Gratis te bewonderen: kunstwerken op straat in Malaga

Malaga is een stad die sterk in opkomst is. De toeristenindustrie loopt er al een tijdje erg goed, vooral sinds het uitgraven van de zeehavenbodem en daarmee de komst van vele cruisschepen in de heerlijke haven van Malaga.
Aangezien deze cruisereizigers per persoon ca. €70 per dag besteden aan eten en souvenirs, zijn er tal van lokale ondernemers en attracties om ze met open armen te ontvangen. Ook de aankomstplek van de passagiers, Muelle Uno, heeft een grondige facelift ondergaan en biedt bezoekers niet alleen het fantastische Pompidou museum maar ook een brede boulevard waar het wemelt van de winkels en restaurants!

De SOHO artiestenwijk

Kom je liever niet in de verleiding? Geen nood, Málaga heeft ook prima gratis ontspanning te bieden! En die vind je bijvoorbeeld in de artiestenwijk SOHO. We nemen je mee op wandeling in deze video!

 

Naast het historische centrum waar onder andere de Kathedraal, het Alcazaba Fort, het Picassomuseum en het Thyssenmuseum te vinden zijn, is er dus ook deze centrale wijk die furore maakt: het SOHO.  Het waren de wijkbewoners die in 2009 de gemeente tot actie maanden, om hun verouderde wijk, ooit chique en bourgeois maar toen in verval geraakt, nieuw leven in te blazen.

 

Urabn art by Faith

Metershoog kunstwerk aan de muur door FAITH uit Johannesburs

De wijk moest een eigen identiteit en uitstraling krijgen, en zo werd besloten al het creatief ondernemerschap richting de straten ten zuiden van de Alameda Principal te dirigeren. Een artiestenwijk moest het worden, waar muzikanten, schilders en kunstenaars de straat als tentoonstellingsruimte krijgen (het MAUS-project genaamd, de afkorting voor 'Malaga Arte Urbano en el Soho).

 

D*FACE and OBEY in Malaga

 

Om die boodschap kracht bij te zetten kregen in 2013 diverse gerenommeerde straatartiesten de uitnodiging om garagedeuren, hoekstenen, regenpijpen en complete voorgevels te tooien met de mooiste Urban Art kunstwerken.  Zo brachten kunstenaars de wijk weer tot leven en kwamen er kunstgallerijtjes, spontane tentoonstellingen en festivals op gang. Van fotografie tot graffiti en schilderwerken, de wijk kreeg volop kleur! Van muren en balkonnetjes tot ramen en luikjes!


En het leuke is: we kunnen dit alles buiten op straat bewonderen, gratis en voor niets!

De route doorheen de straatkunst van het SOHO

Dadi Dreucol urban art Malaga

 

Een wandeling tot ontdekking van de urban street art van deze hippe buurt is tegenwoordig een echte aanrader! Het ligt heerlijk op loopafstand van Malaga's toeristische hoogtepuntenen en kan dus gemakkelijk als ontspannen pauze tussen het bezoeken van winkels en andere bezienswaardigheden. Een bezoek aan het CAC is hier trouwens ook sterk aanbevolen! De toegang is gratis, de tentoonstellingen zijn lopende en altijd interessant . Er is een goed en redelijk geprijsd restaurant binnenin. Of voor aanbevolen tapasbars in Malaga, klik hier.

 

Urban art in Malaga


Kameleon door Urban Artist ROA uit België

De 10 grootste en bekendste kunstportretten zijn gemarkeerd op de kaart hieronder  Er is ook een extra 'open wall ', een plek waar voorbijgaande kunstenaars hun eigen bijdragen kunnen leveren. De kaart is interactief en kan worden gemarkeerd en opgeslagen op een mobieltje.

 

Urban art in SOHO Malaga

Ook het straatmeubilair in de artiestenwijk SOHO is kunst! Door Machu Harras in de straat Calle Casas de Campos 5

Wil je weten welke andere wijken in Malaga leuk zijn om te bezoeken? Lees dan hier verder over de 'Vijf leukste wijken van Malaga'