Deze feesten mag je niet missen in Sitges

Welke maand je ook kiest voor je vakantie in Sitges, er staat altijd wel een fantastisch feest of festival op het programma. Je zou je afvragen of de inwoners van dit gezellige badstadje niet moe worden van zo veel jaarlijkse feestvieringen en activiteiten. Waar halen ze al die energie vandaan, zou je denken!

Tijdens jullie vakantieverblijf hoeven jullie er alleen maar voor te zorgen om vooral niets van deze geweldige evenementen te missen. Er is voor ieder wat wils: van lokale tradities en onvergetelijke familiemomenten tot gastronomische activiteiten, en dolle feesten en parades! Hieronder volgen de 10 beste, per maand:

1. Drie Koningen - Januari

Cabalgata - Three Kings parade - Sitges

Drie Koningen (Reyes Magos) staat in Spanje gelijk aan Sinterklaas in Nederland en België. Het zijn de Koningen die in Spanje de huizen van de kinderen met geschenkjes bezoeken, de nacht van 5 januari. In de vooravond is er zoals bij Sinterklaas een parade, waarbij de Drie Koningen vanaf hun praalwagens, paard of kameel, de kinderen toewuiven en snoep toegooien, samen met hun helpers. Een wonderlijk schouwspel!

Vooral in Sitges heeft de setting van dit evenement iets magisch, met de start bij Plaza Fragata aan zee, naast de emblematische kerk. De kleurrijke parade eindigt op het plein van het stadhuis, in het historische hart van Sitges. 

2. Carnaval in Sitges - Februari

Carnaval, Sitges

Sitges organiseert het beste carnaval van Catalonië, een van de beste carnavalsfeesten in Spanje en ter wereld zelfs! Tot 300.000 mensen komen hierop af in februari.

Bereid je voor op een bijzondere fiesta vol kleur, muziek en dans - inclusief Carnavalskoning- en koningin. Meer dan 2000 mensen nemen deel aan de parades of rúas, waarin tot 50 praalwagens meerijden!

Carnaval, Sitges

Het Carnaval in Sitges is ook heel leuk voor gezinnen, aangezien kinderen er hun eigen parades krijgen in de namiddag, op dezelfde dag als die van de grote avondparades.

3. Sitges Vintage Car Rally - Maart

Heb je een zwak voor vintage auto's, dan wacht je een betoverende verrassing in Sitges in maart, wanneer tal van prachtwagens van vóór 1924 Sitges binnenrijden tijdens de Internationale Rally, die in Barcelona start.

De auto's rijden naar Sitges langs een oude klifweg. Een jury houdt niet alleen rekening met de snelheid maar ook de originaliteit, leeftijd van de wagens en de kostuums van hun bestuurders, die gepast gekleed gaan voor de gelegenheid. Een sublieme show waarbij je kan wegdromen en in de tijd terugreizen.

4. Corpus Christi in Sitges - Juni

Corpus Christi, flower carpet, Sitges

In de late lente lijkt Sitges een sprookje, vol bloementapijten. Het is het resultaat van het minutieuze labeur van de inwoners, die aan een wedstrijd deelnemen tijdens een van de mooiste festivals van het stadje.

Gedurende minstens 24 uur worden de straten afgesloten voor verkeer, en er zijn miljoenen bloemenblaadjes nodig om Corpus Christi op deze manier te vieren. De makers gebruiken ook gras uit de tuinen van Sitges, het golfterrein van Terramar en zelfs het Camp Nou voetbalstadion in het nabijgelegen Barcelona.

De oorsprong van deze feestelijke traditie ligt in een anjertentoonstelling, waarvan de eerste in 1918 plaatsvond. Het valt samen met nog een wedstrijd waarbij de lokale inwoners hun gevels en balkonnetjes met bloemen versieren, vooral anjers en geraniums.

Er komt ook een parade van reuzenpoppen over de bloementapijten, leuk om te zien voor kinderen én volwassenen. De wonderbaarlijke transformatie van Sitges tijdens dit feest is gewoon onvergetelijk! 

5. Gay Pride Sitges - Juni

Platja de la Ribera, Sitges

Sitges is openlijk gay-friendly en is al tientallen jaren een LGBT hotspot, vooral tijdens de zomermaanden. De levendige badstad heeft dan ook een van de bekenste Gay Pride-parades en ook een van de beste LGBT-evenementen in Spanje.

Dankzij het bruisende nachtleven aan zee is Sitges de perfecte plek voor een Gay Pride-programma met openlucht concerten, internationale dj's, strandshows, modeshows, schuimparties, themafeesten in clubs en natuurlijk een vrolijke optocht met kleurige praalwagens en duizenden deelnemers, direct langs de boulevard Paseo Marítimo.

Gay Pride Sitges trekt zowel nationale als internationale bezoekers, die komen om te genieten van de zomerse feestsfeer en het ideale strandweer in juni. 

Sitges Bears Weeks is nog een groots internationaal homo-evenement, gedurende twee weken in september - een al even geweldige maand om Sitges te bezoeken, met minder drukte, maar nog steeds zalig strandweer en water met een goede zwemtemperatuur. 

6. Noche de San Juan in Sitges - Juni

Fireworks Sitges

De Spaanse kustdorpjes- en steden verwelkomen de zomer traditioneel met vreugdevuren op het strand. Dit nachtelijke zomerfeest heet de Noche de San Juan ('de Nacht van 'San Juan', of 'Sant Joan' in het Catalaans) en is de kortste nacht van het jaar. Het zit vol magie en tradities, en in Sitges - de ultieme feestplek aan zee in Catalonië - hoort bij dit zomerfeest bovendien knallend vuurwerk en de heerlijke lokale cava wijn!

7. Fiesta Mayor de Sitges - Augustus

Fiesta Mayor, Sitges

Traditioneel is de zomer in Spanje een tijd om te ontspannen en te genieten van gelukkige familiemomenten. Daarom organiseren Spaanse dorpen en steden graag zomerfeesten waaraan veel inwoners ook actief deelnemen. Op het programma staan dan allerlei parades, vuurwerk, muziekevenementen en andere activiteiten, voor alle leeftijden.

Het zomerfeest in Sitges heet 'Sitges Festa Major' ('Grootste Feest van Sitges') in het Catalaans. Het is een indrukwekkend festival dat zelfs is uitgeroepen tot 'Fiesta Patrimonial de Interés Nacional' (2016) en 'Fiesta Tradicional de Interés Nacional' (1991). Het vindt plaats in augustus, de vakantiemaand bij uitstek in Spanje, en wanneer ook veel vakantiegangers in het charmante stadje verblijven. 

Festa Major Sitges

Het festival is de moeite waard om mee te maken: het laat het beste van de Catalaanse cultuur zien in een ongelooflijke feeststemming. De prachtige gekostumeerde parades, de dansende draken en reuzen,... Allemaal spreken ze tot de verbeelding van zowel kinderen als volwassenen. De menselijke torens of castellers die dan in de straten omhoog rijzen, zijn absoluut spectaculair.

's Avonds zijn er concerten en knalt fantastisch vuurwerk boven de palmbomen van Sitges. In deze feestperiode is er dus meer dan genoeg te genieten, naast de prachtige stranden van Sitges natuurlijk! 

8. Santa Tecla Sitges - September

Santa Tecla, Sitges

Heb je de Sitges Festa Major in augustus gemist? Geen nood! Er is een soortgelijke, kleinere versie van dit knalfeest in september, met ook mooie en spannende parades, vuurwerk en een vrolijke sfeer. Het is minder druk en intiemer, en even goed een buitenkansje om het beste van de Catalaanse cultuur te beleven.

Bewonder de kunst van de traditionele dansen tijdens de processie op de Dag van de Beschermheilige op 23 september, en houd je adem als de beroemde castellers of menselijke torens omhoog rijzen in de lucht, met een jong kind dat helemaal naar de top klimt met een helmpje op! Reis je met kinderen naar Sitges, dan zullen ook zij versteld staan, en al helemaal wanneer reuzen en vuurspuwende figuren in parades door de straten dansen! Het zijn allemaal typische ingrediënten van een lokale fiesta in Catalonië, en heel bijzonder om mee te maken.

9. Sitges International Film Festival - Oktober

Sitges church

Dit is een van de beroemdste festivals in Sitges. Als je van horror en fantasy films houdt, dan moet je vooral naar Sitges in oktober. Sinds 1968 lokt het Internationale Filmfestival  van Sitges met awards voor verschillende filmcategorieën, grote beroemdheden: Quentin Tarantin, Cameron Diaz, Sir Anthony Hopkins, Jodie Foster,... 

Zelfs als een film echt eng is, is een terrasje in de zon om weer bij te komen nooit veraf, want Sitges heeft een fantastisch microklimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar. Het begin van het najaar voelt er dan ook nog steeds als een heerlijke zonvakantie aan zee.

10. Wijnfestival Sitges - October

Sitges Wine Festival

Spanje produceert tal van verschillende wijnsoorten en in veel wijngebieden vieren de inwoners hun lokale wijn met een oogstfeest. Sitges ligt in het hart van de Penedés wijnstreek en viert de oogst volop. Deze 'Festa de la Verema' trekt mensen van over de hele wereld, die komen om enkele van de beste wijnen uit de regio proeven. Dit weekend-evenement, veelal in oktober, biedt ook een gastronomisch festival op het strand en leuke wedstrijden als druiven pletten.

Zo kunnen we nog doorgaan met de lijst evenementen: het International Patchwork Festival in maart, de 'Semana Santa' of 'Heilige Week' voor Pasen, het Jazz Antic Festival in april, het Internationale Tango Festival op het strand in juli, ... Sitges weet van geen ophouden! De volgende plek op je bucketlijst?!