echte muziekvakantie plannen! Meer info in ons San Sebastián, Culturele Hoofdstad 2016 artikel.
 
Wanneer je ook gaat, we wensen je veel plezier! De kaart hieronder geeft trouwens een goed beeld van de bijzondere ligging van Hondarribia.

Kaart: Hondarribia en omgeving

Op deze kaart zie je ook het uitkijkpunt of de mirador op de Jaizkibel berg, en wat je vanaf daar kunt zien: de naburige stad Irun, en aan de overkant van de rivier het Franse Hendaye!

Op zoek naar nog een ander uitstapje in de buurt? Wat dacht je van Bilbao?