Ontdek de glorie van Guadalest in de bergen van Alicante!

Het is heerlijk genieten aan de prachtige stranden van Alicante, maar na enkele dagen zon en zee heb je misschien zin om op stap te gaan en eens iets anders te zien.

En waarom ook niet? Vanuit Torrevieja, ideale uitvalsbasis voor een strandvakantie, vallen fantastische plekjes te ontdekken! Kijk maar even in onze Top 7 Perfecte Daguitstapjes vanuit Torrevieja.

Guadalest: cultuur en natuur in een bergdorpje

Guadalest

 

Het bijzondere Guadalest is een van die Perfecte Daguitstapjes! In dit groene bergdorpje ruil je zo een dagje in het zand voor een dagje in de bergen, zee voor rivier, blauw oceaanzicht voor imposante bergpanorama's, strandplezier voor vertier in musea, en de skyline van vakantieflats voor een historische setting!

De weg ernaartoe: dwars door een prachtig landschap

Guadalest

 

Net als de Algar watervallen ligt Guadalest op zowat 35 km richting binnenland van Benidorm, en 25 km van een ander leuk dorpje om te bezoeken, Altea. Niet zo ver dus, al doet de kronkelende weg door de bergen het traject vanaf de kust misschien langer lijken. Maar het landschap alleen al maakt deze trip de moeite waard! 

De heenweg voert immers door vallei vol bossen van dennebomen, pijnbomen, steeneiken, esdoorns en essen, met daarnaast landbouwgronden met boomgaarden van appel, peren, kersen, citroenen, olijf, sinaasappel, vijgen,.. en nísperos (mispel), het lokale fruit. Als we ook bedenken dat deze weg ooit op de ezel af te leggen was, gaan we zeker niet klagen!

De unieke ligging van Guadalest

 Pad naar de tunnel, la Alcozalba, Guadalest

 

Waarom ligt Guadalest zo hoog en droog op een berg? De Moren hielden wel van een strategisch plekje voor hun kasteel. Zowat 700 jaar lang zwaaiden zij in grote delen van Spanje de plak. Dat heeft heel wat Artistiek-Historische topattracties als deze opgeleverd, tot op vandaag fantastisch bewaard.

En het scheelde nochtans niet veel! Guadalest overleefde al aardbevingen, branden en oorlogen (de Spaanse Opvolgingsoorlog 1701-1714 en de Spaanse burgeroorlog 1936-1939).

Het klein Guadalest telt tegenwoordig amper een 300-tal inwoners, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden die tal van bezoekers lokken: het reservoir dat wordt gevoed door de rivier, en de pittoreske stad die ingedeeld is in El Arrabal, het oude stadsgedeelte waar de moren woonden, en de hoger gelegen kasteelbuurt San Jose, waar de christenen woonden. Beide delen zijn verbonden door een in rots uitgehakte tunnel (La Puerta de San José).

 

Genieten in Guadalest

 

Stuwmeer Guadalest

 

Een bezoek aan Guadalest is eenvoudig en staat garant voor plezierige ontspanning dankzij de adembenemende uitzichten en de omgeving: je kijkt er neer op de vallei van de Guadalest rivier, met daaromheen de bergketens van de Sierra d'Aixorta, Sierra de Serella en Sierra de Aitana. Kijk je in oostelijke richting de vallei in, dan krijg je prachtige verzichten die tot aan de Middellandse Zee reiken!

Parkeer de auto gewoon op de ruime openbare parkeerplaats en begin met een blik op het enorme reservoir, gevormd door de omliggende bergen. Er is een goed aangegeven wandelpad dat leidt naar het water, en ook een korte boottocht op het stuwmeer is een optie! Dit tochtje duurt ongeveer 50 minuten, kost 5€ pp en draait volledig op zonne-energie.

Op de terugweg volg je weer het pad en klim je verder omhoog naar het 17e-eeuwse kasteel van San Jose. Trek recht naar de top voor een magnifiek uitzicht over het stuwmeer en het oude stadsgedeelte!

Winkels en restaurantjes

 Straatje met winkeltjes,Guadalest

 

Het door zijn ligging zo aantrekkelijke Guadalest biedt verder veel vertier voor bezoekers. Er zijn gezellige winkeltjes met artisanale kunstvoorwerpen, decoratie, lederwaren, kledij,... Ook lokale lekkernijen als nisperas en huisgemaakte marmelade of berghoning zijn er te bemachtigen voor thuis of als geschenkje. Of wat dacht je van heerlijke olijfolie? Of kruiden, en de lokale likeurs op basis van  deze kruiden geplukt in de vallei. Elk restaurant heeft zo zijn eigen recept.

Je kunt natuurlijk ook in de vallei en omliggende heuvels gaan wandelen voor een meer sportief uitje. Even bijkomen? Proef van de lokale keuken in een van de restaurantjes. Konijn komt bijvoorbeeld veel voor in de vallei en vind je overal op het menu.

Tal van musea!

Restaurants, bars, klokkentoren op rots, Guadalest

 

Voor wie eerder honger heeft naar cultuur, zijn er wel 9 musea, verrassend veel voor een klein dorpje als dit! Niet voor niets wordt Guadalest 'de museumhoofdstad' van de Costa Blanca genoemd.

Uiteraard liggen die in dit piepkleine dorp dicht opeen en kun je letterlijk van het ene museum in het andere tuimelen: van een Poppenhuismuseum en Miniatuurmuseum tot een Museum van Middeleeuwse Marteltuigen, als je daarvoor in de stemming bent ten minste...

Om de musea te bezoeken loop je naar de tunnel die het kasteel met het oude stadsgedeelte la Alcozalba verbindt. Direct na de doorgang zie je het eerste museum:

- Museum van Ribera Girona

Dit is een museum van hedendaagse kunst en architectuur, bereikbaar via een Magische Tuin die direct aan de weg vanuit de tunnel grenst. 

Volg het pad verder richting de klokkentoren hoog op de top van een rots, sla linksaf en loop de trap af naar het centrum van de oude stad. Daar zijn nog meer musea te vinden:

- Museum Micro Gigante

Wat verderop in de Calle del Sol, is er het Museum van Miniaturen en Gigantische Sculpturen. Je zult er bijvoorbeeld een stierenarena geschilderd zien op een rijstkorrel. Je hebt er echt een vergrootglas voor nodig! Of wat dacht je van kunst in miniatuur, zoals een schilderij van El Greco op een zandkorrel. Of... een vlo op een fiets! Het kan niet gek genoeg. 

- Museum van Zout -en Pepervaten

In de Avenida de Alicante kun je - dat lees je goed -meer dan 20.000 zout en pepervaten in allerlei vormen en figuren bewonderen. Van vogels, katten en honden tot astronouten en wasmachines! De collectie is ontstaan uit de privécollectie van de Belgische archeologe Andrea Lutten. Dit museum bevindt zich achterin een souvenierswinkel en is dan ook te bezoeken tijdens de winkeluren. 

- Motorfiets Museum

Deze collectie toont motorfietsen van de jaren 20 tot de jaren 70 voor de liefhebbers.

Hoe kom je er?

Guadalest met klokkentoren op rots, Alicante

 

Neem de AP-7 of de N-332 van Torrevieja naar Benidorm . Neem de CV-70 of CV-755 in de richting van La Nucia. Ga voorbij Polop en volg de borden naar Guadalest. Er is een grote openbare parkeerplaats met veel ruimte. Met name rondom Polop krijg je een mooi uitzicht op de pijnbomen, citrusbomen en sinaasappelbomen.

 

Een dagje Guadalest is, kortom, een echte aanrader als tussendoortje in het aangename strandleven. Vergeet dit charmante stadje zeker niet een bezoekje te brengen als je in de buurt bent!