De beste gratis activiteiten in Málaga

De stad Málaga werd niet lang geleden nog vaak over het hoofd gezien door toeristen die naar de Costa del Sol reisden. De laatste jaren is de stad echter heel erg aan het boomen. Elk jaar komen er miljoenen toeristen aan op de internationale luchthaven van Málaga. Vroeger lieten ze de stad links liggen, als een punt op hun doorreis, op weg naar de meer populaire bestemmingen aan de Costa del Sol.

Er is echter heel wat veranderd, want toeristen beseffen steeds meer dat Málaga zelf ook heel wat te bieden heeft. Het is namelijk een prachtige stad die nog heel traditioneel Andalusisch en bovendien heel goedkoop is. Je vindt er enkele heel leuke activiteiten, zelfs als je met een beperkt budget reist. Heel wat van die activiteiten zijn immers gratis.

Lees verder om onze lijst met de twaalf leukste gratis activiteiten te ontdekken voor tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Málaga.

1. Atarazanas-markt

Centrale Atarazanas-markt, Málaga
 
De centrale markt van Málaga dateert uit de veertiende eeuw. Hij werd oorspronkelijk gebouwd door de Moren en deed toen dienst als scheepswerf. De Arabische naam Atarazanas verwijst - vrij vertaald ''scheepswerf'' - dan ook naar dit maritieme verleden.
 
De markt kent dus een fascinerende geschiedenis. Een bezoek is een heuse ervaring. Je kunt er genieten van allerlei lokale producten zoals olijven, oliën, vis, seizoensfruit en -groenten die je in verschillende standjes kunt kopen.
 
De markt is open van maandag tot en met zaterdag (gesloten op zondag) van 8.00 u. tot 14.00 u.

2. Het Picassomuseum, Centre Pompidou en Carmen Thyssen-museum

Picassomuseum, Málaga
 
Het Picassomuseum is het meest gerenommeerde museum van Málaga. Het is opgericht ter ere van het leven en het werk van de beroemdste artiest die de stad ooit voortgebracht heeft. De collectie werd onlangs uitgebreid, waardoor er nu in totaal 233 werken tentoongesteld worden. Op zondag is de toegang tijdens de laatste twee uren gratis voor bezoekers.
 
Het Centre Pompidou is een museum en een kunstgalerij die in drie delen zijn opgesplitst: een museum, een tijdelijke expositieruimte en een ruimte met workshops voor kinderen. De collecties gaan over fotografie, design, architectuur en videografie. Er zijn ook exposities van beeldende kunst zoals dans, film en het gesproken woord. De toegang is gratis op zondag tussen 16.00 u. en 20.00 u.
 
In het Carmen Thyssen-museum worden zo'n 230 werken tentoongesteld van Andalusische schilders uit de negentiende eeuw. Je kunt het museum gratis bezoeken op zondag tussen 17.00 u. en 20.00 u.

3. CAC - Museum voor Hedendaagse Kunst Málaga

Museum voor Hedendaagse Kunst Málaga
 
In het Museum voor Hedendaagse Kunst (dat beter bekendstaat als het CAC) kun je een fantastische collectie van kunst zien uit de twintigste en de eenentwintigste eeuw. Je zult er werken vinden van artiesten als Damien Hirst, Louise Bourgeois, Olafur Eliasson en ook heel wat Andalusische kunstenaars. Het museum zal je zeker niet teleurstellen en is bovendien altijd gratis toegankelijk.

4. Alcazaba en Gibralfaro-kasteel

het Alcazaba, Málaga
 
Het Alcazaba-fort en het Gibralfaro-kasteel behoren tot de mooiste monumenten van Málaga. Als je de stad bezoekt dan moet je deze twee attracties gewoonweg gezien hebben.
 
Een bezoekje aan deze monumenten is een ervaring die tot de verbeelding spreekt. Je wandelt er tussen de Eucalyptusbomen en mooi aangelegde tuinen. Het uitzicht vanuit het Gibralfaro is het mooiste plaatje dat je in Málaga zult vinden.
 
De toegang tot het Alcazaba en het Gibralfaro is gratis op zondag na 14.00 u.

5. De Uitkijkpunten van Málaga

uitkijkpunt Gibralfaro, Málaga
 
De heuvel waarop het Gibralfaro staat biedt twee van de beste uitkijkpunten in de hele stad. Van één uitkijkpunt kun je genieten vanop de zijkant van de heuvel, tussen de tuinen en het kasteel. Het andere uitkijkpunt zul je vinden op de top van de heuvel naast het kasteel, waar je naartoe kunt met de auto als je geen zin hebt om omhoog te wandelen.
 
Als je besluit om de uitkijkpunten te bezoeken, houd er dan rekening mee dat de klim vrij steil is. Afhankelijk van hoe snel je de wandeling kunt afleggen, zal de tocht tussen de 20 en 45 minuten duren. Het is zeker een goed idee om water en wat snacks mee te nemen op weg naar een uitkijkpunt. Neem een pauze om wat uit te rusten, neem de relaxte sfeer in je op en geniet van het uitzicht op de fantastische stad en de zonsondergang.

6. Het Montes de Málaga-natuurpark

Montes de Málaga, Málaga
 
De Montes de Málaga zijn de groene longen van Málaga. Het natuurpark bevindt zich op slechts enkele kilometers afstand van het centrum van de stad. Toch voelt het aan alsof de drukte van de stad even aan de andere kant van de wereld ligt.
 
Het natuurpark telt tal van wandelroutes, plekjes om te picknicken en traditionele restaurants waar je een van de populaire lokale gerechten zoals de ''plato de los montes'' ofwel het ''gerecht van de montes'' kunt uitproberen.

7. De Parken van Málaga

Parque de Málaga, Málaga
 
In Málaga vind je tal van pleinen en parken met kleine schaduwrijke oases bezaaid met planten en bomen waar je ongestoord kunt genieten van de rust. Deze plekjes zullen als geroepen komen wanneer je even wilt ontsnappen aan de zon en om even op adem te komen tussen al het shoppen en bezichtigen door. 
 
Het Parque de Málaga en de Paseo de los Curas zijn een botanisch park en een lange wandelpromenade die langs de haven en Alameda Principal lopen. Het park bestaat uit een verzameling van tropische planten en bomen, goed onderhouden tuinen en fonteintjes. De lucht is er gevuld met de aangename geur van oranjebloesem, terwijl je kunt genieten van een kalme en relaxte sfeer.

8. Stranden

Malagueta-strand, Málaga
 
Málaga is natuurlijk ook een kuststad. Een lijstje met lokale activiteiten is dus allesbehalve compleet zonder de lokale stranden te vermelden. Enkele van de populairste stranden van Málaga zijn Playa las Acacias in het oosten, Playa de la Malagueta in het centrum en Playa de la Misericordia in het westen. Deze drie stranden zijn heel gezinsvriendelijk en beschikken over tal van faciliteiten zoals speeltuinen, restaurants en strandbars.
 
We kunnen de stranden in het oosten in de buurt van Pedregalejo aanraden. Pedregalejo is een van de oudste visserswijken van Málaga en een heel leuke plek om te verblijven in de stad. Je vindt er heel wat baaitjes, stranden en een ruim ontspanningsaanbod voor het hele gezin.

9. La Termica 

La Termica, Málaga
 
Een beetje buiten de stad vind je La Termica, een culturele en creatieve publieke ruimte in het westen van Málaga. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, workshops, conferenties, lezingen en concerten met livemuziek voor lokale artiesten en ondernemers die de stad bezoeken.
 
Als je je tijdens je bezoek aan Málaga wilt onderdompelen in de lokale cultuur- en kunstscene dan is La Termica dé place to be. De toegang is meestal gratis, afhankelijk van het evenement.
 
Voor meer informatie over aankomende evenementen kun je terecht op de website van La Termica.

10. Fitnessen aan het Strand

Fitnesstoestellen aan het strand, El Morlaco, Málaga
 
Verspreid over de kust zul je fitnesstoestellen in de openlucht vinden, waar je gratis gebruikt van kunt maken. Het is de perfecte oplossing voor wie thuis regelmatig fitnesst en op reis in Málaga hetzelfde ritme wil behouden zonder een fortuin uit te geven aan een fitnessabonnement voor een week. De toestellen zijn heel populair, zeker 's ochtends vroeg en 's avonds wanneer er een energieke en motiverende sfeer hangt.

11. Botanische Tuin

Botanische Tuin, Málaga
 
De botanische tuin van Málaga is 250.000 vierkante meter groot en heeft een collectie van meer dan 2.000 verschillende soorten planten en bomen. Het is een van de meest exotische en diverse botanische tuinen in Europa. Het lijkt wel een oase van planten en bomen, waterelementen, vogels en insecten.
 
Tijdens de wintermaanden kun je de hele dag gratis binnen op zondag (vanaf 9.30 u. tot 16.30 u.). Tijdens de zomer is de toegang tot de botanische tuin gratis op zondagmiddag na half vier. De perfecte gelegenheid dus om te genieten van de rust en kalmte die er heersen. Er is een picknickruimte en er zijn veel bankjes verspreid over de hele tuin, waar je je zelfgemaakte lunch in de namiddag kunt opeten.

12. Museum van Málaga

Museum van Málaga, Málaga
 
Dit museum van 18.000 vierkante meter telt acht ruimtes, waarvan er vijf gewijd zijn aan archeologie met een verzameling van meer dan 15.000 stukken. In de drie andere ruimtes, die over schone kunsten gaan, kun je meer dan 2.000 stukken aanschouwen. Het museum werd heropend in december van 2016 en de toegang is gratis.
 
Als je op vakantie gaat naar de Costa del Sol en van plan bent om Málaga te bezoeken, bekijk dan zeker onze routebeschrijving voor een dag in Málaga waarin we enkele leuke tips geven.