Het Balcón de Europa, Nerja

Het Balcón de Europa is zonder twijfel het meest iconische monument van Nerja, het brandpunt van de stad.

Iedereen die Nerja bezoekt, komt uiteindelijk bij het Balcón de Europa terecht. Het uitzicht is zeker de moeite waard!

De naam van dit uitkijkpunt komt zogezegd van koning Alfonso XII. Bij het inspecteren van de schade veroorzaakt door een enorme aardbeving, tijdens een formeel bezoek in 1885, zou hij op het Balcón gestaan hebben en zo geboeid zijn door het uitzicht dat hij riep: "Dit is het balkon van Europa!"

 

Uitzicht vanaf het Balcon de Europa, Nerja

 

Hoewel ondertussen documenten gevonden zijn waaruit blijkt dat het balkon al zijn naam kreeg vóór dit koninklijk bezoek, blijft deze koningslegende algemeen aanvaard en verspreid.

Er is zelfs een levensgroot standbeeld van de koning aan het Balkon Een zeer geliefd en veelvuldig gefotografeerd monument.

Het Balkon van Europa is gebouwd op een voormalig fort en het kanonnenarsenaal staat bekend als "La Batería." De kanonnen werden ondergebracht in enorme torens strategisch opgesteld langs de kust. Ze werden voornamelijk gebruikt door de Fransen tegen aanvallen van piraten en tegen de Britten.

 

Nerja - Balcon de Europa

 

Op 20 mei 1882 openden Britse schepen het vuur en vernietigden ze La Batería. Twee roestige kanonnen en enkele rotsen net buiten het Balcón zijn het enige wat overblijft.

Leuke sfeer!

Tegenwoordig is het Balcón een levendig centrum met talloze bars, restaurants, cafés en ijssalons.

 

Nerja - Balcon de Europa

 

Tijdens de zomer is dit gebied bovendien het toneel van vele concerten en toneelstukken, en vooral 's avonds zijn er veel mensen die er een 'paseo’ of wandeling maken. Alle grote vieringen in Nerja lijken hier te beginnen of te eindigen. 

 

Balcon de Europa, Nerja

Iglesia El Salvador

Ook van belang is de El Salvador kerk aan de rand van het Balcón de Europa.

De barok-neoklassieke stijl werd voltooid in 1697, en de klokkentoren werd gebouwd in 1724 en verder uitgebreid aan het eind van de 18e eeuw. De laatste restauratie was af in 1997.

 

Iglesia El Salvador, Nerja

 

De kerk is populair en ligt op een unieke locatie: geen wonder dat het een van de langste wachtlijsten voor een huwelijk aan de kust heeft!

Het uitzicht vanaf het Balcón 

Nerja strand, uitzicht Balcon Europa

 

Het uitzicht vanaf het Balkon op de omringende kustlijn is in een woord spectaculair! 

Direct aan uw linkerkant is het Calahonda strand te zien, de rotspartijen die leiden naar El Chorrillo strand, en verder een onbelemmerd uitzicht op de Maro-Cerro Gordo kustlijn.

 

Playa de Calahonda, Nerja

 

Kijkt u rechts richting Málaga, dan ziet u La Caletilla strandEl Salon strand en de rotsachtige kaap op Torrecilla, en verder uitzicht over de Costa del Sol.

 

Caletilla strand onder Balcon de Europa, Nerja

De weg naar het Balcón de Europa

Het Balcón de Europa is moeilijk te missen: het is duidelijk aangegeven vanaf bijna alle plaatsen in Nerja. De makkelijkste manier om er te komen is te voet, want het grootste deel van het gebied eromheen is voetgangersgebied. Heerlijk om door te kuieren!

 

Balcon de Europa, Nerja

 

Ben je de weg kwijt, vraag die dan gewoon even, want iedereen kent deze plek!

Lees ook: vakantie in Nerja en gids naar de stranden van Nerja.

 

Nerja, Balcon de Europa