Gesorteerd op: Spanje

De beste Gay Prides en andere LGBT-evenementen in Spanje - 2017

Spanje is een van de meest gay-friendly landen in de wereld, iets wat zich ook weerspiegelt in het grote aantal LGBT-feesten -en activiteiten.  
 

2017 belooft een bijzonder jaar te worden, want het bruisende Madrid is uitgeroepen tot wereldhoofdstad van de LGBT Pride, en dus vinden er belangrijke internationale festivals plaats, vol feestplezier. En dat zijn er nog maar enkele op de lijst beste evenementen in Spanje in 2017! Het hele land viert trouwens uitbundig mee. Een overzicht van de hoogtepunten op het LGBT-programma dit jaar:

1. Madrid: Wereldhoofdstad van de LGBT Pride - WorldPride en Europride 2017

Madrid staat internationaal bekend als een van de meest tolerante steden, maar dit jaar is bijzonder omdat Madrid als eerste stad twee belangrijke LGBT-evenementen tegelijk organiseert: WorldPride en Europride, een groot voorbeeld van diversiteit, samenleven en gelijkheid.
 
Tijdens Madrid Pride vinden in homo-wijk Chueca en de belangrijkste straten van het centrum tal van multiculturele activiteiten, openlucht concerten en acties plaats. Dit jaar wordt dit luide feest nog spectaculairder, aangezien hiervoor naar verwachting tot 3 miljoen mensen naar Madrid zullen komen. Wereldwijd maakt dit van de Spaanse hoofdstad het epicentrum van de LGBT Pride.
 
Muziek, dans, literatuur, sport, tentoonstellingen, speelse activiteiten voor kinderen... Niets ontbreekt tijdens de week van 23 juni tot 2 juli in Madrid. De belangrijkste act valt op zaterdag 1 juli in de namiddag, met de LGBT Pride parade, die naar verwachting de grootste ter wereld zal zijn, met tot twee miljoen deelnemers!
 

Bovendien komt er een nieuwe ruimte speciaal voor deze vieringen en interculturele uitwisseling: de Pride Village, in Madrid Río, het park aan de oevers van de rivier van de stad, met allerlei educatieve en culturele activiteiten voor het hele gezin.

Dit jaar valt ook nog eens samen met de 40ste verjaardag van de allereerste Pride in Spanje, dus dit feest wordt vreugdevoller dan ooit!

2. We Pride Festival 2017 - Madrid

Behalve Madrid Pride mogen we We Pride Festival niet vergeten, een van de grootste gay festivals ter wereld. Het is een unieke ervaring, die de beste elektronische-muzieksessies combineert met allerlei shows: muziek, decors, visuale effecten, dans, enz., in verschillende zalen van de stad. Elk jaar trekt dit evenement duizenden jongeren van over de hele wereld.
 

We Pride Festival heet dit jaar WorldPride Edition, omdat het samenvalt met WorldPride en Europride 2017 in Madrid. Pure feestwaanzin en alle remmen los, 10 dagen lang!

3. Union Cup Madrid 2017

Hou je van rugby? De meeste Europese rugbycompetities met LGBT teams spelen zich dit jaar in Madrid af, van 28 tot 30 april. De Union Cup wordt om de twee jaar gespeeld en is gericht op het verspreiden van rugby en LGBT zichtbaarheid in de sportwereld.

De eerste editie van deze wedstrijd vond plaats in mei 2005 in Montpellier en sindsdien ook in de grootste Europese steden, zoals Amsterdam, Kopenhagen en Londen. Deze keer is het de beurt aan Madrid, en de gekozen plek daar voor de Union Cup is het gemeentelijk sportcentrum Orcasitas. Dat wordt spannend!

4. ARN Culture Pride in Arona (Tenerife)

Van 5 tot 10 juni vindt de eerste editie van deze Cultuur Pride plaats in Playa de las Americas, in Arona (Tenerife). Dit festival ontstond met het idee na te denken over de cultuurwereld, zakendoen en de rechten van het LGBT collectief.
 
Gedurende deze vijf dagen wordt Arona één groot cultuurevenement met allerlei concerten, tentoonstellingen, literaire lezingen, een filmserie over seksuele diversiteit,... Alan Turing, de meest opmerkelijke persoonlijkheid in de computerwereld, zal er zelfs prijzen uitdelen. 
 

5. Gay Pride Barcelona

Madrid en Barcelona hebben als steden veel gemeen, inclusief de gay-friendly sfeer. Ook de data van Pride Barcelona 2017 zijn al bekend. Het is het grootste holebi-festival aan de Middellandse Zee. Het zal er niet zo druk zijn als op Madrid Pride dit jaar, maar Barcelona Pride is zeker de moeite waard. Het begint op 28 juni met een openingstoespraak bij Plaça Universitat, aan het begin van Gayxample van Barcelona.
 
Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli organiseert de Moll de la Fusta allerlei voorlichtingsactiviteiten en festivals. Die zaterdag begint ook de Gay Pride parade bij Plaza de España, dwars door de Avenida Parallel, tot aan de haven.
 

Praalwagens, regenboogvlaggen en meer dan 20.000 mensen van alle leeftijden en seksuele voorkeuren doen mee. Het doel is om het LGBT collectief op de voorgrond te plaatsen, het bewustzijn hiervan te vergroten en te strijden voor gelijkheid.

6. La Troya Ibiza

Een van de bekendste zomerfeesten op Ibiza is La Troya, befaamd om de explosieve mengeling van vreugde en waanzin: Go-Go's, DJ-sessies, extravagantie en excessen. Het vindt een keer per week plaats in de zomer en is een ​​van de meest gewaagde poly-sexuele vieringen van Spanje. 

De details van La Troya 2017 zijn nog niet bevestigd, maar de acts zijn gewoonlijk spectaculair en er zijn ook steeds allerlei theatrale thema's, voor elk wat wils. Dit feestje stelt zeker niet teleur en een zomerse vakantie op Ibiza biedt sowieso altijd een fijne party tijd!

7. Sitges Gay Pride

Een Pride festival aan het strand? Dat is Sitges Pride 2017, een feest dat de laatste 8 jaar van haar bestaan alleen maar groter is geworden. Van 8 tot 12 juni trekt het elegante Sitges nabij Barcelona duizenden mensen met gratis concerten, DJ-sessies en modeshows.
 

De Sitges Pride parade neemt het pittoreske stadje helemaal in op zondag 11 juni, langs de prachtige strandpromenade. Het programma staat nog niet vast, maar internationale dj's en andere gastartiesten zijn zeker van de partij. Met 26 praalwagens en duizenden deelnemers is dit een van de dolste zomerfeesten aan de Middellandse zee. 

8. Circuit Festival Barcelona  

Het Circuit Festival in Barcelona heeft maar één doel voor ogen: je het beste moment van de zomer bieden! Dit is een van de grootste evenementen in de gay wereld in Europa tijdens de zomer, met meer dan 20 verschillende feesten en tot 70.000 mensen, voornamelijk buitenlanders - waardoor Barcelona echt wel dé LGBT hoofdstad wordt tijdens de zomermaanden.

Van 5 tot 20 augustus barst Barcelona in feestvreugde los, met recreatieve, culturele en sportieve activiteiten en pride manifestaties. Internationaal gerenommeerde DJ draaien de beste sessies en er onstaat een heus (en uiterst verfrissend) waterfeest in de Illa Fantasia Vilassar de Dalt, dat vorig jaar al bijna 8000 mensen trok. Een - zacht gezegd - spetterend feestje dus!

En dan is er van 15 tot 20 augustus ook nog eens de tiende editie van Girlie Circuit Barcelona, ​​het grootste lesbische festival van Europa. De verwachting is dat meer dan 10.000 girls afkomen op deze editie, die zal plaatsvinden op verschillende locaties in Barcelona.

Wie op zoek is naar een fijne gay vakantie, zal zich in de bruisende strandmetropool zeker amuseren, al helemaal tijdens deze grootse evenementen. Maar wees er snel bij - tijdig een vakantiewoning in Barcelona boeken biedt ook de mogelijkheid om voldoende geld uit te sparen om vooral veel te feesten en van het zuiderse nachtleven in de stad te genieten!

9. GayDay Madrid

Na de zomer neemt Madrid weer de leiding. Gayday heeft als locatie het pretpark Parque de Atracciones de Madrid, met een speciale sectie gewijd aan de integratie en de zichtbaarheid van de LGBT-gemeenschap. September is een heerlijke maand in de Spaanse hoofdstad - kun je dan naar Madrid, aarzel niet om ook een ​​rode shirt aan te trekken en geniet van een perfect dagje vol vrijheid en blijheid.
 
Dit evenement bestaat nog niet lang - de eerste editie was vorig jaar in september - maar het is een echte aanrader voor al wie een groter bewustzijn van diversiteit en tolerantie wil vieren en promoten.

10. LesGaiCineMad in Madrid

In de herfst is het dan weer tijd voor de 12de editie van het LGBT filmfestival LesGaiCineMad, het belangrijkste in Spanje.
 
Dit festival werd in het leven geroepen om lesbische, homoseksuele en transgender cinema onder de aandacht te brengen, aan de hand van een wedijver tussen films, shorts, documentaires en videokunst die verband houden met seksuele diversiteit. Jaar na jaar heeft het festival een reputatie opgebouwd, en tegenwoordig is het een internationale referentie in LGBT producties.
 
Tot 12.000 mensen wonen dit festival bij, met na de vertoning vaak ook georganiseerde symposia en debatten over de films, waaraan zowel gastsprekers als het publiek deelnemen.

11. Maspalomas Fetish Week in Gran Canaria

Van 7 tot 15 oktober viert Maspalomas (Gran Canaria) de Fetish Week, het jaarlijkse evenement voor liefhebbers van fetisjisme en meer. Het biedt verschillende thema-avonden in het Yumbo Centro Comercial, waarin de deelnemers gepast gekleed dienen te gaan voor de gelegenheid... Of dat nu helemaal in leer is of in je ondergoed. 

Dit is een van de meest expliciete feestjes in Spanje. DJ sessies, tentoonstellingen van fetisjist kunst, pool parties,... Het kan allemaal, en ook de warme zon op de Canarische Eilanden in oktober trekt duizenden mensen.

12. MadBear Madrid

De 17e International Bears Meeting valt samen met een lang weekend in Spanje, in de periode van 4 tot 11 december. Hiervoor keren we terug naar Madrid, met op de MadBear agenda ook dit jaar weer een route langs de beste gay bars.

Daarnaast staan er 's avonds ook speciale diners op het programma, en feestjes in verschillende sauna's van de homo-wijk Chueca. Ook is er als slotfeest weer een verkiezing Mr. MadBear.

Wil je niet wachten tot december, dan kun je in Torremolinos in augustus ook al genieten van Mad Bear Beach. Deze editie vindt dit jaar plaats van 9 tot 16 augustus, inclusief bootfeestjes en fuiven in het zwembad en op het strand, en natuurlijk ook de knapste mannen van de Costa del Sol. 

13. We Party New Year Festival 2017/18 in Madrid

Madrid is het hele jaar door eigenlijk de onbetwiste LGBT hoofdstad, want ook het We Party New Year Festival in de Spaanse hoofdstad is het grootste homo-winterevenement van Europa. Wel 7 nachten gaan bijna 20.000 feestvierders er volledig los voor een onvergetelijk Oudejaar
 

De beste internationale DJ's, allerlei soorten shows en tientallen Go-Go's geven dit evenement een uiterst feestelijke sfeer, met ook de beste commerciële muziek. Hoe zou je het jaar beter kunnen afsluiten dan temidden al die feestende en dansende mannen, op een van de wildste fuiven van Madrid?

Je ziet, er zijn tal van LGBT evenementen, en over heel Spanje. De vriendelijke en open sfeer maakt van elk feest of festival weer een succes, zodat die steeds verder uitgroeien tot grootse, internationaal erkende evenementen. Werkelijk iedereen is er welkom, dat is nog het beste. En dan nog in een land dat al een stevige reputatie heeft opgebouwd wat 'fiestas' betreft. Pak je koffers en bereid je voor op lange, spannende nachten..!

Deel artikel

Reacties