Feest in Alicante: 10 topfestivals

Het kleurrijke leven van Spanjaarden stroomt over van de feestelijke bijeenkomsten. Er wordt bijna iedere week wel ergens een festival gevierd in Alicante, een goed excuus om de straat op te gaan, feest te vieren op de stranden, vrienden te ontmoeten, een drankje te drinken en te dansen in de open lucht. Kortom: groot en luid plezier! 

De vieringen zijn meestal gerangschikt rondom religieuze thema´s van meer ingetogen paasprocessies tot de uitbundige vreugdevuren van de fallas, waarbij satirische afbeeldingen symbolisch in brand worden gestoken. Ook bijzonder voor dierenliefhebbers: er is een speciale dag waarop huisdieren, van honden en slangen tot stieren mee naar de kerk worden genomen om te worden gezegend. Of wat te denken van het komische ritueel sardines te begraven?

In vogelvlucht een overzicht van de belangrijkste vieringen in Alicante!

Januari: Gezegende huisdieren

Op 17 januari ieder jaar wordt St. Anthonie gevierd, de beschermheilige der dieren. Op die dag nemen de gemeenteleden hun huisdieren mee om in de kerk te worden gezegend. Op sommige plekken worden vuren ontstoken en de dieren worden gereinigd en gezegend met de rook. In Denia verzamelen baasjes en hun geliefde dieren zich op de Plaza Glorieta, alvorens richting mis in de kerk op het gemeentehuisplein te gaan.

Februari: Carnaval

Burial of the Sardine, Tenerife

Benidorm, de toeristische hoofdstad van de provincie, organiseert de grootste Carnavalsoptochten van Alicante, nog voor de vastenperiode. Bloemencorso´s gaan door de straten, en ook muzikale optochten

Tijdens carnaval wordt bovendien de sardien symbolisch begraven op Aswoensdag, als ritueel om het verleden te begraven. Spanjaarden gaan daarbij verkleed als enorme sardienen, speciaal voor de nep-begrafenis en de daaropvolgende verbranding van de vis.

Maart: Fallas vreugdevuren

Fallas fiesta in Denia

Het begon allemaal op St Joseph´s dag, op de 19e maart. Het oude hout werd uitgeruimd uit de werkplaatsen van houtsnijders en timmerlieden en verbrand. Vervolgens sloten buren zich aan bij dit initiatief en zo werden de lente-vuren geboren. Het ritueel evolueerde en vandaag worden satirische beeltenissen van met name politieke en publieke figuren, zoals voetballers en acteurs, die in het afgelopen jaar minder positief in het nieuws zijn geweest, door de straten gemarcheerd en uiteindelijk verbrand. Twee weken lang vullen de straten van Denia en Valencia zich met het geluid van knalvuurwerk en optochten van falleras groepen die gekleed gaan in traditionele kostuums, vergezeld van muziekbands. Iedere dag tijdens de fallas wordt aangevangen met de mascleta, waarbij knalvuurwerk wordt afgestoken. Pas op! Het volume is erg hoog, meer dan 120Db soms! Op de nacht van de 19e komen de festiviteiten ten einde tijdens het grootse vreugdevuur.

Meer weten over Fallas in Valencia? Klik hier.

PaasprocessiesVirgen

Belangrijkste epicentra voor de Paasprocessies zijn de plaatsen Orihuela, Elche and Crevillent waar letterlijke duizenden mensen afkomen op de processies die de gebeurtenissen vooraf aan de kruisiging van Christus doen herinneren, de kruisiging zelf en de Wederopstanding. Goede Vrijdag is daarbij het hoogtepunt van de Paasweek. De processies vinden anders dan in Andalusië plaats in volstrekte stilte. Honderden jaren oude kunstwerken gemaakt voor kunstenaars zoals Salzillo worden rondgedragen door de straten door martelaars, leden van bijvoorbeeld Opus Dei of andere broederschappen die zich het hele jaar inzetten voor de kerk en het in ere houden van deze traditie.  Op Palmzondag worden palmtakken rondgedragen door de toeschouwers.

Net als het festival van de Arabieren en Christenen is Palmzondag in Elche inmiddels officieel erkend als Fiesta de Interés turísco internacional.

Voor een sfeerbeeld van de Paasprocessies, bekijk onze video in ons artikel over Semana Santa in Malaga.

April: Strijd tussen de Arabieren en de Christenen

Moors and christians valencia

In de stad Alcoy in Alicante vindt dit festival groots plaats, hoewel je het ook op andere plekken zult vinden. Ieder jaar in april wordt de verdrijving van de Arabieren en de strijd met de troepen onder leiding van de Katholieke Koningen van Castilla y León Isabel en Fernando herbeleefd.  Het strijdtoneel wordt overspoeld met kleurrijk verklede krijgers van beide zijden, vergezeld van trompetgeschal en drumslagen. De luidruchtige strijd wordt uitgespeeld in de straten, terwijl duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland toekijken. De festiviteiten worden officieel erkend als een van de belangrijkste culturele attracties van Alicante!

Spanje viel onder Arabisch bevel gedurende maar liefst 700 jaar totdat zij door de Katholieke Koningen in de 15e eeuw voorgoed werden verdreven. Deze Reconquista eindigde met de val van het laatste Arabische koninkrijk op het Iberisch schiereiland Granada in 1492. Jaarlijks worden Reconquista-festiviteiten georganiseerd in Alicante, waaronder in Alcoy, Calpe en Denia.

6. Mei: Kaarsen- en brooddragers

In het kleine dorpje Torremanzanas wordt een van de oudste festivals van Spanje georganiseerd. Op de dag van St. Gregory in mei wordt de zegening van het brood gevierd, waarbij gedurende 5 dagen de inwoners respect betonen aan de schutspatroon. Op de 3e dag bezoeken jonge illumeners kaarsendragers de huizen van de meisjes, clavariesas, en nemen deel aan de parade. De clavariesas dragen een groot en zwaar brood op hun hoofd dat soms wel 8 kilo weegt. De optocht van illumeners en clavariesas vergezeld van een muziekband leidt tot de St. Gregory’s dorpskerk, waar het brood met heiligwater wordt gezegend en verdeeld onder de gemeenteleden.

Juni: ZomerfeestHogueras de San Juan

San Juan is een belangrijke viering die plaatsvindt in juni, overal in Spanje langs de kusten. Het idee is op het strand vreugdevuren te ontsteken en over het vuur heen te springen voor voorspoed, gevolgd door een duik in de zee om de zonden van het jaar weg te wassen. Dit alles rond middernacht! De meeste tieners en jonge mensen verzamelen zich op het strand met voldoende te eten en te drinken. Ook weer tijdens San Juan worden grote beeltenissen in de straten geplaatst en ritueel verbrand. In Denia, Benidorm en Torrevieja worden de vreugdevuren met name op het strand gehouden, terwijl Javea bijvoorbeeld meer geneigd is de beeltenissen te verbranden.

Juli: Stierenrennen Denia

Denia

Spanje en stieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eén van de bekendste stierenrenfestivals is Alicante is het controversiële feest Bous a la Mar in Denia. Twee weken lang in juli worden stieren door de straten opgejaagd door jonge mannen en gedreven richting Marques de Campo, de tijdelijke stierenring in de vissershaven van de stad. Toeschouwers moedigen de jonge renners aan en hitsen de stier op richting het water, waar de stier zich in volle vaart in zee stort. Lees meer over Denia en haar bezienswaardigheden.

Reis je ook naar andere delen van Spanje? Check onze Top 7 Dolste Feesten over heel Spanje!