Kustwandeling vanuit San Sebastián, naar het pittoreske Pasajes!

Droom je ervan de Camino de Santiago te doen maar heb je er niet voldoende tijd voor? Geen nood! Zelfs als je gewoon op citytrip gaat in Spanje, kun je stukjes van de Camino afleggen als leuke uitstap. De perfecte plek om zo natuur én stad te combineren, is ongetwijfeld San Sebastián in het groene noorden!

Waarom wandelen rondom San Sebastián zo fijn is

San Sebastian zicht vanaf Igueldo berg

 
Ga je op vakantie naar Baskenland, dan zouden wij zeker San Sebastián als verblijfplaats aanraden. Deze prachtige badstad biedt 3 mooie stadsstranden én een eilandstrand, bruisende pintxobars in het oude centrum en echte parels van Belle Epoque-architectuur.  
 
Vanuit San Sebastián, omgeven door zee en groene bergen, kun je bovendien fantastische wandelexcursies ondernemen. Ze maken deel uit van de Camino de Santiago, en ze geven je niet alleen het genot van een indrukwekkende wandelroute langs de kust; ze laten je ook de mooiste dorpjes zien!
 
Zicht vanaf Ulía berg tijdens de wandeling, San Sebastian
 
Je kunt jezelf na afloop belonen met heerlijke 'pintxos' - de befaamde Baskische tapas - of een fikse maaltijd met uitstekende vis of vlees. Daar zijn de Basken namelijk ook bekend om: dat ze erg veel kunnen eten! En … dat ze ijzersterk zijn en graag aan buitensport doen!
 
Trek je wandelschoenen dus maar aan en doe zoals de Basken doen. Wij nemen je hieronder mee op een fantastische route!

Wandeling San Sebastián - Pasajes de San Juan

Zurriola strand met daarachter de berg Ulía, San Sebastian

 

Deze wandeling vertrekt vanuit San Sebastián zelf - ideaal! - naar het naburige Pasajes de San Juan, een verrassend charmant vissersdorpje. De wandeling gaat langs de zee over de berg Ulía, die de stad aan de oostkant begrenst, vlak na surfstrand Zurriola.

Bij aankomst in Pasajes de San Juan kun je heerlijk lunchen en genieten van de uiterst pittoreske omgeving! 
 
 Pasajes de San Juan
 
Onder Basken is de route San Sebastián - Pasajes de San Juan een populair zondagsuitje. De pelgrims van de Camino lopen die in tegenovergestelde richting (aangeduid met gele pijlen of de St Jacobsschelp), maar dat is geen probleem. De route is omgekeerd even mooi en in minder dan 3 uur af te leggen. Daarna kun je gewoon met het openbaar vervoer terug naar je vakantieverblijf in San Sebastián! 

Waar vertrek je precies?

Zicht op Zurriola strand vanaf Ulía, San Sebastian

 
Het vertrekpunt is gemakkelijk te herkennen. Het bevindt zich vlak naast het pompstation aan het begin van de Navarra laan (Navarra Hiribidea), direct te bereiken vanaf het Zurriola surfstrand.
 
Eenmaal aan het pompstation, volg je het hellende straatje aan de linkerzijkant ervan. Het gaat al snel over in trappen, en het zijn er wel een aantal! Een prima opwarming voor de komende wandeling.
  
Zicht op Zurriola strand vanaf Ulía, San Sebastian 
 
Bovenaan de trappen krijg je een fantastisch uitzicht op het Zurriola strand en de stad, en je kunt er nog een heel eind van blijven genieten, eerst tussen het groen door en daarna over de ruige kustlijn en de zee heen. Een wandeling die onmogelijk kan vervelen!

Waar kom je aan?

Pasajes de San Juan

 
Verdwalen kan niet; je volgt gewoon het pad langs het water. Er zijn af en toe wegwijzers die ook de resterende afstand naar Pasajes de San Juan ('Donibane' in het Baskisch) weergeven. 
 
De aankomst is bijzonder fijn. Je daalt af langs de Faro de la Plata (‘de zilveren vuurtoren’), opnieuw via  trappen maar nu dus naar beneden, en vlak aan het water!
 
Je komt aan in het havendorpje Pasajes de San Pedro, en aan de overkant zie je het prachtige Pasajes de San Juan wat later opduiken. Het water tussen de twee vissersdorpen stroomt in een inham waarlangs grote boten vanuit zee  de ‘puerto de Pasajes’ of  haven, binnenvaren. Een indrukwekkend zicht! 

De romantische oversteek naar San Juan

Pasajes de San Juan
 
Zelf steek je van het dorp San Pedro over naar Pasajes de San Juan in een schattig bootje in groen, rood, en wit (de kleuren van de Baskische vlag). Het lijkt wel ‘Schipper mag ik overvaren’! Je geeft de ‘stuurman’ enkele euro’s voor de oversteek en in een paar minuten ben je aan de overkant. Dit heerlijke boottochtje zal je veel te kort lijken; geniet er dus ten volle van!

De beste eetadresjes 

Eenmaal aangekomen kun je kiezen uit enkele uitstekende visrestaurants! Wij raden Casa Cámara en Ziaboga aan voor de beste vis en zeevruchten. Ziaboga bevindt zich aan de Plaza de Santiago, een erg mooi en gezellig pleintje om er op het terras te genieten aan het water.

Hoe keer je terug? 

Pasajes de San Juan

 
Elke 20 minuten kun je vanuit Pasajes de San Juan een bus terug naar San Sebastián nemen. (Vanaf 20u30 om het halfuur) Op de kaart hieronder kun je zien waar de busstop zich precies vindt (in de Juan XXIII straat nabij het frontón of tennismuur)
Zowel tijdens de week als in het weekend vertrekt de laatste bus om 22.40, dus dat geeft zeker de tijd voor een avondetentje in Pasajes!

Wat breng je mee?

Zicht wandeling langs Ulía berg, from San Sebastian
 
De beschreven wandeling maakt deel uit van de ‘kustroute’, het ruigere deel van de Camino. In het algemeen loopt deze route langs minder makkelijk begaanbare paden, maar voor dit stuk valt dat goed mee (als het niet net geregend heeft ten minste). Een zekere fitheid is echter wel vereist want het gaat soms op en neer, over rotsen, keien of trappen uit steen. Denk vooral aan het volgende:
 
 - Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Het pad is een aardeweg met hier en daar rotsen, keien, hellende stukken,... Zorg dus dat je comfortabel loopt in stevig schoeisel die goede ondersteuning biedt!
 
- Het weer in San Sebastián kan erg wisselvallig zijn. Misschien schijnt de zon als je vertrekt, maar even snel kunnen wolken opduiken, mogelijk met regen. En ook al is het bewolkt, vergis je niet: ook dan is bescherming tegen de zon aan te raden, zeker in de zomer. Met een lichte regen-of windjack die gemakkelijk mee te nemen is, speel je altijd zeker. Of bekijk in elk geval de weersvoorspelling vooraf.
 
Picknick, wandeling San Sebastian naar Pasajes
 
- Er zijn tot Pasajes geen voorzieningen onderweg, dit is echt een wandeling in de natuur! Breng voldoende water mee en eventueel enkele snacks. Een picknick is ook leuk, want je krijgt er een adembenemend uitzicht bij! Je kunt zelf een plekje uitkiezen op een rots onderweg, of wachten tot je bij een picknicktafel komt, ongeveer halverwege. Vlakbij Pasajes de San Pedro zijn er verschillende picknicktafels middenin het groen. 
 
Houd in elk geval wat honger over om ook te proeven van de lokale keuken in Pasajes de San Juan. Of dorst om er op zijn minst een terrasje te genieten! 
 
Heb je zin in een nog langere wandeling? Ze kan zo ver reiken als Hondarribia! Bekijk hier meer info over dit middeleeuwse dorpje, ook een erg leuke en populaire uitstap vanuit San Sebastián! 

Kaart