Wijnroute in de Penedés: de Cavaroute in Catalonië

Verspreid over de regio Catalonië liggen valleien met wijngaarden die met veel liefde verzorgd worden. Hier ontstaan immers wijnen die tot de beste van Spanje behoren!
Op minder dan een uur rijden van Barcelona ligt de Penedès streek, een vallei beschermd door het indrukwekkende Montserrat gebergte, met daarin natuurparken, bergen, vissersdorpjes en mooie steden. Het klimaat is er perfect voor de teelt van druiven, met zo veel kwaliteit dat er wel 13 'Denominaciones de origen' mee verbonden zijn voor de karakteristieke cava schuimwijn. 

Wijnreis in de Penedés - De Beste Bodegas of Wijnhuizen van Catalaanse Cava

Om zo veel mogelijk wijnen te ontdekken en proeven, kun je profiteren van onze aanbieding landelijke huizen in Catalonië. Dit biedt de perfecte uitvalsbasis om het gebied en het prachtige landschap beetje bij beetje te verkennen. 
 
Cava
Welke zijn nu de beste Catalaanse cavahuizen om te bezoeken, en waar vind je de mooiste natuur? We stippelden een route uit die de essentie laat zien, inclusief een bezoek aan de hoofdstad van de streek, Vilafranca del Penedés, en daarnaast het bruisende Sitges, oorspronkelijk een klein vissersdorpje. Deze cavaroute is ook perfect als je op zoek bent naar een nieuwe ervaring in de buurt van Barcelona.
 
Penedes Vallei, Catalonie
Vertoefde je al vaker in Spanje, dan ben je wellicht al aangenaam verrast geweest door de kwaliteit van de Spaanse wijnen. Je hebt vast meer dan eens geproefd van een goede Rioja, een Ribera del Duero, een Albariño...
Veel mensen beseffen echter niet dat ook Catalonië bij de belangrijkste wijnstreken van Spanje hoort. 
 
De voornaamste gebieden van wijnproductie in Catalonië zijn: de Penedés streek, niet ver van Barcelona; de gebieden Terra Alta y el Priorat in Tarragona, en het gebied Costers del Segre, nabij Lleida.
In dit artikel richten we ons op de Penedés cavastreek en de interessantste plekjes in het gebied. Om hiervan optimaal te genieten, raden we je aan een van onze landelijke huizen in Barcelona te huren.
 
Bodegas Sumarroca

Cava: De Catalaanse Schuimwijn

Misschien heb je al eens cava geproefd en bij jezelf gedacht dat er maar weinig verschil is met champagne. Die indruk kun je beter voor jezelf houden, want cava is dé schuimwijn in Catalonië waar de Catalanen echt trots op zijn.
 
Cava is een schuimwijn die nog geproduceerd wordt volgens de traditionele methodes van de Catalaanse streek, speciaal afgestemd op de talrijke druifvariëteiten van dit gebied, zoals de xarel-lo, la parellada of el macabeo.
Op basis van de hoeveelheid toegevoegde suiker en de rijpingstijd in flessen in wijnkelders, ontstaan tal van soorten, zoals de verschillende 'Secos' (droge wijnen), el 'Rosado' (rosé), de gradaties van Bruts, zoetere wijnen,...
De beste manier om de geheimen van de productie ervan te ontdekken, en ook de soort die je zelf het liefste drinkt, is een tour ondernemen langs de bodegas of wijnhuizen van de Penedés streek.  
 
Cava wijngaard in de Penedés

Bezoek de Beste Cava Bodegas in Catalonië

Heel wat bodegas of wijnhuizen van de Penedés bieden bezoekers een aangepaste tour langs hun installaties en wijngaarden. Deze bezoeken duren gewoonlijk een viertal uur, inclusief een begeleide tour doorheen de wijngaarden, met tekst en uitleg over de geheimen van de productie en zorg van de druif. 

Daarna volgt een bezoek aan de installaties van de bodega, zodat bezoekers het hele proces leren kennen, van opslag tot rijping en verkoop van de wijn. De wijntour eindigt gewoonlijk met het proeven van een selectie wijnen van het huis, en (indien zo gereserveerd) een proeversmenu met typisch Catalaanse gerechten. Na zo een volledig dagje uit wil je 's avonds niets liever dan heerlijk relaxen met - uiteraard - een glas cava in je vakantiehuis in Catalonië.
 
El Penedés streek
 
De beste manier om een dergelijk wijnbezoek doorheen de Penedés te organiseren, is door de websites in deze wondermooie Catalaanse streek te bezoeken, want daar vind je de beste aanbiedingen, de bezoekuren, de prijzen en de beste route ernaartoe. Er zijn tal van opties! Hieronder volgt een overzicht van wijnhuizen die volgens ons de meest aanlokkelijke ervaringen bieden:
 
Cavas Codorníu 
Cavas Codorníu biedt een bezoek als geen ander, in modernistische installaties die ontworpen zijn door niemand minder dan architect Josep Puig i Cadafalch. Ze zijn sinds 1976 zelfs officieel Monumento Histórico Artístico verklaard.
Zoals ze zelf aangeven, kun je in de bodegas Codorníu terugreizen naar de bron van cava via verschillende activiteiten, waaronder begeleide wijntours, een ontbijt of maaltijd tussen de wijngaarden en cursussen wijn proeven. Als je een enkel wijnhuis moet kiezen voor een wijnreis doorheen de Penedés, dan is het deze wel. 
Bodega Codorniu
Deze bodega is al sinds de 16de eeuw in werking, wat het meteen het oudste familiebedrijf van Spanje maakt. Het ligt verscholen in een doolhof van ondergrondse kamers, en daar vindt de fermentatie en rijping van de cava plaats. Die kamers, de tuinen en het wijnhuis zelf krijg je allemaal te zien tijdens een bezoek, onder het genot van enkele van de beste Cavas Codorníu.
 
Duur: 90 minuten
Prijs: Volwassenen: 12€. Kinderen (8-17 jaar): 8€. Kinderen tot 7 jaar: gratis. Studenten, grote gezinnen / eenoudergezinnen en 65-plussers: 9 €.
Talen: Spaans, Catalaans, Engels en Frans
Tijdstip: Begeleide tours zijn per taal te raadplegen op de website.
Contact: 938 913 342 of reservas@codorniu.com
 
Cavas Freixenet
Cavas Freixnet, Catalonia
Freixenet biedt allerlei soorten rondleidingen, van gepersonaliseerde tours op maat tot rondleidingen voor grote groepen, of bezoeken speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Deze laatste is vooral bedoeld voor jonge kinderen, waardoor het grootste deel van de inhoud op hen gericht is. 
 
Cavas Freixnet, Catalonia
Zo begint dit bezoek met een audiovisuele tour met verschillende personages, die de productie van cava op een leuke manier laten zien. Daarna volgt de afdaling met gids naar de wijnkelders waar de cava rijpt. Het beste moet nog komen: een treintje waarin de kinderen de moderne installaties kunnen verkennen. Ten slotte is er bij de wijnproeverij ook mosto of druivensap voorzien voor al wie jonger is dan 18 jaar. 
 
Cavas Freixnet, Catalonia
Tijdstip: 09:30 -16:30
Talen: Spaans, Catalaans, Engels, Frans, Duits en Russisch.
Contact: 938 917 096 of contactformulier op het web
 
Sumarroca
Cava Rosa
Een andere wijnmakerij in dezelfde regio is Sumarroca, gelegen in Subirats. Deze bodega maakt van de plaatselijke omgeving, gastronomie en wijn een actieve belevenis. Zo biedt het cursussen wijn proeven en informatieve lezingen over de wereld van cava en de productie ervan, en kun je het wijnhuis bezoeken. 
 
Je kunt kiezen uit verschillende soorten bezoeken, afhankelijk van wat je zoekt, met rondleidingen langs de installaties en wijngaarden en ter afsluiting het proeven van een glas mousserende wijn of verschillende cava's van het huis plus de meest typische producten van de Catalaanse gastronomie, zoals pan con tomate (brood met tomaat), lokale kazen en worsten. Het is zelfs mogelijk heuse barbecues te boeken in de wijngaarden zelf.
 
Bodegas Sumarroca
Dit wijnhuis is perfect om te genieten van een lunch of diner met uitzicht op de wijngaarden, heerlijk in de buitenlucht, omringd door natuur. Een unieke ervaring, met cava in de hoofdrol!
 
Bezoeken en rondleidingen: De bezoekuren en prijzen variëren per soort, maar zijn gewoonlijk beschikbaar van maandag tot zaterdag. Meer informatie hierover is te vinden op de website.
Telefoon: 934 750 125
 
Bodegas Sumarroca
Cavas Ferret
Een van de meest traditionele wijnhuizen in Catalonië is bodega Cavas Ferret, die meer dan 70 jaar geleden van start ging met de productie van cava, in 1941. Sindsdien heeft de wijnmakerij zich gespecialiseerd in wijn van hoge kwaliteit, waaronder champagnes en wijnen met internationaal prestige.
 
Cava in Penedes
Een bezoek aan de installaties van dit wijnhuis biedt een blik op de geschiedenis van de cavaproductie in Catalonië, vanaf het prille begin tot de evolutie van infrastructuur en technologie, iets wat meer en meer liefhebbers boeit.
 
Tijdstip: Van mei tot oktober, elke zaterdag van 11:00u tot 12:00u. November en december: zaterdag en zondag van 11: 00u tot 12: 00u. Op feestdagen is het aan te raden de beschikbaarheid na te gaan.
Bezoeken: Groepen van 4 tot 20 personen.
Telefoonnummer om te reserveren: Tel: 938 979 148
 
ArtCava
Fles Cava
Verspreid over de Penedés regio liggen ook kleinere wijnhuizen met een familiale traditie. Zij bieden vaak een persoonlijke ervaring aan de bezoeker. 
 
Een daarvan is de Artcava wijnmakerij, in een masía of hoeve die bijna driehonderd jaar geleden gebouwd werd in het hart van de Penedés vallei. Hun productie kan met minder dan 15.000 flessen per jaar niet worden vergeleken met die van de grote wijnhuizen in de regio, maar ze bieden in elk geval een rondleiding van kwaliteit, met zelfs de mogelijkheid om je eigen gepersonaliseerde cava fles te maken!
 
Masía ArtCava
De tour begint met een rit door de Penedés regio en de wijngaarden van de bodega. Daarna volgt een bezoek aan de historische hoeve waarin de wijnmakerij huist, met een rondleiding in de keuken, de patio, de eetkamer... Het roept een beeld op van de tijd waarin volwassenen en kinderen zich rond het vuur van de oven schaarden en van elkaars gezelschap, het aangename weer en lekker eten genoten. Het bezoek eindigt in de ondergrondse opslagruimtes, met daarop een demonstratie van de traditionele methode om cava te doen rijpen. 
 
Productieproces cava
Het leukste komt nog, want na het proeven van verschillende cava's, kun je een gepersonaliseerde fles mee naar huis nemen, en wel van de variëteit die je het lekkerst vindt. Je gaat op de foto voor het etiket en het proces gaat van start. Van het verwijderen van bacteriën die fermentatie en luchtbellen teweegbrengen tot het schoonmaken van de fles, het proces is eenvoudig en boeiend. Je ziet ook de liefde die ermee gepaard gaat, en dat komt de cava alleen ten goede.
 Cava wijnhuis in de Penedés

Vilafranca del Penedés: Hoofdstad van het Wijntoerisme

De Penedés is zonder twijfel het bekendste en meest bezochte wijngebied in Catalonië. Het ligt tussen de vlaktes van de mediterrane kust en het gebergte voor de kust. De hoofdstad van deze regio is het kleine Vilafranca del Penedés, met een rijk patrimonium en een schat aan gastronomie en goede wijn.
 
Vilafranca del Penedes, Catalonia

Vilafranca biedt een fantastische wandeling doorheen de smalle straatjes van zijn gotische wijk. Je kunt er een bezoekje brengen aan de Palau Real, waar zich tegenwoordig het wijnmuseum of VINMUSEUM bevindt, el Museo de las Culturas del Vino (het museum van de wijnculturen) en de majestueuze Basílica de Santa María. Opvallend is de indrukwekkende modernistische architectuur, een weerspiegeling van de snelle uitbreiding van de stad tijdens de 19de eeuw. 

Vinmuseum in Vilafrancca
Ook voor wie graag in een appartement in Barcelona  verblijft, is dit een prima uitstap. Het voelt heerlijk om de stad af te wisselen met de aangename omgeving en dit veel kleinere stadje van de Penedés. 
 --

Sitges: Terrasjes met Zicht op Zee

We eindigen onze wijnreis langs het pittoreske vissersdorpje Sitges, een niet te missen stop op maar 35 kilometer van Barcelona. Met de auto zou de afstand van Vilafranca naar Sitges niet meer dan een halfuur mogen bedragen, waardoor dit dorpje de ideale afsluiter biedt van onze Cavaroute in Catalonië. 
 
Sitges, Catalonia
Sitges wint steeds meer aan internationale bekendheid, onder meer dankzij het kleurrijke carnavalsfeest en het Internationale Fantasy Filmfestival die er elk jaar plaatsvinden. In de zomer is dit een van de belangrijkste zon-en strandbestemmingen in Catalonië. Een vakantiehuis in Sitges boeken is dan ook een aanrader, zowel in het centrum als in de directe omgeving, met zicht op zee voor extra genot tijdens je vakantie. Dit is een van de mooiste plekjes nabij Barcelona waar je kunt genieten van zon, strand, rust en ontspannende wandelingen in het dorp en langs de promenade aan de Mediterraanse Zee.
 
Sitges, Catalonia
Sitges is het hele jaar door een bezoek waard, vooral in het voorjaar en het najaar, wanneer het er rustiger is. In de vele bars en restaurants kun je genieten van de lekkerste gerechten van de lokale gastronomie, met veel verse vis, groenten en, uiteraard, de beste soorten cava van de Penedés. 
 
Daarom is een stop in Sitges bij zonsondergang ook zo een aanrader, want je kunt er genieten van de frisse zeelucht vanuit eender welk restaurant, op slechts enkele passen van het strand. Zo keer je met hernieuwde energie terug naar de stad Barcelona en alles wat die te bieden heeft tijdens een onvergetelijke verblijf. 

Hoe kom je er?

De gemakkelijkste manier om de Penedés regio te bezoeken, is per trein vanuit Barcelona en Tarragona richting Sant Sadurní d'Anoia en Vilafranca del Penedés, de belangrijkste steden voor de wijnproductie. Ga je met de auto, dan zou de rit via de AP-7 snelweg niet langer dan een uur mogen duren. Je kunt direct terug naar Barcelona via de C-15, die beide stadjes met Barcelona verbindt. We bieden vakantiehuizen in Barcelona provincie, en het loont de moeite een kijkje te nemen.

Deze Cavaroute is vooral een aanrader voor wijnliefhebbers maar ook voor koppels en vriendengroepen die zin hebben in een nieuwe ervaring in een van de belangrijkste gebieden van Catalonië, met veel mooie natuur.

Zin in een andere soort ervaring? Stap de middeleeuwen binnen in het dorpje Besalú, ook nabij Barcelona!