Sevilla - De geweldige Feria in april

De Semana Santa (Heilige Week) is pas net afgelopen en de straten van Sevilla komen alweer tot leven; de hele stad kijkt uit naar een ander spectaculair en langverwacht evenement, namelijk de Feria de Abril.

Video - De Feria van Sevilla

De feria is meer dan een gewoon festival op de evenementenkalender van de stad. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld van een commerciële boerenmarkt tot een internationaal erkend evenement; de Feria de Sevilla zit diepgeworteld in de identiteit van de stad. Het weerspiegelt een unieke mogelijkheid om de levensstijl en tradities van Andalusië te ontdekken. Plan je reis naar Sevilla en ontdek dit onvergetelijke feest! 

Wat is de Feria?

Feria de Abril - Sevilla

De Feria van Sevilla vond voor het eerst plaats in 1846, toen twee ondernemers genaamd Narciso Bonaplata and José María de Ybarra (die overigens allebei niet uit Sevilla komen), naar de stadsraad schreven om een boerenmarkt te organiseren in de stad. 

Feria de Abril - Sevilla

De eerste feria startte op 18 april het jaar erna en was meteen een denderend succes; meteen na het eindigen van het evenement vroegen de ondernemers al om meer politieversterking voor de volgende editie van het feest. Het was namelijk door de menigte, de muziek en het gedans moeilijk geworden om een deal te sluiten op de markt. 

Feria de Abril - Sevilla

Na al die jaren, is het enige doel van de feria entertainment geworden. Iedere jaar trekt het feest in de lente honderdduizenden bezoekers aan. De stad transformeert zich voor de gelegenheid en wordt mooi versierd, wat voor een indrukwekkend spektakel zorgt. De straten zijn vol met traditionele kledij, paarden en wagens, bloemen en flamencoartiesten die de toon zetten. Het enthousiasme en de vrolijke sfeer zijn voelbaar op iedere plek! Het is dan ook niet zo gek dat de hele Sevillaanse bevolking gedurende het hele jaar uitkijkt naar dit evenement. 

Wanneer en waar?

Feria de Abril - Sevilla - Hoofdingang

De unieke sfeer van de feria kan in heel Sevilla gevoeld worden, maar de hoofdlocatie is sinds 1973 de Recinto Ferial. Dit is een aparte plek van meer dan vijftigduizend vierkante meter, gelegen langs de rivier net buiten het centrum. Het ligt in een gebied dat Los Remedios genoemd wordt. Loop een rondje door het oude centrum om van de sfeer en de prachtige stad te kunnen genieten en bezoek de Recinto om met duizenden mensen feest te vieren. 

Sevilla - Feria de Abril - Recinto Ferial

De Recinto werd ontworpen om de grote hoeveelheid gasten aan te kunnen en om ruimte te bieden aan meer dan duizend casetas die het hart van de feria vormen. Dit zijn ruimtes die door lokale bedrijven, verenigingen en privégroepen (peñas) gebruikt worden tijdens het feest. Het ontwerp is geïnspireerd door de traditionele stallen die gebruikt werden voor de dieren tijdens de eerste editie van de feria. Er worden vrijwel altijd sevillanas optredens gegeven: de traditionele muziek en dans van de feria. Ook is er heerlijk eten en zijn er allerlei culturele activiteiten. Het is net alsof je een ¨stad in de stad¨ hebt, het neemt namelijk meer dan duizend casetas in beslag in wel vijftien straten. 

Feria de Abril - Sevilla

In tegenstelling tot op andere ferias (zoals de Feria van Málaga), is de toegang tot de casetas vaak beperkt tot leden van de organisaties die gebruik maken van de ruimtes en genodigden. Als je niet tot een van deze twee categorieën behoort, maak je geen zorgen. Je kunt namelijk nog steeds de geweldige sfeer proeven in de zestien publieke casetas die verspreid zijn over het terrein. Hier zul je net zoveel plezier hebben als in de privéruimtes, en wie weet: misschien ontmoet je wel sevillanos die je uitnodigen naar een van de privé casetas

Feria de Abril - Sevilla - Caseta

Afhankelijk van het jaar start de feria van Sevilla een of twee weken na het eind van Semana Santa. Het feest wordt officieel ingeluid door een traditionele ceremonie genaamd Alumbrado: op zondag rond een uur of tien ´s avonds verlicht de burgemeester van Sevilla de stad met meer dan 22.000 lampjes in de Portada de la Feria, de hoofdingang van de feria. Vanaf dat moment beginnen zes volle dagen feest.

Hoe neem je deel aan de Feria - Tips en informatie

Feria de Abril - Sevilla - caseta

Door het feit dat het een traditionele viering is, is het ook leuk om gewoon toe te kijken. Ondanks de internationale bekendheid en de gastvrijheid van de sevillanas, is de feria nog steeds vooral een Andalusisch festival. Mocht je op en top willen genieten van het evenement zoals de locals doen, dan geven we je hier nog wat tips en informatie:

Kledingvoorschrift

Feria de Abril - Sevilla

De feria is een van de evenementen waar de traditionale traje flamenco werd uitgevonden. Ga je naar de Recinto, dan zul je zien dat de meerderheid van de vrouwen een prachtige flamencojurk dragen. De traje corto (een kort jasje, een hoed en laarzen) is een populaire optie voor de mannen, al is het wel minder gebruikelijk dan bij de vrouwen. Het is geen vereiste om een speciale outfit aan te schaffen, maar het is wel leuk om een accessoire toe te voegen om je outfit feria-proof te maken. Zo kun je een bloem in je haar doen, een hoed opzetten, een waaier meenemen of een paar mooie oorbellen in doen. Heb je meteen een mooi souvenir! 

Feria de Abril - Sevilla

Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk voor een aantal uren moet staan (of zelfs een dansje waagt), dus comfortabel schoeisel is wel handig. De vloer van de Recinto is gemaakt van een soort geel, plakkerig zand (albero genoemd) dat ook in de stierenvechtarena´s wordt gebruikt. 

Feria de Abril - Sevilla

Er is over het algemeen geen specifiek kledingvoorschrift, maar houd wel in gedachten dat het een belangrijk evenement is voor de sevillanos, dus ze besteden veel aandacht aan het kiezen van de outfit. Als je graag binnen zou willen komen in de privécasetas, kleed je dan op gepaste wijze (geen short en slippers, bijvoorbeeld).

Een ander punt om rekening mee te houden: tijdens de feria van Sevilla kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. 

Eten en drinken

Feria de Abril - Sevilla - Eten

Het is geen verrassing dat gastronomie een belangrijke rol speelt in de feria. Zo wordt er pescaito (gefrituurde vis) aangeboden tijdens de alumbrado. Gedurende de hele feria bieden de casetas de mogelijkheid om typisch Andalusische gerechten te proeven. Proef ook zeker even de rebujito, een typisch drankje van de feria dat bestaat uit een mix van vino fino (droge witte wijn) en limonade. 

Wanneer gaan?

Feria de Abril - Sevilla

Eigenlijk stopt het feest tijdens de feria op geen enkel moment. Je zult de hele dag en nacht dansende en feestende mensen tegenkomen, zowel in het centrum als in de Recinto. Het meest drukbezochte en indrukwekkende moment is de alumbrado (het begin van de feria) en de vuurwerkshow op de laatste avond. 

Feria de Abril - Sevilla

Het feest begint meestal rond een uur of twee ´s middags, wanneer de casetas eten en drinken bereiden, na een pauze van een paar uur. Na acht uur ´s avonds zijn paard en wagen niet meer welkom op het feestterrein; het wordt meestal rond deze tijd wat drukker met jongeren. 

Kinderen

Feria de Abril - Sevilla

Ondanks de grootschaligheid van het feest, is het feria een kindvriendelijk evenement. De kleintjes zullen net zoveel genieten van de felle kleuren, de paarden en de levendige sfeer als volwassenen. In Calle del Infierno kun je kinderattracties vinden naast de casetas van de Recinto. Het heeft meer dan vierhonderd tentjes met activiteiten, attracties en shows, perfect om de jongsten te vermaken. 

Feria de Abril - Sevilla

(Er is ook een service voor kinderen en ouders die elkaar uit het oog zijn verloren. Een speciale caseta genaamd Caseta de Niños Perdidos is gelegen in Calle Gitanillo de Triana op nummer 126; telefoonnummer +34 954 459 189.)

Transport

Feria de Abril - Seville

Er is bijna geen andere optie dan het gebruik maken van openbaar vervoer, met de drukte is het namelijk haast onmogelijk om naar de plek van bestemming te komen en een parkeerplek te vinden. Je kunt de taxi, metro of bus nemen. 

Bus - Er is een speciale busservice die je naar het festivalterrein brengt. Je kunt deze bus iedere dag tussen twaalf uur ´s middags en zeven uur ´s ochtends nemen, zonder tussenhaltes. Een kaartje kost €1,60 en de bus vertrekt vanaf "Prado de San Sebastián", naast het busstation van de stad. 

Je kunt ook naar de Recinto met verschillende vaste buslijnen (ook weer tussen twaalf uur ´s middags en zeven uur ´s ochtends): C1, C2, 3, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 37, 38A, 41, 52.  

Metro - De lijn om naar de Recinto te gaan is nummer 1 in de richting van "Ciudad Expo - Olivar de Quintos". De haltes dichtbij de hoofdingang zijn de volgende: "Blas Infante", "Parque de los Principes" en "Plaza de Cuba". Ook de metro kan ´s nachts genomen worden. Hier vind je een volledig overzicht

De feria van april is een evenement dat je absoluut een keer mee moet maken. Het is hét moment om het prachtige Andalusië en haar tradities te ontdekken! Sevilla is makkelijk te bereiken, alle low cost luchtvaartmaatschappijen vliegen naar het vliegveld van de stad of omliggende steden. Neem ook even een kijkje bij de beste vakantiehuizen in de provincie van Sevilla om je ontdekkingstocht door het authentieke Andalusië te starten.