Gids naar de 11 stranden van Cullera

Cullera ligt in de regio Valencia, op zowat 53 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. Dit strandoord, met de naam 'Cullera' in witgekalkte Hollywood-letters op de bergflank erboven, is heerlijk beschut door de Sierra de Les Rabosses. 

Cullera

Cullera is vooral geliefd omwille van haar mooie stranden met internationale kwaliteitscertificaten, zoals de bekende Blauwe Vlag voor zowat de helft ervan. Met hun fijne zand en hun schone, heldere water bieden ze de perfecte omgeving voor een vakantie met het hele gezin! 

Cullera telt 11 stranden in totaal, met een ruime variatie, van goed voorziene familiestranden tot rustige baaitjes waar je kunt duiken of stranden die geschikt zijn voor watersport. Behalve op de eerste en de laatste meer afgelegen, rustige stranden zijn de belangrijkste voorzieningen steeds aanwezig. Hieronder geven we per strand een korte introductie, van noord naar zuid zoals ze aan de kust van Cullera voorkomen (onderaan dit artikel ook op de kaart te zien).

1. Playa Mareny de San Llorenç

Playa Mareny de San Llorenç, Cullera

Dit eerste strand van zowat 3 kilometer op 40 meter is een van de rustigste stranden van Cullera. Het grenst ten noorden aan het stadje Sueca en maakt deel uit van het Natuurpark Albufera. Het is een onaangetast strand met een lage bezettingsgraad en een deel waar nudisme is toegestaan. Er zijn enkel basisvoorzieningen zoals badmeesters op wacht. Het mooiste aan dit strand zijn de duinen die het begrenzen. In de landelijke omgeving bevinden zich o.a. moestuinen en velden met citrusvruchten.

2. Playa Dosel

 Playa Dosel, Cullera

Playa Dosel biedt met haar duinen een prachtig landschap dat in lengte, breedte en plantenrijkdom typisch is voor de Valenciaanse regio. Het meet 1640 op 50 meter en maakt deel uit van het Natuurpark Albufera, waardoor de bebouwing er beperkt is - zonder strandpromenade ook - en de rust en schoonheid des te groter. De kwaliteit van dit goudgele strand is erkend met een Blauwe Vlag. 

3. Playa Faro

Playa Faro, Cullera

Playa Faro ligt aan de Cabo del Faro en is een gezellige 'cala' of strandbaaitje van fijn goudkleurig zand, gelegen tussen twee zachte hellingen in, aan een rotsachtig stukje kust van Cullera. Het biedt helder water, veilig om te zwemmen, en is dus een prima strand voor gezinnen. Het is er ook goed duiken. Er loopt een smalle voetgangerszone langs dit strand van 140 op 18 meter. Het is een klein strand, maar het biedt wel de nodige voorzieningen. 

4. Playa Los Olivos

Playa Los Olivos, Cullera

Los Olivos is een mooi verzorgd strandbaaitje van 510 op 60 meter, met fijn zand en heerlijk rustig water dankzij de golfbrekers aan beide uiteinden van het strand. Veilig voor kinderen om te zwemmen en dus ideaal voor gezinnen! Het ligt naast de Playa del Faro, en er zijn  restaurants te vinden met een prachtig uitzicht en fantastische mediterrane rijstgerechten. Hier bevindt zich ook la Isla de los Pensamientos, het ‘eiland der gedachten’. 

5. Playa Cap Blanc

Playa Cap Blanc, Cullera

Dit strand met kleine duinen biedt 630 op 65 meter fijn zand dankzij haar golfbrekers van rotsen, waar het trouwens aangenaam vissen is. Cap Blanc is favoriet onder windsurfers. Zowel beginners als meer ervaren windsurfers kunnen er hun gading vinden dankzij de zachte zeebries in de ochtend en de sterkere wind in de namiddag. Er is dan ook een school om te leren windsurfen en de mogelijkheid om materiaal voor deze sport te huren. Je kunt er heen via de weg die naar de faro of vuurtoren loopt. 

6. Playa Racó

Playa Racó, Cullera
Playa Racó bevindt zich ten zuiden van Playa Cap Blanc en loopt tot aan de calle l’Aguila. Het is een levendig stadsstrand en een van de drukste van Cullera. Er valt dan ook altijd wel iets te beleven! Het is een uitgestrekt, breed zandstrand van 1200 meter op 30 meter. Het biedt allerlei voorzieningen, zoals verhuur van strandmateriaal en een windsurfschool.
 
Ook de promenade, omzoomd door palmbomen, lokt in de zomer heel wat vakantiegangers die er dan bijvoorbeeld de gezellige marktjes bezoeken. Voor kinderen is er een leuke speeltuin aan deze 'paseo marítimo'. En uiteraard zijn er tal van bars, restaurants en cafés om te genieten van een drankje of maaltijd in de schaduw van een parasol. Een uitstekend strand voor de hele familie! Net zoals op playa San Antonio is er trouwens speciale toegang en ruimte gereserveerd voor andersvaliden in juli en augustus. 

7. Playa San Antonio

Playa San Antonio

Playa San Antonio is het centrale stadsstrand van Cullera en meteen ook het grootste en bekendste. Het is een kosmopolitisch strand met veel sfeer en een brede strandpromenade. Wel 1750 meter lang en 75 meter breed is dit strand, met fijn wit zand en prachtig helder water. Hier vind je alle praktische info en tips voor dit strand.

8. Playa Escollera

 Playa Escollera, Cullera

Dit Cullera strand van 537 op 75 meter ligt aan de monding van de Júcar rivier en wordt gezien als een verlenging van de Playa de San Antonio. Het is er een stuk rustiger dan aan het urbane San Antonio en het is vooral populair onder gezinnen. De gebouwen van San Antonio maken er plaats voor een meer natuurlijke omgeving met duinen. 

9. Playa Marenyet

Playa Marenyet, Cullera

Het Marenyet strand, een rustig gezinsstrandje van 1800 op 18 meter en fijn goudkleurig zand, ligt ten zuiden van de monding van de Júcar rivier en ten noorden van 'l'Illa', een klein zandgebied dat teruggewonnen werd uit de zee en zo een groter contact met de zee mogelijk maakt, in dit mooie gebied van natuurlijke stranden. Door de gunstige winden kan hier ook uitstekend gesurfd worden.

10. Playa Estany

Playa Estany, Cullera

Dit kleine fijne zandstrand van 1 kilometer op 30 meter ligt ten noorden van de monding van het wonderlijke Estany van Cullera, een pittoresk zoetwatermeer van grote ecologische waarde. Dit haast ongerepte strand biedt naast het fijne goudkleurige zand ook heerlijk helder water. Het ontstond als moerasachtig gebied in wat ooit de monding van de Júcar rivier was.
 
Playa Estany is een van de rustigste stranden van Cullera, want het is weinig bebouwd en iets minder toegankelijk. met voornamelijk privéwoningen eromheen en slechts enkele basisvoorzieningen. Er lijken dan ook meer vissers dan strandgangers te komen. Wel kun je er je dagje strand onderbreken met fantastische rijstgerechten in enkele van de geroemde restaurants in de buurt.  

11. Playa Brosquil

Playa Brosquil, Cullera

Ons laatste strand is Playa Brosquil, ook wel gekend als Playa del Dorado of 'gouden strand', op 5km van Cullera. Het ligt ten zuiden van de monding van het Estany meer van Cullera en is omgeven door sinaasappelboompjes. Het strand zelf is 2200 meter lang en gemiddeld 30 meter breed. De belangrijkste troeven ervan zijn het heldere water en de rust van de omgeving. Tegelijk zijn er uitstekende restaurants te vinden om te proeven van de rijstgerechten en verse vis typisch voor de streek. 

Zin om van deze stranden te genieten tijdens uw vakantie? Bekijk hier onze vakantiehuizen in Cullera.

Ontdek hier nog 4 andere lokale strandadressen nabij Valencia stad!

Kaart stranden Cullera