Magische hoogtepunten in de Alpujarras

Het bijzondere gebied Las Alpujarras in Andalusië strekt zich uit over maar liefst twee provincies: Almería en Granada. De tijd heeft er lijkt het stilgestaan; een uitstapje naar dit bergachtige gebied voert u terug naar de tijd van de Berbers die na het tijdperk van de Arabieren (v.a. 711 n.C.) de typische Noord-Afrikaanse, in de heuvels ingebedde dorpjes stichtten. En hoewel de laatste Arabische heerser van het gebied al weer 450 jaar geleden is overleden, is diens culturele invloed nog steeds merkbaar.

De volgende 4 hoogtepunten wilt u niet overslaan tijdens uw bezoek aan de Alpujarras:

1. Het betoverende Bubión

betoverend Bubion

Laat de 21e eeuw achter: na een rit van 90-minuten over de A-395 vanaf Granada in zuidoostelijke richting, komt u uit bij de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada. Mengt u zich met de ca. 300 inwoners van het plaatsje Bubión voor een prettige eerste kennismaking met Las Alpujarras.
Muilezels worden nog steeds gebruikt om de steile hellingen te kunnen bewerken en dorpelingen wiedden rustig in hun moestuinen. Op een heldere herfst- of winterdag vangt u een glimp op van het Rifgebergte in Marokko...welkom in Al-Andaluz! Toch herinnert het uitzicht op de glinsterende Middellandse Zee u eraan toch écht nog met beide voeten op Spaans grondgebied te staan. 

2. Dramatische stilte in Capileira

Capileira

Op slechts 1,8 kilometer ten noorden van Bubión op de GR-441 treft u het witte dorp Capileira op uw pad en wij verzekeren u dat u uw reistempo wilt afremmen om van het adembenemende uitzicht te kunnen genieten. De rit duurt zelfs voor de meest ontspannen automobilist niet meer dan vijf minuten, dus neemt u de tijd!
Capileira is het op één na hoogstgelegen dorp in heel Spanje en torent uit boven het Barranco de Poqueira ravijn. Als u uw benen wilt strekken is dit een prima plek om een wandeling te maken. Of u geniet van de rust en observeert het langzaam kabbelende dorpsleven op het plein.

3. Lieflijk Lanjarón

kuuroord Lanjaron

Een rustige rit vanaf Capileira van 45 minuten en u belandt in kuuroord Lanjarón. Deze route over de GR-441 buigt in eerste instantie richting het zuidoosten om daarna ietwat terug te draaien in zuidwestelijke richting op de A-348.

Lanjarón staat bekend om haar zuivere bronwater dat bezongen en vereeuwigd werd in bijvoorbeeld de gedichten van poëet García Lorca. Het water wordt hier gebotteld en verkocht in heel Spanje.
Ook dit dorp heeft een intieme relatie met de natuur. Laat met andere woorden uw auto tijdelijk achter voor een wandeling in het omliggende gebied. Bijzonder mooi is de wandelroute getiteld Huerta de las Monjas, de 'Moestuin der Nonnen'.

4. Terug naar de oorsprong in Órgiva

toegangspoort tot de Alpujarras Orgiva

Met Capileria als uitgangspunt komt u op de route eerst de afslag Órgiva tegen, voordat u Lanjarón aandoet. De enige beslissing die u hoeft te nemen hier is welke u als eerste wilt zien.
U vindt Órgiva op het kruispunt tussen de bergen van de Sierra Nevada in het noorden en de Middellandse Zee in het zuiden. Ten oosten van het kruispunt vindt u vele afgelegen dorpen, terwijl ten westen ervan u weer terug zou keren naar de magische metropool Granada.
De hoofdstad en toegangspoort van de Alpujarras wijst u de weg!

Ontdek hier ook meer over de gastronomie van de Alpujarras!