Individuele wandelroutes: Córdoba

Córdoba is de perfecte stad om te voet te ontdekken. De stad is immers niet al te groot en telt tal van hoogtepunten die op wandelafstand van elkaar gelegen zijn. Deze Andalusische parel heeft heel wat te bieden op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur. We geven je een rondleiding in Córdoba aan de hand van onze drie wandelroutes, ingedeeld op thema!

Wandelroute 1: Geschiedenis

Romeinse Tempel, CórdobaAls het op geschiedenis aankomt, dan zijn er weinig steden die meer te bieden hebben dan Córdoba. De Romeinen, Joden, Moren en Christenen hebben allemaal hun stempel gedrukt op de stad. Je kunt dit dan ook heel duidelijk zien aan de historische hoogtepunten van de stad. Zet je schrap voor een boeiende reis door de geschiedenis van Córdoba!

Algemene route

Iglesia de San Nicolás - Cristo de los Faroles - Palacio de la Merced - Torre Malmuerta - Iglesia Santa Marina - Palacio de Viana - Iglesia San Lorenzo - Iglesia San Pablo - Templo Romano - Iglesia San Francisco - Torre de la Calahorra - Puente Romano - Puerta del Puente - Mezquita-Catedral - Alcázar de los Reyes Cristianos - Caballerizas Reales - Estatua de Maimónides - Sinagoga - El Zoco Municipal - Capilla mudéjar de San Bartolomé - Hospital del Cardenal Salazar - Puerta de Almodóvar - Alminar de San Juan

Geschatte tijd: 3-5 uur

De geschatte tijd voor de route hangt af of je beslist om wat tijd door te brengen in enkele van de kerken, paleizen en andere bezienswaardigheden. Denk eraan dat bepaalde punten op deze lijst specifieke openingstijden hebben. Voor meer informatie kun je beter vooraf de openingstijden van de voornaamste attracties in Córdoba raadplegen.

Beste tijd voor de route

De Romeinse brug van Córdoba, met het mooie licht van de ondergaande zon, is een van de mooiste plekjes die je in Spanje zult vinden. Daarom raden we je aan om deze route te verkennen tijdens de late namiddag of de vroege avond wanneer de zon langzaam ondergaat, met name in de herfst of de lente. Als je Córdoba in de zomer besluit te bezoeken, dan kun je het best 's ochtends vroeg aan de route beginnen om de extreme hitte te ontlopen.

Wat je zult zien...

Overblijfselen van de verschillende culturen die de geschiedenis van Córdoba gekleurd hebben, zoals de Romeinse brug, de Mezquita en de synagoge. Aan het einde van deze route zul je alle historische hoogtepunten van Córdoba gezien hebben.

Wist je dat?

  • De Mezquita-Catedral van Córdoba heeft altijd een symbolische en cruciale rol gespeeld in de rivaliteit die er heerste tussen de Moren en de Christenen. Toen de Moren Santiago de Compostela binnenvielen, beval de toenmalige krijgsheer Al-Mansur om de kerkklokken van de kathedraal buit te maken en mee te nemen naar Córdoba. Hij liet deze vervolgens smelten om er nieuwe lampen van te maken voor de Mezquita. Om op zijn beurt wraak te nemen, beval de katholieke koning Ferdinand III zijn mannen om bij de herovering van Córdoba de lampen terug mee te nemen en ze te smelten om er nieuwe klokken van te maken voor de kathedraal van Santiago de Compostela.

Bogen van de Mezquita

Wandelroute 2: Cultuur

Córdoba is een stad vol monumenten en bezienswaardigheden van grote historische en culturele waarde. Het is een goed idee om je bezoek aan musea en bezienswaardigheden te verrijken met enkele activiteiten die je heel wat zullen bijleren over de eeuwenoude tradities en de ziel van de stad. Na een bezoek aan de Mezquita of de spectaculaire tuinen van het Alcazar, is er niets beters dan de straat op te gaan en je tussen de mensen te begeven. Ook kun je een drankje doen op een terrasje, genieten van de kleuren van de rivier bij zonsondergang, salmorejo proeven (Córdoba´s eigenste versie van de beroemde gazpacho) of gewoon genieten van een bezoekje aan de hammam.

Algemene route

Iglesia Santa Marina - Barrio de San Basilio - Plaza de Corredera - Judería - Mezquita-buurt - Een bezoekje aan het Alcazar - Geniet van Salmorejo in de Salmoreteca (Mercado de la Victoria) - Geniet van een koffie naast de rivier (Ribera) - Geniet van de zonsondergang op de dakterrassen naast de Guadalquivir - Geniet van een bad en een lekker kopje thee in de Hammam - Puente Romano - Bezoek het Palacio de Viana en de Patios de Córdoba

Geschatte tijd: 5-6 uur

Het is geen slecht idee om de route over verschillende dagen te verspreiden. Op die manier heb je voldoende tijd om foto's te maken, te genieten van de sfeer in het historische centrum op een terrasje of tapas te eten met een lekker glas wijn erbij.

Beste tijd voor de route?

Als je deze route volgt dan zul je het grootste gedeelte al wandelend door het centrum doorbrengen. De herfst en de lente zijn de seizoenen bij uitstek voor deze route. Enkele van de aanbevolen hoogtepunten (Alcazar, Mezquita, Palacio de Viana, enzovoort) hebben openingstijden die veranderen per seizoen. Raadpleeg ze vooraf door op de de link bovenaan te klikken.

Wat je zult zien...

Tijdens deze route zul je de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden van de stad leren kennen, net als de beste startpunten voor een tocht langs de historische en unieke oorsprong van de stad. Eeuwenlang is Córdoba de thuisbasis geweest van drie verschillende volkeren en culturen: de Christenen, de Moren en de Joden. Ze leefden allemaal samen en hieruit is een unieke culturele leefwereld ontstaan, waarvan je het erfgoed vandaag de dag nog altijd heel goed kunt herkennen in de lokale tradities en de monumenten van de stad.

Plaza de la Corredera, Córdoba
Wist je dat?

  • Plaza de Corredera - Het meest centraal gelegen en grootste plein van Córdoba. Onder de galerijen zul je bars, antiekwinkels en zelfs een markt met verse, lokale etenswaren vinden. Het plein is regelmatig het decor voor evenementen, muziekconcerten, theater en straatkunst. In het verleden werd het plein ook gebruikt als plaza de toros en zelfs als plaats waar publieke executies plaatsvonden.

Barrio de la Juderia, Córdoba

  • Judería - Een van de oudste en meest fascinerende wijken van de stad. De Judería werd gebouwd tijdens de Romeinse periode en werd vervolgens uitgebreid tijdens de heerschappij van de Moren (vanaf het jaar 711). In de middeleeuwen werd de wijk bezet door de Joden totdat deze uitgezet werden door de Katholieke Koningen na de Reconquista. Vergeet niet halt te houden in de nabijgelegen Taberna Guzman voor een lekker glas lokale wijn. De ideale halte om de adembenemende atmosfeer van deze historische buurt in je op te nemen, terwijl je de vele musea en historische gebouwen kunt bezoeken.

Wandelroute 3: Pleinen

Plaza del Socorro, Córdoba

De ''Plazaroute'' zal bezoekers langs de fascinerende plazas oftewel pleinen van de stad leiden, waarvan er heel wat historische en culturele waarde bezitten. Volg ons op deze route als je verborgen, pittoreske plekjes van de stad wilt ontdekken, terwijl je de levendige sfeer van het historische centrum opsnuift!

Algemene route

Plaza de la Corredera - Plaza de las Tendillas - Plaza de la Compañía - Plaza de San Juan - Plaza de la Trinidad - Plaza Angel de Torres - Plaza del Cardenal Salazar - Plaza de Maimónides - Plaza Agrupación de Cofradías - Plaza del Triunfo de San Rafael/Canónigo Torres Molina - Plaza de Abades - Plaza del Potro - Plaza San Francisco - Plaza de San Pedro - Plaza de Aguayos - Plaza Vizconde de Miranda - Plaza de San Bartolomé - Plaza de las Tazas - Plaza de Orive - Plaza San Andrés - Plaza San Lorenzo - Plaza San Rafael - Plaza de San Augustin - Plaza don Gome - Plaza de Santa Marina - Plaza de Capuchinos - Plaza del Socorro

Iglesia de San Francicso, Córdoba

Geschatte tijd: 6-7 uur

Houd in gedachten dat deze route in een rondje loopt. Je kunt de route dus beginnen waar je wilt. Als je bijvoorbeeld uit de richting van het treinstation komt, dan kun je ervoor kiezen om te starten aan Plaza de las Tendillas of Plaza de Capuchinos (zie kaart bovenaan).

Beste tijd voor de route

De herfst en de lente zijn de beste periodes voor de route. Tijdens de zomer, en zeker tijdens de middaguren, kan de temperatuur heel hoog oplopen. Om het echte Córdoba te zien is het een goed idee om de vroege ochtend of middaguren te mijden, omdat de straten dan praktisch leeg zijn en er niets te beleven valt. Als je van plan bent om foto's te maken, dan is het aan te raden om de route in de namiddag af te leggen. Op dat tijdstip haal je immers het maximum uit je camera met het licht van net voor de zonsondergang.

Plaza de Abades, Córdoba

Wat je zult zien...

Enkele verborgen parels van de stad. Het historische centrum is bezaaid met fascinerende pleintjes, waarvan er enkele heel klein en makkelijk mis te lopen zijn. Achter elk pleintje schuilt een eigen verhaal en geheimen, die heel vaak te maken hebben met de periodes uit de rijke geschiedenis of tradities van Córdoba.

Plaza del Portro, Córdoba

Wist je dat?

  • Plaza del Potro - De naam is afkomstig van het standbeeld dat de fontein aan een van de uiteinden van het plein versiert. Het beeld staat voor een jong paard, ook wel ''potro'' genoemd in het Spaans. In het verleden was het plein het centrum van de ambachtelijke activiteiten in de stad. Daarnaast was het ook een plaats waar vee verkocht werd, met als belangrijk centrum de Posada del Potro, een herberg met stallen uit de vijftiende eeuw. De herberg werd zelfs vernoemd in Don Quijote van Cervantes. Vandaag de dag doet de Posada dienst als flamencocentrum. En dat is niet het enige culturele wat het plein te bieden heeft. In de straat met kinderkopjes vind je ook het Museo de Bellas Artes (het Museum voor Schone Kunsten) en een museum dat gewijd is aan de schilder Julio Romero de Torres.

Plaza Maimónides, Córdoba

  • Plaza Maimónides - In het centrum van de Judería vind je dit pleintje, dat ook wel bekendstaat als Plaza de Teberiades. Het is een klein pleintje dat gewijd is aan een van de beroemdste en meest invloedrijke persoonlijkheden van het middeleeuwse Córdoba: Moshe ben Maimon, ook wel bekend als, ''Maimónides''. Maimonides was een belangrijk filosoof en astronoom uit de twaalfde eeuw.