Hoe je het echte Córdoba ontdekt: pleinhoppen per fiets!

De bekendste wijk in Córdoba is ongetwijfeld de ‘Judería’ of vroegere jodenwijk, die grenst aan de Mezquita of  Moskee-Kathedraal. Deze witte ‘barrio’ is gemakkelijk te verkennen: gezellige pleintjes met terrasjes en palmbomen, smalle straatjes, leuke winkeltjes en lekker Andalusisch eten in de vele bars en restaurants.

Bloemenfestijn

Bloemen, Cordoba

 

Vooral in de lente is Córdoba de place to be om van al het bloemenmoois te genieten. Er is zelfs een ‘Calleja de las Flores in de Judería wijk, letterlijk ‘bloemenstraat’. De stad staat trouwens in heel Spanje en daarbuiten bekend om haar spectaculaire bloemenfeesten in de maand mei: eerst de Cruces de Mayo en dan het Festival de Patios. En natuurlijk is er ook een Feria, hét flamencofeest in Andalusië! Na de Feria de Sevilla en de Feria de Jeréz is de Feria de Córdoba zeker een van de bekendste.

Fietsen langs de rivier

Cordoba rivier

 
De Judería kan echter ontzettend druk worden. Hoewel de wijk zo goed als autovrij is, lopen toeristen elkaar soms voor de voeten in de nauwe straatjes, of zijn er in drukke maanden als mei haast wachtrijen om een goed plaatje te kunnen schieten. Voor wie even genoeg heeft van de drukte of meer van het lokale Andalusische leven wil zien – want in de Judería lijkt bijna alles gericht op het toerisme – hebben we een leuke route door de stad, met even goed charmante pleintjes en straten. Nog leuker zelfs, de route is prima op de fiets te doen!
 
Cordoba, fietspad langs de rivier met Mezquita
 
Córdoba is behoorlijk vlak en de Guadalquivir rivier nodigt uit tot een fietstochtje. Rijd je over een van de bruggen, dan zie je de Mezquita in de skyline van de stad. Rijd je langs de tuinen van het Alcázar, dan kun je die van op de fiets gratis bewonderen doorheen de poorten. Rijd je de Romeinse brug over, dan krijg je het mooiste zicht op de Mezquita. Je kunt er zelfs onder rijden, met dit verrassende panorama, de Molino de San Antonio.
 
Cordoba, molen San Antonio
 
Naast je stroomt de rivier, omzoomd door groen dat naar je wenkt voor een heerlijke pauze in de schaduw. Er is veel te zien langs het water. Zo zijn er speeltuinen voor kinderen en gymtoestellen waar je Spanjaarden hun oefeningen ziet doen. Of ze joggen langs de rivier. Net als jij zijn de locals uit op ontspanning langs het zalige water!
 
Cordoba langs rivier, Mezquita

Door gezellige stadswijken van Córdoba

Cordoba puente romano, avond

 
Genoeg rivier? Weer zin in stad? Geen probleem, we beginnen aan onze route door het mooie gedeelte van Córdoba dat op de kaart onderaan dit artikel rechtsboven van de Mezquita ligt: de wijken of barrios San Pedro, San Lorenzo, el centro,... Op de kaart hieronder kun je de route volgen via de aangeduide pleinen.
Begin aan de rivier. Sta je voor de beroemde ‘Romeinse brug’ of Puente Romano, met je rug naar de Mezquita, dan rijd je gewoon naar links naar de volgende brug, de Puente de Miraflores (‘de Brug van het Bloemenkijken’).
 
 
Plaza del Potro Cordoba
 
Neem de eerste straat links na de brug en je komt aan de eerste ‘Plazastop’ of pleintjesstop: het mooie Plaza del Potro met verfrissend Renaissance fonteintje. Potro betekent 'veulen' en dat zie je ook in het decoratieve van de fontein. Hier werd vroeger vee verhandeld, vandaar deze naam, 'Veulenplein'. 

Pleinhoppen: van Plaza naar Plaza!

Plaza de las Cañas, Cordoba

 
Hierna gaat het min of meer rechtdoor, en vlak na de verrassend leuke Plaza de las Cañas (wat vrolijk het 'Biertjesplein' betekent) kom je uit op een topattractie in Córdoba: de Plaza de la Corredera! Een echt typische ‘Plaza’ zoals je vaak in steden in het centrum van Spanje ziet: mooi groot en rechthoekig, met terrasjes. Het is het enige in zijn soort in Andalusië! Net als veel van deze pleinen typisch in Castillië fungeerde het ooit als stierenarena. Ook vonden hier executies plaats, berichtgevingen en andere praktijken van voorheen.
 
Plaza de la Corredera, Cordoba
 
Tip: loop op dit plein even binnen in de sfeervolle overdekte markt of de Mercado Municipal de la Corredera – een prachtig gebouw trouwens - en koop een zakje verse olijven! Er is ook een lokale marktbar waar je voor slechts 1 euro een glas gazpacho krijgt. Geen betere snack en verfrissing te bedenken op een fietstocht in het warme Andalusische weer!
 
Nu gaan we echt op pleintour. Van deze Plaza rijden we naar de Plaza de San Pedro, met een heel mooi kerkje. Daarna komen we langs de gezellige Plaza Vizconde Miranda.
 
Plaza Vizconde Miranda, Cordoba
 
Na de Plaza de San Bartolomé slaan we links af naar de Plaza de la Magdalena, en fietsen we verder tot aan de Plaza San Lorenzo, met weer een mooi kerkje om even bij stil te staan.
 
Iglesia San Lorenzo, Cordoba
 
Vervolgens, aan de Plaza San Augustín loont het de moeite om even de San Augustín kerk binnen te lopen. En je kunt er ook even gaan zitten om iets te drinken en bij te komen!
 
Plaza San Augustin, Cordoba
 
Op het volgende plein, de Plaza de Don Gome, bevindt zich het Palacio de Viana, bekend van de 12 prachtige patio's en mooie tuin waardoor het is omringd. Daarna langs de Plaza Santa Marina, wederom gedomineerd door een grote kerk.
Aan de Plaza de Colón kun je ten slotte even door het groene park rijden. Daarna is het gemakkelijk en keer je rechtdoor terug zuidwaarts, langs de Plaza San Miguel en de grote levendige Plaza de las Tendillas, vanwaar je met de fiets in zowat 10 minuten terug aan de Mezquita en de Judería bent! 

Praktische info, fietsverhuur en en tips

Cordoba Mezquita rivier, Puente de Miraflores

 
Het voelt echt verfrissend om er zo even met de fiets uit te zijn en een andere kijk op Córdoba te krijgen, anders dan in de Judería, en met verschillende perspectieven op de Mezquita, langs de river! 
 
- Wij huurden onze fiets bij SoloBici Córdoba (C/ María Cristina 5, Tel: (+34) 957 48 57 66 / (+34) 620 318 370 ). Voor 6 euro heb je de fiets 3 uurtjes. Voor 10 euro mag je de fiets 5 uur houden, en voor 15 euro een volledige 24 uur! Je krijgt er een kaart en info voor je route, of je kunt kiezen voor een begeleide tour met gids. Het ligt in het straatje achter het stadhuis , vanwaar je bij het rijden naar de rivier meteen een stop kunt maken bij de overblijfselen van de Romeinse tempel middenin het centrum. Indrukwekkend!
 
Cordoba, Romeinse Tempel
 
- Denk eraan dat het in het warme zuiden het fijnst is om in de ochtendkoelte of de zwoele avond te fietsen. Het middaguur zit je beter in de schaduw van een parasol, of zoals veel lokale inwoners in een koele patio. 
- Om lekker te eten vonden we Taberna el Anticuario (C/ Céspedes 11, tel.: (+34) 957 49 22 74) in de Judería echt heerlijk. Er is zowel een tuin als een prachtig restaurant uit de 18de eeuw dat eruitziet als een Moors binnenplein: het is er een stuk frisser dan buiten! Niet duur en een gezellige sfeer met veel lokale inwoners binnen. Deel bijvoorbeeld verfrissende porties of raciones als meloen met ham, tomaat met tonijn of boquerones (ansjovis). Of de typisch Andalusische aubergines met honing! Met een glas gazpacho erbij natuurlijk.
- Tegenover el Anticuario is er trouwens een tetería of Marokkaans theehuis met zachte sofa’s en een mooie patio.
- Ben je even de weg kwijt? Geen nood! De Andalusiërs zijn heel warme, vriendelijke mensen. Vraag het hen gewoon even.
 
Veel plezier!