Roadtrip Andalusië: 5 steden die je niet wilt missen

Grote kans dat je een auto huurt als je naar Andalusië reist. Dat doen de meesten! En begrijpelijk: hoewel het openbaar vervoer in de grote steden goedkoop is en op tijd rijdt, is het wel zo prettig om de vrijheid te hebben je waar en wanneer dan ook te kunnen verplaatsen.

En nu je dan toch een auto huurt, waarom niet de beste steden van Andalusië verkennen? Wij doen het je hieronder voor vanuit Malaga!

Proef eerst al even de sfeer in deze korte video, die 4 van de 5 steden hieronder ook in kaart brengt.

1. Dagtrip 1: Málaga - Córdoba. Heenreis 1.45 uur.

Kronkelende straatjes, een wereldberoemd monument en de bekroonde patio's zijn de ingrediënten van deze werkelijk prachtige stad. Ideaal om naar toe te reizen in de lente (en al helemaal tijdens het Patiosfestival!) en in het najaar; tijdens de zomer kan het er erg heet worden. Stad en omgeving worden om die reden dan ook de koekenpan van Andalusië genoemd. Maar: als je goed tegen de hitte kunt, raden we je zeker aan deze stad niet over te slaan.

Mezquita Cordoba
Wat je niet wilt missen in Cordoba:

 1. De Middeleeuwse Moskee Cathedraal. Je leest het inderdaad goed. De merkwaardige fusie tussen een katholieke kerk en de serene bogen van deze eeuwenoude moskee uit de hoogtijdagen van de Arabische overheersing in Spanje leveren een een spectaculair monument op dat eigenlijk niet goed te beschrijven is. Je moet het gezien hebben. Kaartjes kun je vooraf op de website kopen en het geprinte bewijsje meenemen naar de kassa. Zo vermijd je de rij. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur
 2. Flamenquines en salmorejo, de laatste is een variant op de koude tomatensoep gazpacho, maar steviger en geserveerd met hard gekookt ei en ham. Flamenquines zou je kunnen omschrijven als een soort kroketten gerold van serrano ham en kaas. Ook ossenstaart is een lokale specialiteit maar voor de rabo de toro zul je flink in de buidel moeten tasten.
 3. De Romeinse brug over de rivier Guadalquivir uit 1931, beschermd erfgoed door UNESCO. 

Dagtrip 2: Malaga - Sevilla. Heenreis ruim 2 uur.

Sevilla is de hoofstad van Andalusië en anno 21e eeuw het industrieel en technologisch knooppunt van de regio. De brede rivier Guadalquivir dient al eeuwenlang als levensader voor de stad en speelde een essentiële rol als waterweg in het transport en de overslag van goederen uit de nieuwe wereld, een lucratieve handel die Spanje als het machtigste imperium ter wereld indertijd op de kaart heeft gezet. 

Sevilla - bridge of Plaza de Espana

Niet te missen in Sevilla: 

 1. De gastronomie. In Sevilla vind je de verfijnste keuken van Andalusie waar alles wat de regio te bieden heeft wordt verzameld. 
 2. Kathedraal van Sevilla met de graftombe van Colón, Christoffel Columbus. De Spaanse held is helaas tot 5 keer toe herbegraven en hoewel hijzelf aangaf in zijn geliefde Zuid Amerika zijn eeuwige rustplaats wenste, is hij uiteindelijk begraven daar waar hij voor zijn reizen werd gecommissioneerd.
 3. Paleizen Reales Alcázares - De oudste konklijke residentie van Europa. In de 8e eeuw veroverd op de Christenen door de Arabieren, die het renoveerden tot sierlijk gedecoreerd paleis.  Ook na de Reconquista herovering 5 eeuwen later onder leiding van katholieke koningen Isabel en Fernando werd weinig aangepast aan de indrukwekkende residentie.

Dagtrip 3: Malaga - Ronda. Heenreis 1.30 uur.

Prachtig stadje gelegen aan de rand van de Sierra de las Nieves. Ontdek de 12 Beste Plekjes van Ronda! Ideaal met kinderen omdat de mooie binnenstad compact is en jonge kinderen er minder snel moe zullen worden van het wandelen. In woelige tijden, enkele honderden jaren geleden toen reguliere politie nog niet bestond, hielden de bandoleros de wegen van sierras in de gaten en beschermde al naar gelang wie het meeste betaalde de landerijen van de boeren tegen struikrovers. In Ronda vind je vele verwijzingen naar de beduchte lieden!

Ronda

Wat je niet wilt missen in Ronda:

 1. El Tajo / Puente Nuevo: deze brug verbindt de twee delen van de stad die wordt opgesplitst door de Tajo canyon.  Het kun je gaan duizelen want de afstand naar beneden is maar liefst 100 meter en je krijgt het gevoel dat je erboven zweeft.
 2. De uitzichtbalkons achter de stierenring, overigens de oudste van Spanje. Ronda ligt op ruim 750 meter boven de zeespiegel en je hebt er een prachtig uitzicht over de Sierras.
 3. Rode wijn. De Sierras van Ronda zijn niet alleen het territorium van de unieke naaldboom Pinsapo Azul, maar ook de ideale grond voor druivenranken. Vraag in een restaurant in Ronda in plaats van een Rioja of Ribera dus om een Ronda tinto wijn .

Dagtrip 4: Malaga - Granada. Heenreis 1.30 uur.

Granada is een Arabisch sprookje met de wijk Albaicín en natuurlijk het Alhambra als hoogtepunten. De stad ligt een stuk hoger dan Malaga en heeft een landklimaat. Dat betekent dat het er erg heet wordt in de zomer en flink koud in de winter. Ook zijn er veel hoogteverschillen en hoewel de bestrating uitstekend is, raden we je daarom aan comfortabele (sport)schoenen te dragen.  Onderstaande activiteitenroute is als je als stel reist of groep volwassenen.  Voor gezinnen met jonge kinderen raden we aan alleen nummer 1 en hooguit nog 2 te doen. 


Granada - Generalife gardensGeneralife tuinen in het Alhambra complex

Niet te missen in Granada:

 1. Het Alhambra en de generalife tuinen: zelfs als je er een dag voor uittrekt heb je nog niet alles gezien, maar voor een eerste bezoek kun je 3 uur rekenen. Kaartjes kun je kopen bij de uitgifteautomaat van bank La Caixa in iedere stad in Spanje of je koopt een kaartje online en print het bewijs vooraf. Een kaartje aan de kassa kopen kan ook, alleen zul je dan heel vroeg in de rij moeten gaan staan.  Je parkeert de auto op het parkeerterrein naast het Alhambra. Je neemt op de rondweg Granada de afslag Sierra Nevada. In de tunnel blijf je aan de linker weghelft rijden en volgt de borden Alhambra
 2. De wijk Albaicín: Na afloop van het Alhambra kun je de weg naar het centrum bergafwaarts lopen en rechts aanhouden
 3. Theehuizen  naast Plaza Nueva: in de smalle straatjes tussen het Plaza Nueva en het Albaicin krioelt het van de Marokkaanse theehuisjes waar je al ellebogend een muntthee drinkt in Oosterse sferen
 4. Gratis tapa: De provincie Granada is de enige in Spanje die een gratis tapa bij je drankje serveert en dan hebben we het niet over een portie olijven of chips. Het aperitiefmoment begint rond 19:00 uur en je zult half Granada tegenkomen op haar vele terrassen
 5. Tussen november en april: het skistation Sierra Nevada, op maar 30 minuten afstand met de auto!  

Dagtrip 5: Malaga!

En tot slot mag je de hoofdstad van de Costa del Sol niet overslaan. Waarom? Omdat het een voetgangers- en fietsvriendelijke winkelstad is met een dozijn aan gezellige pleinen gevuld met terrasjes. Ook cultureel valt er heel wat nieuws te beleven, zoals de Centro Pompidou aan de vernieuwde haven.

Plaza de la Merced met standbeeld Picasso

Niet te missen in Malaga:

 1. Malagueños worden boquerones bijgenaamd, naar het geliefde visje dat als gefrituurde gerecht overal op het menu staat. Niet te versmaden met een ijskoud biertje erbij, uiteraard San Miguel, het huisbier van malaga
 2. Bezoek aan het Alcazaba fort en Gibralfaro kasteel.  Spectaculair uitzicht op de haven en baai van Malaga.
 3. Picasso museum en Thyssen museum: de eerste als je van moderne kunst houdt; het tweede als je meer van de klassieke school bent. Bezoektijd ca. 2 uur. 
 4. Drie pleinenroute: Plaza de la Constitución, Plaza Uncibay, Plaza de la Merced. Wandeltijd ca. 30 minuten. Als je deze route loopt, heb je gelijk het hart van Malaga centrum te pakken. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder: 10 gratis bezienswaardigheden in Malaga

Nog op zoek naar een Vakantiehuis in en om Malaga? Klik hier