Top 7 Musea in het centrum van Madrid

Madrid is een belangrijke kunststad. Alleen al de 'Triángulo del Arte' of  'Triángulo del Oro', de 'Gouden Kunstdriehoek', omvat de belangrijkste concentratie kunst in Europa! Ze bestaat uit 3 musea die als het ware in driehoekvorm bij elkaar liggen, nabij de boulevard Paseo del Prado (zie onderaan op de kaart). Samen vormen ze de Top 3 van dit overzicht: het Prado, het Reina Sofía en het Thyssen museum. Het Prado herbergt kunst van de 15de tot de 19de eeuw, het Reina dat van de 20ste eeuw en het Thyssen een indrukwekkende privécollectie van de 13de tot en met de 20ste eeuw.

1. Het Prado museum

Prado museum, Madrid

 

Het Prado is zonder twijfel een van de grootste attracties van Madrid. Alleen al het neoklassieke gebouw zelf aan de prachtige Paseo del Prado maakt indruk. Het omvat zowat 5 eeuwen kunst, destijds verzameld in de Koninklijke Paleizen, en in het Prado samengebracht tot de grootste en meest waardevolle Spaanse kunstcollectie ter wereld!

Hier laten grote artiesten zien hoe de wereld er vroeger uitzag: van de meest geroemde Spaanse schilders Goya en Velázquez tot vele Vlaamse en Nederlandse schilders: Rubens, Brueghel, Van Dyck,...

Koninklijke portretten, hoftaferelen, religieuze schilderijen, landschappen, oorlogsscenario's,... Het Prado is een uiterst boeiende geschiedenisles vol prachtige kunst, waar meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar op afkomen. Ook zijn er vaak interessante tijdelijke tentoonstellingen. Zo is voor mei 2016 een nooit eerder geziene tentoonstelling van El Bosco gepland. 

Lees hier onze tips en info voor een bezoek aan het Prado, waaronder de gratis openingsuren en nabijgelegen attracties om het Prado mee te combineren!

2. Het Reina Sofía

Reina Sofia museum, Madrid

 

Dit karakteristieke gebouw met glazen liften herbergt het bekendste werk van Picasso, de Guernika, en is daarmee een belangrijke attractie in de hoofdstad. Ooit was het museum een ziekenhuis, wat zorgt voor intrigerende verhalen en een mystieke sfeer.

Naast Picasso zijn er ook andere grote moderne namen als Dalí en Joan Miró te bewonderen. De vaste collectie herbergt immers moderne kunst uit de 20ste eeuw, onderverdeeld in 3 periodes. Daarnaast vallen er internationaal minder bekende maar zeer interessante artiesten te ontdekken, zoals Angeles Santos - een vrouwelijke artieste (!), geen evidentie begin vorige eeuw. 

Ontdek de verhalen achter dit museum en bekijk onze tips voor een bezoek, want ook het Reina Sofía heeft bijvoorbeeld gratis openingsuren!

3. Het Thyssen museum

Thyssen museum Madrid

 

Het Thyssen-Bornemisza museum is het 3de grootste museum in Madrid. Het bevat de indrukwekkende privécollectie van de Thyssen familie, gezien als de belangrijkste ter wereld! Ze is publiekelijk en permanent tentoongesteld in het elegante Palacio de Villahermosa aan de Paseo del Prado. Wandel er doorheen verschillende stijlen door de eeuwen heen, van de 13de tot de 20ste eeuw. De collectie vormt met de mix van o.a. Middeleeuwse kunst, 17de eeuwse kunst van Vlaamse/Nederlandse meesters, en modernere werken van bijboorbeeld Dalí een interessante aanvulling op de klassieke kunst in het Prado museum en de moderne kunst in het Reina Sofía museum.

En wist je dat het Thyssen een dakterras heeft en op maandag gratis te bezoeken is? Lees onze tips en info voor een bezoek hier!

4. Het Caixaforum

Caxiaforum, Madrid

 

Het Caixaforum zetten we graag op 4, als cultureel centrum en een van de bekendste tentoonstellingsruimtes in Madrid. Alleen al het 'zwevende' gebouw met daarnaast de 'verticale' tuin lonen de moeite om bij stil te staan. Het Caixaforum ligt tussen onze topmusea in, aan de Paseo del Prado 36. Zo kom je er bijvoorbeeld langs op weg van het Atocha station en het Reina Sofía museum naar het Prado museum en het Thyssen.

Het Caixaforum was voordien een elektriciteitscentrale (1900) maar is sinds 2008 uiterst modern gerenoveerd als cultureel centrum, ook binnenin. Het is een van de weinige overblijfselen van 'industriële architectuur' pal in het centrum van Madrid. Vaak zijn er bijvoorbeeld fantastische fototentoonstellingen die je voor enkele euro's kunt bezoeken. Een leuk tussendoortje en eens iets anders dan de traditionele musea!

Open elke dag van 10:00 tot 20:00. Er is ook een mooie cafetería.

6. Het Museo Archeológico Nacional (MAN)

 Museo Archeologico, Madrid

 

Dit is een van de oudste musea van Madrid (1867). Na een lange renovatie van 6 jaar ging het museum in 2014 opnieuw open met de ambitie 'het beste archeologische museum in Europa' te worden. Het volgt de evolutie van menselijke culturen en beschavingen, te beginnen in de prehistorie tot en met de 15e eeuw.

Het Museo Archeológico bevindt zich niet ver van de Gouden Kunstriehoek, in de dure winkelstraat Serrano (nummer 13) in de hoogstaande, elegante wijk barrio Salamanca. Via een kaart kun je in verschillende zalen de verschillende periodes en hun cultuur bezoeken, met tekst en uitleg, ook in het Engels. Daarnaast zijn er videoschermen en audiogidsen beschikbaar. 

Zo waan je je in de zaal van de Mundo Medieval 'Al Andalus' even in Andalusië, compleet met Moorse plafonds om u tegen te zeggen! In Hispania Romana (Romeins Spanje) maken vooral de reusachtige en volledig intacte mozaïeken indruk. Ook authentieke munten uit die tijd zijn te bewonderen. En wat dacht je van echte sacrofagen in de Egipto zaal?

Het museum bevat verder een indrukwekkende collectie uit de Iberische, Keltische, Griekse, Egyptische, Punische, Romeinse, Paleochristelijke, Visigotische en islamitische culturen, waaronder kostbare sieraden en bekende Iberische beelden als 'La Dama de Elche'. De meeste stukken zijn afkomstig van archeologische vondsten binnen Spanje zelf, en ze laten zien hoe ongelooflijk gevarieerd de invloed van culturen en beschavingen in het land is geweest. 

Prijs en (gratis) openingsuren: Het museum is behalve op maandag elke dag open van 9:30 tot 20:00, maar op zondag en feestdagen tot 15:00. De prijs bedraagt 3 euro. De audiogids krijg je voor 2 euro. Het museum is gratis zaterdag vanaf 14:00 en op zondagmorgen. Er is een cafetaria met een aangenaam terras.

6. Het Sorolla museum

Sorolla museum, Madrid

 

Joaquín Sorolla (1863-1923) is een geliefd schilder in Spanje, geboren en getogen in Valencia. En dat merk je aan zijn zonovergoten schilderijen, met een focus op portretten en taferelen die zich afspelen op het strand en in heerlijke tuinen. Zijn schilderijen zijn licht en luchtig en worden vaak gezien als neo-impressionistisch. In Madrid kun je het Sorolla museum bezoeken, in een statig en vrolijk geel herenhuis, in 1910 gebouwd voor de kunstenaar om er zijn laatste jaren door te brengen. Het herbergt meer dan 250 werken op de gelijkvloers, in zijn vroegere werkateliers. Salon, eetkamer en ontbijtruimte zijn er te bewonderen in hun oorspronkelijke staat, en dat zie je aan de decoratie, ingericht door Sorolla zelf. De tuin is met haar Moorse stijl erg aantrekkelijk. Een vredige oase temidden de drukte van Madrid. Gelegen in de elegante Chamberí wijk. (General Martínez Campos, 37 - Bezoek de website van het museum voor info metro en bus)

Prijs en (gratis) openingsuren: Het museum is op maandag gesloten, maar is verder elke dag open van 9:30 tot 20:00. Zondag en feestagen van 10:00 tot 15:00. De prijs bedraagt 3 euro maar is gratis voor minderjarigen, studenten tot 2, gepensioneerden,... Het is voor iedereen gratis zaterdag vanaf 14:00 en op zondagmorgen.

7. Het Museo del Romanticismo

Museo del Romanticismo

 

Houd je van het romantische tijdperk? Of de werken van Gustavo Adolfo Bécquer, Goethe, Lord Byron of Rosalia de Castro? Breng dan zeker een bezoekje aan het Museo del Romanticismo. Je kunt er het Spanje van de 19de eeuw bewonderen in een indrukwekkende collectie van meer dan 1600 stukken, waaronder meubels, schilderijen, porselein, piano's,..  

Ook entertainend is dat je er in poppenhuizen kunt binnengluren! In een ervan kun je zelfs zien hoe fortuinlijke mensen toen leefden, via bewegende camerabeelden die bijvoorbeeld de meid in de keuken of het gezin aan tafel laten zien in hun dagelijkse bezigheden. Leuk aan dit museum is bovendien dat het pal in de centrale en trendy Malasaña wijk ligt (c/ San Mateo 13), en in zowat een uurtje te bezoeken is, tussen de hippe winkeltjes en barretjes van Malasaña door.

Geniet er vooral ook van een kopje thee in de elegante tuin met fontein van het Café del Jardín, een van de best bewaarde geheimen in de hoofdstad. Vrij te bezoeken, samen met de winkel van het museum.

Prijs en (gratis) openingsuren: Het Café heeft dezelfde openingsuren als die van het museum: elke dag van 9:30 tot 18:30 (in de zomer tot 20:30). Zondag en feestdagen 10:00 - 15:00. De prijs bedraagt 3 euro. Gratis voor minderjarigen, studenten tot 25, gepensioneerden,... Ook gratis op zaterdag vanaf 14:00 en op zondag en bepaalde feestdagen.

Ook zin in cultuur op het podium? Madrid is een echte flamenco-stad! Bezoek er een voorstelling in een van de meest gereputeerde flamenco-tablaos.

Of... Ga op uitstap naar Chinchón op slechts 44 kilometer. Dit dorpje is een waar openluchtmuseum!