Waar kun je het best flamenco zien in Madrid?

Het klopt niet dat je voor flamenco helemaal naar Andalusië moet. De meeste kansen voor flamencoartiesten zijn juist te vinden in Madrid. Want in deze bruisende hoofdstad, vol theaters en musicals, krijgen flamenco gitaristen, zangers en dansers echte podia aangeboden.

Madrid: Flamenco-stad

Flamenco in Cafe de Chinitas, Madrid

 
Flamenco in Madrid is niet nieuw en zeker niet alleen voor toeristen. De muziekcultuur heeft diepe wortels in de hoofdstad. Zo bevindt de oudste flamencoschool (1952) die nog in werking is in Spanje zich in Madrid, boven de Antón Martín Mercado of overdekte markt in de gezellige Lavapies wijk. Daar delen artiesten hun kennis, kan iedereen cursus komen volgen en zijn er altijd flyers te vinden met flamenco-optredens. 
 
Zodra Madrid de hoofdstad van Spanje werd in 1562, raakte de stad overspoeld door emigranten, waaronder gitanos en toreros uit Andalusië. Die gingen spontaan zingen en muziek spelen in taveernes, gaven privé optredens bij nobele gezinnen thuis en traden nog later op in zangcafés of cafés cantantes, en uiteindelijk in de Plazas de Toros en theaters.
 
Amerikaanse acteurs en filmregisseurs kwamen naar Madrid vanaf de jaren ‘20 en lieten flamenco-artiesten en toreros meespelen in films. Zo won flamenco haar internationale bekendheid vanuit de Spaanse hoofdstad!

Van Cafés Cantantes naar Tablaos

Flamenco in Cafe de Chinitas, Madrid

 
De Cafes Cantantes kenden hun hoogtepunt halverwege de 19de eeuw, en floreerden vooral in Madrid. Door de latere internationale faam verhuisden de artiesten naar theaters en begon de sluiting van deze Cafés. Vandaag kun je een beetje van die vroegere sfeer proeven in de tablaos
 
Flamenco werd in 2010 immaterieel UNESCO Werelderfgoed. De tablaos dragen bij tot het behouden en stimuleren van deze bijzondere cultuur, door artiesten te verenigen en het publiek uit te nodigen voorstellingen bij te wonen. 

Welke goede flamenco tablaos zijn er?

Hier volgen enkele aan te raden tablaos met dagelijkse voorstellingen in het centrum van Madrid. Flamenco wordt namelijk op verschillende plaatsen in het toeristische deel rond de Plaza Mayor aangeboden, maar het is belangrijk om zich ervan bewust te zijn dat een kwaliteitvolle show van langere duur met verschillende goede dansers én muzikanten zijn prijs heeft en die ook waard is (tussen 27 en 50 euro, rekening houdend met 21% BTW en een drankje inbegrepen).

1) CAFÉ  DE CHINITAS

 
 
Het Café van de Chineesjes’, zo zou deze naam vertaald kunnen worden. Deze tablao nabij het Koninklijk paleis, in het historische hart van Madrid, is genoemd naar het gelijknamige populaire Café Cantante destijds in Málaga (1857-1937). Het Café de Chinitas wil met naam, inrichting en decoratie (spiegels, flamenco omslagdoeken,…) eer betonen aan Andalusië en het Café in Málaga, waar naast bekende artiesten ook bekende gasten zoals schrijver-dichter Federico García Lorca (1898-1936) kwamen.
 
 
Flamenco in Madrid, Cafe de Chinitas
 
Opening: 1969
Reputatie: Zeer goed. Het Café de Chinitas in Madrid kreeg al hoogstaand bezoek, van Al Pacino en Bill Clinton tot Lady Di en Prins Charles. 
Prijzen en menu: Het bijhorende restaurant biedt een van de beste keukens onder de tablaos en kreeg al een nationale prijs. En al is Madrid niet meteen de stad van de paella, de keuken biedt er naast lokale klassiekers ook de mogelijkheid om van huisgemaakte paella te genieten tijdens het spektakel.
De prijs van een show met een glas sangría is 36€, met (paella) maaltijd is dat ongeveer 65€.
Bijzonderheden: 
Het Café de Chinitas werd geopend in een voormalig achttiende-eeuws paleis in samenwerking met de legendarische artieste “la Chunga” (Micaela Flores Amaya, danseres uit een zigeurnerfamlie) die er zelf ook danste. Er hangen foto’s en schilderwerken van haar, waaronder een zelfportret.
Adres en contactgegevens: C/ Torija 7, Madrid. (+34) 91 559 51 35, (+34) 91 547 15 01, (+34) 91 547 15 02, chinitas@chinitas.com.

2) CORRAL DE LA MORERÍA:

Flamenco in Corral de la Morería, Madrid

 
Deze tablao, ook dichtbij het Koninklijk Paleis, is de oudste van de wereld die nog bestaat! Ze geniet ook de meeste faam als ‘Catedral del Arte Flamenco en España’ omdat zo veel grootse artiesten hier al optraden. Die wereldfaam vertaalt zich ook in de hogere prijs. De mooie flamencoruimte doet met de charmante zuilen en stenen wanden ook echt denken aan een soort kathedraal, en de meubels en andere decoratie-elemente uit de 18de en 19de eeuw transporteren de bezoeker zo terug naar de tijd van de echte tablaos.
Opening: 1956
Reputatie: Uitstekend. Staat regelmatig in de lokale vrijetijdsgids ‘Madrid en Vivo’ met
optredens van belangrijke artiesten. De faam en kwaliteit trekken bekendheden van over de hele wereld, van koningen en regeringsleiders tot Amerikaanse artiesten zoals Marlon Brando, Nicole Kidman, Richard Gere en Mariah Carey.
Prijzen en menu: De cuisine van deze tablao is met de erkenning van gastronomische gidsen – waaronder eerder Michelin - ongetwijfeld de meest verfijnde. 
Voorstelling (zonder maaltijd): 47,06€ - Met drankje: 49,97€.
Bijzonderheden: Op de befaamde lijst ‘1000 places to see before you die’ .
Adres en contactgegevens: c/ Morería, 17 - 28005 Madrid. (+34) 913658446 - 913651137, info@corraldelamoreria.com

3) LAS TABLAS

Menu in Las Tablas, Madrid

 
Deze tablao is opgestart door 2 flamenco danseressen, Antonia Moya en M Sol Navarro. Zij dansen zelfs soms ook mee. Het was hun doel een kleinschalige artistieke flamenco ontmoetingsplaats creëren.
Opening: 2003
Reputatie: Een van de meest klinkende namen binnen de flamencowereld van Madrid.
Prijzen en menu: Voorstelling vanaf 27 euro met drankje en BTW inbegrepen. Met menu: 66-76 euro.
Bijzonderheden: Werkt samen met de Círculo de Flamenco Madrid, waar heel wat voorname artiesten deel van uitmaken.
Adres en contactgegevens: Plaza de España nº 9 28008 Madrid. +34915420520

4) LAS CARBONERAS

Flamenco in Las Carboneras, Madrid

 
Deze tablao is jong en modern. Gestart met het idee terug te keren naar de Cafés Cantantes van vroeger maar dan in avant-garde stijl. Hier genieten bezoekers van pure flamenco aan een van de charmante pleintjes vlak in de centrale tapasbuurt La Latina.
Opening: 2000
Reputatie: Bekend om zijn goede shows en uitstekende service
Prijzen en menu: Keuze uit 2 gangenmenu's en 1 tapasmenu, met prijzen tussen 65 en 75 euro. Show met gewoon een glas goede sangría: 33,40 euro. 
Adres en contactgegevens: Conde de Miranda 1. 28005 Madrid (+34) 91 542 86 77. sugerencias@tablaolascarboneras.com

5) TORRES BERMEJAS

Torres Bermejas in Madrid

 
Deze tablao is genoemd naar de forttorens tegenover het Alhambra in Granada en is bijzonder geliefd omwille van het schitterende interieur. De mudejar architectuur is uniek en gebaseerd op dat van het Alhambra in Granada.
Opening: 1960
Reputatie: Het is de enige 'tablao flamenco' die de wereldberoemde flamencozanger Camarón de la Isla (1950-1992) uitkoos om in op te treden in Madrid.
Prijzen en menu: Voorstelling 41 euro, met drankje. Met menu: keuze tussen 75, 80 of 85 euro.
Bijzonderheden: Het was hier dat Camarón zijn eerste contacten legde met de wereldvermaarde flamenco-gitarist Paco de Lucia (1947-2014). Torres de Bermejas is - niet verwonderlijk met het unieke interieur - een uitstekend filmdecor en was dat bijvoorbeeld voor ‘Camarón’ (2005) van Jaime Chávarri en Álvaro del Amo, een film over het leven van Camarón de la Isla. Torres Bermejas werd ook het decor van een scene in Marokko in de populaire serie ‘El Tiempo entre Costuras’ (Het oorspronkelijke boek van María Dueñas is in het Nederlands vertaald als ‘Het Geluid van de Nacht’) 
Adres en contactgegevens: Mesonero Romanos 11, 28013 Madrid. tel. +34 915 323 322 - +34 915 310 353 - reservas@torresbermejas.com - 

6) CASA PATAS

Flamenco is pure emotie. Bij een flamenco-optreden in de gezellige intimiteit van een tablao kun je moeilijk onberoerd blijven!

 

 
 
Opening: 1984
Reputatie: Een bekende aanrader. Staat regelmatig in de lokale vrijetijdsgids ‘Madrid en Vivo’ met optredens van belangrijke artiesten.
Prijzen en menu: Show met drankje inbegrepen: 36€. Casa Patas heeft ook een restaurant-bar met flamenco-uitstraling, en hoewel de maaltijd ook tijdens de show kan, raadt deze Casa bezoekers aan om voor of na het spektakel te eten. 's Middags is er een dagmenu van 12€, 's avonds kun je van de kaart kiezen en schommelen de prijs tussen 20 en 40€. Tapas en raciones zijn ook beschikbaar.
Bijzonderheden: Aanbevolen in 1000 places to see before you die
Adres en contactgegevens: Calle de los Cañizares nº10 · Madrid 28012 · 00 34 91 369 04 96 · info@casapatas.com

7) Nog een geheime tip: CANDELA BAR

Flamenco in Candela, Madrid

 

Beleef je flamenco liever als echt 'uitgaan', dan kun je je mengen tussen Spaanse flamenco-liefhebbers in deze bar in de levendige en multiculturele wijk Lavapies, in het centrum van Madrid. Candela is er al meer dan 30 jaar een vaste waarde en verwierf faam onder de Madrilenen met ondergrondse optredens van grote artiesten zoals Camarón de la Isla en Paco de Lucía. Er kwamen ook bekende gasten als regisseur Pedro Almodóvar. 

Houd er wel rekening mee dat je hier niet lekker kunt gaan zitten of eten bij een optreden. Het gaat hiet om een populaire sfeervolle Spaanse bar. Wel kun je er heerlijk meedansen tussen het publiek! Om hier een optreden te kunnen zien, betaal je ongeveer 12€. Er zijn geen dagelijkse optredens (eerder op donderdag of in het weekend) zoals in de klassieke tablaos: ze worden aangekondigd op het uithangbord buiten, de Facebook pagina (Candela Flamenco) of je kunt de bar hier contacteren: c/ Olmo, nº 2. Esq.olivar. 91 467 33 82 / 651 53 37 39. 

Welke tablao je ook kiest, we wensen je veel flamenco-genot!

Voor meer cultuur, bekijk ook onze Top 7 Musea in Madrid!

 Flamenco in Las Tablas, Madrid