Welk strand in Valencia past het best bij jou? Top 5 Lokale stranden!

Vind je het soms moeilijk kiezen tussen strand en citytrip? Of wil je meer dan een strandvakantie alleen? Het kosmopolitische Valencia biedt de perfecte combinatie van beide: uitgestrekte zandstranden met weinig hoogbouw en een familiaal karakter, én een zonzekere citytrip.

Deze derde grootste stad van Spanje biedt verder een prachtig oud centrum en tal van culturele activiteiten (Meer in: Fallas feest artikel met Top 5 Bezienswaardigheden in Valencia), brede strandpromenades, een traditioneel Spaans karakter, heerlijke paella en andere lokale lekkernijen,…

En veel meer stranden dan je zou denken zelfs, in én rondom de stad! Hieronder volgt een lijstje van uitstekende lokale strandadressen, op minder dan een uur rijden van Valencia!

1. La Malvarrosa, Las Arenas, La Patacona - Een luxe stadsstrand

Malvarrosa strand in Valencia

Valencia is echt een stad met een uitgesproken mediterraans karakter. Het schone, brede lange Malvarrosa strand van goudgeel zand is het bekendst, en een van de leukste plaatsen in de stad om van de warme Spaanse zon te genieten.

3 Stranden in 1

La Malvarosa loopt nog verder in 2 andere strandgebieden: Las Arenas en het minder drukke Patacona. Ze zijn allemaal even schoon, verzorgd en gezinsvriendelijk. Een geweldige plek voor een ontspannen vakantie, en helemaal niet duur of toeristisch.

Familiestrand bij uitstek

De Valencianen zijn een traditioneel volkje en zeer gehecht aan familie, en dit strand heeft een gelijkaardig karakter. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden. Het gaat van voorzieningen voor beachvolley tot speeltuinen in het zand en (gratis) zomerlessen op het strand, bijvoorbeeld aerobic of yoga. 

Typisch Spaans en ruim

Valencia strand

Er zijn tal van restaurants en bars met uitstekende lokale gerechten als paella of fideuà. Hoewel dit een bruisend stadsstrand is met een levendige sfeer, is de hoogbouw er altijd beperkt gebleven. Het is dus helemaal niet zoals de stranden van bijvoorbeeld Benidorm, waar veel toeristen verblijven. Nee, dit is een lekker authentiek Spaans strand met een luxe aan ruimte en de belangrijkste faciliteiten. Meer info en tips: de Malvarrosa en Arenas stranden in Valencia. 

Hoe kom je er?

Nog een plus is dat deze stranden vanuit de stad heel gemakkelijk bereikbaar zijn met de bus of tram, of zelfs met de fiets of te voet. Je kunt dus heel goed in het centrum verblijven en tegelijk genieten van een dagje strand om de culturele bezoeken mee af te wisselen. Of verblijf lekker aan het Malvarrosa strand zelf!

Zoek je het graag wat verder weg uit de stad en dichter bij de natuur, lees dan zeker verder in ons volgende punt, want El Saler is een goed bewaard geheim onder de locals!

2. El Saler – Natuur, rust, strand en lekker eten

Ten zuiden van de stad, op zowat 13 km afstand, ligt een natuurlijke parel van een uitgestrekt zandstrand (5 tot 6 km!), omgeven door natuur en een ontspannend duinlandschap, met hier en daar de paella-eettentjes waar El Saler zo gekend om is onder de valencianos. Je leest het goed: natuur, strand en lekker eten. Het grenst zelfs aan een natuurpark, La Albufera, met heuse rijstvelden als bron van het belangrijkste ingrediënt voor de gereputeerde Valenciaanse rijstgerechten.

Boottocht Albufera

De beste manier om het park te verkennen is per bootje op het meer. Het is er ongelooflijk rustig - een prima plek ook om dieren te spotten.

Golfbaan El Saler ( Campo de Golf El Saler) geniet trouwens veel weerklank in de golfwereld, voor de liefhebbers.

Hoe kom je er? 

- Je komt er via de V-30 en dan de C-500 richting El Saler. Je kunt er zelfs een fietsuitstap van maken en er naartoe fietsen!

- Er vertrekt ook een busdienst vanuit het centrum van Valencia. 

In El Saler zelf kun je ook een vakantiewoning huren. 

Wie wat meer leven in de brouwerij zoekt maar toch ook liever buiten de drukkere stad verblijft, vindt wellicht zijn gading in de volgende prachtige badplaats, Port Saplaya! 

3. Port Saplaya – Het ‘Kleine Venetië’ van Valencia

Port Saplaya is bijna nog een geheim onder de locals. Het is een soort ‘verborgen Venetië', net buiten de stad (op 7 km afstand). Het geniet ook echt de bijnaam 'Klein Venetië', want het is zo mooi in architectuur (veel kleur, moorse elementen,…) dat je je er bijna in een sprookje zou wanen, op een exotische plek. 

Port Saplaya Valencia

Venetië? Zou kunnen. Het belangrijkste kenmerk is dat dit kleurrijke laagbouwcomplex rondom een wirwar van kanaaltjes vol jachten ligt, en de verschillende delen via mooie bogen met elkaar verbonden zijn.

Ooit was dit namelijk een haven voor de export van landbouwproducten (vooral de nootjes van de velden rondom voor de typische lokale drank, horchata). Die is nu gerecycleerd tot een luxueus wooncomplex met 2 gemeenschappelijke zwembaden. Er zijn mooie appartementen te huur voor een aangenaam vakantieverblijf, met local feel!

Dé plek voor een verblijf in een vakantieappartement

Port Saplaya Valencia

Omdat de meerderheid van de appartementen gewoon bewoond zijn door Valencianen, heb je er alle nodige winkelfaciliteiten (o.a. Al Campo supermarkt en winkelcentrum naast het complex), bars en restaurants. Tegelijk biedt het een klein maar bijzonder vredig en schoon strand (rolstoelvriendelijk), met een speeltuin en in de zomer een prachtig publiek openluchtzwembad (5 euro), met ligzetels, parasols en een leuke bar, met zicht op zee! Meer info over Port Saplaya, ook leuk als uitstap en met tips om er uit eten te gaan.

Hoe kom je er?

Vanaf de luchthaven is Port Saplaya een 20-tal minuutjes rijden met de taxi, voor ongeveer 30 euro. 

- In Port Saplaya kom je met de auto gemakkelijk via de vierbaansweg V-21. (Richting Barcelona, want Port Saplaya ligt 7 km ten noorden van de stad Valencia)

- Heb je geen auto, dan kun je ook met de metro richting Rafelbunyol. Je stapt uit aan de halte Palmaret in het dorp Alboraya en neemt vanaf daar de bus of taxi richting strand (zowat 8 euro), want Port Saplaya is het deel aan het strand dat bij Alboraya in het binnenland hoort.  

Houd je wel van rustig maar ook van historische culturele bezienswaardigheden? Lees dan vooral verder in nummer 4!

4. Sagunto – Stranddorp met Romeinse roots 

Sagunto kasteel

Sagunto was historisch gezien een Romeinse nederzetting en bestaat uit 2 delen: het stadje Sagunto en het strandgebied (in totaal 13 km lang, klik hier voor vakantiewoningen), dat vooral erg levendig is in de zomer.

Mooi historisch dorp met comfortabel strand

Het stadje is de moeite waard om te zien, vooral het centrale plein en de Romeinse overblijfselen, waaronder de resten van een historisch amfitheater gehouwen in een bergflank en met plaats voor wel 6000 mensen! Er is ook een  moorse kasteelruïne met Romeinse overblijfselen en een gezellige Joodse wijk met smalle straatjes en verborgen patio's. En natuurlijk zijn er ook kerkjes, waaronder de Santa María kerk in Gotische stijl.

Het strand van Sagunto zelf of de Playa del Puerto de Sagunto biedt wel 1,3 kilometer goudkleurig zand. Het is er steeds rustig, behalve misschien in augustus. Het ligt naast een haven met ook weer Romeinse overblijfselen. Je kunt er genieten van een wandeling langs de promenade met veel sfeer in de zomer en aangename terrasjes. Het strand is rolstoelvriendelijk, met geasfalteerde hellingen en houten loopbruggen die gemakkelijk toegang bieden, ook voor ouders met kinderwagens.

Hoe kom je er?

- Sagunto ligt een beetje verder uit de stad (25 km afstand) en is bereikbaar via de V-23.

- Het is een 20-tal minuten rijden vanaf de luchthaven van Valencia. 

Heb je behoefte aan een verblijf met een luxe-aanbod aan verschillende soorten stranden, dan kun je ook naar het aanlokkelijke Cullera en haar 11 mooie stranden.

5. Cullera – Het goede Spaanse leven aan het strand

Playa Racó, Cullera

Cullera is nog zo een mediterraan stadje dat is opgesplitst in 2 delen. Stad en strand zijn gescheiden, en een kleine berg, gekend als de ‘Monte de Oro’ domineert er het landschap. Het ligt in het noordelijke deel van de Costa Blanca.

Playa San Antonio, Cullera

Ook hier geniet je van authentiek Spaans strandterrein; zo komen veel Madrilenen er graag vakantie vieren, net als in het naburige zomeroord Gandia (Klik hier voor bezienswaardigheden en tips voor een bezoek aan het stadje Gandia). Je hoort er dus vooral Spaans en kunt er genieten van rust en ‘la buena vida’ of ‘het goede Spaanse leven’.  

Lekker eten en comfort

Playa San Antonio, Cullera

Profiteer er vooral volop van de lokale Spaanse restaurants met hun traditionele gerechten (rijst, vis, schelpdieren,…), en huur een appartement of villa om je ‘thuis op vakantie’ te voelen tussen de locals.

Het belangrijkste strand van Cullera, San Antonio, biedt veel ruimte en alle mogelijke faciliteiten, maar er is ook keuze uit rustigere stranden verderop. Meer info in onze gids naar de 11 stranden van Cullera.

Bezienswaardigheden

Zorgeloze stranddagjes in Cullera kun je er afwisselen met bezienswaardigheden als de San Lorenzo lagune aan de rand van het eerder genoemde natuurpark La Albufera. Of bezoek la Torre de Santa Ana, een toren met indrukwekkend uitzicht over de kustlijn, en het museum van de oude, mysterieuze grot van Dragut, ooit een thuis voor piraten.

Je ziet het, Valencia is een stad met meer dan voldoende strandkeuze! Er is voor ieder wat wils, zowel dichter bij de stad als verderop.  En dan hebben we het nog niet eens gehad over Denia en Jávea, nog twee heerlijke standoorden op ruim een uur van de stad. Jávea biedt trouwens een gezellig oud centrum. Deel dit artikel als je ook zin hebt om morgen al te vertrekken!