Dit moet je doen op vakantie in Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell is een pittoresk dorpje in de Bajo Ampurdián regio. Het is gekend als een van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava, met hagelwitte huisjes, gezellige smalle straatjes, houten bootjes op het strand en wonderlijke baaien. Hier kun je zeker genieten van een welverdiende vakantie!
 
Calella de Palafrugell

De zalige stranden en de route Camino de Ronda

De stranden en baaien van Calella zijn echte oases. Er zijn zowel comfortabele stranden met alle nodige voorzieningen - in Port Bo en Calau - als verborgen prachtbaaitjes die je zelf kunt ontdekken langs de kustroute Camino de Ronda.

Ga vooral tot bij het El Golfet strand in de baai met zijn magische kleuren; je kunt het combineren met een bezoek aan de botanische tuin van Cap Roig.

 
Playa de El Golfet - Camino de Ronda

 

Oorspronkelijk diende de Camino de Ronda om stadjes met elkaar te verbinden en de havens te beschermen tegen aanvallen van piraten. Nu is het gewoon een heerlijke route waarlangs je kunt wandelen, fietsen of paardrijden, met een adembenemend uitzicht op de zee en de mooie natuur rondom.

De charmante visserswijk Port Bo

Port Bo staat bekend om zijn mooie witte huisjes. Het is zelfs uitgeroepen tot cultureel nationaal monument.

 
Las Vueltas / Les Voltes en Port Bo, Calella de Palafrugell - Gewelven

 

Tijdens een wandeling kun je de bijzondere architectuur ontdekken: 'Las Vueltas' zijn bijvoorbeeld gewelfde bogen bij het strand van Port Bo. Het diende oorspronkelijk als werkplaats voor vissers, maar is nu het terras van een restaurant waar je van de rijke gastronomie van Ampurdián kunt proeven, met zicht op zee. Foodies kunnen bovendien een tafel reserveren bij een van de Michelin sterrenrestaurants aan de Costa Brava.

De botanische tuin en het kasteel van Cap Roig

Calella de Palafrugell

Ten zuiden van Palafrugell ligt een prachtig paleis. Het dateert uit 1927, toen de Russische kolonel Woevodsky en zijn vrouw Dorothy Webster, expert in antiek, een stuk grond opkochten in Cap Roig na hun vlucht, weg van de Russische Revolutie.

De overblijfselen van een klooster, een kerk, een toren,... Dat alles gebruikten ze als basis voor de bouw van hun kasteel. De werken duurden tot 1974 maar het resultaat is spectaculair. Het is erkend als nationaal cultureel monument

Jardines Botanicos de Cap Roig, Calella de Palafrugell - Botanische Tuin

De tuin van Cap Roig hoort bij de beste botanische tuinen in het Middellandse Zee-gebied. Het is verdeeld in verschillende terrassen die naar de zee afdalen. De eerste drie zijn met elkaar verbonden via de Escalera de los Cipreses (Trap der Cipressen) en de volgende dalen geleidelijk af naar het strand.

Een wandeling in deze tuin biedt het genot van planten, bloemen en bomen uit de hele wereld en overweldigende uitzichten op de kustlijn. De zonsondergang is er adembenemend. Daarnaast vindt hier in de zomer het beroemde 'Jardin Cap Roig Festival' plaats, met tentoonstellingen en optredens van bekende artiesten (meer info hieronder).

De Iberische nederzetting van San Sebastián de la Guarda

San Sebastián de la Guarda biedt niet alleen een geweldig dagje zon en zee, je kunt er ook een Iberische nederzetting bezoeken, met huizen die wel 7.000 jaar oud zijn! Dit zijn echt unieke straatjes om doorheen te wandelen.

De nederzetting ligt 156 meter boven de zeespiegel, in het gebergte van de Cabo de San Sebastián. Vanaf hier kun je bij zonsondergang van een ongelooflijk uitzicht genieten op het schilderachtige Bajo Ampurdián. De kust van Girona is bezaaid met architecturale pareltjes. Boek vooral een vakantiehuis aan de Costa Brava om er ten volle van te genieten!

Calella de Palafraguell

Feestelijke evenementen, het hele jaar door!

Het milde klimaat, met warme zomers en zachte winters, maakt van Calella een vakantiebestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt. Het is bijvoorbeeld een van de beste najaarsbestemmingen in Spanje. De zomer is er wat drukker maar biedt dan weer het voordeel van een goed gevulde culturele agenda. Het hele jaar door staat er wel iets op het programma, van gastronomische tot culturele evenementen.

Het Garoinada festival in de winter

In de gemeente Palafrugell, dat bij Calella hoort, staat de Garoinada (januari - maart) in het teken van de garoinas of zee-egels, hét lokale sterproduct. De Garoinada vindt plaats in verschillende dorpjes langs de kust van de Costa Brava.

Het Es Niu festival in het najaar

Het gastronomische festival Es Niu biedt dan weer de uitgelezen kans om Es Niu te proeven, een typisch gerecht uit de streek Palafrugell dat bijna niet te vinden is op de menukaarten van restaurants. De bereiding ervan duurt immers wel 5 uur. Zo lang moeten de ingrediënten koken. Mis dit niet als je in oktober of november in de streek bent!

 
Calella de Palafrugell

Fiestas de Primavera, hét lentefeest

Op 15 mei vindt in Palafrugell, op 10 minuutjes van Calella, een van de leukste feesten van de lente plaats. Gekostumeerde parades en praalwagens vullen het hele dorp met kleur, muziek en veel feestplezier.

De oorsprong ervan gaat terug tot de tijd van Franco, in reactie op het carnavalverbod in 1963. Het werd zó een succes dat stoeten uit verschillende plekken van Catalonië zich tegenwoordig bij de befaamde Carrusel Costa Brava in Palafrugell aansluiten.

Cantada de Habaneras, feest van zang in de zomer

Al meer dan 50 jaar viert men de eerste zaterdag van juli in Calella de Palafrugell een van de beste evenementen van de Costa Brava: la Cantada de Habaneras. Dit festival luidt het zomerseizoen in, met concerten in open lucht.

 
Cantada de Habaneras, Calella de Palafrugell

Het ritme dat daar weerklinkt, is de habanera, een muzikaal genre dat stamt uit de Catalaanse visserstradities, met liedjes van de vorige eeuw uit de Caraïben.

Het zal wel aan de liedjes liggen, de geweldige omgeving of de cremat, een typisch drankje gemaakt van koffie, rum en brandy - maar het feest gaat de hele nacht door, met na de optredens nog meer Habaneras op terrassen en in bars aan de zee. Calella is dan één groot zomers feestterrein!

Het Costa Brava Jazz Festival in oktober

In oktober zijn er een pak minder toeristen aan de Costa Brava, maar dat betekent niet dat het geen mooi weer meer is. De zachte temperaturen en het lekkere zonnetje zijn dan juist extra fijn, perfect voor wandelingen of fietstochten ook, en de natuur van Calella ziet er prachtig uit. Bovendien kun je de dag afsluiten met een optreden van het Jazz Festival Costa Brava in Palafrugell!
 
Festival de Jazz, Costa Brava
Dit festival combineert traditionele jazzconcerten met de nieuwste jazzgenres uit Catalonië. Het resultaat is fascinerend, dankzij die onverwachte mix van modern en klassiek, en de hoogstaande kwaliteit van de muziek.

Het zomerse Festival de Jardines Cap Roig

Eerder vermeldden we het al: in de mooie botanische tuin van Palafrugell, die van Cap Roig, vindt een zomerfestival plaats, en wel van 7 juli tot 22 augustus. Het biedt fantastische internationale muziek en dans, en deze 17e editie heeft zelfs meer optredens (al 28!) dan ooit op het programma, met bekende namen als Norah Jones, Anastacia, Jason Derulo, Andrea Bocelli,... 
 
Cap Roig Festival, Costa Brava
The Independent nam dit uitstekende festival met zijn gepriviligieerde locatie zelfs op in een 'Top 10 zomerfestivals'. Naast muziek kun je ook het beste van de keuken van Empordà beleven in Via Veneto, een geliefd restaurant dat elk jaar opnieuw een Michelin-ster verovert.
 
Tot zover onze gids voor een zalige vakantie in Calella de Palafrugell! Een parel aan de kust van Girona met werkelijk alle ingrediënten: een betoverende natuurlijke omgeving, magische dorpjes, fascinerende bezienswaardigheden en culturele evenementen, een feestelijke en zomerse sfeer, unieke gastronomische tradities,... Boek een vakantiewoning in Calella de Palafrugell en geniet volop van het beste van de Costa Brava!