Individuele wandelroutes: Sevilla

Als het op wandelroutes aankomt dan zijn er niet veel steden die meer te bieden hebben dan het Andalusische Sevilla. Het stadscentrum is grotendeels autovrij, wat van de stad een fantastische plek maakt om rond te dwalen en te genieten van al de mooie bezienswaardigheden. We hebben de mooiste plekjes in Sevilla gebundeld in wandelroutes met verschillende thema's. Haal er pen en papier bij, want deze routes zullen ongetwijfeld goed van pas komen in een grote stad als Sevilla!

Wandelroute 1: Kunst

uitzicht vanuit de kathedraal van Sevilla

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sevilla. Er zijn verschillende soorten musea en kunstgalerijen, die voor elk wat wils aanbieden. Of je nu van moderne kunst of klassieke werken houdt, Sevilla heeft het allemaal. Een groot museum zoals het Prado in Madrid vind je er misschien niet, maar er zijn genoeg andere verborgen parels die op je liggen te wachten.

Algemene route

Metropol Parasol - Centro Cultural Flamenco - El Divino Salvador - Museo de Baile Flamenco - Catedral - Real Alcázar - Real Fábrica de Tabacos - Plaza de España - Museo Arqueológico

Geschatte tijd: 3 uur

De tijd die je nodig hebt om deze route volledig af te leggen, hangt af van hoeveel tijd je besteedt aan elk punt. Kunstliefhebbers verdiepen zich over het algemeen graag in de details van elk kunstwerk, terwijl anderen er snel een blik op werpen en hun tocht vervolgen. Als je besluit om enkele musea uitgebreid te bezoeken, dan moet je er rekening mee houden dat het langer zal duren om de route te voltooien.

Beste tijd voor de route

Tijdens deze route bezoek je vooral musea en galerijen, dus is de tijd van het jaar waarin je de route wandelt niet zo van belang als bij andere routes. Je moet echter wel van de ene plek naar de andere wandelen, waardoor we aanraden om dit niet in hartje zomer te doen. We adviseren je de route te verkennen in het voorjaar van maart tot en met mei of in het najaar in oktober of november. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen nog steeds aangenaam en niet ondraaglijk. Je zult ongetwijfeld in de rij moeten staan voor de kathedraal en het Real Alcázar. Deze twee bezoekjes plan je het best in de ochtend (probeer er rond openingstijd te zijn) of wanneer iedereen aan het lunchen is.

Wat je zult zien...

Tijdens deze route zul je alle artistieke hoogtepunten in Sevilla aandoen. Sevilla is een kunststad waar je werkelijk alles vindt, van hedendaagse kunst tot klassieke, realistische kunst. Daarnaast zul je heel duidelijk de invloed van flamenco zien en heel wat prachtige, authentieke gebouwen die de stad Sevilla zo de moeite waard maken.

Wist je dat?

Museum voor Schone Kunsten, Sevilla

  • Het Museo de Bellas Artes (het Museum voor Schone Kunsten) heeft een speciale collectie voor slechtzienden. Hier worden verschillende beroemde kunstwerken zoals de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci afgebeeld in 3D. Op die manier kunnen mensen die gewone kunst niet kunnen zien, het kunstwerk ook aanraken en ervaren.
  • De oorsprong van de flamencodans ligt in Sevilla. Je zult deze invloed dan ook in de hele stad zien in de vorm van live-optredens en een flamencomuseum.
  • De bankjes met keramische tegeltjes op Plaza de España staan elk voor een Spaanse provincie. Op ieder bankje vind je een schilderwerk dat je in alfabetische volgorde langs de specifieke provincies leidt.

Wandelroute 2: Cultuur

Cultureel Centrum voor Flamenco

Er zijn slechts weinig steden die hun tradities zo zorgvuldig in ere houden als Sevilla. April is voor de stad de belangrijkste maand, want dan vindt de kleurrijke Feria de Abril (de Aprilfeesten) plaats. De straten vullen zich dan met beeldschone Andalusische vrouwen getooid in prachtige flamencojurken. Overal in de stad zul je vrolijke mensen aantreffen, maar ook kun je traditioneel eten proeven, paarden en koetsen zien en natuurlijk traditionele muziek horen. In slechts enkele dagen tijd verandert de vrolijke sfeer in de stad, want dan staan de indrukwekkende processies van Semana Santa voor de deur. In september trekt Sevilla dan weer heel wat liefhebbers van flamenco aan. In die maand wordt immers het grootste flamencofestival in de wereld georganiseerd, de Bienal Flamenco.

Algemene route

Basílica de la Macarena - Plaza los Terceros - Centro Cultural Flamenco "Casa de la Memoria" - Calle Sierpes - Plaza de San Francisco - Baños Árabes (Aire de Sevilla) - Catedral - Mercado del Arenal - Centro Cerámica Triana - Capilla de los Marineros - Iglesia de Santa Ana

Geschatte tijd: 3-5 uur

Beste tijd voor de route

We raden je aan om de route in de vroege ochtend of avond te starten. De temperatuur overdag kan immers heel erg oplopen, zeker tijdens de zomermaanden. Als je de route volgt, zul je terechtkomen in de Triana-buurt. Ook kun je lekker tafelen in een van de restaurants met zicht op de rivier. Of je kunt er genieten van een flamencoshow.

Wat je zult zien...

Om de lokale Sevillaanse cultuur helemaal te leren kennen, moet je het niet enkel observeren, maar ook beleven! Je zult de ziel van de stad leren kennen: een mix van Arabisch erfgoed, een heetgebakerde flamencosfeer en religieuze tradities in de Triana-buurt. Zoek rustig een tafeltje op een van de pleintjes en probeer het lokale eten, de zoete sinaasappelwijn en observeer de sevillanos.

Wist je dat?

  • Calle Sierpes is de belangrijkste straat waar de meerderheid van de processies langsgaan tijdens Semana Santa (Heilige Week). Als je daar een balkon hebt, dan zul je veel liefhebbers van deze feestweek rond Pasen jaloers maken.

Calle Betis, Triana, Sevilla

  • Centro Cerámica Triana (Keramiekcentrum in Triana) - bijna alle pottenbakkerijen zijn gelegen in Triana. Eeuwen geleden was dat immers de beste locatie dichtbij het stadscentrum. De reden hiervoor was dat de productie van keramiek giftige dampen veroorzaakte. De pottenbakkers konden in Triana bovendien gemakkelijk hun materiaal, zoals klei en water, uit de rivier halen.
  • De markt in Triana is een van de weinige markten waar je fruit kunt kopen, sushi kunt eten en naar een theateroptreden kunt gaan in Casa La Teatro, allemaal op dezelfde plek!

Wandelroute 3: Geschiedenis

Plaza de España, Sevilla

Sevilla is een stad vol historische parels en plekjes om verliefd op te worden. Het is een stad waar je met plezier verdwaalt, kuiert in de smalle straatjes en op zoek gaat naar verborgen pleintjes. Je voelt gewoon dat Sevilla barst van het historisch erfgoed. De stad is als het ware gemaakt voor liefhebbers van geschiedenis. Dankzij deze route zul je geen enkele van de geschiedkundige must-see's van Sevilla hoeven te missen!

Algemene route

Plaza de España - Torre del Oro - Torre de la Plata - Torre Abdel Aziz - Archivo General de Indias - Postigo del Aceite - Catedral, La Giralda, tumba de Colón - Hospital de los Venerables - Real Alcázar

Geschatte tijd: 3-5 uur

Beste tijd voor de route

Als je een ochtendpersoon bent, dan kunnen we je zeker aanraden de route na het ontbijt af te leggen. De rustige wandeling kun je afsluiten met een picknick in het Maria Luisa-park. En vergeet zeker het mooie Plaza de España niet.

Voor degenen die liever vroeg te gaan eten in een van de vele tapasbars die Sevilla rijk is, raden we zeker aan om de route te starten in het centrum. Een goed idee, omdat daarna alle restaurants afgeladen vol zitten. Op die manier kun je genieten van het Giralda of het Real Alcazar, zonder dat er al te veel volk is.

Wat je zult zien...

Je zult het beste zien wat Sevilla te bieden heeft: een fascinerende mix van erfgoed van de Katholieke Koningen, geweldige Moorse kastelen en de mysterieuze straten van de oude Joodse wijk, die vandaag de dag bekendstaat als Barrio de Santa Cruz. Een ander hoogtepunt is het graf van Christoffel Columbus in de kathedraal. Naast de kathedraal vind je het Archivo General de Indias, een aandenken aan het koloniale verleden van Spanje.

Wist je dat?

  • Volgens de legende was het Hercules zelf die Sevilla stichtte!
  • Het Real Alcazar komt verschillende keren voor in de populaire serie 'Game of Thrones' als het  Water Gardens of Dorne Kingdom.
  • De kathedraal van Sevilla is de grootste gotische kathedraal van de wereld en de derde grootse kathedraal van de wereld, na de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan en de St. Paul's Cathedral in Londen.

La Giralda, Sevilla