Top tien mooiste religieuze gebouwen van Spanje

Het grootste gedeelte van de historische gebouwen van Spanje vindt hun oorsprong in christelijk religieuze achtergrond. Ze dateren uit diverse tijdperken en vertegenwoordigen verschillende architectonische bouwstijlen, van romaans tot barok.

Maakt u zich op voor een adembenemende tocht langs de prachtigste christelijke bouwwerken van Spanje.

De kathedraal van Burgos

Burgos - Cathedral

De kathedraal van Burgos is het oudste voorbeeld in Spanje van gotische architectuur.  Met de bouw werd in de 13e eeuw begonnen en de kathedraal diende ter vervanging van de romaanse kerk uit de 11e eeuw, die voorheen het epicentrum was voor de christelijke verering in Burgos. De gotische kathedraal, die duidelijk invloeden laat zien van de Franse kathedralen die indertijd werden gebouwd, kon nooit worden afgemaakt. Desalniettemin verklaarde UNESCO het Werelderfgoed, waar de kathedraal al weer sinds 1984 op de lijst prijkt.

De kathedraal van Ávila

Avila - Cathedral

Ook de architecten die hebben gewerkt aan dit prachtige bouwwerk zijn overduidelijk beïnvloed geweest door de gotische invloed van de Franse bouwmeesters. De kathedraal van Ávila verving de romaanse voorganger die op haar beurt opvolger was van een veel bescheidener kerk die op dezelfde plek was gebouwd.
De imposante kathedraal doet denken aan een fort: diens boog is zó hoog dat het een dubbelganger lijkt van een van de torens op de Middeleeuwse stadsmuren.

Eigenlijk ziet heel Ávila eruit als een sprookje uit een andere tijd. Net als Toledo trouwens staat het in onze Top 7 Meest Romantische Bestemmingen in Spanje! 

Kathedraal van Toledo

Toledo - Cathedral

Toledo is rijkelijk voorzien van een mengeling aan bouwstijlen. Zo werd de stadsmoskee vervangen door deze kathedraal; men begon met de bouw in 1226. Het imposante gebouw werd voltooid in 1493 op de plek waar voorheen een Visigotische kerk had gestaan.
De kathedraal pronkt met een een interieur dat het adembenemende exterieur lijkt te willen beconcurreren. Het hoge altaar is een uitbundige barokke bloem, terwijl maar liefst 2 schilderijen van El Greco het religieuze decor compleet maken.

San Lorenzo – het koninklijke klooster van El Escorial

Madrid - El Escorial

Dit klooster is gelegen in de autonome regio Madrid en een bezoek past prima in een dagexcursie vanuit de hoofdstad. Wederom een van de vele Spaanse gebouwen die op de UNESCO-lijst World Heritage Sites prijkt. Dit gebouw uit de Gouden Eeuw dat voorheen dienst deed als koninklijke residentie, biedt nu een thuis aan de broederorde van Sint Augustinus. In de crypte vinden zowel leden van de Spaanse als de Habsburgse koninklijke families hun laatste rustplaats.

Kathedraal van León

Leon - Cathedral

De stad León is zó sterk opgekomen als nationaal cultureel hoogtepunt dat haar beeltenis de Spaanse postzegels opsiert. Haar kathedraal domineert de skyline van de stad en de religieuze reus krijgt ook wel de bijnaam 'het Huis van Licht'. De maar liefst 125 tellende glas-in-loodramen zijn haar meest karakteristieke kenmerk!

De Nuestra Señora del Pilar basiliek van Zaragoza

Zaragoza - Basilica del Pilar

Naar verluidt is dit de eerste kerk ter wereld gewijd aan de Maagd Maria. De basiliek Onze Lieve Vrouw de Pilar dateert terug tot de 1ste of 2de eeuw na Christus en is zusterkathedraal van de nabijgelegen kathedraal van La Seo. Duizenden pelgrims  bezoeken beide gebouwen en deze worden als katholieke trekpleister daarom vaak vergeleken met de kathedraal van Santiago de Compostela.

Barcelona – Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família

Sagrada Familia - Barcelona

De Sagrada Familia is het onvoltooide meesterwerk van Gaudí. Met het werk aan de kathedraal werd begonnen in 1882 en de legendarische architect werkte eraan door tot aan zijn dood in 1926.
Het is de bedoeling dit ambitieuze project te voltooien in 2026, de honderdste verjaardag na het overlijden van Gaudi.

Kathedraal van SevillaSevilla - la Giralda

De kathedraal van Sevilla is de op drie na grootste ter wereld en het is hier waar  Christopher Columbus ter aarde werd besteld. De Giralda-klokkentoren dateert uit 1198, toen Sevilla nog de hoofdstad was van Al-Andalus, de middeleeuwse staat geregeerd door de islamitische, van Marokkaanse Berbers afkomstige Almohaden-dynastie. De toren was de minaret van de moskee.

Klooster van Valladolid

Valladolid - San Pablo church

Het was Doña Violante, de vrouw van Alfonso X de Wijze, die ver heeft moeten zoeken om de financiën voor de bouw van deze kloosters in 1276 rond te maken. De complexe voorgevel is nieuwer en werd in 1497 toegevoegd.
En voor diegenen die van interieurontwerp houden: bekijkt u goed het handwerk van beeldhouwer Gregorio Fernandez, die een beeltenis heeft gemaakt van een stervende Christus.

Valladolid staat trouwens in onze Top 5 Plaatsen om te bezoeken tijdens Pasen of Semana Santa. 

Kathedraal van Santiago de Compostela

Santiago de Compostela - Cathedral

Pelgrims hebben de tocht richting de legendarische kathedraal van Santiago de Compostela al ondernomen sinds de ontdekking dat het de laatste rustplaats was van de Apostel Jakobus.
De kathedraal is gebouwd in romaanse stijl, maar er zijn daarna diverse barokke en gotische elementen aan toegevoegd.  De kathedraal werd in 2007 tijdens een openbare stemming verkozen tot een van de 12 nationale kunstschatten van Spanje.