De beste vakantieplannen in Figueres

Figueres heeft zich ontwikkeld tot de hoofdstad van de Alto Ampurdán. Deze voorkeursbestemming voor kunstliefhebbers bevindt zich vlakbij de Costa Brava en de grens met Frankrijk. Veel buitenlandse, maar ook Spaanse toeristen zoeken het stadje op voor het landschap en de mooie binnenstad die zo'n grote inspiratiebron waren voor Dalí.
 
Historisch centrum van Figueres

Figueres heeft echter veel meer te bieden dan Dalí alleen. Om die reden hebben wij een gids samengesteld over het lokale erfgoed, de beste jaarlijkse evenementen en de prachtige stranden die Figueres rijk is.

Bezoek het Teatro-Museo Dalí

We starten onze gids over Figueres met de grootste trekpleister van de stad: het Teatro-Museo Dalí. Een unieke, surrealistische plaats die even geniaal is als Dalí zelf.
 
Teatro-Museo Dali, Figueres

We worden welkom geheten door een rode gevel omgeven door cipressen en met een kroon van enorme eieren op het dak. Het Teatro-Museo Dalí stond vroeger bekend als het Teatro de Figueres en werd ontworpen door de Catalaanse artiest zelf. Dalí wilde de bezoekers een unieke ervaring aanbieden, iets wat hij ook met zijn kunstwerken probeerde te bereiken.
 
Teatro-Museo Dalí in Figueres

In het gebouw kun je enkele van de beste werken uit de verschillende periodes van Salvador Dalí vinden. In het aangrenzende gebouw kun je daarnaast een expositie vinden van surrealistische juwelen die ontworpen werden door de artiest zelf. Een bezoek aan het Teatro-Museo Dalí is een echte must. We raden je sterk aan om tickets op internet te kopen om een lange wachtrij tijdens de drukke zomermaanden te vermijden.

Verken het Kasteel van San Fernando

In de richting van de Rosa-baai, vind je op slechts 800 meter afstand het immense Castell Sant Ferran (Kasteel van San Fernando). Dit gigantische, militaire fort uit de achttiende eeuw is uitstekend bewaard gebleven. Met zijn kolossale afmetingen, zo'n 32 hectare oppervlakte en een omtrek van meer dan drie kilometer, is Castell Sant Ferran het grootste monument van Catalonië en zelfs een van de grootste militaire burchten in heel Europa. Om je een idee te geven van hoe groot het wel niet is: in de paardenstallen is er plaats voor maar liefst 450 paarden.
 
Castell Sant Ferran

Je kunt het kasteel verkennen met een gids om meer te weten te komen over de vindingrijke bouwtechnieken en de geschiedenis van het kasteel.

Erfgoed van het historisch centrum

In het historisch centrum van Figueres vind je heel wat middeleeuwse en modernistische architecturale pareltjes. Tijdens de middeleeuwen was Figueres een ommuurde stad, maar van de toenmalige verdedigingsmuur is nu enkel nog de toren ''Torre Gorgot'' overgebleven. Deze toren maakt deel uit van het Teatro-Museo Dalí. Op verschillende punten in de stad is de middeleeuwse invloed nog heel goed te zien, zoals op het Plaza del Ayuntamiento of in de oude Joodse wijk rond Carrer Magre. Een ander monument dat vast en zeker een bezoekje verdient, is de Sant Pere-kerk. Deze gotische kerk werd gebouwd op de restanten van een oude Romeinse tempel.
 
Monument ter ere van Dalí in Figueres

Het hart en de belangrijkste straat van de stad is de Rambla. Er valt heel wat te ontdekken: winkels, bars en restaurants, maar ook mooie, modernistische gebouwen uit het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Vooral Casa Cusí, Casa Salleras en Casa Puig-Soler vallen op.

Het Speelgoedmuseum van Catalonië

Voordat we overgaan tot de beste lokale evenementen, staan we nog even stil bij misschien wel het origineelste museum in Figueres. Het Museo del Juguete de Cataluña (het Speelgoedmuseum van Catalonië) is gewijd aan de wereld van het speelgoed en stelt niet minder dan 4.000 stukken tentoon, waaronder vliegtuigjes, poppen, autootjes en treintjes.
 
Enkele van de kleine schatten in het museum behoorden vroeger toe aan beroemdheden als Salvador Dalí, Joan Miró of Federico García Lorca. Het is dus zeker de moeite waard om het museum te bezoeken tijdens je vakantie aan de Costa Brava.

Empordà-wijnshow

Naast Dalí is de andere grote hoofdrolspeler uit de regio de lokale Empordà-wijn. De traditie van de wijn met oorsprongsbenaming Empordà  gaat terug naar de tijd van de Grieken en de Romeinen. Vandaag de dag wordt de wijn gezien als een van de beste ter wereld. In september vindt de “Muestra del vino del Empordà” (Empordà-wijnshow) plaats. Wijn, de lokale gastronomie en verschillende wijnactiviteiten staan er centraal.
 
Museo-Teatro van Dalí in Figueres

Een ander festival met als thema de Empordà-wijn, is het Festival Vivid. Tijdens dit festival in april vinden tal van evenementen plaats langs de Costa Brava. Omdat het zo'n leuk festival is, hebben wij het opgenomen in onze lijst van de beste gastronomische evenementen in Spanje. Enkel de Middellandse Zee en de Catalaanse bergen kunnen een wijn voortbrengen met zo'n volle smaak. 

Akoestisch Festival van Figueres

De zomer is de beste periode om Figueres te bezoeken. In augustus en september vindt namelijk het Festival Acústica de Figueres (Akoestisch Festival van Figueres) plaats. Tijdens het festival treden in het centrum van de stad verschillende artiesten op. Zoals de naam van het festival al zegt, draait het allemaal om akoestische muziek. De sfeer is dan ook heel relaxed en het is de perfecte manier om de dag mooi mee af te sluiten.
 
Elk jaar opnieuw bewijst het festival de maatstaf te zijn voor Catalaanse muziek. In 2001 trok het festival 3.000 toeschouwers aan. Dat aantal is door de jaren heen toegenomen tot 60.000 muziekliefhebbers die elke zomer naar Figueres afreizen. 

Internationaal Circusfestival de Gouden Olifant

Slechts vijf jaar na de eerste editie heeft het Festival Internacional del Circ de Figueres (het Internationaal Circusfestival de Gouden Olifant) zich ontwikkeld tot een van de beste circusfestivals in de wereld en het tweede belangrijkste circusfestival in heel Europa. Meer dan tachtig artiesten van dertien verschillende nationaliteiten trekken meer dan 20.000 toeschouwers aan.
 
Teatro-Museo van Salvador Dalí in Figueres

Tijdens het festival nemen de beste internationale artiesten ons mee naar de wonderbaarlijke wereld van de acrobatiek. Ze doen gedurfde evenwichtsoefeningen op hoogte en voeren onmogelijke choreografieën op. Je kunt genieten van meer dan twintig circusattracties in de grote tent op het feestterrein in Figueres. Een jury van experts moet beslissen wie de hoofdprijs de Gouden Olifant mee naar huis mag nemen.

Komiekfestival van Figueres

We ronden onze gids af met het Festival Còmic de Figueres (Komiekfestival van Figueres) dat geleidelijk aan zijn plaats verdiend heeft op de culturele agenda van Catalonië en Spanje. Dit stand-upcomedyfestival zal zeker een lach op je gezicht toveren.
 
Het festival vindt normaal gesproken plaats in april. Je kunt er genieten van theater in zaal, straattheater, monologen en workshops lachtherapie. Je kunt het volledige programma raadplegen op de website van het evenement. Na dit festival vol humor verlaat je Figueres ongetwijfeld vol positieve energie.
 
Festival Internacional de Circo: Elefant d`or
Zin gekregen om naar Figueres te reizen? Dankzij de vele musea, evenementen en de nabijheid van de Costa Brava is Figueres een ideale bestemming voor liefhebbers van cultuur en stranden. Reserveer nu je vakantiehuis in Figueres voor het hele gezin om te genieten van het erfgoed en de beste evenementen in heel Catalonië.