Vijf plaatsen om te bezoeken tijdens Pasen in Spanje

Semana Santa betekent 'Heilige week' of 'Goede week'. Hier volgt een overzicht met de meest uitvoerige processies in Spanje!

Málaga

 

De Heilige Week is een van de belangrijkste vieringen in Malaga van de afgelopen 500 jaar. Het is een tijd waarin de geur van wierook en bloemoffers op de wind drijft. Cofradías zijn lokale katholieke broederschappen die het tegen elkaar opnemen in de strijd om de mooiste, religieuze troon. Bekijk alvast de betoverende sfeerbeelden in de video hierboven! 

Wij raden aan in Malaga de optocht van het Spaanse Vreemdelingenlegioen bij te wonen. Daar waar de cofradías - heel ongebruikelijk voor Andalusië - hun optochten in stilte voeren, zingen de militaire legionarios religieuze liederen, terwijl zij in militaire stijl voortmarcheren.

Op vrijdag doet u er goed aan om erg vroeg een plek te zoeken: deze processies trekt namelijk miljoenen bezoekers! Meer tips en info over de Paasprocessies in Málaga.

Valladolid

Semana Santa Valladolid

U zou denken dat u een bijeenkomst van de Ku Klux Clan bent binnengestruikeld. Niets is minder waar. In Valladolid wordt een van Spanje's meest sierlijke Katholieke praalwagens door de straten gedragen door de lokale broederschap, gehuld in maagdelijk witte mantels en punthoeden.

De Semana Santa van Valladolid begint zoals overal op het Iberisch schiereiland en de Spaanse eilanden met Viernes de Dolores, Vrijdag der Smarten, en eindigt met Domingo de la Resurrección, Paaszondag en de dag der Verrijzenis. In 2013 vallen deze dagen tussen 22 en 31 maart.Het vrijlaten van de duiven sluit de Semana Santa van Valladolid af.

Guadalajara

Guadalajara - Semana Santa

Guadalajara is een stad en gemeentegebied in Castilla La Mancha en ligt in het hart van Spanje. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat de Semana Santa vieringen hier een van de meest traditionele processies in het land zijn.  De processies zijn een Feest van grote culturele toeristische waarde verklaard.

Zamora

Gemantelde mannen onder een kap.
Weinig provincies zijn zo devoot als  Castilla y Leon met de stad Zamora en haar vele Roomskatholieke kerken (meer dan welke Europese stad dan ook) als religieus epicentrum.  Martelaars bewandelen plechtig de straten van de meer dan 60.000 inwoners tellende hoofdstad van de provincie. Maar de boetelingen vervolgen ook hun weg buiten het oog van de stadsinwoners, naar bijvoorbeeld piepkleine dorpjes zoals Bercianos de Aliste, dat slechts 200 inwoners telt.

Córdoba

Sevilla - Semana Santa

Ook de broerderschappen in Cordoba zijn bijzondere Semana Santa groeperingen. De leden van de Hermandades in Cordoba zijn personen die niet professioneeel verbonden zijn aan de kerk, oftwel zogenaamde religieuze leken die openbare boete doen voor de dood van Jezus Christus. De toewijding van deze leken is echter een diepgewortelde en serieuze aangelegenheid. Vele broederschappen houden er hun eigen kapel op na.

De nachtelijke processies van Cordoba hebben iets magisch. De Nazareños, broeders die habijten en de typische gepunte hoeden (capirotes) dragen, bewandelen de stad op blote voeten en met brandende kaarsen in de hand, net zoals de Nazareños sinds het begin van deze traditie in de 12e eeuw dat hebben gedaan.

Bekijk ook onze video en info over het heerlijke Festival van de met bloemen versierde Patios in Córdoba!