Van Barcelona naar Besalú - Over de brug de Middeleeuwen in!

Haast nergens in Spanje stap je zo tastbaar het verleden binnen als in het Catalaanse dorpje Besalú. Het is zonder twijfel een van de best bewaarde middeleeuwse dorpjes in Spanje. Je hoeft maar over de immense Romaanse brug uit de 12de eeuw te wandelen en je voelt het mysterie van de Middeleeuwen!
 
Besalú
 
Er schittert ook een toren met stadspoort waar in een ver verleden het ‘bruggengeld’ werd geïnd, de tol voor de overdracht van goederen.
 
Geen wonder dat hier een van de beste middeleeuwse markten in Spanje plaatsvindt… En wist je dat Besalú samen met andere Catalaanse steden en dorpen als Barcelona, Girona en Figueres (bekend van het Dalí-museum) scenario was voor de film 'Perfume'? De middeleeuwse setting is er perfect voor!

Een historisch juweeltje

Besalú 

In 1966 werd Besalú 'Conjunto Histórico-Artístico Nacional' verklaard. Een meer dan verdiende titel als je kijkt naar de klassieke stenen architectuur, het indrukwekkende beeldhouwwerk en de pleinen en straatjes van keistenen. 
 
Aan de oorsprong ligt – uiteraard - een kasteel bovenop een heuvel. ‘Bisuldunum’ was de naam van dit fort (al in de 10de eeuw schriftelijk vastgelegd), en de vestiging was al belangrijk in de tijd van het Romeinse imperium. Het was strategisch gelegen op het kruispunt van 3 gewesten en afgeschermd door 2 rivieren: de Fluvià rivier ten zuiden en de Capellades rivier ten noorden. 

De perfecte uitstap!

Besalú

Het dorpje, dat tegenwoordig amper 2500 bewoners telt, is een van de meest verrukkelijke stops voor vakantiegangers in de streek.
Barcelona ligt op zowat een uurtje hiervandaan. Besalú is dus dé plek om een break te nemen van de stadsdrukte. Echt herbronnen kun je in dit historische dorpje omgeven door water, groen en natuur. Je kunt zelfs heerlijk pootjebaden in het heldere water van de rivier. Het dorp zelf is een gezellige wirwar van verkeersvrije straatjes.
 
De wondermooie Costa Brava stranden liggen op ongeveer een halfuur rijden, dus dit uitstapje kan ook een leuke afwisseling bieden tijdens een strandvakantie.

De hoogtepunten

Besalú heeft haar middeleeuwse structuur goed bewaard, en dat is het mooie. Enkele hoogtepunten:
 
Besalú
 
- Voorbij de imposante brug (herbouwd na schade tijdens de Burgeroorlog) over de Fluvià rivier tref je in het historische centrum het eeuwenoude kerkje van het Monasterio de San Pedro (benedictijnen klooster verwoest begin 19de eeuw). Het indrukwekkende beeldhouwwerk aan de voorgevel is gemaakt door steenhouwers uit de Roussillon.
 
- Daarachter ligt San Julián, destijds hospitaal voor pelgrims. 
 
- De Casa Cornellá, een Romaanse constructie uit de 12de eeuw met een prachtige stenen patio met zuilenrijen, is ook het bekijken waard. 
 
Kerkje San Vicente, Besalú
- Het San Vicente kerkje (13de eeuw) domineert het centrum van Besalú met haar romaans-gotische architectuur. Binnenin is boven het altaar van de kerk een mooi gotisch gebrandschilderd roosvenster te zien, en een imposant gotisch graf uit de 15de eeuw.
 
- Bezoek ook de gotische zaal van het Palacio de la Curia Real.
 
- Leuk en gezellig is het Comte Tallaferro straatje met arcades en antieke gevels. 
 
Besalú
- Het 16de-eeuwse plein Plaça Llibertat is helemaal geweldig om met een drankje van de historische setting te genieten. De markt vindt er nog steeds plaats onder de romantische zuilengangen van het plein.
 
- Een andere traktatie om te zien in dit sprookjesachtige stadje is het joodse rituele badhuis of ‘mikvah’ en de synagoge.
 
mikvah Besalú
Foto: Vado Buch 
 
De mikvah in Besalú is een van de weinige joodse badhuizen in Europa. Het is een ondergronds badhuis, toegankelijk via een stenen trap, en in een huis van oorsprong uit de 12de eeuw, in Romaanse stijl.
 
In de Middeleeuwen kwamen de joden er voor hun religieuze rituelen van volledige onderdompeling in het water. Er woonde immers een belangrijke joodse gemeenschap in Besalú, tot ze verdreven werd eind 15de eeuw.
 
Toch wordt Besalú als 'joodse stad' nog steeds herleefd tijdens het feest van de (in het Catalaans) ‘Besalú Ciutat Jueva’, een historische recreatie met onder meer live Sefardische muziek, geleide theaterwandelingen en de typische gastronomie uit die tijd. (feestdata zie onderaan dit artikel)

Middeleeuwse feesten en scenario’s

Besalú

Maar er zijn meer historische feesten in Besalú:
 
- Elk 1ste of 2de weekend van september strijden ridders tijdens een middeleeuwse Feria tegen de magische achtergrond van Besalú. Straatmuzikanten, troubadours en jongleurs tonen er hun kunsten terwijl prestigieuze leden van het hof door het dorp schrijden… 
Her en der zijn ambachtslui aan het werk tussen markstalletjes met natuurlijke en handgemaakte producten. Bezoekers kunnen proeven van de embutidos (verschillende soorten gedroogde worsten) waar de provincie Girona zo bekend om is, of andere plaatselijke producten zoals kaas, honing, brood en gebak.
Zonder middeleeuws tenue voel je je bijna een indringer, zo indrukwekkend is het! 
 
- Ook tijdens andere weekends zijn er artisanale marktjes en kun je er het hele jaar door allerlei handgemaakte producten vinden in lokale winkeltjes. De gebruikte materialen zijn hout, klei, keramiek, leer en ijzer. 
 
Kortom, in dit vredige, romantische stadje kun je eindeloos dwalen, kuieren en fotograferen, en met een beetje timing kun je er zelfs een ridder te paard ontmoeten!

Praktisch

Besalú

Data Festivals 2016:
- Feria Medieval: 3 en 4 september 
- Besalú Ciudad Judía: 5 en 6 maart
- Fira de la Ratafia of artisanale markt met lokale likeur Ratafia in de hoofdrol: 30 november
 
Ook vermeldenswaardig is het bloemenfestival in Girona. De stad Girona (op 30 km), ook met een joodse wijk, is trouwens op zich een bezoek waard!

Tips voor een bezoek

Besalú

Eetadresjes

- Restaurante Cúria Reial (Plaza Llibertat 8-9; http://www.curiareial.com): Dit restaurant is de perfecte culinaire aanvulling op een bezoek aan Besalú. Je geniet er van een vulkanische maaltijd op een heerlijk terras met zicht op de Romaanse brug, het stadje en het heerlijke landschap rondom, of gezellig binnen onder de prachtige gewelven van dit historische gebouw. Het had vroeger verschillende functies: van Paleis van Justitie tot nonnenklooster. Een sublieme traditionele en creatieve keuken met lokale producten!
 
- Restaurante Castell de Besalú (Calle Pont, 2; http://jardinsdebesalu.com): Dit restaurant met terras en fantastisch zicht op de brug vlakbij, nabij de dienst toerisme, met ernaast ook een parking van het dorp, biedt een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding in haar dagmenu. Een traditionele lokale keuken.

Wat bezoeken in de omgeving?

Een verblijf in de provincie Gerona biedt tal van mogelijke excursies! In de directe omgeving van Besalú mag je vooral dit niet missen:

Vulkaan Santa Margarida, La Garrocha

Foto: Turismo Garrocha 
 
- Parque natural de la Zona Volcánica de la Garrocha: Dit natuurpark omvat een geweldig vulkanisch landschap, en dat op het Spaanse vasteland! Voor meer info, o.a. over de outdoor activiteiten die je er kunt beoefenen: http://www.turismegarrotxa.com
 
- El lago de Bañolas: Dit mooie en grootste meer van Catalonië is meteen ook het belangrijkste symbool van het stadje Bañolas. 
 
Ontdek op slechts een uurtje rijden: Tossa de Mar, prachtig ommuurd kuststadje, en haar 12 mooiste stranden!