Gesorteerd op: Málaga stad

De Spaanse Semana Santa of Goede Week: 365 dagen broederschap

Tijdens de paasweek in Malaga geurt de lucht naar sinaasappelbloesem en wierook, heerst een levendige drukte in de gezellige straatjes en weerklinken de geluiden van een trage mars, af en toe onderbroken door het luiden van een bel. Even later hoor je de bel weer, en daarmee honderden voetstappen, samen met kreten als “¡Guapa!”, luid boven het gedrum en de trompetklanken.
 
Om de hoek duikt vervolgens een grootse stoet op die ritmisch marcheert, met tientallen statig geklede figuren in lange, gekleurde tunieken en punthoeden. Gestaag schrijdt de groep voorbij, volledig gericht op de commando's van een leidinggevende, die de groep mannen en vrouwen met het enorme beeld op hun draagbaar door de straten loodst.
 
 
Het is een overweldigend zicht: de draagbaar is wel 5 tot 6 meter lang, met daarop een reusachtige troon waarop een beeld van de Maagd Maria zit. De Maagd is omgeven door honderden kaarsen, tal van bloemen en een rijk versierde baldakijn.
 
De Spaanse Semana Santa of 'Heilige Week voor Pasen' is ongetwijfeld uniek, maar als je die enorme omvang van dit dagenlange spektakel ziet, rijzen tal van vragen. Wie zit achter de creatie van al die pracht en praal? Wie draagt de indrukwekkende beelden uit de kapellen en kerken, de straten van Malaga in? Waarom tooien ze zich in die traditionele gewaden en hoeden? Waarom sloven ze zich volle dagen uit in de hete Spaanse zon, terwijl ze die gigantische beelden van wel 3 ton door de straten van Malaga torsen?

Cofradía - Wat is de betekenis?

Spain-Holiday sprak af met Eduardo Rosell Vergara, de Hermano Mayor (Grote Broeder) van de Broederschap van de Reales Cofradías Fusionadas, aan de voorkant van hun hoofdkwartier aan de Calle Postigo de San Juan in Malaga.

Een uiterst elegante man wacht ons hier op en nodigt ons meteen uit naar binnen, waar hij ons langs kapellen met beelden van Christus en de Maagd Maria leidt, terwijl hij hun verhalen vertelt. 

Vergara wijst op de beelden: “Dit is een standbeeld van Santísimo Cristo de la Vera-Cruz y Sangre, het oudste standbeeld dat meeging in een processie in Malaga, en hier zie je een beeld van de Maagd Maria Santísima de Lágrimas y Favores.”

Hij voegt eraan toe dat de beroemde Spaanse acteur Antonio Banderas, geboren in Malaga, lid is van hun broederschap: "Antonio is een trouwe dienaar van onze Maagd Maria en schreef een lied speciaal voor haar, dat we altijd zingen voor het verlaten van de kerk op Palmzondag.”

De Cofradía in de katholieke kerk is een religieuze broederschap, dat zich verenigt in hun gemeenschappelijke geloof en toewijding aan Christus, Maria of een andere uitverkoren heilige.

Cofradías die deelnemen aan Semana Santa zijn broederschappen die boete doen. Elk van hen (in Malaga zijn er 44) heeft een eigen status en regels, en ze zijn allemaal onderworpen aan de bisdommen van de provincie. De Cofradías van Málaga hangen af van het bisdom van Málaga.
 
 
De broederschap is gebaseerd op een duidelijke hiërarchische structuur, onder leiding van de Hermano Mayor, die wordt gekozen door de Raad van Bestuur van de Broederschap. Er zijn ook financiële meesters en secretarissen, etc. Vergara leidt de broederschap nu zeven jaar en is al 47 jaar lid van Fusionados.

Hoe word je lid van een Broederschap?

De officiële website van elk Broederschap stelt dat om lid te worden, je gewoon het aanvraagformulier dient in te vullen en de vereniging een email dient te sturen. De kleine lettertjes geven aan dat iedereen die al lid is van de broederschap als getuige kan fungeren en bevestigen dat de kandidaat katholiek is en wil deelnemen aan het leven van de broederschap. De aanvrager moet zijn / haar bankrekeningnummer opgeven en toestemming geven voor een afname van €48 kosten.
 
Het mag niet verbazen dat de Cofradías ook leden van buiten Malaga hebben. Vergara vertelt dat sommige leden afkomstig zijn uit andere steden en zelfs uit andere landen. Momenteel telt de Reales Cofradías Fusionadas 3.000 volwaardige leden (zij die een jaarlijkse contributie betalen) en is het de grootste Broederschap in Malaga.
 
 
Evaristo Díez Alcaraz, een bestuurslid van de Reales Cofradías Fusionadas, grapt dat de vermeende rivaliteit tussen de Broederschappen niet klopt: “Het is niet zoals bij voetbal. Er is geen Madrid of Barcelona, er is geen concurrentie; je kiest gewoon de voor jou beste Broederschap. Je kunt ook lid zijn van verschillende broederschappen tegelijk, maar je kunt dan wel geen lid zijn van de raad van bestuur.”
 
Wat opvalt, is dat het erg moeilijk is om uit een Broederschap te worden gestoten. Dat kan bijvoorbeeld wel gebeuren als je de traditionele gewaden en hoed op straat draagt buiten de Goede Week. 

Eerst broeder, dan Spanjaard

De gangen op de eerste verdieping zijn gevuld met een menigte. Iemand roept iets, een ander vertelt enthousiast een verhaal aan de grote groep om hem heen, mensen barsten in lachen uit. We gaan een kamer in met zwarte, roomkleurige en paarse tunieken op tafels en stands. Vanachter vitrines bespieden de geverfde ogen van engelen en cherubijnen ons.

De kamer vult zich al snel met kinderen, jongeren, mannen en vrouwen van alle leeftijden. Op de tafel heeft iemand een lijst gelegd, met de aangevinkte namen van degenen die hun tuniek al ontvangen hebben. De sfeer is aangenaam en ontspannen; iedereen lijkt elkaar goed te kennen en van de bijeenkomst te genieten.

“Hoe lang ben je al lid van de broederschap?” vraag ik de jongen die net de kamer binnenkwam. Carlos is 20 jaar oud en is al zijn hele leven lid. Onmiddellijk na zijn geboorte schreef zijn vader hem in bij 'Fusionados', en als misdienaar nam hij op 9-jarige leeftijd voor het eerst deel aan een processie.

Een andere jongen, Eduardo en zoon van de voorzitter, herinnert zich van zijn kindertijd dat hij in een kleine tuniek naast zijn vader liep. In zijn familie behoren al zijn ooms en neven tot dezelfde vereniging.

Evaristo, die zich lachend bij ons gesprek aansluit, voegt eraan toe dat wanneer een kind in Malaga wordt geboren, je het eerst dient in te schrijven in de Broederschap en pas daarna de geboorteaangifte doet. Hij vierde net de 47ste verjaardag van zijn lidmaatschap.

Hij zegt: “Nog voor we deelnamen aan een echte processie, hadden we die al geoefend thuis, waar we onze favoriete rol speelden in de gang. We gingen naar Fusionados met mijn klasgenoten, iemand stelde voor dat we meededen en een paar dagen later waren we allemaal leden van de broederschap. Op dat moment waren mijn motieven veelal sociaal, niet religieus. Met de tijd werd dat anders.”

Een lidmaatschap van 365 dagen per jaar 

Enkele dagen voor Goede Week nemen de Broederschappen de straten in en hoor je 's avonds tientallen drums en trompetten die de marsen van Semana Santa herhaaldelijk afspelen. Het centrum van Malaga vult zich met toegewijden die in speciale winkels op zoek gaan naar nieuwe puntmutsen, terwijl kleermakers de laatste hand leggen aan tunieken voor het grote evenement op Palmzondag.
 
Voor buitenstaanders lijkt de activiteit van de Broederschap misschien beperkt tot de periode van Semana Santa. We vergeten daarbij dat de leden op gewone dagen nu eenmaal niet in hun traditionele kledij door de stad mogen wandelen.
 
Het zijn de bijdragen voor lidmaatschap die alle activiteiten financieel ondersteunen, naast loterijen, liefdadigheidsdiners en donaties. Zo heeft de broederschap tijdens de zomerfeest Feria de Malaga een eigen stand (caseta) waar het ook liefdadigheidsevenementen organiseert. De middelen die hieruit voortvloeien, gaan naar verschillende goede doelen vanuit de grootste broederschap in Malaga: Fundación Lágrimas y Favores, met Antonio Banderas als president.
 
 
Hoewel de Reales Cofradías Fusionadas kerk ongeveer 3000 leden telt, is slechts een fractie van hen betrokken bij de dagelijkse activiteiten. Degenen die zich daadwerkelijk verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt in de broederschap (150-200 personen, afhankelijk van het seizoen), verschijnen bijna elke dag in het hoofdkwartier. Die tijdsbesteding is puur vrijwillig, veelal naast een full-time job, een gezin en een sociaal leven.
 
“Ons werk steunt op de bereidheid van families”, legt Evaristo uit. “Het is vooral onze familie die last heeft van het feit dat we dan niet thuis zijn. De meeste families weten ook niet beter: mijn vrouw ontmoette me toen ik al lid was van de broederschap. De levensduur van de broederschap is onlosmakelijk verbonden met het gezinsleven.”

Posities: mayordomo, submarino, hombre de trono

De titels van de posities in de Broederschap klinken misschien misleidend, maar zijn gebaseerd op de rollen van elke groep. Zo zijn de 'submarinos' de mensen onder de troon, terwijl de mannen aan de zijkant van de troon, met het gewicht op hun schouders, ​​bekend staan als de 'hombres de trono'.

De 'submarinos' blijven veelal de hele stoet lang (ongeveer 9 uur) onder de zware troon. De enorme, rijkelijk versierde praalwagens trekken alle aandacht en sommigen zien het als echte kunst, maar onder de troon voelt het eigenlijk bijna als een kooi. 

Door het bovenste gedeelte lopen houten balken waartussen de submarinos zijn opgesteld, en de versierde stoffen daarlangs beperken de luchtstroom. Ze staan bovendien zij aan zij en hebben weinig beweegruimte, terwijl de - vaak wollen - tunieken behoorlijk benauwend kunnen aanvoelen in de hitte. 

Het is worstelen met het gewicht, de zware ademhaling van je metgezellen, de stijgende temperatuur onder de troon en je handen die langzaamaan gevoelloos worden. Hoe kunnen ze zich zo nog concentreren op de commando's van de mayordomo om het hele gevaarte weer op te tillen?

Carlos: “Mijn gedachten gaan dan naar mijn familie, degenen die niet meer bij ons zijn en het beeld dat ik op mijn schouders draag. In de eerste plaats denk ik aan de mensen die me lief zijn, want op een gegeven moment zijn je krachten uitgeput, en dien je de troon uit alle macht en met hart en ziel de lucht in te tillen.”

Wie zou nu denken dat het dragen van de enorme troon juist een voorrecht is? Volgens geruchten bestaan er zelfs wachtlijsten voor. Dat blijkt geen fabeltje te zijn: voor sommige broederschappen is er wel degelijk een wachttijd van maximaal zes jaar.

Eduardo, een van de mayordomos van de broederschap, legt uit dat 'hombre de trono' zijn een grote eer is, omdat je Christus of de geliefde Maagd op je schouders mag dragen. Dat is niet zomaar deelnemen aan de optocht. Dit zijn erg populaire beelden, zodat je voor het dragen van de Virgen de Lágrimas y Favores bijvoorbeeld uiteindelijk wel twee tot drie jaar moet wachten.”

De broeders die wij spraken zijn hoopvol, optimistisch en geloven sterk in wat ze doen. Het enige waar ze bang voor zijn tijdens de Goede Week is regen: “Als het regent, stort onze wereld ergens in elkaar. Een heel jaar voorbereiding, hoop en goede wil wordt bij elke regendruppel teniet gedaan.”
 
Voor een echte authentieke beleving van dit alles kun je tijdens Semana Santa een appartement in Malaga stad huren, en zo ten volle deze paasprocessies vol passie zelf meemaken. 

Deel artikel

Reacties

X
Win een cadeaubon ter waarde van 750€!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op €750 voor je volgende vakantie naar Spanje.


I have read and accept the privacy policy
 Win een cadeaubon ter waarde van 750€! 
VakantiehuizenSpanje.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk onze Privacyverklaring