Ontdek de haven van Malaga!

De haven van Malaga is een van de oudste ter wereld: ruim 3.000 jaar geleden werd ze gesticht. Tegenwoordig laat ze een heel ander gezicht zien dan bij haar geboorte en steekt ze cruiseschiphaven Barcelona naar de kroon. Het uitdiepen van de haven heeft ervoor gezorgd dat al bijna 1 miljoen passagiers op haar schoongepoetste en zonovergoten dokken werden afgezet.

De haven ligt op wel erg comfortabele loopafstand van het historische centrum van Malaga, met haar beroemde monumenten en musea. Ontdek in deze video hoe prettig het gezellige havengebied nu is!

Eén van de grootste stadsparken ligt tegenover dok 1. Nog een straatje oversteken en je kunt het oude Arabische fort de Alcazaba en het Gibralfaro kasteel aan de top van de heuvel zien liggen. Ook wip je zo de Avenida over om in de autovrije winkelstraat Calle Larios te belanden. Een bezoek aan Malaga kost je al gauw een paar uur, maar het centrum met haar leuke wijken is prettig compact. Je kan alles in wandelpas doen vanuit je vakantiehuis in Málaga.

Malaga harbour

De troeven van de vernieuwing

Voordien was de haven van Malaga verboden gebied voor bewoners en toeristen.

Het stadsvernieuwingsplan leidde tot de hernieuwing van het havengebied en richt zich op twee hoofdpunten: uitbreiding van het havengebied en de creatie van een stads-havengebied. Het uitbreidingsplan wordt nog altijd uitgevoerd en heeft inmiddels 11 dokken opgeleverd en 2 cruiseschipterminals. Meer dan 700.000 passagiers worden aan land afgezet door ruim 200 verschillende cruiseliners.

View of Malaga from Gibralfaro

Het stadshavenplan werd in het leven geroepen om het havengebied voor recreatief en commercieel gebruik geschikt te maken. De ambitie is er om private investeringen te vinden voor het plan, waarin men tot nu toe gedeeltelijk in is geslaagd. Voor een kleine som van 30 miljoen euro mag u meedingen naar een eigen dok. De Muelle Uno en Muelle Dos zijn er al: Dok 1 en Dok 2.

Beide dokken liggen in elkaars verlengde en worden door de local Malagueños eigenlijk over één kam geschoren:

Malaga's port area - Muelle uno

Muelle Uno werd eind 2011 ingewijd en bestrijkt 14.000m2 winkelgebied, restaurants en een ondergrondse parkeergarage voor meer dan 1000 wagens. Het meest exclusieve gedeelte van dok 1 beschikt over een Michelin-sterrenstaurant (Jose Carlos Garcia's) en je vindt er aanlegplaatsen van luxejachten.  Dit gedeelte van de haven is vernoemd naar Ricardo Gross, telg uit een succesvolle handelaarsfamilie.

Muelle Dos beschikt over de mooie promenade aangelijnd met haar welluidende Palmeral de las Sorpresas,  'palmbos vol verrassingen'.

Onder de schaduw van een palmboom

Deze promenade is ideaal om even uit te rusten en voor de kinderen om te spelen. E zijn verschillende tuinen en parkjes aangelegd tussen de gebouwen in, waterpartijen en speelmogelijkheden. Er staan bankjes om even op neer te zakken en mensen te kijken.

De promenade is elegant en modern. Er zijn maar liefst 420 palmbomen geplant, net als 7400 inheemse bomen en planten.  

Het hele gebied ademt een prettige sfeer en je snapt waarom de Malagueños trots zijn op hun haven. Ideaal voor een ochtend, of avondpaseo of wandeling.

Pompidou in Malaga!

Het Parijse Pompidoumuseum kreeg er een buitenlandse dependance bij. Precies, in Malaga!  Het is de allereerste plek buiten de landsgrenzen waar het kunstmuseum vertegenwoordiging krijgt en Malaga mag de eer opstrijken.  

Pompidou centre in Malaga

Het nieuwe museum is gevestigd in El Cuboin de kubus. Deze glasconstructie bevindt zich aan het einde van de Muelle Uno. Lees hier meer over het Centre Pompidou museum!

Hoe kom ik er & activiteiten

De ingang van de haven te voet is via de Plaza de la Marina - zie de kaart hieronder. 

Activiteiten - restaurants, bars en cafés: er is keuze en variatie te over. Speelparkjes voor de kinderen, fietsverhuur, activiteitencentrum met midgetgolf, een cultureel/maritiem centrum met aquarium en meer dan 70 winkels. Regelmatig vinden er op zaterdag en zondag muziekoptredens en markten plaats. 

Een rondvaart in de haven van Malaga is erg de moeite waard. Sommige tourbedrijven bieden dolfijnentours aan in speciale boten met transparante bodem.

Op een steenworp afstand van Muelle 2 kun je een gratis activiteit ondernemen: de Urban Art route in het nieuwe SOHO van Malaga.

Veel plezier in Málaga! ¡Pásalo bien en Málaga!