Gezellig Gandia: bezienswaardigheden, tips en adresjes

Gandia is vooral bekend als bruisende badplaats met uitgestrekte zandstranden, prima faciliteiten en veel activiteit in de zomer. Ook het heerlijke fideuà gerecht, dat sterk op paella lijkt maar pasta in plaats van rijst bevat, vindt er zijn oorsprong. Het stadje zelf, op een paar kilometer van het strand, biedt vakantiegangers bovendien de mogelijkheid om te shoppen, eten of genieten van historische bezienswaardigheden in een zuiderse sfeer. Een overzicht!

Historische bezienswaardigheden

El Palacio Ducal of Palau Ducal

Palau Ducal, Gandia

Zelfs als je geen nood hebt aan een pauze van het zonnebaden aan zee, is dit een historisch gebouw dat je moet gezien hebben. Het Ducal Paleis behoorde ooit de befaamde Borja familie toe, en was daarvoor het huis van de hertog van Gandía. Sinds 1964 is het Cultureel Erfgoed, en het is zonder twijfel een van de voornaamste en meest emblematische parels uit de civiele architectuur in Valencia. 

Het eerste wat je ziet als je binnenkomt, is de prachtige binnenplaats of patio. De kleur van het paleis is er een vrolijk geel in combinatie met de helderblauwe lucht van Gandia.

Binnen tref je pure paleisluxe, en uiteraard schuilen achter de verschillende kamers ook veel Borja en andere verhalen!

Palau Ducal, Gandia

Tijdens het bezoek kun je vanaf een hoger terras nog meer mooi versierde gevels en verzorgde binnenplaatsen bewonderen (zie mijn eerste foto).

Het paleis in gotische stijl dateert uit de 14de eeuw, maar is meerdere malen gerenoveerd in verschillende bouwstijlen, waaronder de Valenciaanse barok. Die laatste is vooral te zien in de uitvoerige, luxueuze decoraties binnenin, want van buitenaf valt het paleis niet heel erg op.

Je kunt het paleis als museum bezoeken, ook met gids - al zou dat je dat in het Engels vooraf speciaal moeten aanvragen. Gelukkig zijn er voor 2 euro ook audiogidsen in andere talen dan het Spaans te huur (Meer info in 'Praktisch', onderaan dit artikel).

Het MAGA

Wie zin heeft in een leerrijk dagje museum, kan terug naar de paleolithische en de neolithische tijd in het Archeologische museum van Gandia, het MAGA. In de omgeving van Gandia zijn er namelijk belangrijke archeologische vondsten gedaan, zoals de Parpalló grot en de Bolomor grot. Het museum bevindt zich in het voormalige en onlangs gerenoveerde Sant Marc Hospital.

Shoppen, kuieren en eten 

Gandia

Verkeersvrije winkelzones met elegante boetiekjes

Gandia is een chique mediterrane stad, en dat merk je aan de winkelzones voor voetgangers. De belangrijkste winkels vind je in de Calle Major en Calle Sant Francesc de Borja, maar er zijn ook veel fijne steegjes rondom met boetiekwinkeltjes en cafeetjes. Denk er echter wel aan dat je het best niet gaat shoppen rond het middaguur, want dan zijn veel winkels dicht. Pas na 17u en vaak nog later ontwaakt het stadje weer, zoals dat in het warme zuiden gebruikelijk is. Je kunt een bezoek dus gerust inplannen na een dagje strand.

Een hapje aan de overdekte markt

Mercat Gandia

Gandia biedt een overdekte gastronomische markt, de Mercat del Prado. Het moderne gebouw met ijzerwerk ligt aan het grote Prado plein met speeltuin, waar je ook meer leven in de brouwerij zult vinden buiten de warmste uren van de dag. Je vindt er zowel typische tapas als delicatessen en andere voedingswaren. Zo kun je aan de Mercat bar van tapas en Gin Tonic genieten, of op het terras die bij de markt hoort.

Uit eten in Gandia

Gandia

Nog een goede plek voor tapas is aan de Passeig de les Germanies, wat nog het meest doet denken aan een Rambla met de aangename schaduw van bomen en het verfrissende geluid van fonteinen. Strijk even neer op het terras van La Llimera en je bent verzekerd van kwaliteitvolle tapas met een mooie presentatie. Door de ruime porties die je krijgt, is de verhouding prijs-kwaliteit uitstekend, en de service is vriendelijk en snel.

Gandia

Een aanrader voor een drankje met verkoeling bij de Passeig de les Germanies is de Quiosco del Jardín de la Marquesa, een kiosk met terras in een mooie mediterrane tuin, waar vooral in de zomer en tijdens lokale feesten (hieronder toegelicht) evenementen als muziekconcerten plaatsvinden. Op het moment van ons bezoek vond er ook een tentoonstelling van Bonsai bomen plaats. 

Wil je uitgebreid van de Gandiaanse gastronomie genieten, dan is onze tip restaurante Telero. Het is een rustig restaurantje met uitstekende producten op het menu, in mooi gepresenteerde gerechten. Daar betaal je natuurlijk voor, vooral in de zomermaanden wanneer er geen goedkoper dagmenu beschikbaar is (gewoonlijk driegangen, drank inbegrepen en rond 15 euro). Als culinaire ervaring loont het echter de moeite. Je eet er binnen waar het lekker koel is, en het restaurant is gezellig huiselijk ingericht, met een vriendelijke service.

5 Sentidos, Gandia

Restaurante 5 Sentidos (vertaald: 5 Zintuigen) er vlak naast is al even zeer gewaardeerd in Gandia. Het is eveneens klein en gezellig. Vraag er vooral naar het dagmenu, dat bestaat uit drie kleine voorgerechtjes, een hoofdgerecht en nagerecht. Een drankje en koffie zijn ook inbegrepen. Je kunt ook tapas of grotere gerechten van de kaart bestellen. 

Placa MayorStaduis Gandia

Het centrale plein in het oude centrum is de Placa Mayor, met als erkend historisch monument de gotische kerk Santa María Iglesia (1250 -1520). Hier bevindt zich ook het gemeentehuis van Gandia, te zien op mijn foto hierboven. Het dateert uit de 18de eeuw, maar is in 1982 gerenoveerd. Heb je honger, dan is de aangewezen plek op dit plein Antic Mercat, met terras maar ook de mogelijkheid om binnen te eten. Het dagmenu is de voordeligste optie, maar je kunt er ook lekkere tapas proeven. 

Een feestelijke sfeer

De grootste feesten in Gandia vinden plaats buiten de toeristische zomermaanden juli en augustus.

  • Zo viert Gandia haar eigen Fallasfeest. Het valt samen met de beroemdste Fallasweek in Valencia stad, op 65 kilometer van Gandia. In beide vindt de beeldenverbranding traditioneel op 19 maart plaats, de dag van San José. Bereid je tijdens deze dagen voor op veel lawaai en feestgedruis!
  • Het religieuze Corpus Cristi feest biedt dan weer een kleurrijke optocht, met bovendien de folkloristische Gigantes of reuzenpoppen die op veel Spaanse feesten de aandacht trekken.

Noche de San Juan sfeerbeeld

  • Gandia viert uiteraard ook het meest uitbundige zomerfeest van Spanje, la Noche de San Juan. Het vindt plaats tijdens de kortste noche of nacht van het jaar, van 23 op 24 juni. In Gandia steken ze de vreugdevuren vooral aan op het grootste strand, Playa Norte. Neem je zwemkostuum mee om 's nachts in zee te baden en je zonden ritueel van je af te wassen voor het nieuwe zomerseizoen. Klik hier voor een video en meer info over het grootse San Juan feest.
  • Voor de inwoners van Gandia is het einde van de zomer echter even goed een reden om feest te vieren. De Feria y Fiesta de Gandia vindt dan ook plaats eind september, net als alle zomerdrukte zou moeten wegebben. Met religieuze spelen, theater, dans, vuurwerk en nog veel meer steken de Gandianen daar een stokje voor! 

 

Gandia strand

Tijdens de zomermaanden zijn er op zich al zo veel activiteiten en evenementen aan het Playa Norte strand dat er dan geen nood is aan een extra feestprogramma. Het gaat van live muziek en cinema in open lucht tot sportlessen en workshops of theater voor kinderen. 's Avonds is er bovendien de puerto of het havengebied voor een bruisende zomersfeer. Daar lees je meer over onderaan onze gids naar de stranden van Gandia. 

Praktisch 

Puerto de Gandia

De eetadresjes in dit artikel

- Restaurante La Llimera, Passeig de les Germanies 10

- Restaurante Telero, calle Sant Ponc 7 (Tel: +34 962 86 73 18)

- Restaurante Antic Mercat, Placa Mayor 4 (Reserveren aan te raden. Tel: +34 962 95 10 67)

El Palau Ducal

Palau Ducal, Gandia

Adres: Calle Duc Alfons el Vell 1

Openingstijden:

Er is een siesta ingerekend, wat betekent dat het paleis dicht gaat rond de lunchtijd. Op zondagen kun je het paleis enkel 's morgens bezoeken. In de zomer is het iets langer open in de namiddag:

Oktober - maart: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 18.30. Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 13.30

April - september: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.30 en van 16.00 tot 19.30. Zon- en feestdagen van 10.00 tot 13.30

Prijzen

Volwassenen:  6€. Speciale prijzen voor: 65-plussers (5€), kinderen tot 12 jaar (4€), jongeren tot 17 jaar (5€) en andersvaliden (4€). Wie met de Renfe trein naar Gandia gekomen is (ticket laten zien), krijgt een korting van 20 procent. Meer algemene info op de website.

Het MAGA

Maga, Gandia

Adres: Carrer Hospital 18, Gandía

Openingstijden:

September - juni: Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 en van 15.00 tot 19.00. Gesloten op maandag. Zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00.

Juli en augustus: Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 20.00. Gesloten op maandag. Zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00.

Prijzen:

Volwassenen: 2€. Tot 25 jaar en 65-plussers: 1€. Gratis op zon- en feestdagen!

Gandia ligt op slechts 26 km van Denia, een leuk daguitstapje, en op 44 km van Jávea, met ongelooflijke strandbaaitjes en indrukwekkende panoramische uitzichten vanaf de kliffen!