Een bezoek aan Cueva del Gato, Benaoján

Cueva del Gato, Benaoján, Ronda

De Cueva del Gato (de Kattengrot) in Ronda is een van de vele paradijselijke, natuurlijke plekken om te zwemmen op het platteland van Andalusië. In tegenstelling tot vele andere natuurlijke zwembaden is Cueva del Gato heel gemakkelijk te bereiken.

Je hoeft bovendien niet veel te wandelen om de grot te bereiken, want je kan er vlakbij parkeren. Dit zorgt ervoor dat het er nogal druk kan worden tijdens de zomermaanden en zeker in het weekend.

Cueva del Gato

Het water van de Cueva del Gato is kristalhelder, heel erg schoon en uitzonderlijk koud. Het is een geweldige plek om te picknicken en om af te koelen na een ochtend de toerist uithangen. Een vakantiehuis in Ronda is de perfecte uitvalsbasis om de grot te combineren met een bezoek aan Ronda, een van de meest bezochte steden van Spanje.  

De Serrania de Ronda

De Serrania de Ronda is een streek met een van de meest gevarieerde ecosystemen in Andalusië. Het bestrijkt drie grote natuurparken. Het eerste is Los Alcornocales waarnaar vaak verwezen wordt als het laatste regenwoud van Europa. Het tweede is de Sierra de las Nieves, een Biosfeerreservaat van de UNESCO en een van de weinige plekken waar je de Spaanse zilverspar nog kan vinden. Het derde en laatste natuurpark is de Sierra de Grazalema, de natste regio in heel Spanje. Dit verrast heel veel mensen. Velen houden het immers niet voor mogelijk dat  op een bepaalde plek in het zuiden van Spanje meer regen valt dan waar dan ook op het Spaanse vasteland.

Voor natuurliefhebbers kan het in deze prachtige streek niet op natuurlijk. Je boekt dan ook best een vakantiehuis in de Serrania de Ronda om de regio als je broekzak te leren kennen.

Cueva del Gato, Benaoján, Ronda

Cueva del Gato is een van de meest unieke grottencomplexen in heel Andalusië.

Je kan het complex op twee manieren betreden. Er is een toegang in het noorden in Hundidero en de andere toegang bevindt zich in het zuiden aan de Cueva del Gato zelf. De Kattengrot dankt haar naam aan de grotopening waarin sommige mensen een kattengezicht zien.

Guadiaro-rivier, Serrania de Ronda

De grot ontstond eigenlijk uit noodzaak. De Gaduares-rivier wordt geblokkeerd door de Sierra de Algarrobo (de Algarrobo-bergen). De rivier was dus genoodzaakt een uitweg te vinden en begon de grot uit te slijten. Het grottencomplex dat zo gevormd werd is ronduit spectaculair.

De Cueva del Gato is 17 meter breed en 25 meter hoog. In deze natuurlijk uitgesleten grot gaat de Gaduares-rivier over in de Duadiaro-rivier. De grootste doorgang is zo'n 4 kilometer lang.

Tijdens de drogere periodes van het jaar zijn er zo'n 25 meren in het grottencomplex te vinden. Het grootste meer wordt de Cabo de las Tormentas genoemd (Kaap van de stormen) en is 114 meter lang. De meren kunnen enkel overgestoken worden door te zwemmen.

De hele grot is iets langer dan 8 kilometer met een hoogteverschil van 112 meter tussen Hundidero en de Cueva del Gato. Je vindt er enkele prachtige, unieke rotsformaties zoals de Sala de Los Gours, de Gran Estalagmita (de grote stalagmiet) of de Cabo de las Tormentas (hierboven al vermeld). Andere delen die het vermelden waard zijn, zijn de Plaza de Toros (de stierenvechtarena), met een diameter van 50 meter, en de Galería de las Cabras (de doorgang van de geit).

Zwemmen in Cueva del Gato

Een bezoek aan de grot vergt ervaring en het geschikte materiaal. Het is immers een gevaarlijke plek met heel koude temperaturen en plotse overstromingen. Probeer het grottencomplex niet alleen te verkennen. Er zijn mensen die het al geprobeerd hebben, maar die zijn nooit meer teruggezien. 

Neem contact op met een professioneel tourbedrijf of bezoek het Centro de Interpretación Espeleológica, Montejaque (het Speleologisch centrum van Montejaque) om een mooi beeld te krijgen van het complex.

Hoe kom je er?

De Cueva del Gato ligt op zo'n 2 kilometer van het dorpje Benaoján.

Parking for Cueva del Gato

Als je uit de richting van Ronda komt dan moet je de verkeersborden waar Sevilla op staat volgen. Na ongeveer 5 kilometer zal je een verkeersbord Benaoján/Montejaque tegenkomen. Sla vervolgens scherp linksaf en volg deze weg. Na zo'n 6 kilometer zal je de parking op de afbeelding hiernaast tegenkomen.

Het is gemakkelijk om verkeerd te rijden. Op een gegeven moment staat er een klein bordje met daarop het hotel/restaurant Cueva del Gato, maar het is niet goed zichtbaar als uit de richting van Ronda komt.

Je kan bovenaan parkeren of meer naar beneden rijden en naast het hotel/restaurant parkeren. Het restaurant is trouwens een goede plek om te lunchen. Ze schotelen je er heel lekker eten voor aan redelijke prijzen. De porties zijn ook nog eens gigantisch! Voor meer informatie en prijzen: tel.952167296.

Voor de actievelingen onder ons is wandelen in het gebied een makkie. Zo is er een eenvoudige, goed aangeduide route van Cueva del Gato naar het treinstation van Benaoján (Estación de Benaoján) dat zo'n 2 kilometer parallel loopt met de rivier.

Een andere wandeling die we zeker aanraden is die van de spoorweg van Mr Henderson, een route van 9 kilometer die het station van Benaoján en Jimera de Libar verbindt. Je legt deze tocht het best in de herfst of in de lente af.

Neem voor bijkomende informatie een kijkje naar wat Ronda zoal te bieden heeft.

Twee nabijgelegen dorpjes zijn zeker een bezoekje waard: Zahara de la Sierra en Setenil de las Bodegas. Je kan gemakkelijk stoppen in Setenil als je op de terugweg bent naar Málaga. Alles bij elkaar genomen, zal je een fantastische dag tegemoet gaan!

Kaart