Dit witte dorpje nabij Nerja mag je niet overslaan!

El Acebuchal is een uitzonderlijk wit dorpje en een lust voor het oog.

Interactief sfeerbeeld van Acebuchal 

El Acebuchal, Frigiliana door  John Kramer  Klik op de foto en breid uit naar volledig scherm voor een volledig 360​​° zicht. Door te klikken op de pijlen krijg je uitzicht op de straat!

Een idyllisch wit dorpje middenin de natuur

Het prachtige Acebuchal ligt middenin de Sierra Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, bijna op de grens tussen Frigiliana en CompetaBekijk hier de video over het dorpje Competa en de omliggende natuurgebieden.

Achebuchal

Een bezoek aan El Acebuchal en de kleine dorpskapel voelt echt alsof je terugreist in de tijd! Muilezels en ezels zijn er nog aan de orde van de dag.

Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn tal van dieren (we hebben er bijvoorbeeld al wilde zwijnen gezien). 

Een super daguitstap

Straat in Acebuchal

Heb je het geluk in de omgeving te verblijven, dan is dit de heerlijkste daguitstap. Spectaculaire landschappen, fantastisch eten en het pittoreske dorpje zelf.

Achter al die vredige schoonheid schuilt echter een tragische geschiedenis. Daardoor kreeg El Acebuchal zelfs lange tijd namen als 'Spookdorp' (El Pueblo Fantasma) of 'Verloren Dorp' toebedeeld. 

Een opmerkelijke geschiedenis: van 'spookdorp' tot sprookje

The village of Acebuchal, Frigiliana

De geschiedenis van El Acebuchal is op zijn zachtst gezegd nogal ingewikkeld. Het dorpje, ontstaan in de 17de eeuw, ligt op een traditionele muilezelroute tussen Granada en Malaga. Het was altijd al een tussenstop voor handelaren, een rustplek ook om benodigheden in op te slaan.

Zoals zo veel dorpen in het gebied leden Frigiliana en Acebuchal verschrikkelijk tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Frigiliana werd ‘Rood’ (Republikeins) verklaard in juli 1936. De fascisten heroverden het dorp al snel in februari 1937 en namen wraak op iedereen die zelfs maar verdacht leek als ‘communist’.

De standrechtelijke executies en het schrikbewind dreven heel wat dorpelingen naar de omliggende bergen, waar ze een linkse guerrillabeweging vormden, die bekend stond als de 'Markies' - onder leiding van José Muñoz Lozano, bijgenaamd 'Roberto'.

Toen de burgeroorlog eindigde in 1939, richtte generaal Franco zich op het opruimen van verzetsbewegingen. De Markies stonden hoog op de lijst.

Het was het begin van een bloedige guerrillaoorlog tegen de Guardia Civil, die tot 1952 duurde! Frigiliana en Acebuchal lagen middenin de vuurlinie. De dorpelingen werden van beide kanten lastiggevallen.

In de zomer van 1948 bevalen de autoriteiten de bewoners van Acebuchal (zowat 200 mensen) hun huizen te verlaten. Het dorp werd er lang van verdacht schuilplaatsen en voedsel te bieden aan de guerrilla.

De droom van een man, nu een uniek restaurant

‘Spookdorp’ Acebuchal bleef verlaten tot 1998.

José Muñoz Lozano “Roberto”

Eén man - Antonio 'El Zumbo' - vervulde zijn levensdroom door terug te keren naar Acebuchal en het dorp beetje bij beetje weer op te bouwen.Het resultaat was spectaculair, vooral als je bedenkt dat alles er toen manueel gebeurde en er zelfs geen elektriciteit of water was, tot 2003!

Antonio's familie beheert nu het landelijke hotel en succesvolle restaurant'El Acebuchal' in het dorp. Het eten is er fantastisch: de meeste producten zijn lokaal en biologisch geteeld - de salades zijn bijvoorbeeld geweldig. Dat geldt ook voor het zelfgemaakte brood, de desserts, het ijs en de olijfolie van deze familie. De specialiteit van het huis is wild: wild zwijn, konijn, hert, eend en lamsvlees. Een aanrader! 

Breng wel cash geld mee, want Acebuchal heeft geen vaste lijnen en dus worden betalingen met kredietkaarten niet geaccepteerd. Ze zijn gesloten op maandag en het is altijd beter om eerst te bellen - Antonio +34 650617901 of +34 666790895 (zijn zoon, ook Antonio, spreekt vloeiend Engels) website.

Tochtje naar de Fabrica de la Luz 

Fabrica de la Luz

Meer zin in actie en een picknick? De Fábrica de la Luz (III) is er de plek voor!

Vanuit Acebuchal is het ongeveer 4 kilometer wandelen doorheen bos. Het pad is ok en te doen met een gewone wagen, maar het is wel erg smal op sommige plaatsen - niet voor watjes, of toch niet voor mensen die niet gewend zijn te rijden in deze omstandigheden.

De wandeling is vrij eenvoudig. Wel kan het terugkeer weer omhoog tegenvallen in de zomer (breng vooral veel water mee!).

Zwemmen en picknick

Fabrica de la Luz III near Achebuchal

De Fabrica is echt een kleine oase middenin het natuurpark - het is er bijvoorbeeld veel stiller dan bij het naburige broertje Fabrica de la Luz in Canillas de Albaida.

Er zijn verschillende natuurlijke zwembaden en kleine watervallen - een geweldige manier om af te koelen op een hete zomerdag! Het water is uitzonderlijk schoon en drinkbaar.

De Junta de Andalucía of Andalusische Raad heeft het gebied een 'Area Recreativa' verklaard. Er zijn dan ook allerlei faciliteiten, inclusief barbecue. Ook kamperen is mogelijk, maar alleen met voorafgaande toestemming.

Nog zo een verfrissende uitstap met watervallen: een wandeling door de Chillar rivier in Nerja!

Hoe kom je er?

Acebuchal village

Acebuchal ligt op zowat 7 km van Frigiliana.

Volg de borden naar het centrum van Frigiliana, en neem net voordat je in het echte centrum komt, de weg die naar rechts afbuigt. Dat zou de oude Torrox-Competa weg (MA - 9012) moeten zijn. kaart

De weg slingert omhoog (met een spectaculair uitzicht op Nerja!) en na ongeveer 2 km is het uitkijken naar een teken aan de rechterkant.

Er is op een gegeven moment een groot houten bord die het restaurant in Acebuchal aanwijst - sla er rechtsaf. De weg buigt omhoog af naar rechts en uiteindelijk kom je op een kruising aan de top.

Sla rechtsaf terwijl je de borden naar Acebuchal volgt. De weg gaat al snel in een pad over en na een paar kilometer daal je al af naar het dorp. Volg hetzelfde pad (er is slechts één) als je verder wilt naar de Fabrica de la Luz.

Veel plezier! Voor meer witte dorpjes in Andalusië.