Skiën in de Sierra Nevada, Granada

De Sierra Nevada is het meest zuidelijke skigebied in Europa en ligt op dezelfde noorderbreedte als Cyprus. Het biedt het langstdurende skiseizoen in Europa, dat gemiddeld genomen eind november van start gaat en en pas eind april, begin mei eindigt.  Als je op zoek bent naar een skivakantie met sneeuw - én zongarantie (meer dan 80% zondagen in het skiseizoen), dan moet de Sierra Nevada wel hoog op je verlanglijstje staan! (Voor niet-skieërs: bezoek de witte dorpjes in de Alpujarras!)

Video Skiën, snowboarden en freeboarden in de Sierra Nevada: 

 

Het skistation ligt op maar 1 uur rijden van de stranden van de Costa Tropical en op ca. 30 minuten van het centrum van Granada en de paleizen van het Alhambra. De locatie voor een skivakantie is met andere woorden uniek. Het biedt je allerlei andere doe-activiteiten naast het skiën. Stel je voor: je landt op Malaga, rijdt eerst naar Nerja, wandelt over het balkon van Europa, daarna over het strand en vervolgt dan je weg naar het skistation om daar 1,5 uur later op de latten te staan, eindigend met een après ski op een van de zonnige terrassen aan het Pradollano plein. Niet slecht, toch?

De Sierra Nevada feiten op een rij:

Sierra Nevada skiing

 • Het resortdorpje heet Pradollano (op 2.100 meter) 
 • Het gros van de pistes ligt aan noordzijde van Veleta, de op twee na hoogste piek op het Spaanse vaste land.
 • Het skigebied ligt in de Penibetico bergketen in het Sierra Nevada Natuurgebied op slechts 27 kilometer van Granada stad.
 • Het laagste punt ligt op 2,100 meter en het hoogste punt van het resort op 3.300 meter boven de zeespiegel. 
 • Het resort beschikt over 105 skibare kilometer met 115 pistes. Hiervan zijn 40 blauwe pistes, 9 zwart, 50 rood en 16 groen.  Daarnaast vind je er langlaufroutes (1 set one) en je kunt er 'sneeuwschoenen'
 • De skiliften kunnen 45,555 skiërs per uur transporteren. Er zijn 2 grote kabelbanen, 17 stoelliften, 2 T-bar liften, 2 magische tapijten en 1 sleepski. 
 • Aanwezig is een modern kunstsneeuwsysteem dat bestaat uit 353 sneeuwkanons die opgesteld staan om 35 kilomter piste te voorzien van sneeuw. 
 • Je kunt nachtskiën (als het weer het toestaat) op zaterdagen. 
 • Er is een groot freestyle superpark genaamd Sulyr met halfpipe en 70 obstakels. 
 • Het bedrijf dat het resort managed heet Cetursa Sierra Nevada, S.A. 
 • In 1996 vonden de Alpine World Ski Championships plaats in het resort en de Sierra Nevada is geselecteerd voor het organiseren van de Winter Universiade universiteitsspelen in 2015.

Skistations Pardollano en Borreguiles

Chairlift skiing Sierra Nevada

 

Het Sierra Nevada skiresort is gelegen in het hart van het natuurpark Sierra Nevada National Park. 

Het skigebied is opgesplitst in 2 hoofdgebieden: Pradollano en Borreguiles. Alle winkels, restaurants en skiverhuurbedrijven vind je in Pradollano, ook weer onderverdeeld in 3 secties: laag, midden en hoog.  

Hoe dichter bij het skistation je de kabelbaan pakt, hoe goedkoper. 

 

Sierra Nevada - Pradollano

 

De kabelbaanrit van Pradollano naar het het skistation Borreguiles duurt tussen de 15 en 20 minuten. Ook hier vind je een aantal restaurants, maar ook een crèche en diverse skischolen.

Prijzen:
Als je niet gaat skiën, kun je de kabelbaan gebruiken voor een dag voor een forfaitprijs van €17.
Een dag forfair skiliftpas kost rond de €45, afhankelijk van het seizoen. Kinderen onder 6 jaar mogen gratis mee, kinderen onder 16 kunnen voor ongeveer €30 / dag. 

Er zijn maar liefst 15 geregistreerde skischolen in de Sierra Nevada en meer dan 400 beschikbare skileraren. Vele hiervan bieden een combinatie skiuitrusting verhuur en privélessen. De prijzen voor lessen zijn over het algemeen lager tijdens de middaguren; ook zijn er Engelssprekende leraren aanwezig. 

Snowboard paradijs in de Sierra Nevada

In het resort vind je Sulyr, een groot freestyle snowboardgebied. 

 

Sierra Nevada - Pradollano

Sulyr biedt de langste snowboardlijnen van Europa, met meer dan 2,5 kilomter jumps, half pipes en 70 verschillende ‘freestyle’ obstakels in totaal, waarvan je er 49 achter elkaar kunt doen (of proberen althans!). 

Het Sylyr freestyle park is gescheiden van het normale skigebied. Er is recent een beginners freestylezone toegevoegd.  

Hoe kom ik er?

Het huren van een auto is het allergemakkelijkste om in de Sierra Nevada te komen. En het beste is om vroeg te vertekken. Het kan erg druk zijn op de weg naar het resort, zeker op nationale feestdagen. Prijzen voor parkeren variëren al naar gelang het seizoen rond de €20 euro per dag.

Wil je geen parkeergeld betalen en zie je het niet zitten om auto te rijden na de après ski? Neem dan de shuttle dienst die vetrekt vanaf het Centrale busstation van Granada. Een retourtje kost €9 en de eerste bus vetrekt om 08:00 's ochtends, de volgende vertrekt om 10:30 uur. De laatste bus die vetrekt uit de Sierra Nevada gaat om 18:30. Voor meer informatie, kijk op de website van busmaatschappij Alsa

Handige links

Huur ski vakantiehuizen in de Sierra Nevada of in Granada