Ontdek de passie van flamenco in Sevilla

Bekijk een Dansles Flamenco in Sevilla

Flamenco, Sevillanas en de Feria

Flamenco is synoniem met de prachtige Andalusische stad Sevilla. Zuid-Spanje is de bakermat van deze traditionele kunstvorm met gitaar, zang en dans. Elk jaar opnieuw vieren dorpen en steden in Andalusië hun geschiedenis en tradities met een feria of een uitbundig straatfestival dat een week duurt.
 
Flamenco tijdens de Feria de Abril, Sevilla
 
In de meeste steden vindt de feria plaats tijdens de zomermaanden (meestal in augustus). In Sevilla is het echter zweten geblazen in augustus met extreem hoge temperaturen en daarom wordt de feria georganiseerd in april. De feria van Sevilla staat dan ook bekend als de Feria de Abril of de Aprilfeesten.
 
Spaans Paardrijden tijdens de Feria de Abril, Sevilla
 
Tijdens de Feria de Abril in Sevilla worden verschillende Andalusische tradities gevierd, zoals flamenco, sevillanas en Spaans paardrijden. Er wordt volop genoten van traditionele gerechten en drankjes. Er vinden optredens plaats van professionele -en amateurdansers die flamenco en sevillanas opvoeren. Sevillanas is een dansstijl die heel veel lijkt op flamenco en die oorspronkelijk uit Sevilla zelf komt.
 
Flamencodans, Estudio Flamenco
 
Voor wie er niet zo veel van kent, lijken de twee dansstijlen heel erg op elkaar, maar er zijn wel wat verschillen. De choreografie van sevillanas is rustig en simpel. Het is namelijk een festivaldans die bedoeld is voor koppels. Dankzij de eenvoudige stappen vormt het een heel nuttige basis voor dansers om flamenco onder de knie te krijgen.

De Passie van Flamenco

Oorspronkelijk werd flamenco niet vergezeld door muziek, maar wel door een ritmisch handgeklap dat “toque de palmas” noemt en gezang dat "cante" genoemd wordt. Vandaag de dag wordt moderne flamenco begeleid door gitaar en andere instrumenten, zoals de “cajón” (een doosvormige trom).
 
 
Flamencogitaar en- gezang, Estudio Flamenco
 
Flamenco is een heel passionele en expressieve kunstvorm. Met bewegingen, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen geven flamencodansers uitdrukking aan sterke emoties zoals vreugde, passie, liefde, bitterheid, verdriet en rouw.
 
Flamencodans, Estudio Flamenco
 
Het gebrek aan een plot maakt de lichaamstaal van de danser des te expressiever. In samenhang met het gezang krijgt het publiek een visueel verhaal voorgeschoteld.
 
Flamencodans, Estudio Flamenco
 
De bewegingen en passen van flamenco zijn ietwat overdreven en agressief. Er wordt geschopt en op de grond gestampt. Armen, rokken en sjaals worden in de lucht gegooid en er wordt gesprongen en gedraaid. Al deze bewegingen gaan gepaard met een arrogant gefrons of een pijnlijke grimas. Dit intimiderende schouwspel maakt allemaal deel uit van de voorstelling.

Flamenco in de 21ste Eeuw

De flamencotraditie is nog springlevend in de 21ste eeuw dankzij de beoefening door liefhebbers en fans van de kunstvorm. En dat niet enkel in Spanje, maar in de hele wereld. In bijna elke Spaanse stad kun je dans-, gitaar- of zanglessen flamenco volgen. De laatste jaren is flamenco ook heel populair geworden in de Verenigde Staten en in Japan. Zo populair zelfs dat er op dit moment zelfs meer flamencoscholen in Japan zijn dan in heel Spanje.
 
Flamencodans, Estudio Flamenco
 
Studenten kunnen flamenco leren dansen vanaf drie jaar oud en ze kunnen dat doen tot welke leeftijd dan ook. De enige vereisten zijn een speciaal paar flamencoschoenen en een voorliefde voor dansen.

De Schoenen van een Flamencodanser

Flamencoschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van de uitrusting van een danser. Mannelijke flamencodansers dragen gewoonlijk laarzen met een korte hak. De traditionele schoenen voor vrouwen daarentegen, hebben een riempje of veters die je kunt dichtknopen aan de bovenkant van de schoen en een kleine hak.
 
Flamencoschoenen en- dans, Estudio Flamenco
 
De hak is gewoonlijk tussen 2,5 cm en 7 cm lang en is te verkrijgen in verschillende vormen: “standaard”, “carette” (gebogen) of “cubano” (kort en dik). De schoenen hebben daarnaast nagels die verwerkt zijn in de hak om het geluid van het voetenwerk te versterken. Dit is van cruciaal belang wanneer de danser vaardiger wordt en de schoen leert tikken op het ritme van de muziek.

Tradities Levend Houden

Er staat geen leeftijd op het dansen van flamenco. De flamencostudenten van vandaag zijn zowel kinderen en tieners als volwassenen. Dit toont aan dat flamenco geen ouderwetse traditie is, maar een geliefde en gekoesterde traditie die nog steeds beoefend wordt door liefhebbers van alle leeftijden.
 
Danslessen Flamenco voor Kinderen, Estudio Flamenco
 
Voor buitenstaanders kan de Spanjaarden hun liefde voor gebruiken en tradities misschien wat eigenaardig overkomen. Het is echter deze toewijding die de kleurrijke geschiedenis van Andalusië springlevend houdt en waardoor opeenvolgende generaties ervan genieten. 
 
Flamencodans, Estudio Flamenco
 
Toeristen en bezoekers zijn altijd welkom om deel te nemen aan de festiviteiten. Als je zin hebt om Andalusië te bezoeken en de wereld van de flamenco te verkennen, boek dan het perfecte vakantiehuis in Sevilla. Op die manier kun je de geschiedenis, de tradities en de cultuur van deze boeiende stad ontdekken.
 
Onze bijzondere dank gaat uit naar Esther Vélez en alle studenten van de Estudio Flamenco in Sevilla voor hun medewerking aan dit artikel.