Je weekend in Bilbao begint hier!

Het levendige Bilbao is een uitstekende start voor het verkennen van Baskenland, en goed te combineren met de heerlijke badstad San Sebastián. In dit artikel gaan we in op de hoogtepunten, zodat je niets mist van alle mooie plekken in deze prachtige stad. Ga snel Bilbao verkennen!

Markt van la Ribera

Bilbao - de Ribera markt, grootste van Europa

In de Mercado de La Ribera vind je een zee aan zwoegende handelaren die succesvol hun verse producten verkopen op het maar liefst 10.000 vierkante meter tellende en grootste overdekte marktoppervlak van Europa! Bovendien zijn er gastro-bars, een restaurant en een mooi terras voor een hapje en drankje. Ook culturele evenementen vinden er een podium. Het prachtige gebouw dat van buitenaf zowaar op een schip lijkt is een attractie op zich. Als het zonlicht door de fijn gedecoreerde art deco ramen filtert en speelt met de kleuren op de visschubben, lijken die tot leven te komen. Lees en ontdek meer hier, en bekijk de openingsuren en andere praktische info

De kerk van San Antón

Bilbao - brug van Sint Anton

Je steekt de brug San Antón over om bij de gelijknamige kerk uit komen. Zowel de brug als de kerk prijken op het schild van de stad. Beide iconen zijn dus van groot belang voor Bilbao.
De brug werd gebouwd in de 14de eeuw en is daarmee de voorganger op de kerk die in de 15de eeuw werd voltooid, hoewel dit mooie architectonische paar inmiddels weer gezamenlijk is herbouwd.

Congres- en muziekpaleis Euskalduna

Congrespaleis Euskalduna in Bilbao

Bilbao is een Spaanse industriestad puur sang, maar heeft zich opnieuw uitgevonden als vakantiebestemming. Eén van de hoogtepunten in deze ontwikkeling was de bouw op een voormalig scheepsterrein van het Euskalduna conferentie- en muziekcentrum. Het opende haar deuren in 1999. Grote kans dat je er een Broadway / West End musical kunt beluisteren; hoewel in een andere taal, toch heel herkenbaar natuurlijk.

Kathedraal van Santiago

Kathedraal Santiago, Bilbao

De gotische kathedraal van Bilbao is gebouwd op de funderingen van de sarcofaag die hier werd neergelegd in de periode van de Jacobijnse pelgrimstochten. Het is een monument dat is opgericht ter ere van Sint Jacobus.
Begeleide rondleidingen zijn vooraf te boeken. De openingstijden van de kathedraal zijn van maandag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 13:00 uur en van 17:00 tot 19:00 uur.  Als je de kerk wilt bezoeken op een zon- of feestdag, dan kan dit van 11:00 tot 12:00 uur.

Het oude centrum

De oude binnenstad van Bilbao

In het oude centrum bevinden zich de kathedraal en de Markt Ribera. De voetgangersstraten zijn ideaal als je de stad op je gemak wilt leren kennen. Het centrum is erg goed onderhouden en bewaard gebleven en het is een groot plezier om er rond te kuieren!

De Eusko treinDe tram van Bilbao

Ook kun je je lange wandelingen besparen en de tram nemen. Op deze manier kun je ontspannen genieten van de prachtige architectuur van Bilbao. De eerste trams zoefden al over de straten in 1872. In 1964 werden ze vervangen door trolleybussen, maar ze maakten een herintrede in 2002. Hopelijk voorgoed! En wist je dat je met een bijzondere kabeltram naar een mirador of uitkijkpunt over de stad kunt?

Guggenheim Museum Bilbao

Bilbao - het Guggenheim Museum

De laatste op het lijstje van essentiële hoogtepunten van Bilbao is een belangrijke en staat niet voor niets in onze Top Tien Musea in Spanje! Het museum werd gebouwd tussen 1995 en 1997 en alleen al de architectuur van het bouwwerk ontworpen door Frank Gehry heeft Bilbao voorgoed op de internationale, toeristische kaart gezet. De normale openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Als niet op slag al je mond openvalt van het indrukwekkende exterieur dan zorgt het interieur daar wel voor. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen van het Guggenheim bevatten prachtige na-oorlogse Europese en Amerikaanse schilder- en beeldhouwkunst, collecties die het Guggenheim Bilbao net zo beroemd hebben gemaakt als het origineel in Manhattan.