Hier wil je ook verblijven: Port Saplaya, het 'Kleine Venetië' van Valencia

Een citytrip maar toch het volledige vakantiegevoel van zon en zee? Dat kan! Kuststad Valencia is als zonnige citytrip ideaal, en je hoeft niet eens in de stad zelf te verblijven. Het kleurrijke vakantiedorp Port Saplaya biedt immers een ontspannen wereld van strand, jachthaven, zwembaden en terrasjes, op slechts 7 kilometer ten noorden van de stad!

Waarom Port Saplaya zo bijzonder is

 Port Saplaya Valencia

Port Saplaya, ook gekend als het 'Kleine Venetië' van Valencia, is helemaal uitgerust voor de perfecte zonvakantie, met alle nodige faciliteiten. En toch wonen er ook gewoon valencianos het hele jaar door, zodat je echt als een local in Spanje verblijft. 

Port Saplaya, het 'Kleine Venetië' van Valencia

Port Saplaya Valencia

Waarom kreeg Port Saplaya nu de bijnaam 'Klein Venetië'? De foto's geven je wellicht een idee: alle appartementen zijn gebouwd rondom kleine kanaaltjes vol witte jachten. Hier hoor je vanaf je balkon dus geen verkeer, hoogstens de motor van een bootje! Bovendien zijn de appartementsgebouwen laag en vrolijk gekleurd, wat meteen een exotisch vakantiegevoel geeft. 

Ligging en bereikbaarheid 

 Port Saplaya Valencia

- In Port Saplaya kom je met de auto gemakkelijk via snelweg V-21. (Richting Barcelona, want Port Saplaya ligt net ten noorden van de stad Valencia)

- Vanaf de luchthaven is Port Saplaya een 20-tal minuutjes rijden met de taxi, voor ongeveer 30 euro. 

- Heb je geen auto, dan kun je vanuit de stad Valencia ook met de metro richting Rafelbunyol. Je stapt uit aan de halte Palmaret in het dorp Alboraya en neemt vanaf daar de bus of taxi richting strand, want Port Saplaya is het deel aan het strand dat bij Alboraya in het binnenland hoort. 

De oorsprong van het speciale Port Saplaya 

La huerta valencia

De rit vanuit Alboraya naar Port Saplaya gaat tussen oranje gekleurde vlaktes met moestuinen, 'La Huerta' zoals de valencianos het noemen, 'De Moestuin van Valencia'. De omgeving is er dus vrij landelijk, en vanuit Port Saplaya kun je er zelfs leuk fietsen langs de fietspaden tussen de velden en tuinen.

Het lokale product bij uitstek is de chufa noot, hét ingrediënt voor het lokale Horchata drankje. Dat kun je er proeven in een van de gespecialiseerde bars of Horchaterías. Ook rijst, citrusvruchten en groenten zoals kool worden er geteeld. 

Port Saplaya zwembad, Valencia

Het Port Saplaya gedeelte was ooit een haven voor de export van deze landbouwproducten. Die is nu gerecycleerd tot een jachthaven en luxueus wooncomplex met 2 gemeenschappelijke zwembaden. Er zijn ook mooie appartementen te huur voor een aangenaam vakantieverblijf.

Een verborgen vakantiemekka

Port Saplaya strand - Valencia

Na de rit vanuit Alboraya zul je plots een winkelcentrum met supermarkt Al Campo zien aan je rechterkant (de parking ervan zie je op de foto hierboven - je kunt er trouwens gratis en gemakkelijk parkeren), en links het kleurrijke gebouwencomplex Port Saplaya vanaf de straat en de rotonde.

Achter die buitengevel vol bars en terrasjes schuilt een doolhof van kanaaltjes, jachten, tropische tuinen,... toegankelijk via aanlokkelijke boogportalen. Een verborgen paradijs! 

 Port Saplaya Valencia

Vanaf de rotonde dichtbij het strand moet je dus gewoon even naar het hoofdgebouw lopen, doorheen een van de boogingangen, en dan ben je plots in een wereld van pure vakantiesfeer. Heel relaxed en tegelijk met alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze vakantie.

Een oase van rust

 Port Saplaya Valencia

Zoals gezegd kun je in Port Saplaya in een vakantieappartement verblijven, maar het is ook leuk om er als bezoeker rond te kuieren. Er zijn bars met terrasjes om even te pauzeren, niet alleen aan de straatkant maar ook aan een plein binnen het wooncomplex zelf, de Plaza Mayor. Daar kun je aan het water genieten van de heerlijke rust die er heerst bij enkele smakelijke tapas of een drankje. 

Spaans én internationaal, en ook leuk voor kinderen

Port Saplaya Valencia

Aan de strandkant van het complex is er nog een groot plein waar kinderen 's avonds buiten spelen, met aan de ene kant het water van een van de grootste kanalen en aan de andere kant terrasjes, vanaf waar ouders een oogje in het zeil kunnen houden.

Je hoort er een mix van Spaans, Frans, Engels , Nederlands en andere talen, omwille van de toeristen die er ook verblijven. Het geeft de plek een beetje een kosmopolitisch gevoel. De meerderheid van de bewoners zijn echter Spanjaarden, zodat je er steeds goedkoop en lekker uit eten kunt.

Tussen strand en zwembad

Port Saplaya Valencia

Wie hier in een appartement verblijft, krijgt in de zomer toegang tot twee buitenzwembaden (Een ervan te zien op de foto hieronder) binnen het complex. Het kleine rustige strand van zowat een kilometer is echter voor iedereen toegankelijk, dus breng je handdoek en badkostuum mee! 

Port Saplaya zwembad, Valencia

In de zomer is er trouwens ook een prachtig publiek openluchtzwembad aan de strandpromenade (toegang: 5 euro), met ligzetels, parasols, een leuke bar, een zalig zeezicht... Ernaast vind je een surfschool waar je kunt windsurfen, een board huren voor stand-up paddle, deelnemen aan activiteiten als yoga,... Alle info vind je op: http://www.poolbeach.es/.

Port Saplaya biedt verder het perfecte strand voor wie graag veel volk vermijdt. Het is er nooit echt druk en de sfeer is erg familiaal. De belangrijkste faciliteiten voor een aangenaam dagje strand zijn aanwezig. Zo zijn er voetdouches op het strand, met houten looppaden naar de zee. Ook zijn er publieke buitendouches aan de promenade. Dit strand is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor kinderen zijn er speeltuigen in het zand.

Port Saplaya Valencia

Sinds kort is er ook een gezellige strandbar, 'chiringuito' Saplaya. In dat deel van het strand, aan de andere kant van het kanaal waar de bootjes Port Saplaya binnenvaren, kun je ook ligbedden en parasols huren. 

Ontdek nog 4 rustige of lokale stranden in en rondom Valencia stad.

Lekker lokaal eten: enkele adresjes

- Net als aan de Malvarrosa, hét stadsstrand van Valencia, kun je hier genieten van een heerlijke paella met zicht op zee. Het beste adresje hiervoor in Port Saplaya is Taverna del Mar (aan de strandpromenade, Carrer de la Unió 11). Chef Paco voorziet je van een huisgemaakte paella, bereid met veel liefde. Ook zijn tapascreaties zijn de moeite waard. 

Paella Taverna del Mar, Port Saplaya Valencia

- Om spectaculair uit eten te gaan, moet je zijn bij de ambitieuze chef Ciriaco Vicente Ausina van Las Torres de Ciriaco (ook aan de strandpromenade maar aan de andere kant van het kanaal, aan de Paseo Marítimo Lluis Saiz Diaz Regatista, s/n). Hij verwent je graag met heerlijke cocktails en inventieve hapjes en gerechten. 

- Goedkoop eten op een terras aan het plein met zicht op het het water en de bootjes van Port Saplaya (zie eerste foto in dit artikel) kun je bij La Senyoría (Carrer Batlle 3), gerund door een Argentijnse familie. De huisgemaakte gerechten zijn eenvoudig maar lekker. Zo kun je er bescheiden carpaccio's, pizza en pasta bestellen. Een comfortabele keuze voor gezinnen met kinderen, die dan meteen met de andere kinderen op het plein kunnen spelen.

Je ziet, een vakantie in Port Saplaya voelt heel Spaans en ontspannend. Deze strandvakantie kun je probleemloos afwisselen met een uitstapje naar de leuke stad Valencia vlakbij. Je kunt er zelfs heen fietsen vanuit Port Saplaya! Zo is het maar 10 minuutjes met de fiets naar Patacona, het hippe strand van Alboraya, en daarna de levendige stadsstranden Malvarrosa en Las Arenas, via een rustig landweggetje tussen de velden. Tot ziens in Port Saplaya!