Waarom het kasteel van Denia een topattractie is

Het kasteel van Denia valt op bovenop de heuvel en is te zien vanuit elke hoek van het stadje. 

Zicht op het kasteel van Denia

Het indrukwekkende bouwwerk is zowat het symbool van Denia's historische erfgoed.

Bij een bezoek kun je vanaf de kasteelmuren genieten van een prachtig uitzicht over de jachthaven, de Middellandse Zee en de verschillende delen van de stad, en ook de Montgó berg waarachter het naburige stadje Jávea verborgen ligt. 

 zicht vanaf het kasteel, Denia

Van alle kanten van het kasteel zijn er fantastische panorama's te bewonderen! Het zijn vooral deze uitzichten die een bezoek de moeite waard maken.

Tips

Het kasteel bezoeken is een absolute must. Trek er voldoende tijd voor uit, want je kunt er gemakkelijk een paar uur doorbrengen.

kasteel, Denia

Hoewel je om het kasteel te bezoeken ook de heuvel opkunt met een toeristisch treintje, is stevig schoeisel sterk aan te raden. Want ook in het kasteel zelf zijn er licht hellende stukken grond die bovendien rotsachtig zijn, zodat ze moeilijk op slippers kunnen bezocht worden. 

Hoewel het kasteel de hele dag open is, zonder siësta onderbreking, is het in de zomer zeker aan te raden het kasteel ofwel 's morgens ofwel 's avonds te bezoeken, om zo de middaghitte te vermijden (zie openingsuren hieronder). Wel zijn er bomen die aangename schaduw bieden. Zorg in elk geval voor voldoende zonbescherming.

Historische achtergrond

Het kasteel omvat nog Romeinse ruïnes van huizen en militaire versterkingen, wat aangeeft dat Denia al een kasteel had sinds de Romeinse tijd. Toen was de stad nog gekend onder de naam 'Dianum'.

kasteel Denia

De stad ontwikkelde zich echter vooral na de verovering door de moren. Het ontwerp van het kasteel dateert dan ook hoofdzakelijk uit de islamitische periode, tussen de 10de en de 11de eeuw. De indrukwekkende arcade aan de ingang van het kasteel dateert bijvoorbeeld uit de moorse tijd.

Binnen zijn verschillende architectonische stijlen uit het islamitische tijdperk te zien, maar ook uit de periodes na de verovering door de christenen. De moren werden uiteindelijk verdreven in 1609. Wel 25.000 van hen werden vanuit de haven van Denia op boten gezet richting de Afrikaanse noordkust, waardoor Denia vrijwel leeg achterbleef en een tijd sterk achteruitging in economische welvaart. De verdrijving per boot van de moren is afgebeeld op portretten aan de moorse ingangsarcade van het kasteel.

kasteel denia

De geschiedenis van het kasteel loopt verder tot en met de heropbouw van het Paleis van de Gouverneur in de 16e en 17e eeuw, dat tegenwoordig het Archeologisch Museum herbergt, ook een bezoekje waard. 

Hoe kom je er?

Denia toerisme dienst en kasteel

Het kasteel is in de foto's hierboven en hieronder te zien achter de dienst toerisme (Plaza del Consell; deze dienst is enkel dagelijks open tijdens drukke periodes als de zomer en de lokale feesten; vanaf oktober tot maart enkel tijdens de weekends. - Er is een vaste Dienst Toerisme in c/ Manuel Lattur).

De dienst ligt naast het stadhuis, met aan de andere kant ervan een tunnel die zo uit de rots lijkt uitgehakt. (zie foto hierboven). Deze tunnel laat voetgangers toe om onder het kasteel door het stadje te kruisen.

Denia kasteel

Als je met je gezicht naar de dienst toerisme staat, kun je langs de linkerkant de trappen op om het kasteel te bezoeken, via de Calle Hospital naast het stadhuis. 

kasteel Denia, trappen

Eenmaal boven, zijn er links in de Cuesta Madre Amparo straat weer trappen die naar de calle San Francisco leiden, dat direct toegang geeft tot het kasteel.

kasteel Denia

Zie je er tegenop de trappen naar het kasteel te beklimmen, spring dan gewoon op het toeristische treintje in de calle Patricio Fernandez, vlakbij de Dienst Toerisme van Denia.

Openingsuren en prijzen:

Denia kasteel

De openingsuren verschillen per maand. Sinds de zomer van 2015 blijft het kasteel vanaf juli tot half september open tot na middernacht. Daarna verschillen de uren per maand naargelang de dagen korter of langer worden.

10:00-18:00 van november tot maart

10:00-19:00 in april en mei

10:00-19:30 in juni

10:00- 0:30 vanaf 1 juli tot 15 september

10.00 - 20.00 vanaf 15 september tot 1 oktober

10:00-18:30 in oktober

De toegangprijs is 3€ voor volwassenen en 1€ voor kinderen. Er is een kortingsprijs van 2€ voor gepensioneerden, studenten en groepen.

Faciliteiten en activiteiten

kasteel Denia, cafetaria

Het is aardig om te weten dat er een cafetaria is binnen de kasteelmuren. de cafeteria del castell, met een spectaculair uitzicht op Denia, de zee en de bergen. Leuk om iets te drinken wanneer je dorst krijgt van het bezoek!

Je kunt er ook ontbijten, vanaf 10:30. De cafeteria biedt normale prijzen, ondanks de uitzonderlijke locatie. Zo is de prijs van een tostada con tomate 1.50 euro, en ontbijt of desayuno met koffie kan al voor 4.50 euro. Ook een 'almuerzo' (tussen ontbijt en lunch, vaak een broodje met drankje) of tapas zijn er verkrijgbaar. 

Veel mensen weten dit niet, maar in de zomer kun je er 's avonds zelfs dineren! Stel je voor, een menu in het kasteel bij zonsondergang... Doordat het aantal tafeltjes erg beperkt is, voelt deze ervaring uniek aan. Reserveren vooraf is een must, en dat kun je doen via deze 2 mobiele nummers: +34 608 13 66 01 of 637 96 88 15. 

Vanaf 15 september, wanneer het kasteel weer vroeger sluit, is dineren niet meer mogelijk maar kun je er wel lunchen. In de zomer is er net geen lunch omdat het dan te warm is. 

De prijs van een menu bedraagt ongeveer 17 euro, maar je kunt ook gewoon een huisgemaakt lokaal gerecht bestellen: bijvoorbeeld puchero valenciano (stoofpotje van vlees, aardappel, wortel, kikkererwten,..), paella de hierbas (paella van kruiden), arroz al horno (rijst met vlees, tomaat, kikkererwten bereid in de oven) of llandeta (stoofpotje van vis), voor zowat 11 euro. 

Voor meer restaurants en leuke adresjes voor tapas of met zicht op zee, check onze Tips om te genieten van Gastronomisch Denia.

Denia kasteel

In de zomer worden er 's avonds ook muziekconcerten binnen de kasteelmuren georganiseerd. Dat zijn dus concerten in open lucht, omgeven door prachtige panorama's en bij zonsondergang. Een fantastische setting! Informeer je voor exacte data bij de Dienst Toerisme. Daar kunnen ze ook info geven over speciale bezoeken, zoals een gekostumeerde theaterrondleiding.

Met dank aan onze gids van Marfull voor de privé-tour! (info@marfull.org)

Heb je zin in nog historische bezienswaardigheden of leuk kuieren en lekker eten, bezoek dan het naburige Gandia met o.a. het indrukwekkende Palacio Ducal. Op slechts een halfuurtje van Denia!