Aan Cala Barraca begrijp je waarom Jávea een strandparadijs is!

De Cala de la Barraca is in alle opzichten een verrassend strandbaaitje. Zo klein als het is, zo indrukwekkend is het uitzicht op de baai en het Portitxol eiland! Het heeft daarnaast dan ook de naam ‘Playa del Portitxol’, en hoort met haar imposante kliffen zeker bij de stranden van Alicante met het meeste karakter!
 
Om dit strand met restaurant te zien in onze korte reisvideo over Jávea, klik hier (vanaf min. 2:14).

Hoe ziet dit strand eruit?

Cala Barraca, Jávea

Deze gezellige cala is 600 meter lang en 8 meter breed.
 
Het bestaat uit wit zand, grind en kleine kiezels, en het water is er helder en diepblauw. Heel mooi! Echt een strandje dat uitnodigend schittert in de zon.
 
Charmant zijn ook de witte huisjes - ooit vissershuisjes - die het strand omzomen (nu gewoon privé-eigendom).

Wat kun je verwachten?

Cala Barraca, Jávea

Voor natuurliefhebbers is Cala Barraca een paradijs voor een dagje uit. Er zijn hotels noch winkels noch andere gebouwen in de omgeving, en er is maar één restaurant. Hier kom je echt om je te ontspannen!
 
Het is ook een van de minder druk bezochte stranden. Een goede keuze, zeker als je er niet vroeg bij kunt zijn op een zonnige zomerdag.  
 
Dit strand herbergt trouwens een heus microreservaat van flora, met planten die alleen aan de kust van Alicante en Ibiza voorkomen. 
 
La isla del Portitxol, Jávea
 
La Isla del Portitxol ligt op 300 meter van het strand, en is interessant dankzij haar botanitsche en archeologische rijkdom. 
 

Faciliteiten en benodigdheden 

Hoewel dit strand behoorlijk puur natuur is, zijn toch de belangrijkste voorzieningen aanwezig.
 
Cala Barraca, Jávea
 
- Toezicht van redders
- Vlaggen die de toestand van de zee aangeven
- Toiletten voor gratis gebruik 
- Stranddouche: strikt genomen enkel gratis voor wie kajaks huurt. Anderen mogen voor een symbolische euro gebruik maken van deze douche . Dit uit een bewustzijn van de schaarste van zoet water in de omgeving. 
- Toegankelijk voor andersvaliden. 
 
Om in alle comfort van een strand als dit te genieten, zijn tussen 10 en 19u ligzetels en parasols te huur. De prijs bedraagt 8 euro per ligzetel en per parasol; dat komt neer op bijvoorbeeld 24 euro voor 2 ligzetels en een parasol.
 
Cala Barraca, Jávea
 
Tip! Breng voor dit strand vooral rivierschoenen mee. Vrijwel iedereen die we er zagen, droeg deze waterschoenen, en al snel begrepen we waarom. Door het grind en de grillige rotsformaties in het water zijn die wel degelijk een must om gemakkelijk te zwemmen. Maar we hebben het getest: het water is er aangenaam fris, ook in de zomer!

Welke activiteiten kun je er nog beoefenen?

In deze cala is het heerlijk snorkelen! 
 
Voor duikliefhebbers is deze baai ook ideaal. Er zijn duikroutes in de buurt van het strand, zoals die van La Isla del Portitxol, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en diepte van 21 meter. Je kunt je laten begeleiden door gidsen om optimaal te genieten van de natuurlijke rijkdom die er te ontdekken valt.
 
Cala Barraca, Jávea
 
Je kunt aan dit strand ook kajaks huren en zo de omgeving van de Cala verkennen, of rond de eilandjes varen en volop genieten van de indrukwekkende kliffen eromheen. Een excursie per kajak kun je eveneens met een gids ondernemen. (tel: +34 699898433) De prijs voor een kajak (individueel of duo) bedraagt 12 euro per persoon.
 
Voor windsurf, surf of stand-up paddle surf is het water hier minder geschikt. De kliffen beschutten de baai immers tegen de wind. Voor deze sporten kun je dus beter naar de playa del Primer Muntanyar in Jávea, vooral wanneer er golven zijn. Of bezoek het zalige Arenal zandstrand van Jávea.

Restaurant La Barraca

Zicht vanaf het restaurant, Cala Barraca, Jávea

Met slechts één restaurant aan dit strand kun je op een warme zomerdag wachtrijen verwachten. Dat was ook voor ons het geval, maar de rij vlotte goed en we moesten dan ook niet zo lang wachten. In het algemeen was de bediening goed en vriendelijk, en het eten lekker. Je kunt er kiezen voor smakelijke rijstgerechten en vis, of gewoon raciones die je kunt delen. 
 
Tijdens de zomermaanden is het restaurant ‘s middags en ‘s avonds open; de rest van het jaar enkel tijdens het weekend.  Volgens de ober die ons bediende kun je er een prachtige zonsondergang en maneschijn bewonderen, en dat kunnen we ons goed voorstellen!
 
Want wat een zicht krijg je vanaf dit open restaurant op de baai... Een dagje uit om niet snel te vergeten!

Waar ligt deze cala en hoe kom je er?

Deze cala ligt tussen de Cap Prim en de Cap Negre.

Zicht op Cala Barraca, haar restaurant, het Portitxel eiland,... vanaf de Mirador Falzia, Jávea

Miradores of uitkijkpunten in de nabije omgeving zijn L'Illa, Cap Negre en La Falzia. 
 
Deze foto hierboven toont bijvoorbeeld het uitzicht vanaf Mirador La Falzia. Vanaf hier zie je onze Cala Barraca en het eiland Portitxol heel mooi liggen! Ook de Cabo de San Antonio, Cap Prim en Cap Negre zijn vanaf dit uitkijkpunt te ontwaren. Je kunt ook perfect met de wagen tot op enkele meters van deze mirador.

Hoe kom je er met de wagen?

Je kunt er met de wagen naartoe rijden via de weg vanaf de Cabo de la Nao; de cala is goed aangeduid.
 
Let wel:
Er is een gratis parkeerterrein, maar die is behoorlijk klein. In de zomermaanden raakt die in geen tijd vol, en dan moet je parkeren waar je plaats vindt langs de hellende weg.
Om een parkeerplaats te vinden waar je achteraf geen boete voor zult moeten betalen, is het op drukke dagen dus beter vooral vroeg te vertrekken 's morgens.

Hoe kom je er te voet?

Uitkijkpunt van het Kruis of 'Cruz' de la Portitxol, Javea

Je kunt er ook er te voet heen vanaf de Mirador de la Cruz del Portitxol (het Kruis van Portitxol, hierboven in de foto). Dan kun je bij aankomst meteen een frisse duik nemen!