Cambrils: zon, strand en cultuur aan de Costa Dorada

Cambrils is een van de mooiste bestemmingen aan de Middellandse Zee. Je vindt er een prachtige, natuurlijke omgeving aan de Costa Dorada en goudkleurige stranden met alle faciliteiten. Cambrils heeft echter heel wat meer te bieden. Het is een oase van rust die kunst, ontspanning en cultuur uitstraalt. 
 
We willen ervoor zorgen dat je alles uit je vakantie in Cambrils kunt halen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de beste stranden, musea, parken en evenementen.
 
Strandboulevard van Cambrils

Geniet van de zon op de stranden van Cambrils 

Cambrils heeft een kustlijn van negen kilometer met prachtige stranden aan de Costa Dorada toegankelijk via de strandboulevard van het stadje. Het belangrijkste strand is het goudkleurige El Regueral met fijn zand, rustig water en alle faciliteiten, zoals strandbars en douches. Om die redenen is het een populair strand onder gezinnen.
 
Cambrils heeft echter nog heel wat andere stranden. Zo is er playa Vilafortuny van meer dan anderhalve kilometer lang, het kalmere playa El Cavet, playa La Llosa of playa de Cap de Sant Pere. Al deze stranden vallen op door de goede kwaliteit van het water en de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast beschikken ze over alle faciliteiten voor een leuke dag op het strand, zoals het verhuur van ligstoelen, watersportmogelijkheden, strandrestaurants en douches. Het Blauwe Vlag-kwaliteitslabel is dan ook meer dan verdiend.
 
Strand van Cambrils

Een leuke wandeltocht langs zee

Al eeuwenlang staat het kuststadje Cambrils bekend om de lokale visserstraditie en de productie van wijn en olijfolie. Deze tradities zijn nog springlevend, maar Cambrils is zich in de loop der tijd gaan focussen op het toerisme. Elk jaar verwelkomt het nu duizenden mensen om ze een onvergetelijke vakantie aan te bieden. Om de visserstraditie van dichtbij te bewonderen is er niets beter dan een wandeling langs de strandboulevard en de kleine haventjes.
 
We raden je aan om de strandboulevard 's ochtends of 's avonds op te zoeken om van de stranden te genieten. De nabijheid van de zee, de palmbomen, de zachte zeebries en het geluid van de meeuwen geven een onbeschrijflijk gevoel. De strandboulevard loopt daarenboven helemaal door tot in het nabijgelegen Salou waardoor je hem heel goed kunt verkennen met de fiets of met een segway.
 
Strandboulevard van Cambrils

De liefhebbers van selfies en van fotografie in het algemeen, zullen dol zijn op de Faro Rojo, het symbool van Cambrils. Vanaf deze kleine vuurtoren heb je een fantastisch uitzicht over de zee en geniet je van een prachtige zonsondergang. Je kunt uitrusten in de schaduw van de Pino Redondo, een spectaculaire honderdjarige boom die officieel als monument beschouwd wordt. Voor zowel toeristen als locals is het een populaire ontmoetingsplaats. Een andere boom die de aandacht trekt is La Phitolata, een Argentijnse boom die zich recht tegenover de jachthaven bevindt. Het is een van de weinige exemplaren van deze soort in Catalonië.

Proef de rijke, mediterraanse gastronomie

De lokale gastronomie van Cambrils bestaat uit verse producten en gerenommeerde gerechten. Dit komt door de natuurlijke omgeving van Cambrils en de visserstraditie die het stadje rijk is. Cambrils wordt zelfs gezien als de "gastronomische hoofdstad" van de Costa Dorada. Proef zeker eens de “Fideus Rossos”, een gerecht op basis van spaghetti, visbouillon en paprikapoeder dat het zijn karakteristieke rode kleur geeft. Om je handen en vingers bij af te likken!
 
Jachthaven van Cambrils

Musea vol cultuur en geschiedenis

Ondanks de bescheiden grootte van Cambrils, telt het toch meerdere musea die de lokale geschiedenis en cultuur weerspiegelen. Het belangrijkste museum is Molí de les tres Eres”, het hoofdgebouw van het Museo de Historia de Cambrils (Historisch Museum van Cambrils). Dit museum over de geschiedenis van het stadje valt op door een hydraulische molen die nog steeds werkt. Daarnaast vind je er archeologische overblijfselen, zoals enkele bronzen figuren uit de derde eeuw na Christus.
 
Om naar het verleden van Cambrils te reizen moet je de Villa Romana de la Llosa bezoeken, een van de belangrijkste Romeinse vindplaatsen in de regio. Hier zijn restanten gevonden uit de eerste eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus. Je kunt er samen met je kinderen een virtuele reconstructie meemaken om te begrijpen hoe het leven in de oude Romeinse provincie Tarraco eruitzag.
 
Historisch centrum van Cambrils

Een ander interessant museum is het Museo Agrícola. Het bevindt zich in een oude bodega die ontworpen is door Bernardí Martorell, een van de leerlingen van Gaudí. In het museum word je wegwijs gemaakt in de wijn-en olijfolieproductie, de bekende bouwstenen van de mediterraanse keuken.
 
Een ander museum dat zeker een bezoek verdient, is de Torre de la Ermita. Deze militaire toren werd gebouwd in de veertiende eeuw om de Costa Dorada te beschermen. De toren is uitstekend bewaard gebleven en is uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van Nationaal Belang. Je kunt er vaak tentoonstellingen vinden over Cambrils in de middeleeuwen.

Parque Samá: een romantische, mediterrane tuin

In deze tuin ga je een middag vol exotische bomen tegemoet. Meertjes, stroompjes, mooie kunstmatige grotten en verschillende diersoorten, je vindt het er allemaal. Parque Samá is een waar paradijs aan de Costa Dorada tussen Cambrils en Montbrió del Camp.
 
De aanleg van het park werd gesponsord door Salvador Samái Torrens, Markies van Marianao. Hij wilde een aandenken aan de koloniale sfeer van het Cuba waar hij geleefd heeft. De verantwoordelijke voor het project was Josep Fontserré, vooral bekend als de ontwerper van "Parque de la Ciudadela" in Barcelona. Dankzij zijn verbeeldingskracht en kennis kun je vandaag genieten van het fantastische resultaat met een landhuis omringd door een echte oase.
 
Parque Samá in Cambrils

Parque Samá wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van tuinbouw uit de romantiek aan de Middellandse Zee. In het park vind je een groot aantal standbeelden, fonteinen, uitkijkpunten, vijvertjes en verschillende dieren, zoals pauwen, eenden en papegaaien. Reserveer je vakantiehuis aan de Costa Dorada en ontdek unieke plekken, zoals Parque Samá.

Het Parque del Pinaret 

Dit is het grootste en meest moderne park van Cambrils. Het strekt zich uit over 4,5 hectare en is opgedeeld in verschillende zones. Zo is er een zone met vermaak voor de allerkleinsten en een bos met wandelpaden waar je kan pauzeren om te lunchen. Daarnaast is er een gebouw waar de lokale flora bestudeerd wordt en een plaats waar openluchtactiviteiten georganiseerd worden. 
 
Parque Samá

Actief toerisme

Cambrils is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie. Je treft er veel activiteiten van een goede kwaliteit aan. Bovendien heeft Cambrils ook de gepaste infrastructuur voor deze activiteiten. De Catalaanse regering twijfelde dan ook niet toen ze Cambrils beloonde met het "Certificado de Turismo Deportivo" (Certificaat voor Sporttoerisme).
 
In Cambrils is het vooral fietsen geblazen. Het stadje beschikt over meer dan 20 kilometer aan fietspaden en een netwerk aan toeristische fietsroutes met een verschillende moeilijkheidsgraad, zowel langs de kust als meer naar het binnenland. Om het plaatje compleet te maken, vind je er nog eens een groot aantal fietswinkels, fietsstallingen en zelfs speciale menu's voor fietsers in veel restaurants.
 
We raden je ook aan om een van de vele watersporten te proberen die het Estación Náutica Costa Daurada aanbiedt. Je kunt parasailen, waterskiën, een tochtje op een banaanboot doen, jetskiën, roeien, paddle surfen, kajakken, kitesurfen en windsurfen. In Cambrils heb je alvast genoeg keuze!
 
Port Aventura

Port Aventura: het beste pretpark van Spanje

Op slechts twaalf kilometer afstand van Cambrils vind je een van de grootste pretparken van Spanje: Port Aventura. Dit beroemde pretpark heeft zes themazones en vele achtbanen, spannende attracties en shows.
 
Hou een dag vrij om dit fantastische pretpark te bezoeken. Je wordt er meegenomen naar tropische Polynesische eilanden, het Wilde Westen en het keizerrijk China. Je krijgt er ook licht-, dans- en kleurrijke shows voorgeschoteld. De meest gedurfde attractie is misschien wel de Dragon Khan, een achtbaan die snelheden tot wel 105 km/h per uur haalt, terwijl je in de verte de Middellandse Zee kunt zien.

Port Aventura

Evenementen en festivals in Cambrils

Als je met deze activiteiten nog niet genoeg hebt, kun je altijd terecht bij een van de talloze festivals en culturele evenementen het hele jaar door:
 
Encarxofa’t in Cambrils: gastronomische dagen gewijd aan de artisjok
 
In maart vindt een origineel gastronomisch evenement plaats, met als hoofdrolspeler de artisjok. Een dertigtal lokale restaurants uit alle prijsklassen bereiden speciale gerechten op basis van de lekkere groente. Wil je meer te weten komen over de heerlijke Spaanse gastronomie? Neem dan een kijkje naar onze gids over de beste gastronomische evenementen in Spanje.
 
Als je van muziekfestivals houdt, dan moet je deze zomer zeker naar Cambrils reizen. Het Festival de Música de Cambrils vindt elke zomer plaats van eind juli tot midden augustus. Tijdens het festival treden gerenommeerde nationale en internationale artiesten op in het Parc del Pinaret. De beste manier om een dagje zon, zee en strand af te sluiten.
 
Duivels tijdens een Correfoc

Festa Major de la Mare de Déu del Camí
Eind augustus en begin september worden de Fiestas Mayores de Cambrils gevierd met shows en culturele evenementen. Een van de populairste gebeurtenissen tijdens het festival is “Nit del Foc”. Tientallen duivels met fakkels en vuurcirkels bewegen zich door het centrum, terwijl ze een vurig spektakelstuk opvoeren. Daarnaast vinden er ook tal van andere familie-activiteiten plaats. Zo wordt de typisch Catalaanse sardana gedanst, worden er parades opgevoerd en loopt een reuzenstoet door de straten.
 
Fira Marítima Costa Daurada
In mei wordt in Cambrils een festival gehouden rond het thema jachten. Tijdens de Fira Marítima Costa Daurada verandert Cambrils in het centrum van de watersport. De laatste jachtmodellen en bijhorende kledij worden er tentoongesteld. Je vindt er ook kraampjes met activiteiten die te maken hebben met de vissport, boottochten, de kajaksport en de roeisport. Voor de kleine matroosjes zijn er workshops met verhaaltjes en spelletjes om de liefde voor de zee aan te wakkeren.
 
Draak tijdens een Correfoc

Zoals je hebt kunnen zien, is Cambrils veel meer dan een bestemming met zon, zee en strand. Dit mooie stadje aan de Costa Dorada biedt tal van activiteiten aan en heeft veel schatten om te ontdekken. Reserveer een vakantiehuis in Cambrils en bereid je voor op een onvergetelijke zomer.