Paasprocessies in Malaga: gids & route

Wat zijn de paasprocessies?

De tradities die de Paasprocessies omringen, dateren uit de Middeleeuwen. Alle lagen uit die tradities vertellen een verhaal, tot in de kleinste details: van de kleding van processiegangers tot de precieze melodiekeuzes in de saetas.

Deze video geeft alvast een prachtig sfeerbeeld van deze processies, gehuld in mystiek en wierook. De devotie is zo intens dat je er bijna kippenvel van krijgt!We hopen dat deze video inspireert om de Semana Santa of Goede Week van Málaga zelf mee te maken, een van de meest gevierde in heel Spanje! In 2017 loopt de Semana Santa van 9 april tot 17 april.

De processies in Valladolid en Zamora zijn heel sober in vergelijking met de processies in Granada, Sevilla en Malaga, waar de processies met martelaren die de loodzware bijbelse taferelen dragen, toe worden gezongen en gejuicht. Maar waar je de processies ook meemaakt, overal merk je hoe diep deze religieuze traditie in de Spaanse cultuur is geworteld.

Cristo de la Humillación

De lijdensweg van Jezus Christus wordt uitgebeeld in verschillende taferelen rondom de Passie van Christus: de weg naar Golghota, de kruisiging, het lijden van Maria en de vernedering van Christus door de Romeinen zijn typische bijbelse taferelen die op vergulde platforms of tronos worden rondgedragen door de martelaren.

Deze hombres de tronos tonen symbolisch berouw om de dood van Christus door de loodzware platforms op hun schouders te torsen. Tot maar liefst 150 man zijn nodig om de platforms te dragen!

Nazareno

Gemaskerd en gekleed in het zwart

De martelaren zijn de leden van de broederschap of hermandad voor wie het een eer is om de trono te mogen dragen. Traditioneel gezien is de identiteit van de martelaars onzichtbaar, net als die van alle andere mannelijke deelnemers aan de processies.

De mannen dragen puntvormige maskers om hun identiteit te verhullen. De kleur van de maskers is afhankelijk van het soort paso en de hermandad waartoe de processiegangers behoren.

Vrouwen gaan geheel gehuld in het zwart om hun rouw te tonen en uit boetedoening. 

Semana Santa

De paasmars van het Spaanse Legioen

Alle processies zijn de moeite waard om te bekijken. Maar als je een diepe duik wilt nemen in het hart van deze Spaanse traditie, dan raden wij de processies van de Hermandad Mena en Esperanza aan op Witte Donderdag of jueves Santo. Die dag komen duizenden mensen 's morgens vroeg samen aan de haven van Málaga om een van de meest intense momenten van de Goede Week te beleven: de aankomst van de Legioentroepen.

Door deze Legionarios krijgt de processie het karakter van een militaire parade. De Legión Española is de Spaanse variant van het Vreemdelingenlegioen en is tegenwoordig een elite-groep binnen het Spaanse leger. La Legión werd in 1920 opgericht om de opstanden in Marokko te kunnen bolwerken.

Malaga - Semana Santa

De legionarios werden onderworpen aan een bikkelharde training om snel, efficiënt en medogenloos weerstand te bieden aan de rebellen. Indertijd werd veel gerecruteerd onder de gevangenisbevolking, die zich massaal opgaf voor deze 'heropvoedingstraining' in de hoop op die manier een lange gevangenisstraf te ontlopen.

Alle soldaten ondergingen deze zware training en werden gedwongen absolute trouw te zweren aan het vaderland en aan de kerk.  De band met de kerk is om die reden erg sterk. Vandaag de dag bestaat de Legión uiteraard niet meer uit ex-gevangenen, maar uit professionele militairen, die een speciaal en nog altijd erg zwaar trainingsprogramma moeten volgen.

Tijdens Semana Santa doen de Legionarios eer aan de sterke band met de kerk en begeleiden ze de tronos van de verschillende processies door heel Andalusië. Daarbij marcheren ze in strikte orde en met militaire precisie, toegejuicht door een menigte die bijzonder veel respect heeft voor de elite-eenheid.


Inri

Tips voor parkeren & vervoer

We raden af met de auto naar Malaga te gaan tijdens Semana Santa. Het beste is de auto ver buiten de ring te parkeren en af te reizen naar Malaga met het openbaar vervoer. Veel straten zijn immers afgezet en heel wat mensen gaan dan ook te voet.

De treinlijn Renfe Cercanias loopt tussen het kustplaatsje Fuengirola en Malaga en stopt op veel andere plekken langs de kust, o.a. Benalmadena en Torremolinos. Een goede plek om te parkeren is bij het winkelcentrum Plaza Mayor, waar veel plaats is. Daar kun je vervolgens de trein richting het centrum nemen (eindhalte Alameda Principal).

 

Cristo

Meer tips voor Semana Santa

- Draag comfortabele schoenen

- Bezoek de tempels van de broederschappen in de ochtend en ervaar er de bijzondere sfeer

- Mis op de ochtend van Paasmaandag het vertrek van de Gevangen Christus niet, een gebeurtenis die heel wat toeschouwers trekt

- De aankomst van de Legioentroepen op Witte Donderdag moet je gezien hebben!

- Respecteer de aanwijzingen om over te steken en wacht op het juiste tijdstip om verder te gaan: de mensen die aan de processie deelnemen hebben altijd voorrang

- Let er met kinderen op dat je meer open plaatsen opzoekt, zodat ook zij ten volle van deze belevenis genieten

- Om uit eten te gaan, neem een kijkje in onze Top Tien Tapasbars in Málaga!