Vamos a la Playa Norte, in Gandia!

La Playa del Norte (het 'Noordstrand', ten noorden van de haven) is het belangrijkste strand in Gandia. Het is met meer dan 3 kilometer erg uitgestrekt te noemen, met over de hele lengte een prachtige promenade. Het is met 150 meter ook opvallend breed, en biedt in totaal 300.000 m2 fijn goudkleurig zand, heerlijk om te zonnen, te bewegen en te genieten..!
 
Playa Norte y paseo, Gandia
 
Playa Norte is een mooi, verzorgd strand, met groepjes palmbomen en groene vegetatie. De hoge kwaliteit van het schone strand en het rustige, heldere en in de zomer erg verfrissende water is bovendien erkend met een Blauwe Vlag.
 
Van dit schijnbaar eindeloze strand kun je dankzij het zonnige klimaat trouwens het hele jaar door genieten. In het aangenaam warme voorjaar en najaar heb je er alle ruimte van de wereld, en in de veel drukkere zomer vind je er altijd probleemloos plaats.
 
Het is bovendien zeer compleet, want je kunt er zo goed als alles vinden. De stranden van de Comunidad Valenciana zijn immers bekend om hun ruime aanbod van activiteiten en faciliteiten. Nee, aan Playa Norte zul je je geen moment vervelen!

Een strand met alle voorzieningen

Playa Norte de Gandia

Als stedelijk strand biedt Playa Norte tal van voorzieningen: strandwachten; een Rode Kruis en een plaatselijke politiedienst; douches en toiletten; houten wandelpaden; een windsurfschool; verhuur van windschermen, ligzetels, parasols, fietsbootjes,...
 
Voor andersvaliden zijn er aangepaste stranddiensten (douches, toiletten, kleedkamers,...), inclusief 3 rolstoelvriendelijke zones gereserveerd voor mensen met beperkte mobiliteit, om de toegang tot strand en zee te vergemakkelijken. 

Leuk voor kinderen!

Playa Norte, Gandia

Als gezinsstrand is Playa Norte ideaal. Zo biedt het fitnessgedeeltes en speeltuinen voor kinderen. Ook in het water zijn er in de zomer drijvende platforms en speelcomplexen.

Ouders kunnen met hun kinderen ook terecht bij 3 'ludotecas', waar de kinderen met leeftijdsgenootjes kunnen spelen en aan allerlei workshops deelnemen.

Een sportief strand

Gandia playa, watersport

Het hele strand lang zijn er verschillende ruimtes voorzien voor activiteiten als balsporten, zoals beachvolley en voetbal. Er is zelfs een zone speciaal om te vliegeren.
 
Voor watersport kun je tijdens de zomer terecht bij de hiervoor voorziene dienst, de Oficina de Actividades Náuticas. Je kunt er informatie krijgen over de verschillende scholen en centra waar je terecht kunt voor windsurf, kitesurf, jetski's, kajaks, roeien, vissen, zeilen, stand up paddle surf,... Een lange lijst aan plezier op het water, voor alle niveaus!

Een levendige promenade en tal van activiteiten

Ook langs de Paseo Marítimo Neptuno zijn allerlei diensten aanwezig: een wifi zone, verhuur van skates en fietsen, quads, paarden,... Deze strandpromenade leent zich immers uitstekend voor een ontspannende wandeling, een rondje joggen, een fietstochtje langs het brede fietspad,...
 
Strand Gandia
 
Daarnaast is er de hele zomer een uitgebreid programma van activiteiten en animatie, voor alle leeftijden en over de hele lengte van de Paseo Marítimo Neptuno. Er zijn dan 6 podia, met 's morgens nog voor de middaghitte activiteiten als zumba en aerobic (nabij de chiringuitos, dichter bij de haven), en 's avonds live muziekoptredens, kindertheater en verschillende soorten dans. 
Bij 2 van deze podia kun je ook andere activiteiten als openluchtfilmvoorstellingen en muziekoptredens bijwonen. 
 
De meeste hotels, appartementen en vakantiewoningen in Gandia bevinden zich ook hier. Er zijn dus allerlei winkels, van de gewone bakker en slager tot souvenirwinkels, boetiekjes en sportwinkels.
Er is bovendien een ruime keuze aan bars en restaurants. Gandia is vooral bekend om haar uitstekende arrocerías (rijst-of paella gerechten zoals fidueà, hét gerecht van Gandia) en marisquerías (vis en zeevruchten), maar er zijn even goed pizzerias en buffetzaken te vinden. 
 
Playa Norte is daarom het meest bezochte strand van Gandia, zowel door lokale bewoners als toeristen. Onder de Spaanse toeristen zijn er gewoonlijk heel wat Madrilenen, vandaar dit strand ook wel 'la playa de los madrileños' genoemd wordt.
 
Tip: Hou je van niet te druk, zoek dan meer de kant op waar de gebouwen eindigen (richting het naburige L'Ahuir en Xeraco strand). Aan het andere uiteinde nabij de haven zijn er juist meer chiringuitos, activiteiten en fiesta, voor de liefhebbers!
 
Paseo, Playa Norte de Gandía
 
Er is een dienst toerisme voor meer informatie over activiteiten in de omgeving. Het zijn twee kantoren die zijn ondergebracht in mooie witte vuurtorentjes langs de promenade. 
 
Voor bezoekers die niet aan het strand zelf verblijven, is er een gratis parkeerterrein en daarnaast een ondergrondse parking. Voor andersvaliden is er speciale parking. Er zijn ook busstops.

Comfortabele chiringuitos 

Chiringuito, Gandia
 
En uiteraard zijn er op het strand chiringuitos om gezellig iets te eten of een glas te drinken. Het zijn bovendien centrale punten waar allerlei zomeractiviteiten worden aangeboden, zoals aerobic op het strand, dans of live muziek. Activiteiten waar je vrolijk en fit van wordt in de Spaanse zon! 
 
De chiringuitos zijn het hele jaar door open. In de zomer is een drankje bij zonsondergang een waar genot, en 's avonds kun je er een cocktail onder de sterren drinken. Zo op het strand aan zee biedt dat een bijzondere zwoele zomeravond...
 
Playa Norte, Gandia

Leuke zomerse zondagen

Elke zondag van juni tot september is het strand van Gandia extra levendig, met een mercadillo of marktje (Passeig Rosa dels Vents) waar je gezellig kunt kuieren langs kraampjes met o.a. kledij en artesanale spulletjes. Daarnaast zijn er 6 animatiepunten met activiteiten voor kinderen, traditionele spelletjes, muziek, luchtkastelen,... Ideaal voor een leuke zondagochtend met het hele gezin!
 
In het zuidelijke stuk van de Playa Norte bevindt zich trouwens de jachthaven of Club Náutico, na Valencia de belangrijkste in de Comunidad Valencia, met plaats voor wel 400 bootjes, en de puerto of het havengebiedLees hierover meer in ons artikel 'De stranden van Gandia'!
Ga je in juni naar de regio Valencia? Mis het ongelooflijke strandfeest van San Juan niet! Ook op Playa Norte in Gandia steken ze dan de grote kampvuren aan...

Kaart: Playa Norte en de andere stranden van Gandia