Tips om van het oude centrum van Jávea te genieten

Jávea is gekend als een paradijs van strandbaaitjes en fantastische uitzichten vanaf de kliffen over de helderblauwe zee. Het is zeker een bezoekje waard! Wie in Jávea verblijft, kan de aangename stranddagen en panoramische wandelingen bovendien afwisselen met een bezoek aan het stadje Jávea, want het biedt een mooi historisch gedeelte.
 
Jávea
 
Jávea ligt in een brede baai tussen de rotsige kapen Cap San Antoni en de Cap de La Nao, elk met hun eigen vuurtoren. Het historische gedeelte ligt enkele kilometers verder in het binnenland, en dus wat afgezonderd van het stadsstrand La Grava en de bijhorende visserwijk. Dit zie je wel vaker bij mediterrane stadjes in Spanje. Ook de inwoners van Jávea vreesden immers de aanvallen van piraten. 

Een wandeling doorheen het oude centrum

Jávea
 
Het oude centrum van Jávea heeft tot op vandaag haar middeleeuwse uitstraling behouden, een uniek netwerk van smalle straatjes met zuiders ogende witte gevels en bloemdecoraties, mooie stenen bogen die leiden naar verrassende hoekjes, gotische ramen, knap ijzerwerk in de balkonnetjes, grote houten voordeuren,...
 
Stadhuis, Jávea
 
De gebouwen zijn opgetrokken in ‘tosca’ zandsteen, gewonnen uit het gebied zelf. Dit alles maakt slenteren door de straten van Jávea een waar plezier. Het is een reis door de tijd waarbij je kunt genieten van mooie details. Een wandeling biedt bijvoorbeeld zicht op historische constructies als het Convento de las Agustinas. Ook zul je museums, leuke winkeltjes en allerlei kunstgallerijtjes tegenkomen.
 
De Iglesia de San Bartolomé in gotische stijl vormt het hart van het historische gedeelte. Ze dateert uit de late 14de eeuw. Ook zijn er twee prachtige herenhuizen te bewonderen: het Palau dels Sapena (15e eeuw) en de Casa dels Bolufer (18-19 eeuw). Je kunt er bovendien even binnenlopen bij de Dienst Toerisme.
 
Jávea
 
Bij de kerk bevindt zich verder het gemeentehuis (18de eeuw, gerenoveerd vorige eeuw) en de markt of Mercado Municipal de Jávea, ook gekend als de Mercado de Abastos (Plaça Celestino Pons). Deze markt is al sinds 1946 geïnstalleerd in een vroeger nonnenklooster, wat het een speciale uitstraling geeft. 

Een bezoek aan de plaatselijke markt

Loop zeker even de Mercado binnen en geniet van het overzicht aan gastronomische producten en Spaanse eetwaren. Soms zijn er ook proeverijen, bijvoorbeeld van Iberische ham. Een authentieke aanrader in de markt is de Bar Mercat.
 
Valt je bezoek ‘s morgens, dan kun je er lekker op zijn Spaans ontbijten, met vers fruitsap. Ze bieden er ook een ruime variatie aan heerlijke tostadas met tomate, aceite of olijfolie en andere kwaliteitsproducten vers van de markt.
 
Mercado Jávea
 
Ben je er ‘s middags of ‘s avonds, proef dan als tapa de ongelooflijk lekkere huisgemaakte hapjes die je er van de bar of het krijtbord kunt kiezen. Het gaat van vistortilla of groententortilla tot verse garnalen met spinazie of gehaktballetjes. Overigens kon je er toen wij er waren je verse aankoop op de markt (groenten, vis, vlees of zeevruchten) voor 2 euro laten klaarmaken.
 
Houd bij een bezoek wel rekening met de 'siesta', de lange onderbreking rond de lunchtijd. De markt is open van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 21:00 uur. Op zaterdag is de markt enkel open van 08:00 tot 14:00 uur.
 
Cab de la Nao, Javea
 
Nog een ideetje is om verse eetwaren in te slaan op de markt en na je bezoek aan het stadje naar de Cap de la Nao te rijden voor een picknick met adembenemend mediterraan uitzicht!

Meer tips om optimaal te genieten 

Jávea

Ook tijdens je wandeling zul je veel lokale tapasbars en restaurantjes zien. Enkele tips:
 
  • Bij restaurant 'Mi Lola' (Calle Mayor 2) is het bijvoorbeeld aangenaam zitten op de hoek van het mooie plein Plaça de Baix. Je kunt er een dagmenu krijgen voor 12 euro (drie gangen, drank niet inbegrepen). De gerechten zijn er lekker en origineel gepresenteerd.
  • Ook Bar Imperial is een aanrader op dit plein, voor typische tapas van de streek op een terrasje.
  • Indien mogelijk, plan je bezoek op donderdag tussen 08:30 en 14:00 uur, zodat je kunt genieten van de wekelijkse markt of 'Mercadillo' die dan plaatsvindt op de pleinen Plaza de la Constitución en de Placeta del Convent. Er zijn dan allerlei verse eetwaren te koop, zoals fruit en groenten, gezouten vis en augurken, eieren, vlees en Spaanse kwaliteitsconserven, specerijen,.. maar je kunt er even goed snuisteren tussen kleding, schoenen, tassen, lederwaren, glas, leuke spulletjes voor decoratie of als geschenkje,...

 

Jávea

Vooral 's avonds is de sfeer in het stadje erg gezellig, met restauranttafeltjes in de smalle steegjes en op de pleintjes omgeven door de historische setting van Jávea.
 
Misschien maak je tijdens je bezoek ook de religieuze festiviteiten mee die er soms plaatsvinden, of het feest van San Juan in juni, waarbij grote vreugdevuren op het strand worden aangestoken.