Festival focus Girona: Temps de Flor

Zoet geurend ligt Girona te baden in de warme lentezon. Alle foto´s die we vandaag schieten lijken geschikt voor een ansichtkaart. "Girona is mooier dan Barcelona,” zegt het meisje op straat tegen ons met een eigenwijze glimlach.

Barcelona is onze grote favoriet, de juweel in de kroon van Catalonië. Maar in Girona houdt het uitzicht over de rivier, met de pastelkleurige gevels van de Casas de l'Onyar huizen aan de overkant, onmiddellijk onze blik vast!

Casas de l'Onyar, Girona

Girona heeft een bijzonder charmante uitstraling, dat valt niet te ontkennen! Zonder twijfel is dit een van de mooiste uitstapjes om te doen vanuit Barcelona!

Of Girona mooier is dan Barcelona is een kwestie van smaak. Maar het helpt de campagne ten gunste van Girona als je er op een zonnige lentedag rondwandelt én het Temps de Flors bloemenfestival plaatsvindt. Tijdens het festival kun je meer dan honderd kleine en grote bloemwerken- en exposities zien in de stad.

Mooi weer, mooie plaatjes schieten, een mooie stad, het ontbreken van hordes toeristen,... Alle beetjes helpen!

Waar komt dit festival vandaan?

Bloemenwaaier, Temps de Flors, Girona

Het optooien van de stad begon al zowat 50 jaar geleden, toen een groep vrouwen de plaatselijke kerk Iglesia de San Félix de Girona uitbundig versierden en omtoverden tot een geurige kleurenpracht.

Twintig jaar geleden nam de rest van de stad deze gewoonte over, waardoor tegenwoordig vrijwel iedere straat ieder jaar in mei een ware bloemen-facelift ondergaat.

Om dan ook ter plaatse of in de buurt te verblijven, bekijk onze vakantiewoningen hier.

Temps de Flor 2016

Dit jaar vindt Temps de Flor plaats van 7 tot en met 15 mei 2016.

Een gidsje met details over alle bloemendecoraties en locaties is misschien handig, maar eigenlijk raden we aan je gewoon te laten verrassen tijdens een gezellige wandeling door de straten!

Waar wandelen, bloemen zien en iets eten?

Bloemenfontein,Temps de Flors, Girona

De meeste (niet alle) tentoonstellingspunten op de festivalroute bevinden zich in de straten die naar de kathedraal lopen, de straten er direct omheen en die aan de oostkant van de rivier de Onyar.

Na een rumoerige lunch bij Le Bistrot (Pujada St. Domènec, 4 - http://www.lebistrot.cat/), een prima plek voor een traditionele Catalaanse maaltijd, kiezen we voor de route langs de rivier en door de straten rondom de kathedraal.

Waslijn versierd met bloemen,Temps de Flors, Girona

Afleidingen zoals hierboven in de foto voegen een zorgeloze sfeer toe aan de Temps de Flor. Sommige bloemontwerpen zijn compact en mooi, andere haast overweldigend in al hun overdaad, en sommige simpelweg slim bedacht. Weer andere zijn grappig en opgewekt!

De bloemenbeelden vind je op de beste historische locaties:

- aan de Arabische thermen en sobere kerken

- er zijn even goed mensen die hun winkels, cafés en huizen versieren.

- we richten onze lens (hierboven) op een merkwaardige verzameling bloemen en groot uitgevallen ondergoed aan een waslijn. Misschien maakt dit ontwerpje wel helemaal geen deel uit van de festivalroute, maar ach, erg verlegen is men hier kennelijk niet om de schone was buiten te hangen. Het is ten slotte 'open huis' in Girona!

Waarom een bezoek tijdens dit Festival

Opmerkelijk genoeg worden de straten van Girona niet overspoeld met mensenmassa's, zoals je zou verwachten tijdens dit festival. Op veel locaties aangemerkt als historisch hoogtepunt kun je het aantal toeristen zelfs op 1 hand tellen. Dat is prettig zo!

Girona wall

Een bezoek aan het Temps de Flors festival is een prima manier om de stad Girona te leren kennen. Is Girona mooier dan Barcelona? We zijn er nog niet helemaal uit. Wel dingt Girona 100% zeker mee naar die eerste plaats!

Mis ook middeleeuws prachtdorp Besalú niet, op ruim een halfuurtje rijden van Girona. Of trek naar Tossa de Mar en haar prachtige stranden in het zuiden, op drie kwartier rijden!

Nog bekender dan Temps de Flor is: het Bloemenfestival of Patiosfestival van Córdoba! Ook in de eerste helft van mei.