Een bezoekje aan de Mezquita van Córdoba

Als je Córdoba bezoekt, dan is er een monument dat je absoluut niet mag overslaan: de Mezquita, gelegen op een steenworp afstand van de Joodse wijk (judería). Geen enkel monument staat meer symbool voor de uiteenlopende cultuur van Spanje en de religieuze evolutie die het land heeft doorgemaakt. Vandaag de dag staat in de moskee een kathedraal. Deze mix van twee culturen zorgt ervoor dat je tijdens een bezoek kunt genieten van een indrukwekkend staaltje architectuur.

Mezquita

Een stukje geschiedenis

Op de plaats waar de Mezquita nu staat, kon je vroeger een Romeinse tempel en daarna een Visigotische kerk vinden. Toen de Moren in Córdoba aankwamen, werd de kerk zowel gebruikt als kerk als een moskee. In de 8ste eeuw kwam de kerk echter helemaal in het bezit van de Moren die er een moskee bouwden. Het oorspronkelijke gebouw was heel bescheiden, maar de omvang ervan nam steeds toe onder de verschillende heerschappijen die Córdoba gekend heeft, tot de huidige grootte.

In 1236 veroverden de katholieken Córdoba. In het begin lieten ze de moskee voor wat ze was, maar in de 16de eeuw gaf Karel V toestemming om een kathedraal te bouwen in het midden van de moskee. Toen hij de kathedraal echter bezocht, zou hij teleurgesteld het volgende gezegd hebben: ‘Ze hebben iets unieks in de wereld vernietigd om iets te bouwen wat je in elke stad kunt vinden.’ Of je het hiermee eens bent of niet, niemand kan ontkennen dat de Mezquita van Córdoba een uitzonderlijk gebouw is dat de Moorse en westerse architectuur op een spectaculaire manier combineert.

Heiligdom van de Mezquita

Wat valt er zoal te zien?

In een ideaal scenario zouden we alle tijd van de wereld hebben om de Moskee-Kathedraal van Córdoba te ontdekken. Aangezien er echter voldoende andere plekken zijn in Córdoba om te bezoeken, hebben we een lijstje gemaakt met alles van de Mezquita dat je echt gezien moet hebben.

De Mezquita bevindt zich in het hart van het historische centrum van Córdoba, op wandelafstand van het Alcázar de los Reyes Cristianos, de San Basilio-wijk, die bekendstaat om de indrukwekkende patio's, en de perfect bewaard gebleven Romeinse brug.

Als je de Mezquita nadert, dan wordt je aandacht meteen getrokken door de uitbundig versierde poorten en de klokkentoren. Het belfort was vroeger een minaret, maar nadat hij beschadigd raakte tijdens een storm werd hij gedeeltelijk heropgebouwd in de barokstijl. Je kunt het belfort bezoeken op verschillende tijdstippen van de dag.

Een leuk weetje: in 1958 werd een wet goedgekeurd die de maximale hoogte van gebouwen in Córdoba zou beperken. Op die manier werd ervoor gezorgd dat de Mezquita en de kerken altijd de hoogste gebouwen in Córdoba zouden zijn.

Klokkentoren van de Mezquita

Als het snikheet is in Córdoba, dan kun je voor wat welgekomen schaduw terecht op de patio van de Mezquita, waar je ook sinaasappelbomen en fonteintjes kunt vinden. Het is een heel goede plek om even uit te rusten voor of na je bezoek aan de Mezquita.

Aan de binnenkant trekken de rode en witte bogen meteen je aandacht. Het zijn deze bogen die de Mezquita zo beroemd gemaakt hebben bij het grote publiek. Ze zorgen voor uniformiteit, waardoor het lijkt alsof er geen einde komt aan het gebouw.

Bogen van de Mezquita

Het grootste deel van de kathedraal bevindt zich in het centrum van de moskee met verschillende kapelletjes aan de buitenste muren (de kapelletjes zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt ze door de poorten zien). Vooral de uitgehouwen houten banken en het heiligdom zijn opzienbarend!

Het interessantste gedeelte van de Mezquita is echter waar de kathedraal en de moskee elkaar ontmoeten. Het is een surreële ervaring om het subtiele en elegante van de Moren te zien naast de gotische en barokke architectuur.

Katholieke kunst in de Mezquita

Helemaal achterin de Mezquita kun je een tentoonstelling vinden van kunstvoorwerpen die ontdekt werden tijdens opgravingen. Daarnaast kun je er de schatten aanschouwen die de kathedraal door de jaren heen verworven heeft.

De Mezquita is een icoon uit de Spaanse cultuur en religie, in het verleden gedomineerd door de Romeinen tot de Moren en vandaag de dag door de christenen en de moslims. Als je in Córdoba bent, dan kun je dit unieke gebouw gewoonweg niet overslaan.

Praktische informatie

Toegangstickets voor de Mezquita en de klokkentoren kun je op de patio kopen. Als je graag een tour met een gids volgt, dan kun je je tickets ter plekke of van tevoren online kopen (de tour houdt ook een bezoek in aan verschillende andere belangrijke monumenten van Córdoba).

Toeganstickets

Mezquita

Volwassenen: €8

Kinderen (10-14): €4

Kinderen (<10): gratis

Klokkentoren: €2

Openingstijden

De openingstijden veranderen per seizoen. Je kunt hier een geüpdatet document vinden. 

Belangrijk: aangezien de Mezquita nog steeds gebruikt wordt, kan het zijn dat je hem niet kunt bezoeken tijdens religieuze evenementen, zoals Pasen of kerst.