Een bezoek aan het Thyssen museum, Madrid

Het Thyssen-Bornemisza museum is het 3de grootste museum in Madrid. Het vormt samen met het Prado en het Reina Sofía, de 2 andere belangrijkste kunstmusea in de hoofdstad, 'el Triángulo del Arte' of de 'Kunstdriehoek'.

Deze naam is te danken aan hun locaties die samen een driehoek vormen in hartje Madrid. De 3 musea bevinden zich dan ook op loopafstand van elkaar. Je vindt ze hier onderaan op de kaart. Het is wellicht de belangrijkste concentratie van schilderijen in Europa!

 

Thyssen museum, Madrid

 

Het Thyssen museum vormt met de mix van o.a. Middeleeuwse kunst, 17de eeuwse kunst van Vlaamse/Nederlandse meesters en werken van Dalí een interessante aanvulling op de klassieke kunst in het Prado museum en de moderne kunst in het Reina Sofía museum.

Het bevindt zich net als het Prado museum aan de Paseo del Prado en in een gebouw van neoklassieke stijl. Het elegante Palacio Villahermosa huisvest het museum officieel sinds 1992, waarna nog een uitbreiding volgde die de beschikbare ruimte verdubbelde.

Wat voor museum is het Thyssen precies?

Thyssen museum, Madrid

 
Het Thyssen museum is ontstaan uit de privécollectie van de Thyssen familie, die permanent publiek werd in dit museum. De privécollectie van Baron Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) wordt algemeen gezien als de belangrijkste in de wereld. 
Interessant is dat het verschillende kunstrichtingen laat zien, met daarin de persoonlijke smaak van de oorspronkelijke verzamelaars. Een unieke en uiterst boeiende wandeling doorheen kunst van de 13de eeuw tot diep in de 20ste eeuw. 
Ruim 1.000 werken dompelen de bezoeker onder in verschillende stijlen, van renaissance, barok en rococo tot romanticisme, impressionisme en pop art. Klinkende namen in de permanente collectie zijn onder andere Dalí, Picasso, Monet, Rubens, Rembrandt, El Greco en van Eyk. 

Organisatie en bezoek van het museum

Het San Marcos plein in Venetië, Canaletto, Thyssen museum Madrid

Hoe begin je aan een bezoek? Het is een goed idee om vooraf te bedenken welke stromingen je wilt zien. Het museum raadt mensen aan te starten op de 2de verdieping bij de 13de-eeuwse kunst en zo chronologisch de route naar beneden te volgen, van Europese schilderkunst in de Middeleeuwen tot de 20ste eeuw.
 
Hoewel dit een prima les biedt in Westerse kunstgeschiedenis, kun je via het plan ook meteen de zalen met stijlen en werken selecteren die je het meest interesseren, want in 1 bezoek kun je onmogelijk alles zien. Neem een plan aan de ingang. Deze folder laat ook zien waar zich de belangrijkste werken of hoogtepunten bevinden, zoals 'Venus en Cupido' van Rubens (1606-1611) en 'Portret van Henry VIII van Engeland' door Hans Holbein (1537).
 
 
Santa Catalina, Caravaggio, Thyssen museum Madrid
 
Begin je in de Middeleeuwen op de 2de verdieping, houd dan even halt bij de 'de Annunciatie' tweeluik van Jan van Eyck (tssn 1435-1441) en 'de Heilige Catharina van Caravaggio' (1598, hierboven te zien in de foto). De gedetailleerde stadsportretten van Venetië van Canaletto zijn vooral niet te missen! Het is te merken dat de mannen in de Thyssen familie duidelijk een voorkeur hadden voor portretten en landschappen. Zo zijn er ook besneeuwde landschappen te zien uit onze contreien. 
 
Het negentiende-eeuwse impressionisme op het 1ste verdiep, met namen als Monet, Renoir en Degat, loont ook zeer de moeite, gevolgd door het postimpressionisme van Gauguin en Van Gogh.
 
 
Van Gogh, Thyssen, Madrid
 
Eenmaal op de gelijkvloers wordt de bezoeker ondergedompeld in avantgarde kunststromingen uit de 20ste eeuw, gaande van expressionisme en surrealisme tot regelrechte Pop Art. Ook kunstenaars als Picasso en Chagall zijn present. De USA neemt er een prominente plaats in met o.a. Hotel room van Edward Hopper (1931) en het intrigerende ‘Vrouw in bad’ (1963, foto hieronder) door pop artist Roy Lichtenstein. Die Amerikaanse moderne kunst uit de 19de en 20ste eeuw maakt het Thyssen behoorlijk uniek in Europa.

Van privécollectie naar museumcollectie

Vrouw in bad, Roy Lichtenstein (1963) Thyssen museum, Madrid

 
De Thyssen privécollectie is veruit de belangrijkste van de vorige eeuw, zowel in kwaliteit als in omvang. Hoe kon een privécollectie zulke enorme proporties aannemen? Grootvader August Thyssen (1842-1926) was oprichter en eigenaar van een ijzer- en staalfabriek. Zijn fortuin liet zoon Heinrich Thyssen Bornemisza (1875-1947) toe zijn passie te volgen en kunst te verzamelen vanaf 1920. Hij zocht topstukken uit van de 13de tot de 18de eeuw, met een voorliefde voor Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse kunst. 
 
Toen Heinrich stierf in 1947, raakte zijn collectie van zowat 525 (!) kunstwerken verspreid onder zijn erfgenamen. Zijn zoon baron Hans-Heinrich Thyssen Bornemisza kocht die van hen op om ze te verenigen, en breidde de collectie vervolgens verder uit. Hij was het dus die de collectie met zowat elke stroming uit de hedendaagse kunst – in het begin vooral Duits expressionisme - aanvulde vanaf de jaren ’60. Zo groeide de Thyssen verzameling in slechts 2 generaties uit tot de belangrijkste van de 20ste eeuw.
 
 
Thyssen museum, Madrid
 
 
Zijn huis in Zwitserland werd al snel te klein, waardoor hij moest uitkijken naar een andere opslagplaats. Mede onder invloed van zijn huwelijk met de Spaanse aristocrate Carmen ‘Tita’ Cervera sloot hij een akkoord met de Spaanse staat. Ook de zowat 200 werken van zijn vrouw kregen een plaats in de latere uitbreiding van het museum.

Praktische info:

Thyssen museum Madrid

 
Programma:
Het Thyssen museum organiseert geregeld interessante tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast nodigt het de bezoeker uit actief deel te nemen aan de hand van allerlei begeleide rondleidingen, thematische routes, workshops, cursussen, lezingen, concerten,... 
 
Openingstijden:
Het Thyssen is elke dag van de week open. Toegankelijk tot een uur voor sluitingstijd.
Maandag 12.00-16.00: enkel de permanente collectie, gratis te bezoeken. 
Dinsdag t/m zondag 10.00-19.00
Tijdelijke tentoonstellingen op zaterdag tot 21.00 uur 
 
Bijzondere feestdagen: 
Open 10.00 - 15.00 op 24 en 31 december
Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december
 
 
inkomhal, Thyssen museum, Madrid
 
 
Prijzen:
 
Maandag 12.00-16.00: Gratis!

Toegang permanente collectie: 10€.

Tijdelijke tentoonstellingen: prijzen kunnen variëren. 

Prijs audiogids: 4€. (3€ voor tijdelijke tentoonstellingen, 6€ voor beide)

Toegang met korting: 7€. Deze korting is geldig voor 65+, gepensioneerden, studenten, houders van de Carné Joven, grote gezinnen, andersvaliden (+ 33%), docenten aan de Faculteit Schone Kunsten. 

Gratis toegang: kinderen jonger dan 12 jaar (onder begeleiding) en werklozen

Groepen van meer dan 7 personen: 8€ per persoon

Ook toegankelijk met de Tarjeta Paseo del Arte ('Kunstwandeling Kaart'): 25,6€. Combineert het Prado, het Reina Sofía museum en het Thyssen-Bornemisza, zowel de tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Te koop in elk van de 3 musea en te gebruiken een jaar vanaf de aankoop. Handig als je niet tijdens de gratis openingsuren kunt gaan en om wachtrijen te ontlopen.

Permanente collectie van het Thyssen ook toegankelijk met de toeristenkaart Madrid Card.

Adres en contact:

Museo Thyssen- Bornemisza - Palacio de Villahermosa

Paseo del Prado 8

28014 Madrid

Voor bezoekers: email: cavthyssen@stendhal.com  - tel: 0034-902 760 511

Metrohalte: Banco de España (het dichtstbij) of anders Atocha.

Nog wat tips voor een bezoek

Thyssen museum, Madrid

 

– OP MAANDAG 12.00-16.00 kun je het museum gratis bezoeken.

– WENS JE WACHTRIJEN TE VERMIJDEN, dan kun je je tickets hier online kopen. Voor populaire tijdelijke tentoonstellingen tijdens het weekend kan het bijvoorbeeld voorvallen dat je niet meteen binnen kunt, maar moet wachten tot het tijdstip dat er voldoende plaats is om je binnen te laten. Voor dat tijdstip krijg je dan je ticket aan de kassa.

- MOET JE WACHTEN OM BINNEN TE MOGEN met jouw ticket, dan kun je van de gelegenheid gebruik maken enkele attracties in de buurt te verkennen. Vlakbij bevindt zich bijvoorbeeld het Atocha station, dat binnen haar imposante ijzerwerk een bijzondere botanische tuin omvat. Net een kleine jungle middenin het station, en je kunt er ook iets drinken terwijl je de bedrijvigheid van de reizigers gadeslaat! Of je kunt tapas eten of iets drinken in de naburige en levendige buurt Huertas, met allerlei leuke bars (bijvoorbeeld in de Huertas straat). Of op het terras van het Thyssen zelf. Voor meer attracties in de omgeving, zie ook ons Prado artikel.

- IN JULI EN AUGUSTUS is het spectaculaire dakterras van het Thyssen museum open. Mis die kans niet als je er dan bent. Het heeft een restaurant met mediterrane keuken. Ook ’s avonds een aanrader met het mooie uitzicht op Madrid! 

En er zijn nog tal van andere coole dakterrassen: Top 10 Dakterrassen in Madrid.

- AUDIOGIDSEN ZIJN BESCHIKBAAR voor wie ook graag het verhaal achter het schilderij hoort.

 

OOK NOG HANDIG OM TE WETEN: 

Thyssen museum Madrid, terras

 

- Foto's nemen mag in de museumzalen, zonder flits.

- Tassen en jassen kun je in de vestiaire afgeven. Sommige objecten zoals paraplu's of grote tassen mogen het museum niet in.

- Er is wifi in het museum.

- Er is een winkel waar je prenten, boeken of andere souvenirs kunt kopen. Deze is vrij toegankelijk, zonder ticket.

- Eten of drinken mag niet in het museum. Naast het gebouw is er een cafetaria-restaurant met een verhoogd buitenterras dat uitkijkt op de tuin van het museum. (hierboven te zien in de foto)

- Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en stelt o.a. gratis rolstoelen ter beschikking. Ook voor baby’s zijn er stoeltjes en dergelijke.

 

Geniet van het museum en vertel ons hieronder wat jullie ervan vonden. Voor topmusea in andere Spaanse steden, check hier onze Top Tien!