De 5 geheimen van favoriet Frigiliana

Van alle dorpjes in Andalusië is Frigiliana favoriet van menig bezoeker, en dat is geen wonder! Als wit dorpje aan de Costa del Sol is het uniek in zijn soort. Het ligt op 6 kilometer van Nerja en iets meer dan vijftig kilometer van Málaga. Maak snel kennis met dit charmante dorpje in onze korte-video opname doorheen de smalle straatjes:

 

 

Het dorpje verrukt bezoekers vooral met haar doolhof van autovrije straatjes, met nette witgekalkte huisjes die mooi contrasteren met hun rode leien daken en een helderblauwe lucht. De deuren zijn geverfd in pastelkleuren, en om elke hoek vanaf de hellende, geplaveide straatjes vang je een glimp op van het schitterende omgevende landschap, met in de verte ook de zee!

 

Zicht vanaf de top, Frigiliana

 

Een betoverend plaatje, aangevuld met de geuren en kleuren van potten jasmijn, lavendel en bloemen. Frigiliana kreeg dan al ook vaker prijzen en titels, waaronder dat van 'mooiste dorp in Andalusië' van de Spaanse Toerismeraad.

Klaar voor een bezoek?! Dit zijn de 5 geheimen die van Frigiliana een topexcursie maken!

De 5 geheimen van favoriet Frigiliana

1. Het mooie aan Frigiliana

Straatje in Frigiliana

- Het dorp Frigiliana bestaat uit 2 delen: Het nieuwere, lagere deel, en het bovenste, oudere gedeelte: de Morisco-Mudéjar. Dat laatste is uiteraard het mooist om te bezoeken!

- Kuieren in Frigiliana is als een terugreis naar de tijd van de moren en de Reconquista of Herovering. Er hangt zowaar een sfeer van het soort die je terugvindt in het Riff gebergte van Marokko. Heel bijzonder!

- In Frigiliana wacht om elke hoek een verrassing. Het dorp is een lust voor het oog! De kronkelende, geplaveide straatjes zijn echter smal en gaan steil omhoog. Wees hierop voorbereid met goed schoeisel en drink voldoende op een warme dag.

- Dankzij Frigiliana's ligging op een berghelling, zowat 300 meter boven de zeespiegel, wordt je beloond voor de inspanning met een spectaculair uitzicht! Op een heldere winterdag is de Noordafrikaanse kust soms zelfs zichtbaar. Vanuit Frigiliana krijg je ook veruit het beste zicht op Nerja en het adembenemende landschap eromheen. 

2. Historische en culturele aanraders 

Straat in Frigiliana

 • Leuke historische plekjes zijn de Fuente Vieja (oude fontein), de San Antonio kerk, de Real Expósito (oude silo), de Santo Cristo de la Caña kapel en het Palacio Renacentista de los Condes de Frigiliana (Renaissance Paleis van de Graven van Frigiliana).
 • De Solariega Casa de los Condes (het ouderlijke huis van de graven), ook bekend als El Ingenio (de molen) werd in de late 16e eeuw gebouwd voor de Manrique de Lara familie. Zij legden er een suikerrietplantage aan, met fabriek.
 • De Casa del Apero dateert uit begin zeventiende eeuw en herbergt nu het VVV-kantoor, de Gemeentelijke Bibliotheek, alle historische archieven van Frigiliana en het Historisch Museum. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het museum; het was het eerste archeologische museum in de Axarquía.
 • El Torreón is nog zo een interessant plekje. Het ligt in de oude wijk Mudéjar, vlakbij calle Real. Ooit was het een graanschuur, nu maakt het deel uit van een huis. Je kunt de prachtige patio binnen via een boog versierd met planten, 'El Torreón' genaamd.
 • De overblijfselen van het oude moorse kasteel bovenaan in het dorp. Hoewel het bijna volledig verwoest raakte toen de moren verdreven werden, is het uitzicht er geweldig!

3. Zalig genieten in het dorp

Restaurant met terras, Frigiliana

 • Slenteren door de prijswinnende straatjes van de Mudéjar wijk 
 • Lunch of tapas met uitzicht. Veel restaurants en bars hebben dakterrassen met uitzicht op het dorp en de vallei. Aanraders zijn La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia, 3) en The Garden Restaurant (Calle Santo Cristo s / n - thegardenfrigiliana.com), met smakelijke gerechten bij een fantastisch panorama. Voor tapas, Restaurante Al Fuente (Calle Real 32). De taarten in La Tienda (Calle de la Iglesia, 7) zijn trouwens overheerlijk!
 • Volg de route van de keramiekplaten. Er zijn er 12, verspreid over het oude gedeelte van het dorp. Ze vertellen het verhaal van de moorse opstand en de laatste gevechten in het gebied.
 • De leuke bohemiensfeer van het dorp heeft over de jaren een aantal beroemde kunstenaars en fotografen getrokken, met inbegrip van Arne Haugen Sørensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr en Miro Slavin. Er zijn regelmatig tentoonstellingen in de Casa del Apero en private kunstgallerijen.
 • De lokale markt in Frigiliana is op donderdag en zondag. Altijd leuk om lokale producten en specialiteiten te leren kennen!

4. Feest in Frigiliana 

Frigiliana

 • Frigiliana's patroonheilige is San Sebastián, en zijn feest is op 20 januari.
 • Het Festival de 3 Culturas tijdens de laatste week van augustus mag je niet missen als je dan in de buurt bent. Het is het grootste evenement van Frigiliana! 
 • Nog een belangrijke datum op Frigiliana's kalender is 13 juni, tijdens de lokale Feria, wanneer San Antonio de Padua geëerd wordt. 

5. Een prachtige natuurlijke omgeving

Rio Higueron, Frigiliana

 • Frigiliana is een geweldige uitvalsbasis om het nabije Sierra de Tejada Almijara natuurpark te verkennen. Het biedt echt heerlijke wandelroutes! Je kunt hiervoor John Keo (+34  647273502) contacteren.
 • Geniet van de Río Higueron. Deze rivier is lekker rustig, met geweldige plekjes om te picknicken en wandelen. 
 • Daarnaast is er de río Chillar in Nerja, met waterpoelen en natuurlijke zwembaden. Leuk om doorheen te wandelen!
 • Paardrijden is een populaire activiteit in het gebied. Wij kunnen hiervoor Donna van los-olivillos.com aanraden.
 • Pozo Batan Alberca - Frigiliana's eigen natuurlijke zwembad! Officieel is zwemmen hier niet toegelaten, en toch doen zowel locals als bezoekers het. Let wel op als je gaat zwemmen, vooral met kinderen. Spring niet in het water vanaf de hogere delen rondom (wat je ook mag zien in de video hierboven). 
 • Een bezoek aan het nabijgelegen El Acebuchal is een absolute aanrader! 

Hoe kom je er?

Frigiliana

Frigiliana ligt net boven Nerja. Volg de A7 / E15 tot aan de afslag naar Nerja en Frigiliana, afrit 292. Sla links af bij de rotonde en ga rechtdoor bij de volgende. Neem de MA-5105, de bergen in (je kunt het niet missen). Deze weg slingert de berg op en uiteindelijk kom je uit bij Frigiliana

De beste plek om te parkeren is de grote gemeentelijke parkeerplaats bij de ingang van het dorp. Probeer uit het centrum van het dorp te blijven. Veel straatjes zijn ofwel voetgangersgebied, ofwel erg steil en smal. 

Er zijn regelmatig bussen vanuit Nerja naar Frigiliana. De reis duurt ongeveer 15 minuten en kost ongeveer een euro. Voor informatie over de dienstregeling, zie Frigiliana today

Een taxirit van Nerja naar Frigiliana kost tussen 10-15 €, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Zin in nog zo een wit dorpje in de provincie Málaga? Bekijk ons artikel over Mijas, ook met sfeervideo!

Frigiliana in kaart gebracht