De beste LGBT-evenementen in Spanje

Spanje is één van de meest homovriendelijke landen ter wereld. In alle uithoeken van het land worden er dan ook LGBT-feesten, -festivals en -parades georganiseerd, van Madrid tot Gran Canaria.
 
Het belooft een bijzonder jaar te worden. Overal in Spanje zijn steden en dorpen al voorbereidingen aan het treffen voor allerlei feesten. Het maakt dus niet uit waar je heen gaat tijdens je vakantie in Spanje, je kunt hoe dan ook deelnemen aan de festiviteiten.

1. Madrid Gay Pride

Madrid staat internationaal bekend als één van de meest open-minded en homovriendelijke steden van Europa. Tijdens de fesstiviteiten vinden er zowel in de hoofdstraten van het centrum als in de wijk Chueca talrijke activiteiten, openluchtconcerten en parades plaats.

Madrid Gay Pride is één van de grootste LGBT-evenementen in heel Europa met zo'n twee miljoen deelnemers van over de hele wereld. Op het programma staan onder meer een zogenaamde ''hogehakkenrace'', een watergevecht, een ''Mr Gay España-verkiezing'' en tours in Chueca. In het weekend van de Pride Parade vullen de straten van Madrid zich met enthousiaste, uitgelaten feestvierders.

Een culturele uitwisseling, genaamd Pride Village, wordt in Madrid Río gehouden. Hier worden tal van educatieve en culturele gezinsactiviteiten georganiseerd, geschikt voor de hele familie. Madrid Gay Pride is ook geschikt voor kinderen. Neem dit evenement dus zeker op in je reisplannen als je een gezinsvakantie naar Spanje in je agenda hebt staan.

2. Barcelona Gay Pride

Hoewel de Barcelona Gay Pride kleinschaliger is dan het zusterevenement in de Spaanse hoofdstad, is het  toch het grootste holebifestival aan de Middellandse Zee en een niet te missen gebeurtenis als je een vakantieverblijf in Barcelona huurt. Dit evenement vangt aan met een openingstoespraak op de Plaça Universitat, gelegen aan de voet van de wijk Eixample in Barcelona.

Aan de Moll de la Fusta- haven vinden allerlei LGBT- feestjes en -voorlichtingsactiviteiten plaats rond deze tijd van het jaar. De hele stad komt de straat op voor de pride parade die begint op Plaza de España en door de hooofdstraten van Barcelona trekt - dwars door de Avenida Paral lel helemaal tot aan de haven. Met praalwagens en regenboogvlaggen nemen meer dan 20.000 mensen van alle leeftijden en seksuele geaardheden deel aan dit evenement. Op die manier willen ze aandacht vragen voor de LGBT-gemeenschap en strijden voor gelijke rechten.

3. Sitges Gay Pride

Voor strandliefhebbers is de Sitges Gay Pride een absolute must. Het mooie kuststadje Sitges is de thuisbasis van een LGBT-evenement dat sinds de eerste opvoering alleen maar gegroeid is. Traditiegetrouw lokt deze parade duizenden bezoekers die komen genieten van concerten, dj-sets en modeshows.
Het hoogtepunt van het evenement is de parade die langs de strandpromenade trekt. Hier kan je je verwachten aan internationale dj's, artiesten, kleurrijke praalwagens en duizenden toeschouwers die er allemaal samen voor zorgen dat de Sitges Gay Pride één van de beste zomerfestivals aan de Middellandse Zee is. Vergeet niet om een gaatje te prikken in je agenda om dit evenement bij te wonen als je in Sitges verblijft dit jaar! 

4. We Pride Festival - Madrid 

We Pride Festival in Madrid

Ook in Madrid, wordt het We Pride Festival gehouden, ook één van de grootste gay evenementen ter wereld. Deze parade bezorgt je een unieke ervaring waarbij elektronische muziek wordt gecombineerd met allerlei artistieke opvoeringen, van dans en muziek tot decoratie en visuele effecten. Het festival wordt gevierd op verschillende locaties van de stad en trekt duizenden jongeren aan die gedurende 10 dagen helemaal uit de bol kunnen gaan en op een volkomen vrije, waanzinnige manier hun seksuele geaardheid kunnen vieren.  

5.

Velvet Pride, Ibiza

Velvet Ibiza is een bruisend evenement voor vrouwen dat gehouden wordt in een privéresort op Ibiza. Vier dagen en nachten vol met pool parties, lange nachten in clubs, muziek, sport en natuurlijk zon en strand - dat is wat de vrouwen hier te wachten staat! Dit weekend staat symbool voor plezier, vriendschap, nieuwe liefde en het leven, en dat allemaal met een sangria onder de Spaanse zon!

6. Delice Dream Spring Break, Torremolinos

 

Delice Dream Torremolinos

Hier worden in de loop van de week tal van leuke activiteiten en evenementen georganiseerd, zoals de verkiezing van ''Mister Delice Dream'', ''Olympische Spelen'', feestjes op het strand en aan het zwembad met muziek van de beste Europese dj's. Torremolinos is de perfecte homovriendelijke plek om te verblijven tijdens het evenement. Je vindt er namelijk heel wat homoclubs, bars, sauna's, stranden aan een warme zee en onder een hete zon.

7. Maspalomas Gay Pride, Gran Canaria

De Maspalomas Gay Pride zal plaatsvinden in het homoparadijs van Europa: Gran Canaria. Bijna 10.000 aanwezigen vullen de straten van Maspalomas gedurende tien dagen van shows, parades, pool parties en boottochten. 

8. ARN Culture Pride, Tenerife

Gay Pride festiviteiten in Spanje

ARN Culture Pride wordt gehouden in Tenerife. Het idee achter dit festival is cultuur, de zakenwereld en de LGBT-gemeenschap verenigen. Vijf dagen lang wordt Arona een groot cultureel centrum met allerlei concerten, tentoonstellingen, literaire conferenties en een reeks films over seksuele diversiteit. Tijdens het festival worden ook de ''Alan Turing Awards'' uitgereikt aan de meest opmerkelijke persoonlijkheden in de computerwereld.

9. Wonder Gay Festival, Torremolinos 

Het Wonder Gay Festival is één van de beste homo-evenementen tijdens de zomer aan de Costa del Sol. Duizenden mannen en vrouwen uit Madrid en omstreken zoeken de mooie stranden aan de Costa del Sol op om zeven dagen lang te genieten van wilde feestjes met internationale dj's.

10. Circuit Festival, Barcelona

Barcelona Circuit Festival

Het Circuit Festival in Barcelona heeft maar één doel voor ogen: je de beste zomer van je leven bezorgen! Het is één van de grootste zomerevenementen van Europa, met meer dan twintig verschillende feesten en zo'n 70.000 bezoekers. Op die manier wordt Barcelona dé LGBT-hoofdstad tijdens de zomermaanden.

Dit festival barst van recreatie, cultuur, sport en allerlei randactiviteiten. Internationale dj's verzorgen er de muziek en als de temperatuur stijgt, kun je voor wat verfrissing terecht in het waterpark Illa Fantasia. 
 
De Girle Circuit Barcelona - het grootste lesbienne festival in Europa - hier worden meer dan 10.000 mensen verwacht voor deze editie die op verschillende locaties in Barcelona gehouden zal worden. 

11. LesGaiCineMad, Madrid

LesGaiCineMad Madrid

Dit festival werd in het leven geroepen om lesbienne-, homoseksuele- en transgenderfilms te promoten, net als kortfilms, documentaires en videokunst. Jaar na jaar wint het festival aan populariteit en vandaag de dag is het een bekende naam in de LGBT-gemeenschap. Er worden zo'n 12.000 toeschouwers verwacht op het festival van dit jaar waar ook films zullen worden vertoond. Na de vertoningen worden vaak ook debatten tussen gastsprekers en het publiek georganiseerd.

12. Maspalomas Fetish Week, Gran Canaria

Maspalomas Fetish Week

Maspalomas Fetish Week is er weer, het jaarlijkse evenement voor liefhebbers van fetisjisme. De Fetisch Week vindt plaats in het shoppingcenter Yumbo in Gran Canaria. Tijdens de themafeestjes hullen de bezoekers zich in gepaste kledij zoals leer, kettingen of ondergoed.

Het is één van de meest gewaagde fetisjfeestjes in Spanje dat niemand zal teleurstellen. Op het programma staan dj-sets, pornografische shows, kunsttentoonstellingen, pool parties en nog veel meer. Bovendien trekken in oktober duizenden mensen naar de Canarische Eilanden om er te genieten van het goede weer op één van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. 

13. MadBear, Madrid

MadBear Madrid

Samenvallend met het belangrijkste verlengd weekend in december wordt het Madbear Festival opnieuw gevierd in Madrid. Dit evenement verwelkomt alle Bears, Cubs, Hunters, Chubbies (terminologie gebruikt in de homowereld om de verschillende soorten mannen te benoemen) en fans van deze groepen. De pret begint dan ook al overdag en gaat door tot diep in de nacht met speciale diners en feestjes in verschillende sauna's in Chueca. Bovendien wordt tijdens het slotfeest ''Mister Madbear 2021'' verkozen.
 
Als je niet wilt wachten tot december, dan kun je in augustus al naar MadBear Beach in Torremolinos gaan. Op de editie van 2020 zal je kunnen genieten van bootfeestjes, fuiven in het zwembad en op het strand, en natuurlijk ook van de mannen aan de Costa del Sol.

14. We Party New Year Festival - Madrid

We Party New Year Festival in Madrid

Madrid is zowel tijdens de zomer als tijdens de winter hét decor voor de grootste LGBT-evenementen. Het We Party New Year Festival in de Spaanse hoofdstad is het grootste homo-winterevenement van Europa. Het trekt zo'n 20.000 feestgangers aan die er zeven nachten bijna non-stop uit de bol gaan op weg naar het nieuwe jaar.

Eind december krijgen de bezoekers van het festival er heel wat voorgeschoteld waaronder de beste internationale dj's, allerlei soorten shows en tientallen dansers die de zaal in vuur en vlam zetten, een waar paradijs vol plezier en met de beste commerciële muziek. Is er een betere manier om afscheid te nemen van het voorbije jaar dan al dansend in een zaal vol knappe mannen op een van de beste en wildste feesten van Madrid?

Zoals je hebt kunnen lezen, worden er in heel Spanje tal van LGBT-evenementen georganiseerd om de vrijheid en integratie van seksuele diversiteit te vieren. De tolerante en open sfeer in Spanje ligt aan de basis van de steeds succesvollere evenementen. Daarnaast zorgt die sfeer er ook voor dat de evenementen ook buiten de Spaanse landsgrenzen steeds meer faam verwerven als belangrijke, internationaal erkende afspraken op de kalender.

Het belangrijkste is echter dat iedereen er welkom is. Iedereen, ongeacht je seksuele geaardheid, wordt met open armen ontvangen om samen de vrijheid te vieren.

Aanbevolen artikelen: