De geheimen van Guadix, het grottendorp nabij Granada

Guadix is de naam van het bijzondere 'grottendorp' op zowat 55 kilometer van Granada. Het is vooral bekend van de vele grotwoningen - een opmerkelijk zicht!

Barrio de Santiago, Guadix

Er wonen ook nog steeds mensen, want grotwoningen bieden grote voordelen in dit deel van Spanje. Zo blijven ze - zonder airconditioning -heerlijk fris in de zomer. Het gebied rond Guadix is zelfs de grootste nog bewoonde 'grotregio' van Europa, met ongeveer 2000 'grotbewoners'. De inrichting gaat van luxe tot bescheiden.

Benieuwd? Bekijk als voorbeeld de vakantie-grotwoning die je er zelf kunt huren, met zwembad en uitzicht op de grottenwijk van Guadix!

Guadix, dochter van de Sierra Nevada

Guadix - zicht en kathedraal

Het levendige stadje Guadix ligt in de noordelijke uitlopers van de Sierra Nevada - een prima uitvalbasis dus om te genieten van de bergen!

Het duikt plots op als een aangename verrassing na een lange rit over een vlak plateau, lange en rechte Romeinse wegen, en kilometers olijf-en wijngaarden. Een plaatje, omgeven door besneeuwde bergtoppen!

Route door het dorp en de grotwijk

De grottenwijk

Guadix is een typisch gezellig Spaans dorpje dat rust biedt middenin een adembenemende natuurlijke omgeving. Wie hier verblijft, ontsnapt aan elke vorm van stress!

Men loopt er niet, men kuiert. Dat kan bijvoorbeeld heerlijk langs de hoofdstraat omzoomd met bomen. Inkopen doe je gewoon in lokale winkeltjes. Net als in die goede oude tijd..!

Ondanks de dorpsrust hoef je je er zeker niet te vervelen. Guadix is bijvoorbeeld het dorpje van de Spaanse schrijver en dichter Pedro Antonio de Alarcón (1974: El sombrero de tres picos - De driekante steek). Hij werd er geboren in 1833. En dan is er de bijzondere grottenwijk..! Volg ons op onze route door Guadix!

De kathedraal als startpunt

Guadix

Een duidelijk startpunt, zichtbaar vanuit vrijwel elke hoek van het stadje, is de kathedraal. Ze is gebouwd in gotische stijl, maar kreeg een barok kleedje in de 16de eeuw. Zoals dat in het zuiden gebruikelijk is, werd ze opgericht waar vroeger een moskee stond.

De kathedraal is binnenin te bezoeken, en met audiogids in het bijhorende museum. Van buitenaf is het vooral mooi om te zien hoe de roodachtige zandsteen ervan glinstert in de warme gloed van de Andalusische zon!

Vermoeide voeten? Dit is ook de plek waar je om het halfuur op een toeristisch treintje kunt springen, voor een rit van zowat 30 minuten voor een vijftal euro. 

Een voordelige lunch aan het plein

Guadix plaza

Links van de kathedraal kun je oversteken en doorheen een van de bogen het centrale plein in, gekend als Las Palmas of Plaza de la Constitución. Daar vind je trouwens de dienst toerisme, waar je een kaart en allerlei tips kunt krijgen voor een verkennende wandeling!

Ook zijn er tal van kleine gezellige bars en cafés onder de bogen, die met een typische Menu del Día de beste deal bieden: slechts 8€ - 10€ voor een driegangen-lunch, netjes in krijt geschreven op een uithangbord.

Het eten is er lokaal, eenvoudig en bereid volgens het seizoen. Schelpdieren in look en sherrysaus bijvoorbeeld is er een smakelijk tapasgerecht. 

Op bezoek bij de Flintstones

Grotwoningen in Guadix

Na de lunch is het hoog tijd om de ultieme attractie van Guadix te ontdekken: de grottenwijk of Barrio de las Cuevas, ook wel Barrio de Santiago genoemd.

Plots ben je in een andere wereld! Een wonderlijke wereld van torentjes en witte schoorstenen die als paddestoelen uit de met gras bedekte hellingen steken, want iedereen leeft hier gewoon onder de grond. Alsof de tijd er sinds de prehistorie al heeft stilgestaan...

grotwoningen

Ben je op stap met kinderen, dan kun je doen alsof je bij de Flintstones op bezoek bent: je zult het met gemak zelf beginnen te geloven! 

De Mirador en het grottenmuseum

infocentrum over grotwoningen in Guadix

Heel leuk is ook om over de grottenwijk uit te kijken vanaf de Mirador (uitkijkpunt). Je krijgt er een 360-graden uitzicht, en als je vandaaruit afdaalt naar het plein naast de kerk, kun je er het grottenmuseum bezoeken (2,60€ per persoon). 

Een videoshow beschikbaar in het Engels biedt er interactieve displays en een schat aan informatie. In een uurtje kun je ongeveer alles zien.

Guadix - grotwoning

De bemeubelde kamers geven er ook een idee van hoe bewoners uit vroegere tijden hun grotwoning inrichtten. Het kon behoorlijk 'basic' zijn: een slaapkamer, een keuken, een voorraadkamer. Een werkruimte met gereedschap en soms zelf een varkensstal, aangezien de dieren gewoon binnen leefden bij de families.

Er zijn ook ingelijste brieven en verhalen te zien van de oorspronkelijke familie van de grot, met anekdotes en herinneringen aan hoe gelukkig ze waren - ondanks de armoede en de soms moeilijke omstandigheden.

Het moderne grottenleven

Grotwoning in Guadix, te huur op VakantiehuizenSpanje.nl (ID: 25942)

Ook vandaag leven enkele duizenden mensen nog zoals Fred en Wilma Flintstone, in deze unieke grotwoningwijk! Alleen zijn de armoedige kamers en varkensstal nu veelal vervangen door gezellige luxe, aangevuld met grote plasma tv-schermen en andere moderne technologie.

Toch moet je op je hoede zijn: dit is nog steeds een beetje een 'zigeurnergebied' - terrein van de 'gitanos' - en die durven wel eens om geld bedelen, onder meer in de buurt van de Mirador. Of ze nodigen je uit om hún grotwoning te bezoeken.

*Een goede raad: sla deze uitnodiging beleefd af, en houd je aan de begeleide tours en officiële musea.

Een aangenaam stabiele temperatuur

leven in een grotwoning

Weer buiten word je bijna verblind door het felle zonlicht, want het contrast met het gezellig gedimde licht in de koele grot is groot. Leuk om even bij te komen, is dan het kleine grotcafé om de hoek, waar je bijvoorbeeld een frisse refresco (frisdrank) kunt bestellen - en je krijgt er nog eens een lekkere tapa bij!

De stabiele grottemperatuur is niet alleen een voordeel in de hete Andalusische zomer maar ook in de winter, want ook dan blijft de binnentemperatuur gewoon rond 18 tot 20 graden schommelen. Veel kosten hebben bewoners er dus niet aan verwarming - en dat terwijl het hier in de buurt van de Sierra Nevada een stuk kouder kan zijn dan in andere plaatsen in Andalusië.

Bovendien bieden de grotwoningen een gezonde leefomgeving. Het is helemaal niet klam of vochtig in de muren.

Grotwoningen in Andalusië (met zowat 5000 bewoners in totaal) zijn nog te vinden op de volgende plaatsen:

- Sacromonte, Granada (bekend van de 'flamenco gitano')

- Baza, Granada

- Gorafe, Granada 

Rioja, Almería

- Benalúa de Guadix, Granada

Nog even op stap in Guadix

Guadix kathedraa

Terug beneden aan de voet van de steile heuvel kun je opnieuw het oude centrum in, om verder op verkenning te gaan. 

Je kunt weer gewoon bij de kathedraal starten, en vandaaruit de smalle straatjes en steegjes in slenteren, met tal van trapjes en gezellige hoekjes die nieuwsgierige bezoekers lokken. Mooi ook voor wie graag foto's maakt!

In het nieuwe gedeelte kun je later een hapje eten of nog snel wat winkels meepikken: ze blijven open tot rond 21.00u! 

Samengevat: belangrijkste bezienswaardigheden

Guadix

  • De Alcazaba - 11de eeuw. Het torent mooi uit over het stadje en biedt prachtige panorama's, zowel over de dorpskern als de fameuze grottenwijk.
  • De kerk Iglesia de Santiago - Mooi om te zien en gemakkelijk te herkennen aan de blauw-witte klokkentoren. 
  • Museum van grotten en aardewerk - Nabij het Alcazaba, met een uitstekende collectie keramiek uit verschillende historische periodes. 
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegre - Aristocratische architectuur op zijn best, met twee gelijke torens aan elke hoek. 
  • Palacio de Peñaflor - Middeleeuws adellijk huis, met houten balkon. Het zoveelste exemplaar van het soort architectuur die je overal in Guadix tegenkomt. 

Grotwoning in Guadix, te huur op VakantiehuizenSpanje.nl (ID:25942)

Je merkt het wel, in Guadix heb je niet veel nodig voor een leuk dagje uit. De verbazingwekkendde architectuur alleen al zal je er voor altijd bijblijven! Vergeet dus zeker je camera niet, en denk eraan: een verblijf in de provincie Granada is niet compleet zonder een grondige kennismaking met Guadix! 

Hoe kom je er?

plateau en Sierra Nevada

Guadix ligt tussen de Andalusische steden Jaén en Almería in de provincie Granada, op een vruchtbaar plateau. De grottenwijk is gelegen in het zuiden van Guadix en is bereikbaar met de auto. De wijk wordt overal aangegeven als 'Cuevas de Guadix' of 'Barrio de Santiago'.

Genoten? Tijd voor meer? Bekijk hier nog 22 andere fantastische dorpjes in Andalusië!