Zomer 2020 In Spanje - Vakantieprijzenverslag

Inleiding 

Als vakantiebestemming blijft Spanje net zo populair als altijd. Volgens het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek (INE), verwelkomde Spanje in 2019 maar liefst 83,7 miljoen toeristen, een stijging van 1,08% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betekent dat het aantal toeristen die naar Spanje reizen nu al voor het 7de jaar op rij, is toegenomen. "Dit verwondert me niet" zegt Jannich F. Petersen, de CEO van VakantiehuizenSpanje.nl. "Voor diegenen die op zoek zijn naar zelfvoorzienende vakanties, voldoet Spanje aan alle eisen - scherpe prijzen, aangenaam klimaat, een overvloed aan toeristische attracties, favorabele vluchttijden en veiligheid."

Als gevolg hiervan, hebben we besloten toekomstige reizigers waardevolle inzichten te geven om zo hun reis naar Spanje te kunnen plannen met het volste vertrouwen dat alle kosten in overweging zijn genomen. Het Vakantieprijzenverslag voor de Zomer van 2020 detailleert en vergelijkt de tarieven gevonden in 17 Spaanse topbestemmingen op basis van 5 fundamentele categorieën waarin onze vakantiekosten opgedeeld kunnen worden (huur, vervoer, activiteiten, uit eten gaan, boodschappen doen).

Belangrijkste Bevindingen 

Hieronder geven we de belangrijkste bevindingen van ons onderzoek weer. Dit geeft reizigers een algemeen idee van hoeveel een vakantie naar Spanje zal kosten in de zomer van 2020.

Verslag Zomerprijzen 2020 - Samenvatting

 

 • Van de 17 bestudeerde bestemmingen, is Ibiza dé duurste van Spanje voor deze zomer. De gemiddelde prijs voor een accommodatie op het "Witte Eiland" bedraagt 4021€ voor vier personen voor een week. Bovendien variëren de prijzen slechts met 14% tussen de goedkoopste en de duurste week van de zomer, Dit betekent dat naar Ibiza reizen in het tussenseizoen geen enorme besparingen garandeert.

 • Volgens onze gegevens staat Ibiza ook aan de top van de lijst voor het duurste autoverhuur (+51% in vergelijking met het gemiddelde van alle bestemmingen), activiteiten (+75% boven het gemiddelde). dagelijkse boodschappen (+42%) en de vierde duurste om uit eten te gaan (Na Mallorca, de Costa Tropical en de Costa del Azahar).

 • Aan het andere einde van de prijsschaal, situeren zich Lanzarote en Tenerife. Hoewel deze laatste twee voor vele kostencategorieën niet tot de goedkoopste behoren, worden hier toch steeds prijzen onder het gemiddelde van de bestudeerde bestemmingen gegarandeerd, vooral voor huur, transport en uit eten gaan. 

 • Ook de Costa Blanca, de Costa Calida en de Costa de Almeria bieden een uitstekende prijs-kwalitietverhouding. In het bijzonder de huurprijzen aan de Costa Calida en aan de Costa de Almeria zijn erg aantrekkelijk, terwijl de Costa Blanca erg prijsvriendelijk is qua autoverhuur, activiteiten en uit eten gaan (en de huurprijzen blijven hier toch nog ver beneden het gemiddelde). 

 • De Costa de Almeria blinkt uit als dé goedkoopste bestemming voor vakantiehuizen voor de zomer van 2020. Dit verborgen juweeltje aan de Spaanse kustlijn dat dikwijls over het hoofd gezien wordt in het voordeel van de Costa del Sol en de Costa Blanca, biedt al vakantieverblijven aan vanaf 472!

  Van alle bestudeerde bestemmingen, zijn de prijzen voor het huren van een vakantieverblijf de hele zomer lang het laagste aan de Costa de Almeria. Midden augustus kost een verblijf van een week slechts 531€ voor 4 volwassenen, dit is een besparing van 1928€ of 72% ten opzichte van de gemiddelde prijs voor dezelfde periode op één van de drie duurste bestemmingen. Tevens betekent dit een besparing van 323€ (38%) in vergelijking met het jaar 2019. 

Prijzen Vakantieverblijven

In dit gedeelte worden de duurste en de goedkoopste Spaanse bestemmingen voor het huren van een vakantieverblijf belicht, alsook de beste periodes wat betreft de prijzen voor de zomer van 2020. Onderstaande bevindingen zijn gebaseerd op een verblijf van één week voor vier gasten. 

Algemeen gemiddelde

 • Tussen alle gekozen bestemmingen, bedraagt de gemiddelde prijs voor het huren van een vakantieverblijf in Spanje 976€ voor de zomer van 2020. 

 • Tijdens het hoogseizoen (van de tweede week van juli tot eind augustus), bedraagt de gemiddelde prijs van alle bestemmingen 1074€ terwijl deze in het tussenseizoen 888€ bedraagt. 

 • Reizen naar Spanje in het tussenseizoen betekent een besparing van 17% op het huren van een vakantiehuis in vergelijking met het hoogseizoen. 

Goedkoopste vs. duurste

 • De duurste bestemmingen voor het huren van een vakantiehuis deze zomer zijn Ibiza, Mallorca en de Costa Verde. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen de drie: de gemiddelde prijs voor een verblijf van een week in Ibiza is 4021€, in Mallorca 1632€ en aan de Costa Verde 1189€. Deze prijzen zijn respectievelijk 312%, 67% en 22% hoger dan het gemiddelde van alle onderzochte bestemmingen. 

 • De goedkoopste bestemmingen voor het huren van een vakantiehuis zijn de Costa de Almeria, de Costa Calida en Tenerife. Hier liggen de gemiddelde prijzen voor een vakantiehuis tijdens de zomermaanden respectievelijk 51%, 48% en 45% onder het gemiddelde van alle bestudeerde bestemmingen. Aan de Costa de Almeria bedraagt de gemiddelde prijs 472€, aan de Costa Calida 508€ en in Tenerife 533€. 

Hoogseizoen vs. tussenseizoen

 • Met een fluctuatie van slechts 7%, heeft Tenerife de kleinste variatie betreffende de huurprijzen voor vakantiehuizen tussen de goedkoopste en de duurste weken van de zomer. 

 • Anderzijds is er aan de Costa Dorada wel sprake van een aanzienlijke verandering wat betreft de accommodatieprijs, afhankelijk van de periode: de duurste week van de zomer aan de Costa Dorada kost 136% meer dan de goedkoopste, 1107€ vs. 468€. 

 • Ook voor diegenen die een reis naar de Costa Brava, Fuerteventura of de Costa de la Luz plannen, is het aangeraden de vakantieperiode zeer aandachtig te kiezen. De prijzen voor het huren van een vakantieverblijf in de duurste week van de zomer zijn respectievelijk 86%, 81% en 62% hoger dan in de goedkoopste week. 

 • Als we enkel naar het hoogseizoen kijken (van de tweede week van juli tot de vierde week van augustus) is de gemiddelde huurprijs tussen alle bestudeerde bestemmingen 1074€. In dit opzicht worden de goedkoopste tarieven teruggevonden aan de Costa de Almeria 520€, Tenerife 537€ en aan de Costa Calida 553€. De gemiddelde duurste bestemmingen voor dezelfde periode zijn Ibiza 4176€, Mallorca 1840€ en de Costa Verde 1260€. 

 • In het tussenseizoen vinden we de beste tarieven terug aan de Costa de Almeria, aan de Costa Calida en in Tenerife met gemiddelde prijzen van respectievelijk 430€, 469€ en 528€. In dezelfde periode zijn de duurste bestemmingen opnieuw Ibiza, Mallorca en de Costa Verde. 

Uitgaven Zomervakantie

Het spreekt vanzelf dat een vakantie meer kosten met zich meebrengt dan enkel en alleen de huur van een vakantiehuis. Hieronder geven we de duurste en de goedkoopste bestemmingen van de 17 onderzochte bestemmingen weer met betrekking tot vervoer, activiteiten, uit eten gaan en standaard aankopen in de supermarkt. 

Zomerprijzenverslag - Uitgaven EUR

Transport

 • Van alle bestudeerde bestemmingen, zijn verplaatsingen per bus of taxi van de belangrijkste internationale luchthaven naar de populairste steden en badplaatsen, het duurste aan de Costa Tropical, aan de Costa de Almeria en aan de Costa Dorada. Anderzijds zijn de laagste tarieven hiervoor te vinden in Lanzarote, Gran Canaria en aan de Costa Brava. 

 • Met een prijs van amper 70per week voor een kleine auto met een volle tank, is Lanzarote het goedkoopste wanneer het aankomt op autoverhuur, gevolgd door de Costa Brava voor 106€ en de Costa Blanca voor 128€. De duurste bestemmingen voor autoverhuur zijn Ibiza met een prijs van 280€, gevolgd door Mallorca, de Costa de Valencia en de Costa del Azahar, allen aan 267€ voor een week. De gemiddelde prijs voor alle bestemmingen is 184€. 

 • Lanzarote biedt de goedkoopste prijs voor bustransfers met een gemiddelde ticketprijs van 2,63€, gevolgd door Ibiza aan 3,90€ en Gran Canaria aan 4,05€. De duurste tarieven vinden we aan de Costa de la Luz aan 18€, aan de Costa Dorada aan 16,2€ en aan de Costa de Almeria aan 11,3€. 

 • Voor taxitarieven op dezelfde route, vinden we de beste prijzen aan de Costa de la Luz voor een gemiddelde van slechts 7€, in Lanzarote 8€ en aan de Costa Brava 12€. De Costa de Almeria is met een prijs van 54€ de duurste bestemming, gevolgd door de Costa Tropical aan 41€ en door de Costa del Azahar aan 35€. Het gemiddelde voor alle bestemmingen is 22€. 

Activiteiten   

 • Volgens ons onderzoek hebben de populairste activiteiten op alle bestemmingen een gemiddelde prijs van 43€. In dit opzicht zijn de duurste bestemmingen Ibiza met een gemiddelde kost van 75€, gevolgd door de Costa Brava 67€ en Fuerteventura 53€. De goedkoopste zijn Gran Canaria met een gemiddelde van 24€, de Costa Tropical 25€ en Lanzarote 29€. Deze gegevens zijn in lijn met de best beoordeelde activiteiten beschikbaar in de regio volgens Tripadvisor. 

Uit eten

 • Uit eten is relatief goedkoop in Spanje in de zomer. De gemiddelde prijs van alle bestemmigen voor een maaltijd in een middelduur restaurant voor één persoon (voorgerecht, hoofdgerecht, 2 glazen wijn en nagerecht) is 38€. 

 • De goedkoopste prijzen vinden we in Lanzarote, 27,33€, aan de Costa de la Luz en in Tenerife, beide aan 32€. De duurste bestemmingen zijn Mallorca aan 45€, de Costa Tropical en de Costa del Azahar, beide aan 43€. 

Boodschappen doen

 • Artikelen voor dagelijks gebruik zijn het duurste in Ibiza 37€, Fuerteventura 35€ en Gran Canaria 30€. De dagelijkse boodschappen zijn goedkoper aan de Costa Calida, aan de Costa de la Luz en aan de Costa de Almeria, met gemiddelde prijzen rond 21€. De gemiddelde kost voor alle bestemmingen is 26€. Dit is gebaseerd op de aankoop van een liter melk, koffie, suiker, eieren, vlees, een liter water, kaas, een kilo tomaten en een liter olijfolie. 

Methodologie

Bronnen voor dit verslag

Bestemmingen:

De bestemmingen werden geselecteerd op basis van de gegevens van VakantiehuizenSpanje.nl met betrekking tot boekingen en zoekopdrachten gerelateerd aan het zomerseizoen 2020. Het onderzoek werd uitgevoerd in december 2019. De opgenomen bestemmingen zijn Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Mallorca, Ibiza, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de Almeria, Costa Calida, Costa Blanca, Costa de Valencia, Costa del Azahar, Costa Dorada, Costa Brava en Costa Verde. 

Gemiddelde complete prijs voor een vakantie naar Spanje:

De prijzen in deze categorie werden verkregen door de som van de gemiddelde kost voor een vakantieverblijf voor een week voor 4 gasten, de gemiddelde kost voor één activiteit voor 4 personen, de kost voor uit eten te gaan gedurende 7 dagen voor 2 personen en de kost van de aankoop van artikelen voor dagelijks gebruik gedurende 7 dagen voor alle geselecteerde bestemmingen. 

Prijzen Vakantieverblijven:

De gemiddelde huurtarieven werden verkregen door het analyseren van de prijzen van 20 vakantiehuizen per bestemming, zoals ze beschikbaar waren op VakantiehuizenSpanje.nl in december 2019. De prijzen waren gebaseerd op een verblijf van een week voor 4 gasten, aankomst/vertrek op maandag. De studie vergelijkt wekelijkse tarieven, van 1 juni tot 28 september. 

Vakantiekosten:

De gegevens met betrekking tot vervoer, activiteiten, restaurants en dagelijkse boodschappen op de topbestemmingen in Spanje werden verzameld in december 2019. 

• De prijzen voor busticketten zijn gebaseerd op de gemiddelde kost voor één volwassene, van de dichtsbijzijnde internationale luchthaven naar vijf van de populairste steden of badplaatsen in het overeenkomstige gebied. 

• Taxitarieven zijn gebaseerd op maximaal 4 passagiers, meegenomen naar dezelfde bestemming als de busroute, inclusief toeslagen voor het ophalen van de luchthaven. 

• Prijzen voor autoverhuur zijn gebaseerd op weekhuur in juli 2020, voor een kleine auto uitgerust met airconditioning, rechtstreeks aan het vliegveld op te halen met een volle tank. 

• De gemiddelde prijzen voor activiteiten zijn gebaseerd op de actuele prijzen per persoon, zoals ze beschikbaar waren in december 2019 voor de populairste rondleidingen, waterparken, themaparken, bezoeken aan monumenten, inkom in musea evenals avontuurlijke, recreatieve en culturele activiteiten, beschikbaar in de regio volgens Tripadvisor. 

• De gegevens voor uit eten gaan zijn gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een maaltijd voor één persoon op de gekozen bestemmingen. Maaltijden bestaan uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, 2 glazen wijn en een nagerecht. Restaurants van elke bestemming zijn geselecteerd naargelang de populariteit onder de reizigers uit de middenklasse volgens Tripadvisor 

• De rubriek "boodschappen doen" geeft de prijzen van alledaagse artikelen uit lokale supermarkten weer, inclusief 1 liter melk, koffie, suiker, eieren, vlees, 1 liter water, kaas, een kilo tomaten en een liter olijfolie. 

Terminologie

Hoogseizoen - van de tweede week van juli tot de vierde week van augustus. Meestal zijn dit de duurste weken van de zomer.  

Tussenseizoen - van de eerste juni tot de tweede week van juli en van de 31ste augustus tot de 28ste september. Gedurende deze periode is het weer nog steeds goed, de drukte is minder, toeristische attracties en voorzieningen zijn nog steeds geopend maar de prijzen voor reizen en accommodatie zijn gewoonlijk lager. 

 

Spain-Holiday.com Zomer Vakantieprijzenverslag - Zomer 2020
Copyright © 2020  Spain-Holiday.com - Alle rechten voorbehouden

De informatie en meningen in dit verslag zijn opgesteld door Spain-Holiday.com Hoewel aangenomen wordt dat deze informatie betrouwbaar is en verkregen is uit openbare bronnen die als betrouwbaar worden beschouwd, geeft Spain-Holiday.com geen verklaring met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van dit verslag. 

De reproductie van dit verslag voor niet-commerciële doeleinden - zoals kritiek, opmerkingen, nieuwsberichten, onderwijs, studiebeurzen of onderzoek - is vrij toegestaan met gepaste vermelding van de bronnen. 

Spain-Holiday.com zou het op prijs stellen een kopie te ontvangen van eender welke publicatie, digitaal of gedrukt, die dit verslag in deze omstandigheden als bron gebruikt. 

Van dit verslag mag geen enkel gebruik gemaakt worden voor verkoop of eender welk ander commercieel doeleinde zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Spain-Holiday.com. Voor verzoeken en vragen kunt u contact opnemen met Peter Jarvis, internationale merk- en communicatiemanager peter@spain-holiday.com.