Cultureel Cartagena: wandelroute langs 10 topattracties!

Torrevieja is een geweldige plek voor een strandvakantie, maar het hoeft heus niet alleen bij strand te blijven! Als je na een tijdje zon en rust behoefte krijgt aan een grotere stad, dan heb je vanuit Torrevieja verschillende mogelijkheden. Zo is er Alicante, een sfeervolle mediterrane stad waar je gezellig kunt kuieren langs het water en mooie historische gebouwen, uit eten gaan, cocktails drinken en bezienswaardigheden bezoeken.

Cartagena, verrassende cultuurstad

Cartagena Amfitheater


Een andere, misschien minder bekende optie is Cartagena, een culturele attractie met een levendige binnenstad, een sensationele haven en fantastische art deco gebouwen en historische monumenten. We stellen Cartagena dan ook graag voor als een van onze 6 Perfecte Daguitstapjes vanuit Torrevieja!

Overblijfselen van Romeinen en andere culturen

Fiesta Cartagena

 

Cartagena heeft een lange geschiedenis. De stad werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht door de Carthaagse Hasdrubal en was belangrijk door haar beschutte haven. Ze kende haar hoogtepunt tijdens het Romeinse Rijk, en kwam daarna achtereenvolgens in handen van de Visigoten, de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren, totdat het in 1245 ten slotte veroverd werd door koning Alonso X.


Elke cultuur heeft zo zijn sporen nagelaten in de stad, van het Romeinse amfitheater - de 2de belangrijkste op het Spaanse schiereiland! - tot kerken en de 18e-eeuwse muur van koning Karel III, die nog steeds het oude stadsgedeelte en het kasteel van La Concepcion omarmt.

Sporen van welvaart

Art deco gebouw,Cartagena

 

Begin 20e eeuw bloeide de welvaart in Cartagena dankzij de mijnbouw in de omliggende bergen. Al gauw verrezen elegante art-deco herenhuizen langs de Calle Mayor, tot op vandaag te bewonderen tijdens een wandeling door de stad.

 Als havenstad beschikt Cartagena bovendien over een marine-museum en het prototype van de 1ste onderzeeër, uitgevonden door ingenieur Peral, geboren en getogen in Cartagena.

Beleef een waar strijdtoneel tijdens de Fiestas de Carthagineses y Romanos!

Fiesta Cartagena

 

Nog een feestelijke tip: ben je in de buurt tijdens de 2de helft van september, dan kun je in Cartagena de strijd tussen de Carthaagse en Romeinse bezetters tijdens de 2de Punische Oorlog herbeleven in een kleurrijk festival!

De vertoning van de strijd, die eindigde met de overwinning van de Romeinen, is onvergetelijk! Na die overwinning groeide de rijkdom en het belang van Cartagena, en dat wordt zo nog altijd gevierd.

Wandelroute doorheen culturen en boottochtje

Stadhuis Cartagena

 

Cartagena verken je gemakkelijk te voet. De trottoirs langs de muur en de haven zijn lekker breed, en straten zoals de Calle Mayor zijn erg aangenaam om door te kuieren. Wij deden het jullie voor.

Volg ons op onze stadswandeling! 10 culturele attracties:

1. Een goed startpunt is de Plaza Bastarreche (net tegenover het bus- en treinstation Renfe), waar een gebouw van glas en hout de overblijfselen van de Punische Muur herbergt. Binnen is er een glazen doorkijkvloer en heb je toegang tot de crypte en de graven in de rotswanden.
 
 
Cartagena crypt
 

2. Via de Calle Duque San Diego kom je voorbij de Casa Fortuna, een Romeinse villa met decoratieve muurschilderingen en objecten die een beeld geven van het gezinsleven in de 1e eeuw voor Christus. Links in de verte zie je ook al het amfitheater en het kasteel de la Concepcion bovenop de heuvel opduiken!

3. Dezelfde straat brengt je naar de Calle Mayor, de belangrijkste straat van Cartagena. Hier kun je fantastische art deco gebouwen bewonderen, zoals Casa Llagostera en wat ooit het Grand Hotel was.

4. Sla rechtsaf om even te gaan zitten met een drankje in Cafe / Restaurant La Tartana, een van Cartagena's populairste plekjes omwille van het elegante interieur van spiegels en kroonluchters.

5. Keer terug langs de Calle Mayor en kom zo uit op de Plaza del Ayuntamiento, waar je, zoals de naam het in het Spaans zegt, het impostante stadhuis kunt aanschouwen.

 

Romeins Amfitheater, Cartagena

 

6. Tegenover het stadhuis in het roze gebouw vind je de ingang van een prachtig museum en Romeins amfitheater. De ingang ligt op zeeniveau, maar het theater zelf is uitgehakt in de heuvel, meters hoog! Langs vitrines en wegen en tunnels stijg je naar verschillende niveaus tot je bij het uitstappen bovenaan het amfitheater staat, dat ooit ruimte bood aan wel 6000 mensen!

Boottochtje in het havengebied 

Cartagena boot tour

 

7. Na dit bezoek kun je volgens de aanwijzing van de borden naar de Calle Mayor terugkeren en richting de haven en de Paseo de Alfonso XII trekken.

8. Steek de weg over en daal af naar de kade, waar je aan boord kunt gaan van een boot om in 30 minuten van Cartagena's spectaculaire haven te genieten, met indrukwekkende cruiseschepen, containerschepen en twee forten die de ingang van de haven te bewaken. Ook krijg je er een prachtig uitzicht op Cartagena zelf, de muur en het kasteel. En natuurlijk werkt zo een tochtje op het water heerlijk ontspannend en kun je zo ook even de voetjes laten rusten!

 

submarino Peral, Cartagena

 

9. Met hernieuwde energie kun je na de tocht weer naar boven, en kun je rechtsaf naar het Maritiem Museum en de onderzeeër Peral. Steek vervolgens de weg over en volg de muur tot je bij de Calle Gisbert bent.

 10. Sla linksaf en je ziet een glazen en stalen lift voor je opduiken van wel 45 meter hoog, die je omhoog brengt naar een loopbrug naar het kasteel. Geniet er van het uitzicht over de haven en de stad en de indrukwekkende omvang van het Romeinse theater van bovenaf!

 

lift Cartagena

 

Terug beneden loop je verder langs de muur tot je weer bij het beginpunt van je wandeling komt. Daar kun je ook meteen de bus terug nemen.

Openingstijden van de musea:

Cartagena haven

 

1 Mei- 1 oktober (hoogseizoen):

Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00-20:00

Zondag: 10:00-14:00

Maandag en feestdagen: alle musea en bezienswaardigheden zijn gesloten.

1 oktober-30 april (laagseizoen):

Dinsdag tot zaterdag 10:00-18:00

Zondag: 10:00-14:00

Ingang: 6€

Hoe kom je er?

haven Cartagena

 

Vanuit Torrevieja heb je twee mogelijkheden: zuidwaarts met de auto via de AP-7 (route van 60 km) - afhankelijk van het verkeer is dat ongeveer een uurtje - ofwel, een Costa Azul bus vanuit Torrevieja, om zo ook parkeermoeilijkheden te omzeilen. Het busstation in Cartagena ligt op een steenworp afstand van het startpunt van de voorgestelde route in dit artikel.

Als je vertrekt om 08:05 ben je in Cartagena om 09:50. De laatste bus terug vertrekt om 20:00, dus dan heb je de hele dag om volop de stad te verkennen!

 

Cartagena haven

 

De geweldige indrukken van multiculturele stad Cartagena zullen nog even nazinderen. Na dit uitstapje zullen een paar rustige dagen op de stranden van Torrevieja dubbel zo goed zullen aanvoelen!