Het natuurlijk paradijs rondom de Guadalhorce rivier, Malaga

Het natuurgebied van de monding van de Guadalhorce (Paraje Natural Desembocadura del Guadalhorce) is gelegen op een natuurlijk gevormd eiland waar de Guadalhorce rivier uitmondt in de Middellandse Zee.  

Guadalhorce rivier

De rivier vertakt in twee secties vlak voor de monding in de Middellandse Zee. Deze vertakking creëert een strook land dat nu een van de meest diverse en ecologische plekken in Andalusië is.   

Door de jaren heen is het een van de belangrijkste broedplaatsen en tussenstops voor trekvogels in Oost-Andalusië geworden. 

Malaga: een paradijs voor vogelspotters

Rond het jaar 1970 was de Junta de Andalucia bezig met meerdere grote projecten voor sociale woningbouw. Het deltagebied werd hoofdzakelijk gebruikt als winningslocatie.  

Laguna Grande Guadalhorce natuurgebied

Grind- en zandwinning zorgden voor enorme kuilen en kraters. Door latere overstromingen ontstonden er kunstmatige vijvers en kreupelhout. De flora en fauna die er vervolgens werden aangetroffen, verbaasden vele natuurbeschermers.  

In 1998 werd een restauratieproject in gang gezet, waarna het gebied werd erkend als beschermd natuurpark. 

Vandaag de dag is het een authentiek natuurlijk paradijs met moerassen die vol zijn van leven.  

Het is moeilijk te geloven dat je in de buurt bent van een van de drukste luchthavens van Europa en op slechts een steenworp afstand van het centrum van Malaga. Het is namelijk een authenthieke groene oase.  

Vogels spotten laguna grande

De mix van zoet rivierwater en zout zeewater heeft een unieke omgeving gecreëerd voor vogelspotters: een combinatie van watervogels en zeevogels. Bovendien ligt het estuarium van de Guadalhorce rivier op een van de belangrijkste routes van de mediterrane kruising tussen Europa en Afrika. Je bent er nooit zeker van wat je hier zult zien! 

Van de 350 vogelsoorten die zijn geregistreerd in Andalusië zijn er 260 in dit gebied gevonden.    

De flora is ook van bijzonder belang. Het variërende zoutgehalte van de bodem op een redelijk kleine plek heeft een breed scala aan waterplanten, rietvelden en scrubs gecreëerd. Vele zijn inheemse platen. Langs de rivieroevers zijn eucalyptussen, wilgen en populieren te zien. Daarnaast zijn er ook tamarisken en palmbomen aanwezig. 

Uitzicht Laguna Grande, Malaga

Vogelsoorten

Het estuarium is een tussenstop voor honderden verschillende soorten vogels en een permanent thuis voor vele andere. De tijd van het jaar is bepalend voor welke soorten vogels je zult zien tijdens je bezoek.  

De migraties tijdens de lente, herfst en winter zijn bijzonder interessante momenten van het jaar voor een bezoekje.  

Strand plevieren, visarenden, meeuwen, marmereenden, blauwborstjes, woudapen, dwergarenden, ijsvogels, grutto's, Jan-van-genten, steltkluten, tureluren, heilige ibissen, Bengaalse sternen, waterhoentjes, waterrallen, cetti's zangers, kuifleeuwerikken, rietzangers, nachtegaaltjes, gele kwikstaarten, flamingo's, monniksparkieten, wespendieven en verschillende soorten eenden, waaronder marmereenden en witkopeenden worden hier allemaal regelmatig gezien. 

Guadalhorce rivier vogels spotten - het verborgen meer

De witkopeend, geregistreerd als bedreigde vogelsoort, plant zich met succes voort in de riviermonding sinds 2003. Het is vastgesteld dat tijdens droge jaren het natuurgebied een thuis biedt aan wel 30 procent van alle voortplantende vrouwtjes in Andalusië!

Wezels, vossen, slangen en kameleons komen hier ook veel voor.

Hoe kom je er?

Het natuurgebied is gemakkelijk toegankelijk en heeft vele goed gemarkeerde paden die elkaar kruisen. Er zijn verschillende grote meren, kleinere vijvers, twee riviermondingen en vijf uitkijkpunten.  

Map of the Guadalhorce natural reserveHet is een populaire plek voor mountainbikers en mensen die een paar uur willen ontsnappen aan de drukte van de stad.  

Er zijn twee vaste routes langs de monding zelf: de Río Viejo (de 'Oude Rivier' route) en de Laguna Grande ( de 'Grote Meer' route). 

Ze zijn allebei heel eenvoudig en duidelijk gemarkeerd.  

De Río Viejo route is 1,6 km, hij voert je langs Laguna de la Casilla en Río Viejo en eindigt bij de Aves Marinas (zeevogels). 

Tijdens de Laguna Grande route kun je de vogels bewonderen in het Laguna Grande meer en de Laguna Escondida (het verborgen meer), en je kunt ook verschillende unieke flora spotten.  

Hoe kom je er? 

- Met de auto: Vanuit het oosten van het centrum van Malaga neem je de N340 richting de populaire vakantieverblijfplaats Torremolinos of het eveneens nabijgelegen strandoord Fuengirola.

Neem vooral niet de afslag naar het industrieterrein van Guadalhorce, maar blijf de weg volgen en houd de afslag Guadalmar in de gaten; dit is dezelfde afslag voor Leroy Merlin en Decathlon. Neem deze afslag en sla linksaf op de rontonde - richting het strand - die je in de woonwijk van Guadalmar leidt. Er is een kerkje aan de linkerkant, net voordat de weg eenrichtingsverkeer wordt en je dwingt rechtsaf te slaan om verder de wijk in te rijden. Dit is een goede plek om te parkeren - kaart

Je kunt dichterbij de ingang van het natuurpark komen, en veel bezoekers parkeren hun auto naast de barricade van het park. Dit is wel een nogal afgelegen plek. Parkeren naast de kerk is dus een veiligere optie. 

Ook is het mogelijk het natuurpark te bereiken per bus. Vanaf het centrum van Malaga rijdt er regelmatig een bus, lijn 10 van EMT.

Het is ook fijn om vanuit het centrum van Malaga met de fiets langs de strandpromenade naar de riviermonding te fietsen. Hou je van fietsen? Bekijk dan ook: fietsroute in de stad Malaga.