Zoek je een leuk gezinsstrand? La Grava is 'kei' leuk!

Jávea is een heus strandparadijs. Zelfs de stedelijke stranden zijn er vrij van storende hoogbouw en geven met hun mooie verzichten en kristalhelder water een gevoel van pure rust en ontspanning!

Hoe ziet dit strand eruit?

Playa La Grava, Javea

Zoals de naam het zelf zegt (‘Strand van grind’) bestaat dit strand uit wit grind - al is dat op sommige plaatsen meer een mengsel van zand en grind. Het is 550 meter lang en de breedte varieert van 4 tot 16 meter. 
 
Het water is er heerlijk helder, met kalme golven. Dit strand is immers aangenaam beschut door de prominente Cap de San Antoni of Kaap San Antonio, die vanaf de hele baai prachtig is om te zien! 

Wat kun je verwachten?

Playa La Grava, Javea

Playa La Grava is vooral leuk om van zon en zee te genieten. Om te zwemmen is het rustige water ideaal. De mooie brede promenade met palmbomen biedt bovendien een ontspannende wandeling, wat dit strand het hele jaar door een aangename plek maakt. (Bekijk het strand en haar promenade in deze reisvideo - min 1:45)

Een kiezelstrand als dit is vooral fijn voor wie niet zo tuk is op zand. Het geluid van de zee op de keien is ook leuk om te horen wanneer het water zich terugtrekt.

Playa La Grava, Javea

Dankzij het prachtige kristalheldere water het hele jaar door is dit een van de 3 stranden in Jávea met een Blauwe Vlag voor hoge kwaliteit (de andere 2 met Blauwe Vlag zijn: Playa del Arenal en Cala La Granadella). Omdat de Kaap San Antonio de baai afschermt tegen de wind, kunnen strandgangers er ongestoord zwemmen.
 
Aan dit strand hoef je je trouwens niet te ergeren aan lelijke hoogbouw. Rondom bevindt zich alleen villawijk Caleta voor bewoners of mensen met een tweede vakantiehuis. Ook verderop zijn de woningen villa's of landhuizen die vaak als zomerverblijf in Jávea verhuurd worden. 

Faciliteiten en activiteiten 

Playa La Grava, Javea

La Grava is een strand met een ruim aanbod aan faciliteiten. Het ligt immers in Jávea zelf, in Les Duanes, net ten zuiden van de jachthaven en vissershaven
 
Dit strand is dan ook een van de meest bezochte van het stadje. Hoewel het er niet zo druk is in de zomermaanden als aan het enige zandstrand van Jávea, Playa del Arenal, is het toch behoorlijk populair, ook onder gezinnen omwille van de aangeboden diensten:

Comfort:

Dit is een aangenaam schoon strand. Er zijn vuilnisbakken aanwezig en het strand wordt geregeld schoongemaakt. 

Ook beschikbaar:

- Toiletten zijn beschikbaar in de zomer, douches en kraantjes om de voeten te spoelen niet. Aan dit keienstrand hoef je immers geen zand van je af te spoelen.
- Houten wandelpaden voor het gemak van de strandgangers
- Verhuur van ligzetels en parasols (10.00-19.30u), aan dit soort kiezelstrand extra aangewezen voor zorgeloos comfort. De prijs bedraagt 6 euro per ligzetel, en 18 euro voor 2 ligzetels en een parasol. Kom je later op de dag, dan mag je ook minder betalen: vanaf 14u30 is het 15 euro voor 2 ligzetels en een parasol; vanaf 16u30 is het slechts 12 euro. 

Veiligheid:

- Er zijn strandwachten aanwezig
- Vlaggen geven de toestand van de zee aan
- Er is een medische post van het Rode Kruis

Vertier:

Playa La Grava, Javea

- Voor kinderen: een drijvend speeltuin-platform in het water, met glijbanen en trampolines, onder toezicht van redders
- Voor jong en oud: drijvende platforms om in banen naartoe te zwemmen
- Dienst toerisme, voor meer info over activiteiten en bezienswaardigheden in Jávea en de Costa Blanca.

Toegankelijkheid:

- Parking en busstop. De parking beschikt over meer dan 100 plaatsen. De dichtsbijzijnde straat is de Ctra. del Puerto.
 
Opgelet: Honden zijn aan dit strand niet toegelaten.

Restaurants

Playa La Grava, Javea

Hier vind je een ruime keuze aan 'chiringuitos' op het strand en restaurants om te genieten van een maaltijd met zicht op zee - vooral visgerechten en tapas. De ligging vlak naast de haven biedt zowel bewoners als bezoekers ook de kans verse zeeproducten te kopen in de Lonja of vismarkt, dit het hele jaar door.

Op het moment van schrijven zijn de best beoordeelde restaurants (van hogere naar lagere score) bij dit strand:

- La Calima (Marina Española 14)

- Cala Bandida (Aduanas del Mar s/n, Puerto de Jávea). Dit restaurant ligt vlak aan de haven en het strand en is te zien helemaal links in de foto hierboven.

- La Bodequilla (Marina Española 19)

- restaurante Ca Maria (Camí Casetes 12)

- restaurante Piri-Piri (Camí Casetes 15)

Een bizarre kerk als bezienswaardigheid

Iglesia de Nuestra Señora de Loreto, Jávea

Op een paar meter van het strand, in het centrum van de oude visserswijk Duanes de la Mar, staat nog een bijzondere kerk in avant-garde stijl. Ze loont de moeite om even van dichtbij te gaan bekijken.
 
Deze Iglesia de Nuestra Señora de Loreto (1967) kreeg een gedurfd ontwerp op basis van gewapend beton, met een houten dak. De 12 steunpilaren die de kerk van buiten omgeven, verwijzen naar de 12 apostelen
 
Iglesia de Nuestra Señora de Loreto, Jávea
 
De ovale vorm van het dak stelt een vissersboot voor, en verwijst zo naar de visser als bijbelse figuur. 
Het interieur is eenvoudig, met een grote Christus die boven het altaar hangt als centrale focus. (Bezoekuren: 9:00-20.00u, in de zomer tot 21.00u).

Andere stranden in Jávea voor andere activiteiten

Voor watersport is playa La Grava minder geschikt, maar wie houdt van windsurfen, kitesurfen of stand-up paddle surf kan terecht op de Playa del Primer Muntanyar, ook Playa del Benissero genoemd. Zelfs surfers kunnen er met hun board het water in wanneer er voldoende golven zijn. 
 
Omdat playa La Grava zo dichtbij de haven ligt, zijn andere stranden in de omgeving meer aangewezen om te snorkelen of duiken. Zo biedt het water van de Cala de La Barraca (Portitxol) of de Cala La Granadella heel wat natuurlijke schoonheid om te ontdekken!
 
Of ben je op zoek naar een ander leuk uitstapje in de buurt? Bezoek de watervallen van Algar!