Tapas Tien Granada: 10 leuke tapas bars

Een verblijf in de provincie Granada biedt unieke kansen om tapas gratis bij je drankje te krijgen. Overal in Spanje worden wel chips, nootjes of olijven bij je wijn of bier geserveerd,  maar dat zijn geen tapas. In Granada heerst de traditie om er van het huis een echte tapa bij te serveren. Je krijgt dan wat alle andere gasten ook krijgen. 

Granada is een levendige universiteitsstad, waar je bars en restaurants in alle soorten en maten kunt kiezen: van klassiek tot hip en hypermodern, en alles er tussenin.  De pietlut zal je willen wijzen op het feit dat de prijs van een biertje in Granada hoger is en dat daarmee de tapa die je erbij 'krijgt' eigenlijk dus niet gratis is. Maar we raden je aan gewoon zelf te ondervinden dat er niets gaat boven een paar 'cañas' (klein biertje) in een bar in Granada, om er dan helemaal voldaan weer buiten te wandelen. Tapas eten in Granada is niet alleen een zoveelste lunch, het is een beleving. Laat je verrassen!

Map of Granada tapas bars

Hier een Top Tapas Bars die erg de moeite waard zijn. En: we hebben er stiekem nóg eentje bij gedaan dus het zijn er 11 in plaats van 10. Op het kaartje hierboven hebben we de bars in volgorde erop gezet zodat je een route kunt lopen. We raden wel aan dit verspreid over 2 dagen te doen. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Onderaan dit artikel kun je hiervoor een commentaar achterlaten.

A) Los Mascarones

Tapasbar Los Mascarones, Granada
In dezelfde straat als Torcuato (de bar in B) vind je diens niet pretentieuze tweeling bar Los Mascarones, naar de naam van de typische Carmen-woning waarin het restaurant gehuisvest is.  Aan de voorgevel hangen grote maskers. De Granadino dichter Pedro Soto de Rojas heeft er gewoond, mocht je dat iets zeggen.

Als het je niets zegt, stap er gewoon binnen voor de oprecht vriendelijke service en eenvoudige en smaakvolle tapas zoals migas, gebakken en gekruide broodkruimels met ui en sardines, bonen en ham, ossestaart, uitsmijter en slakken.  

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Pagés, 18     

B) Casa Torcuato 

tapasbar Torcuato in Granada

 

Niet ver van uitkijkpunt Mirador San Nicolás (in onze Top 12 Miradores in Spanje) tegenover het Alhambra, in de sfeervolle wijk Albaicín, vind je Casa Torcuato.  Het is een typische tapasbar die verankerd is in de wijk, met een eetkamer op de eerste verdieping voor een meer al fresco dineerervaring. Maar er gaat eigenlijk niets boven het nuttigen van je tapa aan de bar beneden.

Geniet van de royale tapas porties gefrituurd vis, gazpacho, knoflookfriet en ga zo maar door.  Een eenvoudige, niet-pretentieuze bar waar iedereen met een stevige trek welkom is, waar je ook vandaan komt.

Waar vind ik deze tapasbar?

 Calle Pagés 31 

C) Espadafor

Granada cathedral

Deze tapasbar doet haar naam eer aan: het is een begrip, een instituut.  Espadafor is een klassieke tapasbar met hoge plafonds, vrijwel onveranderd sinds ze geopend werd aan het begin van de 20e eeuw.
 
Eén van de specialiteiten is habitas con jamon - tuinboontjes met ham - en jamos asado - geroosterde ham, maar kies gerust wat je maar wilt van het menu.  De sherry wordt hier geschonken uit houten vaten, een ludiek interieurelement dat het goed doet op de foto. Aan de muur hangen beschilderde keramieke tegels met typische Andalusische tafereeltjes.
Als het lukt om een tafeltje te krijgen (kom op tijd rond 12.30 uur) serveert de ober je de tapas daar. Anders is het staand aan de bar ook prima toeven. Espadafor is het summum van Granada, Andalusië en Zuid Spanje!

Waar vind ik deze tapasbar in Granada? Calle Gran Vía de Colón, 59, in dezelfde straat als de Kathedraal van Granada

D) Al Sur de Granada

In deze bar annex winkel kun je ambachtelijke delicatessen en wijn kopen. Men serveert tapas aan de houten vaten die op zijn kant zijn gezet.  Een originele restaurantlocatie waar het gezellig druk is tijdens de lunch. En flink ook! De gasten stromen over in de straat en kelder.
 
Zoals je bij een delicatessenwinkel mag verwachten is de kwaliteit van de kaas en de charcuterie torenhoog.  Verdere aanraders zijn de biologische verse groenten en de verrukkelijk ham.

Waar vind ik dit tapasrestaurant? Calle Elvira 150

E) Bar Casa Julio

Granada is slechts 1 uur verwijderd van de Midellandse zee en dat merk je aan de kwaliteit van de vis en de zeevruchten.  Het interieur van Casa Julio doet niet vermoeden dat ze hier bijzondere kwaliteit serveren. De bar ligt in een smal zijstraatje van Plaza Nueva en zelfs het toilet voldoet niet echt aan de standaard, dames moeten er om een sleutel vragen en de heren staan in een minescuul hokje. Ook zijn er geen zitplaatsen.
 
MAAR: één blik op de zeeduivel, garnaal, licht gefrituurde aubergines en anjovis gebakken in een met komijngekruid beslag en je snapt dat hier een smakelijke ervaring te halen is!

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Hermosa (Plaza Nueva).

F) La Trastienda

Straatje in Granada

De naam Trastienda is een samenvoegsel van de woorden detrás, achter en tienda, winkel. Losjes vertaald achter de winkel of achterin de winkel.  Wat houdt het in?  Zodra je binnenkomt vraag je je inderdaad af waar we nu zijn: is het een winkel met achterin een bar of is het een bar met achterin een winkel?
Maar die verwarring heerst zowel bij de Granadinos als bij de toeristen die aarzelend en verward de slagerswinkel binnenschuifelen om vervolgens doorgewuifd te worden door de eigenaresse in een witte jas. Ze persen zich achter de antieke kassa langs de kleine bar binnen.
 
De meeste tapas zijn niet verwonderlijk gebaseerd op vleeswaren zoals chorizo, salchichón en aanverwanten. Hoewel het nieuw aangelegde terras buiten wat afdoet aan het charmante verrassingselement van deze tapasbar is het een échte ludieke aanrader. 

Waar vind ik deze tapasbar? Calle de los Cuchilleros 11

G)  Taberna La Cueva de 1900

Inmiddels een keten met eetgelegenheden in Málaga, in Madrid en Alicante, maar geboren in Granada. Aan eigenheid heeft familiebedrijf  La Cueva niets afgedaan en haar menu gebaseerd op datgene waar het van origine altijd het beste in was: charcuterie.  

Bij je tapas krijg je - uiteraard gratis naar goede Granada traditie - een tapa met een paar plakjes (met) worst of gedroogde ham. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het drogen van ham en de bereiding van koude vleeswaren, en in de Cuevas bars vind worden exclusief producten van deze familie geserveerd. Een glas rode Rioja of Ribera del Duero erbij en je lunch is geslaagd.  Erg lekker, erg toegankelijk, erg goed. 

Waar vind ik dit tapasrestaurant? Calle Reyes Católicos 13 én 42

H) Los Diamantes

tapasbar Los Diamantes Granada

Los Diamantes is zó populair dat er een kleine lokale keten is ontstaan. De plek waar het ooit allemaal begon zit nog gewoon op dezelfde plek in calle Navas, waar nog steeds het oude ritueel heerst: wees er gelijk bij wanneer de bar open gaat, anders kom je er niet in!
 
Een smalle bar waar maar weinig ruimte is voor de vele aanwezigen. Ze komen in grote getalen af op de mosselen, baby inktvis, rotszalm en gefrituurde groenten.  En wat je dan ook maar gefrituurd wilt hebben, kun je bestellen, gratis en voor niets bij je biertje. De echte visliefhebber moet er geweest zijn!

Waar vind ik deze tapasbar in Granada? Calle Navas 28

I) Oum Kalsoum

Tapas bar Om Kalsum, Granada

 
Het is natuurlijk onvermijdelijk dat in Granada, een stad met een bijzonder rijk verleden, iemand bedacht heeft een tapasbar te openen gespecialiseerd in de Noordafrikaanse keuken.  De eigenaars van Oum Kalsum gaan al weer een tijd mee en hebben de keuken goed onder de knie. Gasten staan te popelen om de couscous te bestellen.
 
Er zijn diverse proefgerechten te bestellen, maar tenzij je een reuzenhonger hebt of je met een groot gezelschap bent, raden wij aan om het bij de royale en overheerlijke tapas te houden. Behalve couscous kun je hapklare falafel bestellen, schwarma en andere klassiekers.  Het menu is te krijgen aan zowat €14, inclusief een fles Rioja, en de 7 tapas gaan er zó in.  

Waar vind ik dit alternatieve tapasrestaurant? Calle Jardines 17

J) Bar Poë

Bar Poë is nogal een fenomeen in Granada. Mocht je op zoek zijn naar de eçhte traditionele tapas dan verschijnt Püe niet op je lijstje, maar dan mis je wel wat.  De eerste aangename verrassing is de barman en eigenaar Matthew. Zo Brits 'als bonen met toast', verkondigt men op de website. De tweede verrassing is het aanbod aan tapas.

Achterin de zaak kookt Matthew’s Angolses vrouw Ana stoofpotjes met ingrediëntencombinaties die hun internationale achtergond verraden. Je eet hier dus exotische tapas zoals nergens anders in Granada of in Spanje. Braziliaanse bonenstoofpot, Italiaanse groenten, pittige kippelever of gepeperde Portugese Piri-piri.  De clientèle is zo exotisch en gevarieeerd als het menu, je vindt er naast Spanjaarden, jong én oud, ook studenten en expats.

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Verónica de la Magdelena 40  

K) Bodega de Antonio 

Bodega de Antonio

Dit is een klassieker.  Ook in het geval van La Bodega de Antonio zijn de Granadinos laaiend enthousiast over de keuken, terwijl de gemiddelde buitenlandse reiziger er zo aan voorbij zou lopen. Zeker niet onaangenaam, maar qua interieur niet erg bijzonder, met een vrij grote eetkamer en bar achterin, de kleur Andalusisch groen alom aanwezig.

De Bodega de Antonio is een traditionele familiebar waar de prijskwaliteit-verhouding uitstekend is. In een stad waar iedereen zijn uiterste best lijkt te doen om nieuwe, hippe and creatieve tapasbars uit de grond te stampen, is het knap lastig om dit soort bars nog te vinden!

Waar vind ik dit tapasrestaurant in Granada? Calle Jardines 4 in dezelfde straat als Oum Kalsum, beide om de hoek van Poë

Beetje te veel gegeten? Ga op een heerlijke natuurwandeling vlakbij Granada, met hangbruggen en meer!

Beeldmateriaal voor dit artikel: copyright Robin Graham 2013